Jevnt i Larvik storturnering

Mens noen norske spillere har tatt turen over dammen for å spille amerikansk høstmesterskap (se forrige innlegg her i bloggen) spilles det bridge på hjemmebane i Norge også. I helgen gikk Larvik Storturnering av stabelen. Det deltok 32 par. Hele resultatlisten og alle spillene finner du her. 

Det ble en veldig jevn affære. Lasse Aaseng - Kåre Bogø ledet kun en gang, etter siste runde! Det var bare 0,3% mellom de tre første parene. Terje Lie - Espen C. Fasting ble nr. 2, og Odd Frydenberg - Lars Eide nr. 3. Det var noen par like bak dem også!

Bogø meldte godt i dette spillet og ga Aaseng en god mulighet til å vurdere hva som var riktig:

Aaseng (syd) åpnet med 2 kløver, og Bogø meldte 2 ruter. Øst slengte innpå 2 hjerter i gunstig sone. Da passet Aaseng. Det er jo en kravsituasjon, og syd ga nord sjansen til å melde en farge. Uten femkorts farge doblet Bogø opplysende, og Aaseng sa 2 spar. Nå tok Bogø med seg 3 hjerter - krav. Aaseng som ikke på det tidspunktet visste hva nord ønsket sa 3NT med sine ene hjerterstopper. Meldingsforløpet var bra så langt, for syd visste jo at makkeren hadde fått med seg at det ikke ble meldt 2NT direkte over østs 2 hjerter. Så et lass med hjerterstoppere har neppe syd.

Nå tok Bogø ut i 4 spar. Hvorfor gikk han den omveien til utgangen 4 spar?

Det måtte være fordi han hadde ganske gode kort, med andre ord en (mild) sleminvitt. Aaseng antok nord hadde noe sånt som et par konger utenom hjerter, og det var akkurat hva han hadde. Konklusjon: 6 spar.

6 spar er en bra slem, dog ikke noen bombesikker kontrakt. Men der er en slem du ikke har noe mot å være i.

Det satt veldig snilt, og da ble det tretten stikk. En kløver kastes fra nord på syds tredje ruter, kløverfinessen går og fargen godspilles med en stjeling. Pluss 1460 ga delt topp (med Chediak-Sivertsvik), 14 av 15 mulige poeng.

To par til var i 6 spar, men de fikk tolv stikk. Det var også to par i 6 kløver med tolv. Resten spilte utgang.

De som ble nr. 2 og 3 i turneringen satt begge N/S og noterte +710 for 4 spar med tretten stikk som ga akkurat middels. 

 

 

 

Det amerikanske høstmesterskapet

I Atlanta, Georgia har det amerikanske høstmesterskapet (US Fall Nationals) startet.

Vanligvis deltar mange nordmenn i de amerikanske mesterskapene (Nationals), så også denne gangen. Vi skal forsøke å følge med i de forskjellige turneringene, og spesielt følge med på de norske spillernes innsats. Den prestisjetunge REISINGER starter på fredag. Du kan finne resultater, bulletiner osv. her.

Mange lag med norske spillere startet bra i SOLWAY KO SWISS TEAMS. Dessuten har det blitt en norsk seier allerede i Atlanta. På fredag vant Sofie Sjødal på en overbevisende måte en parturnering hvor det deltok 106 par. Sofie spilte med Arti Bhargave fra California. De scoret nesten 65% og var eneste par over 60%.  

Før vi får tak i spill fra høstmesterskapet sakser vi et spill fra bulletinen. Fred Stewart skriver bulletin-spalten Tips For Beginners som dette spillet er hentet fra. Så det er ikke veldig avansert stoff, men i den spalten finnes likevel nyttige tips for spillere som ikke er så erfarne. 

Du skal som syd spille 6 spar og er fornøyd med vests utspill, ruter knekt. Dermed er den mulige taperen i den fargen borte, men det er fortsatt mulighet for å tape stikk både i kløver og hjerter. Planen blir å få utnyttet kløverfargen. Hvis den er fordelt 3-3 er det enkelt, den gospilles med en stjeling. Hva om kløveren sitter 4-2? 

Problemet er inntakene, og det som i alle fall ikke bør gjøres er å ta tre under trumf om trumfen sitter 3-1. Hvis kløver ikke sitter veldig snilt må du ha nok inntak til både stjele to kløvere, og senere hente den femte, godspilte kløveren. Det betyr tre inntak, to til å stjele kløver, ett til å hente det godspilte stikket. Spar dame, hjerter ess og kløver ess er tre inntak. Men du kan ikke spille kløver til esset og mer kløver, i så fall har du kun to inntak igjen der borte.  

Du kan ta en stor spar fra hånden, begge følger. Så bør du gi bort ett kløverstikk og beholde esset som inntak. De spiller et eller annet tilbake, og idet du kommer inn kan du ta nok en stor spar fra hånden, så kløver til esset og en kløver stjeles høyt. Nå spilles bordet inn med spar til damen. Hvis kløveren satt 3-3 står de to siste kløverne, men om den satt 4-2 må du trumfe en kløver til. Den femte kløveren er godspilt, og hjerter ess er inntak til å hente det stikket som gir avkast for hjertertaperen hos syd.