Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Er du en optimist?

Det spillet vi ser på i dag er fra en simultanturnering. 

Du har fått utlevert en hyggelig hånd, og makker åpner i første hånd. La oss si hun åpner med 1 i minor, for noen 1 kløver hvis det er med de fleste balanserte hender (som ikke er 15-17 poeng), eller kanskje 1 ruter hvis det kan innebære balansert hånd/ beste minor. Det spiller ikke særlig stor rolle hvilken minoråpning det er slik meldingene går etterpå. 

Hvis øst åpner med 1 kløver viser du ruterfargen. For de som spiller med kløverføringer blir det meldingen 1 spar som kan være et 1NT svar (6-9), eller ruterfarge, sterk eller svak hånd. Hvis dere spiller med naturlige svar på 1 kløver kan du simpelthen si 1 ruter. Og om makker åpner med 1 ruter vil det for mange bli logisk å svare 2 ruter hvis det spilles med omvendt minor slik at meldingen 2 ruter er krav. 

Uansett hvordan den starten blir vil makker med sin neste melding vise 18-19 balanserte, for eksempel etter den enkle starten 1 kløver - 1 ruter ved å hoppe til 2NT. 

Hva tenker du om dette etter den informasjonen?

Det må være en sannsnlig slem det her. Du har kun 13 poeng, så til sammen blir det 31 eller 32 poeng til sammen. Men å tenke sånn med slike kort blir å være alt for mye "point counter". For her har du stikk! Som så mange ganger før sagt, resultatet på et spill avgjøres ikke av antall HP, men av hva kontrakten er og antall stikk du får!

Vi bør satse på slem. Et lite problem kan være at når vi har 31-32 poeng til sammen, men er ganske sikker på at det må være tolv stikk på en eller annen måte, kan det hende vi mangler A-K i en farge, eller kanskje mangler vi to ess til og med. Så de videre meldinger blir veldig avhengige av hvilke avtaler man har hvis man vil gjøre det litt vitenskapelig for å forsøke å finne ut mest mulig. Det er mulig 6 ruter er beste slem, for eksempel om makker har mesteparten av sine honnørpoeng i spar og hjerter og kanskje kun kløver Q-J, eller bare kløver damen er mulig også. Da kan de ta (minst to kløverstikk i grandkontrakt, mens 6 ruter trolig er en sikker kontrakt.

Så kommer det alltid viktige momentet, det er parturnering det dreier seg om. Det er såpass stor sannsynlighet for at 6NT står at det synes jeg er en fristende sats å ta. Skulle det være så galt at vi ikke har kløverkontroll og de kan ta beten, er det ikke sikkert de finner kløverutspilll.

Kan det stå storeslem?

Selvsagt. 

Det er ikke så vanskelig å se for seg hender hvor det er tretten stikk, eller tolv stikk med bra sjanser for det trettende. 

Så det koker ned til om du er optimst, eller en spiller av den litt mer forsiktige typen. 

La oss si du enten direkte over makkers 18-19 melding sier 6NT, eller etter noen mer eller mindre formålsløse (?) forsøk på å finne ut mer ender opp med å si 6NT til slutt. 

Slik så kortene ut mot hverandre:

Joda, her var det tolv toppstikk. Og siden makker har hjerter knekt er det mulighet for det trettende ved hjelp av en vellykket hjerterfinesse. Når vi vet kortene er det altså 50/50, og det er egenltig litt for liten prosentsjanse for storeslem. Men for all del, det blir et kanonspill halvparten av gangene om du er i storeslem med dette. 

Det er ikke vanskelig å se at det kunne vært tretten toppstikk. Hvis de tre poengenen Q-J i hjerter hadde vært kongen ville det vært "claim" i stikk en, ingenting å spille om. Og om åpneren hadde de honnørene her, men firekorts spar ville det vært to sjanser for tretten stikk, enten 3-3 i spar eller hjerterfinesse. Men åpneren hadde jo maks også (19 poeng) og det kunne vært forskjellige andre honnører som for eksempel A-Q i kløver, en ubrukbar ruter knekt osv. Med mange 18-19 hender ville det ikke vært noen god sjanse for storeslem, så å gi seg i lilleslem er greit nok.

De som var optimistiske fikk betalt for det denne gangen:

Det var tretten enkle stikk i grand siden syd hadde hjerter konge. 

Tre par meldte 7NT og delte toppen med det , de fikk +38 av 40 mulige poeng. Tre par var i 7 ruter med tretten (og ett par i 7 ruter med en bet). De som var i 6NT fikk også en hyggelig pluss på spillet, litt over 70%. Å stoppe i 6 ruter ga litt under middels. Omtrent en fjerdedel av parene var kun i utgang.  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.