Kan Norge vinne European Champions Cup?

Det er klart det norske laget som skal delta i Dubrovnik, Kroatia fra torsdag 9.11. kan gå til topps i dette mesterskapet. Norske spillere gjør det godt internasjonalt stort sett over alt for tiden, og det er grunn til å tro at det fortsetter. 

For Norge spiller laget som vant NM for klubblag 2023, STUDENTENES BK med Christer Kristoffersen, Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth og Steffen Fredirk Simonsen. 

Det er imidlertid et sterkt felt som skal delta i Champions Cup. Det er tross alt en turnering for nasjonale vinnerlag, en slags bridgens Champions League. 

På startlisten finnes dog en del navn som kanskje ikke er så velkjente, men helt sikkert sterke spillere. Favoritter blir nok Zimmermanns proffspillere som deltar for Sveits. Et annet lag jeg noterte som mulig topp-lag etter en titt på startlisten er Bridge Addaura ASD som er et sammensatt lag fra flere nasjoner, Israel, Italia og Polen. Andre nasjoner vil helt sikkert også ha et ord med iaget. 

Det vil selvsagt bli noen rapporter fra dette mesterskapet her i bloggen de neste dagene. Du kan selv følge med på mesterskapsiden, her. Det antas at det også vil bli BBO-overføringer fra mesterskapet.  

Spilleprøve 2 - Bortspill...

Vi følger opp gårdagens spilleprøve med en til fra en IMP-PAR turnering i helgen. Spillet i forrige innlegg her i bloggen var litt spesielt, en litt unaturlig måte å tenke på måtte til i et stikk (se Spilleprøve 1 - Unaturlig?). I dagens spill handler det mer om å planlegge på en god måte.

Giver øst. Alle i sonen

Etter pass fra øst åpner syd med 1 ruter. Øst melder inn 1 hjerter, og syd sier 1 spar som for makkerparet lover minst femkorts farge (dobler ville vist eksakt fire spar). Vest hopper til 3 hjerter - sperr - og syd sier 4 spar, ganske hardt, men ikke noen dårlig melding i IMP scoring hvor utganger teller så mye. Husk syd visste om minst femkorts sparfarge slik de spiller. Vest melder 5 hjerter og nord tar sjansen på 5 spar da han ikke helt vet hvem som har høyeste kontrakt her. Da går det pass rundt.

Mot kontrakten 5 spar kommer en hjertertass ut til vests konge fulgt av kløver konge i stikk to. Hvordan spiller du?

Her ser det ut til at det blir bet om Ø/V får komme inn igjen. Ruterfargen må ordne seg. Det kan hende det er riktig å toppe ruteren, men fargen isolert sett spilles best ved å ta finesse, helst etter å ha gardert seg mot singel ruter dame bak med en honnør fra syd først. 

Spillefører stikker med kløver ess i andre stikk og går på trumfen. På A-J i spar følger begge en gang, men så kaster vest en hjerter, så øst har tre trumf fra start. Hva ville du gjort nå? 

Flere spillere på nords plass tenkte at nå må ruteren gå, og de spilte ruter til esset før de tok ut østs tredje trumfen med damen som ble stukket over med kongen. Så ruter til liten fra øst og knekten. Den finessen holdt, men likevel ble det bet, for ruteren satt 4-1.

Ruterfinessen gikk altså, men det var ikke lenger inntak til syd så den femte ruteren kunne godspilles med en stjeling og deretter hentes.

Spillefører vant kun seks sparstikk, tre ruterstikk og kløver ess = 10.

Bortspill?

Ja, det var det. Timingen var feil, spillefører glemte å tenke på at ruteren kunne sitte 4-1.

Hvis spillefører bestemmer seg for å ta ruterfinesse bør han gjøre det tidligere, etter kun to runder trumf slik at spar dame fortsatt er inntak til syd. For eksempel, inne på kløver ess spilles en trumfrunde, ruter ess og trumf til nord. Så, mens øst har igjen en trumf spilles ruter til knekten. Hvis den finessen holder og ruteren sitter 3-2 går jo ruteren, og i så fall er det bare å ta ut østs tredje trumf etter den vellykkede ruterfinessen og innkassere ruterstikkene, tolv stikk. I dette tilfelle vinner ruter knekt, men ruteren går ikke. Siden han med singelton ruter ikke har trumf går det av seg selv. Spillefører har vunnet ruterstikk for esset og knekten og kan ta for ruter konge og trumfe en ruter. Den femte ruteren er godspilt, så nå spilles trumf til damen som tar ut østs siste trumf, og den femte ruteren gir stikk. Det vinnes ialt 6+0+4+1= 11 stikk. 

Det er klart at med åpne kort kan spilelfører få tolv stikk. Det må dog spilles fullstendig på merket, og det er neppe den spilleplanen som gir best sjanse i praksis. Men det kan hvis man vet alle kortene startes med ruter 10 mens det fortsatt er overganger mellom hendene. I dette tilfelle ruller denruterbehandlingen opp hele ruterboka siden ruter 6 (1) faller! Hvor ofte er ruter 6 et viktig kort?

Hvis ikke øst dekker tieren med damen får tieren løpe og det er fem ruterstikk fra taket med liten til knekten andre gangen.

Altså, ruter 10 i første ruterrunde, øst dekker med damen og vests ruter 6 kommer på. Så over til nord og ruter 8 spilles. Øst må dekke den også med sine 9-7-4 gjenværende, hvis ikke får ruter 8 seile og fargen går "av seg selv". Så ruter 8 blir dekket av nieren og knekten vinner stikket, Over til nord igjen og ruter 3 spilles mot syds K-5-2, øst sitter hjelpeløs i mellom med 7-4 gjenværende, finessen med ruter 5 kan tas! Fem ruterstikk og tolv stikk i alt.

Det er double dummy spilling så det holder, og ingen spilte slik. Kun tre spilleførere vant 5 spar. Hele seks spilte den bort. Ellers var det endel som gikk bet i 5 hjerter som Ø/V, men nesten en tredjedel av Ø/V-parene fikk spille 4 hjerter og vant den med ti stikk.