Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SPILLEPRØVE

Her er et spill hvor det handler om å kjenne igjen en variant som forekommer i forskjellige forkledninger. I dette tilfellet bør det vel ikke være alt for vanskelig å se løsningen, men flere bra spillere overså den. 

Som syd har du blitt spillende 4 hjerter ettter at øst har vært innpå med en sperremelding i ruter. Vest spiller ut ruter konge som øst stikker over med esset og tar for ruter dame, vest følger farge. Så kommer ruter knekt fra øst. Hva gjør du nå?

Hvis du trumfer lavt trumfer vest over og spiller spar. Da blir du avhengig av at de resterende trumfene sitter 2-2, for du kommer ikke over til syd for å ta en tredje trumfrunde. Hvis vest har ttrumfet fra akkurat tre trumf går det bra, trumfen tas ut og kløverstikkene innkasseres. 

Bedre er det vel å trumfe med nieren. Om øst har hjerter 10 vinner hjerter 9 stikket og du kan ta to runder trumf. Så igang med kløverfargen, for overgang til syd så du kan få tatt ut trumfen finnes ikke. Men hvis trumfen sitter 3-2 fra start går dette bra. De vil få ett trumfstikk ved å stjele en av kløverrundene, men deretter står resten.

Begge disse løsningene går galt om trumfen sitter 4-1 da de kan stjele og spille spar så det blir enten en spartaper eller en trumftaper til. 

Hva med å trumfe høyt (dame eller knekt)? Det stikket vinnes, så A-K i trumf. Men også etter den starten er det fare på ferde om trumfen sitter 4-1. Hvis den med fire trumf kan trumfe i andre eller tredje kløverrunde spiller han spar, og det må bli bet siden motspilleren har igjen en trumf som du ikke får tatt ut. 

Her er hele spillet før du får løsningen (om du ikke allerede har sett den).

Ved det bordet jeg satt trumfet syd høyt - feil spilt. Nå ville det blitt bet om vest hadde kastet en kløver. Og hva kan være mer naturlig enn å kaste en verdiløs kløver fra tre små? Men vest kastet en spar så spillefører etter to runder trumf rakk å spille tre runder kløver før vest kunne trumfe. Så en fjerde kløver med sparavkast. Vest kunne stjele, men nå sto resten. Utgangen ble altså vunnet, men det var etter feil av spillefører fulgt opp med feil av motspiller. 

Løsningen er enkel og logisk. vel, om man ser den er det veldig enkelt...

I tredje ruterrunde skal spillefører simpelthen kaste en spar fra h¨ånden. Samme hva motparten gjør nå får spillefører tatt for A-K i trumf, så spilt spar ess fulgt av spar trumfet hos syd og uttrumfing, resten står. Forsvaret får kun tre ruterstikk.

Den spilleføreren som trumfet høyt i tredje ruterrunde mumlet noe om fare for trumfhøyning hvis han lot øst beholde den tredje ruteren. Men det blir det ikke selv om vest viser seg å ha tieren fjerde i trumf. Hvis det kommer en fjerde runde ruter trumfes last hos syd, vest kan trumfe over, men da trumfes over hos nord fulgt av den andre store hjerteren, spar ess og spar til stjeling og uttrumfing. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.