Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NM for klubblag

I denne turneringen blir mange av rundekampene spilt online på RealBridge. En av kampene vi fulgte litt med på var mellom en av mesterskapets store favoritter, Bergen Akademiske 1(Bakke) mot Skjolden (Fidjestøl). For BAK spilte Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen og Tor Eivind Grude-Christian Bakke. Den lagoppstillingen ser jo ut som et norsk landslag. For Skjolden stilte Arnt Olav Fidjestøl, Sjur Arne Bøe, Jonnay Gjerde og Mariutz Amerek. Et bra lag det og, men BAK var naturlig nok storfavoritt. Skjolden ga imidlertid stjernelaget kamp. Her er et spill som gikk Skjolden sin vei. 

Giver vest. N/S i sonen

Ved det bordet BAK satt Ø/V havnet vest i 4 hjerter etter overføringssvar på vests åpning 1 kløver. Syd hadde underveis meldt 2 spar, ikke akkurat noe høyt hopp med god åttekorts farge? Nord spilte ut spar knekt til esset. Syd skiftet til sin single kløver selv om han altså har singelton trumf også. Og han traff makkeren hjemme. Nord tok to stikk i kløver og spilte selvsagt en tredje runde kløver til en deilig stjeling for syds single trumfnier - en bet allerede. Spillefører hadde ingen god grunn til å spille på at syd satt med to singeltoner og fikk en trumftaper til, dvs. det ble to bet og +100 til Skjoldens N/S.

Ved det andre bordet meldte BAK sin syd 1 spar etter 1 kløver - 1 hjerter fra vest og øst. Jeg forstår ikke helt 1 spar selv om også jeg ser soneforholdene. Vest støttet hjerteren, og øst meldte 4 hjerter. Etter to passer doblet nord. Den doblingen er vel ganske tvilsom selv om han på en måte har fått litt feil informasjon, syds innmelding 1 spar?

Å doble med lang trumf imot er et tveegget sverd. Noen ganger hjelper det spillefører så han får minst ett stikk mer enn om han ikke vet om skjev trumfsits. Andre ganger gir det selvsagt en hyggelig score med flere doblede beter. Her hadde forsåvidt nord rett, 4 hjerter kan ikke vinnes i teorien siden forsvaret har to kløverstikk, spar ess og minst ett trumfstikk for stjeling på syds hånd. 

Spillefører i 4 hjerter doblet var Mariusz Amerek, og ved det bordet var altså øst spillefører.

Her er det som du og jeg ser enkelt å ta de fire første stikkene idet syd spiller ut kløver. 7 Men kan nord i det hele tatt tenke sånn? Nord vet jo syd har singel hjerter. Har virkelig syd to singeltoner? Men hva kan den utspilte kløver 7 være fra?

Nord vant første kløver og skiftet til spar. Da ble det ingen stjeling med syds single trumf, men spillefører var ikke hjemme helt uten videre for det, forsvaret har jo et tredje stikk for nords andre kløverhonnør, og trumfen sitter surt. Amerek fant imidlertid løsningen som nords dobling hadde satt ham på sporet til å finne.

Idet syd var inne på spar ess spilte han mer spar og vest kom inn på kongen. Amerek spilte hjerter knekt. Det rullet opp hele hjerteren. Nord kan dekke, men da vinner esset og nieren faller fra syd. Så over på vests hånd og finnesse i hjerter over nords 10-6-2 gjenværende med syveren fra vest. Hvis nord dekker syveren med tieren stikker øst med damen. Så over til vest igjen, og hjerter til finesse over nords gjenværende 6-2 med østs 8-3! Bærre lekkert!

Skjolden Ø/V noterte altså +590, og spillet ga dem 12 IMP. Men det var BAK som til slutt vant kampen med 22 IMP, 94-72.

     

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.