Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SYSTEM OG AVTALER

Utfallet i mange spill avhenger av vurderinger og meldestill, men ofte er det hvilket system og hvilke avtaler man har som blir avgjørende. Vi tar med et spill fra en lagturnering i helgen hvor avtaler, eller for noen mangel på avtaler ble avgjørende.

Hvordan det meldes over makkers sterke 2 kløver gjøres forskjellig. Et bra prinsipp er å ha visse krav til fargekvalitet for å svare positivt i farge. Spesielt om det er en minorfarge er det ukomfortabelt for den sterke hånden hvis svaret er 3 kløver eller 3 ruter, for det tar bort så mye rom for den sterke hånden til å vise sine kort. Derfor bør slike svarmeldinger være nokså spesifikke, og man få heller svare 2 ruter med mange positive hender som ikke tilfredstiller de kravene til fargekvalitet man har avtalt. Hvis svaret viser en god farge kan det være veldig god informasjon, og med noen superterke 2 kløver-hender kan åpneren av og til rett og telle stikkene de har til sammen. 

Hva om motparten melder inn over vår 2 kløver?

Da kan man avtale at pass og dobler tar seg av to forskjellige svarhender. For de fleste virker det naturlig at pass viser negativ hånd (for eksempel 0-5 poeng) og dobler en positiv hånd. Noen bruker det motsatt slik at dobler er det svakeste, pass viser verdier.

Hva med fargemelding etter vår 2 kløver og en innmelding?

Jeg har kommet frem til at når de melder inn er det viktigere å få sagt fra om en 5+ korts farge med det samme da det blir særdeles ubehagelig hvis man dobler og for eksempel hører en sperremelding på fem-trinnet fra nestemann. Det er nok bedre å få varslet fra om fargen sin med det samme. Derfor har jeg med min makker avtalt at kravet til fargekvalitet for positiv svarmelding i farge ikke er det samme om de melder inn.

Her er spillet fra helgen, hvor du sitter nord og N/S er i sonen. Makker åpner med 2 kløver, nestemann hopper inn med 3 ruter. Hva melder du?

Jeg synes 3 spar er opplagt. Ved ett bord passed nord og mente nok at det viste verdier. Åpneren kom tilbake med 3 hjerter, nord sa 3 spar og syd løftet til 4 spar. Går du videre? Ved bordet passet nord, og det var helt forferdelig, kanskje mest pga. at de ikke hadde noen klar avtale om den første passen så syd misforstod. Åpneren må ha trodd den første passen viste negativ hånd, for slik så hele spillet ut:

Hvis syd hadde visst at nords første pass var ment som positiv hånd burde han selvsagt gjort mer enn å løfte 3 spar til 4 spar. Det blir imidlertid mye enklere for dem om nord melder 3 spar med det samme over vests 3 ruter. Da bør de kunne finne frem til storeslem som i praksis er helt nedlegg.

I kvartifnalen i denne turneringen med ganske sterke lag meldte tre par 7 spar, tre par var i 6 spar, og de to siste parene kom kun i utgang. I to kamper ble det uvanlige 17 IMP på ett spill til de som meldte storeslemmen.

Hvis du ikke allerede har gjort det kan det være nyttig å ta en prat med din faste makker om disse avtalene.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.