Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Sirkus spill fra andre sida

Sånne spill som jeg kaller sirkus spill liker jeg ikke så godt når de forekommer. Det blir ofte for tilfeldig hva utfallet blir, og det slår ut alt for mye i forhold til andre spill hvor det handler om gode/dårlige avgjørelser, rett og slett om å spille god bridge. Særlig i korte lagkamper kan den typen spill være veldig irriterende da de kan avgjøre hele greia pga. tilfeldigheter.

Men samtidig er det god underholdning.

Forleden fortalte jeg et veldig spennnede spill fra seriemsterskapet hvor det var 23 stikk til sammen i de to retningene, selv om et bridgespill består av kun 13 stikk. Da blir det alltid veldig mange forskjellige resultater.

Jeg er på ferie i Norge akkurat nå, men i dag tar jeg med et hysterisk spill fra en turnering på andre siden av jordkloden i helgen, fra New Zealand.

Ta først utspillsprøven som noen fikk med nords kort:

Det var litt uklart hva 4NT var ment som (vests 6NT tyder på at han mente 4NT var invitt) da nord spurte om det før han skulle spille ut. Så her var du ikke så mye informasjon som kunne brukes. Hva spiller du ut?

Hvis du har bestemt deg om utspillet spoler vi litt tilbake og ser på en meldeprøve for øst:

La oss si du hører 1NT (15-17) fra makkeren din. Hva gjør du nå?

Det er klart at det står mest sannsynlig i 7 hjerter om makkeren din har ruter ess. Du må jo få dekket opp de to spartaperne også, men det er det god sjanse for, enten på kløver eller ruter, eller at han har det som behøves i spar. Han har jo tross alt grandåpning!

Så hvis makker har ruter ess er det en helt grei sjanse å ta hvis du melder 7 hjerter.

En mulighet er kanskje å overføre til hjerter og hoppe til 5 kløver som såkalt Exclusion Blackwood? Da vil makker svare på hvor mange ess han har, men han skal ikke regne med kløver ess. 

Å være litt mer praktisk av seg kan lykkes det og. For selv om ruter ess mangler må utspilleren velge hvilken farge han skal spille ut, og har han ikke opplagt ruterutspill fyker mest sannsynlig storeslem hjem. Derfor har jeg litt sansen for hva han som fortalte meg spillet gjorde, han satt øst og meldingene gikk:

Hvorfor ikke?

Alt vel, øst hadde gode forhåpninger om dette, men bare i ett sekund. For ruter ess kom i utspill fra syd, og hele spillet så slik ut:

En bet, neste spill.

Om øst hadde overført til hjerter og så meldt 7 hjerter ville det vært nord som avgjorde spillet med sitt utspill. Han kunne godt ha spilt ut kløver knekt, storeslem til notering.

Hva skjedde rundt omkring i salen på dette spillet?

I New Zealand i helgen var det en god del som åpnet med 1 kløver, svak grand åpning er ganske populært der. Det var naturlig nok mange som spilte lilleslem i hjerter, men det var også noen "syke" resultat både etter kløver- og grandåpning.

Vinnerparet spilte 7 hjerter med øst som spillefører - en bet.

Ved ett bord gikk det slik som i meldedigrammet i utspillsprøven helt øverst, og nord spilte ut kløver knekt - tretten stikk (egentlig fjorten...).

Ø/V + 1520

Ved et annet bord gikk meldingene slik før syd doblet 7NT:

Her var det visstnok Gerber som ble brukt, men hvis vest viste ett ess som han jo har vet jo øst at de mangler enten ruter- eller kløveresset?

Da syd doblet visste øst at dette var enten-eller, så han redoblet like godt.

Bridge er ikke bestandig alltid helt rettferdig, og her fikk Ø/V en "room top" etter å ha meldt 7NT vel vitende om at de mangler ett ess!

For nord spilte ut kløver knekt. Hvis reglene hadde vært annerledes ville det blitt ett redoblet overstikk, men det ble "bare"

Ø/V + 2280

 

 

 

Kommentarer

Hadde vel kanskje vært en ide for Øst å bruke Exclusion i ruter isteden. Da får du neppe ruter ut med mindre Syd har EK.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.