NM FOR KLUBBLAG, 5.runde

I NM for klubblag har 5.rundekampene kommet i gang. TopBridge 4 (Ovesen) består i NM av flere av spillerne på vinnerlaget i årets 1.divisjon. Så de hadde nok et favorittstempel i sin hjemmekamp på Jessheim mot Gubrandsdal BK. Men en må huske å lese lagoppstillingene før en annonserer favoritter...

Og Gubrandsdal (Fyrun) er sterkt lag bestående av Erik Berg, Even Morken, Kjell Gaute Fyrun og Ove Andersbakken. De vant rundekampen med sifrene 100-70 og er klare for 6.runde. I forrige runde slo de et annet sterkt lag fra Oslo (Aaseng). Så Gubrandsdal BK rensker godt ut i årets NM for klubblag og vil bli en av medaljekandidatene i lagfinalen om de greier det siste hinderet, 6. runden.

Soneutgang

Her er et spill fra kampen hvor Kjell Gaute Fyrun fikk snellet hjem en hardmeldt utgang.

Vest åpnet med 1 kløver. Andersbakken (nord) doblet. Øst passet, Fyrun (syd) meldte 1NT og Andersbakken meldte knallhardt 3NT! De meldingene er det vel delte meninger om, men «never argue with success» som det altså ble pga. at Fyrun altså vant utgangen. For meg er det en nokså soleklar innmelding 1NT med nords kort, men det var ikke jeg som slo ut TopBridge på Jessheim...

Vest spilte ut hjerter 4 til liten tieren og esset. Det kan se ut som vests utspill kan ha rullet opp hjerteren for spillefører. Fyrun fortsatt med hjerter 9. Det er godt spilt, spesielt om øst startet med 10-8 dobbel så nieren fisker opp vests knekt fjerde idet åtteren faller. Vest dekket med knekten og kongen vant stikket, men hjerter 2 og ikke åtteren kom fra øst. Nå hadde Fyrun skikkelig kommunikasjonsproblemer mellom de to hendene, noe som ofte er tilfellet når man har for dårlige kort i forhold til det trinnet man har meldt...

Fyrun fant et godt trekk da han spilte liten kløver fra nord! Litt overraskende kom kongen på fra øst. Derfra kom en liten spar til vests knekt og kongen. Så kløver ess, og tieren kom på fra øst. Oj, her går det bedre og bedre, tenkte nok Fyrun. For nå hadde han en markert finesse med kløver 9. Øst kan jo ikke ha K-J-10, da ville han neppe lagt kongen på liten fra nord. Problemet er et det kun er åtte stikk selv med tre stikk i kløver hvis det blir kun tre stikk i hjerter. Spillefører skulle gjerne tatt en hjerterkutt til også da det jo ser ut som om vest startet med J-8-x-x i den fargen. Men det er kun ett inntak til syd, så kun en av finessene kan tas. Derfor tok Fyrun etter ruter til esset den finessen som var sikker, kløver til nieren. Og nieren vant selvsagt det stikket, men han var inne hos nord og måtte bare cashe de vinnerne han hadde. Og da viste det seg at hjerteren sattt 3-3. Slik så hele spillet ut (med forbehold om noen av kortene, men det viktigste slik spillet gikk er kløver og hjertersitsen):

Den hjerterfinessen han tilsynelatende hadde mulighet for å ta ville ikke fungert. Fargen ga i stedet fire stikk av seg selv! Så da røyken hadde lagt seg lå det ni stikk på bordet, 1+4+1+3 = 9.

Ved det andre bordet kom også N/S i 3NT - det meldes hardt - men der ble nord spillefører. Øst spilte ut ruter og spillefører var sjanseløs. Det endte det med to bet og 13 IMP til Gudbrandsdal BK. 

I etterpåklokskapens klare lys

Øst var ikke fornøyd med seg selv og mente han burde lagt kløver 10 da det ble spilt liten fra nord. Er det så lett? Å legge liten i stedet for å ta stikket med kongen ville sett temmelig dumt ut om syd satt med kløver knekt. Da ville spillefører vunnet for knekten over østs kløver 10 og toppet ut kongen etterpå, fire kløverstikk!

Sett deg selv i østs situasjon ved å holde over syd og vest sine kort, for husk øst ser kun sine egne kort og nord sine. Så spilles altså liten kløver fra nord. Ikke så enkelt å legge tieren som det er med åpne kort?

Vel, den typen motspillsproblemer er vanlige, situasjoner hvor det handler om å se for seg de skjulte kortene og kombinere det med meldingene og hvordan spilleføringen legges opp. Da kan det vel hende øst kunne tenkt på at syd neppe har kløver knekt? For er det naturlig å spille kløver mot knekten med en sånn farge (nord: AQ9x, syd: Jx eller Jxx) etter at vest har åpnet med 1 kløver?

Det er dog ingen garantier selv om man er god til å visualisere de skjulte kortene. Så om dette var en feil av øst må man kunne si det var en mennesklig en.

Sterk norsk innsats i The Lederer Trophy

Tre norske og et par halvnorske (bor i England) spillere var på lag De Botton som ble nr. 2 i den prestisjetunge lagturneringen The Lederer Trophy. Foruten Janet D Botton var Nicolai Heiberg Evenstad, Thomas Charlsen, Christian Bakke, Thor Erik Hoftaniska og Arthur Malinowski på lageet. Irland vant turneringen.

Velkledde herremenn: Nicolai og Thor Erik toppet butleren

Her er et spill med en ganske uvanlig utvilking i meldingsforløpet. Spillet er fra kampen hvor De Botton slo vinnerlaget Irland. 

Thor Erik (nord) åpnet med 1 kløver og øst meldte inn 2 ruter. Ø/V bruker det som Michaels, dvs. begge major. Å bruke 2 ruter til det i stedet for naturlig gjør at man mister svakt innhopp 2 ruter. Det er til å leve med siden man med denne avtalet kan melde inn 2 kløver som naturlig mot åpning 1 kløver som de fleste bruker som minst to, eller minst tre kløver.

Nicolai meldte 2 spar. Jeg vet ikke sikkert hva deres avtale er for den kravmeldingen (øst har vist minst fem spar), men som du ser kan det tyde på at det viser ruterfarge for dem. Meldingen 2 hjerter kan også brukes som en kravmelding her og i å fall vise kløver. Dermed har man to måter å melde en av minorfargene, en melding for sterkere kort, en for å konkurrere i meldingsforløpet.

Vest var med til 3 hjerter, og Thor Erik foreslo 3NT. Vest var ikke heldig da han var med en gang til med meldingen 4 hjerter. For nå visste Thor Erik at syd måtte ha maks singelton hjerter, så etter paret først stoppet i 3NT smalt nord til med 6 kløver! 

Ved det andre bordet spilte N/S 3NT. Thor Erik hadde ingen problemer i lilleslemmen, og da kløver konge satt i saks tok han tretten stikk, +1390 og 13 IMP inn.