Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MESTERTREFF - MANDAG

Mandag ble den første av fire mestertreff-turneringer spilt med 98 par på startstreken. Det ble spilt på RealBridge som er det nærmest man kan komme face-to-face bridge når det spilles online.

Mandagens turnering ble vunnet av SIGURD ØSTEBØVIK - JIM IDAR HØYLAND med 69,06%. På andreplass fulgte JARLO MIKAEL JOHNSEN - ARIL BASMA (67,30%, og på tredjeplass kom ROAR VOLL - ASBJØRN KINDSBEKKEN (64,43%). Hele resultatlisten finner du her.

På forhånd laget jeg en gjennomgang av spillene med noen "spådommer" og analyser. Kommentarene er ikke ment å være noen fasit, heller ikke "par-score" eller GIB analyser, dvs. det makismale som kan vinnes. Det er mer noen forslag til forskjellie scenarier som kan skje enten det blir riktig eller galt. Praktisk bridge og noen muligheter som er der. Det legges i noen tilfeller føringer for hva undertegnede tror er mest fornuftige meldinger og/eller spilleplaner og motspill. Kommentarene for de 24 spillene som ble spilt mandag finner du her.

Det kan jo være artig å se på hvordan spådommene er i forhold til hva som virkelig skjedde da spillene forekom. Her er et interessant spill fra mandag:

Mine forhåndskommentarer var:

//

Et svært interessant og instruktivt spill. Det er ingen ting å si på om syd dobler opplysende over østs 1 ruter. Å doble er bedre enn å melde inn 2 kløver da syds kort kan passe godt i kontrakt med spar, hjerter eller kløver som trumf. Vest er nesten så sterk at han kan tenke på lilleslem i ruter, men mot 12-14 balanserte har han litt i minste laget. Det er da også en dårlig slem som bare har visse sjanser fordi alt sitter riktig. Og 6 ruter kan fyke hjem!

I 3NT med kløver ut vinnes første stikk hos øst, så spar mot vest. Siden esset sitter foran kan spar mot vest gjentas med tre sparstikk som resultat siden fargen sitter 3-3. Da er det elleve sikre, og det kan bli tolv. Beste motspill inne på spar ess er å fortsette med kløver. Da blir ikke syd utsatt for en skvis, for det er en avansert skvis som må til for det tolvte om syd ikke spiller en runde kløver til – en criss-cross skvis! For å få til det må spillefører ha kommunikasjon mellom hendene og komme ned i denne posisjonen til slutt:

Dette kan bli sluttposisjonen både i 3NT og 6 ruter (NT) hvis det ikke kommer kløver ut og kløver en gang til idet syd er inne. La oss for eksempel si det kommer trumf ut mot 6 ruter. Idet kløver dame på et tidspunkt spilles kan ikke syd dekke med kongen, for gjør han det kan en finesse tas med nieren som gir det tolvte stikket. Så sluttposisjonen kan bli slik som i vårt diagram.

Idet ruter dame spilles kastes hjerter 8, altså ned på singel hjerter ess hos øst. I det stikket blir syd skviset. Spillefører må riktignok lese sitsen. Men hvis syd kaster hjerter knekt spilles hjerter til esset som feller kongen, og kløver ess er inntak til hjerter dame som står. Hvis syd i stedet kaster kløver 6 spilles kløver ess som feller kongen, og hjerter ess er inntak til godspilt kløverstikk. Elegant!

Med hjerter ut mot grandkontrakt kan det vinnes tolv stikk hvis spillefører tør å ta kløverfinessen etter å ha godspilt sparen og så fått slått vekk sin siste stopper i hjerter. Med kløver ut, og mer kløver senere, fungerer ikke noen skvis, og spillefører får kun elleve stikk hvis ikke syd forsaker seg.

//

Sannsynlig result ble av meg antatt å være +660 til Ø/V med tro på at noen ville få tolv stikk, og noen få kanskje vant slem. Med fasit i hånd (alle resultatene) ser vi at 660 var et vanlig resultat og det ga omtrent middels. Å vinne tolv stikk i grand ga ca. 80%. Det er mulig noen av dem som fikk tak i det tolvte i 3 grand gjorde det ved hjelp av den fine skvisen, men flere fikk hjerter i utspill og vant et stikk der før de spilte god sparen og senere tok kløverfinessen for det tolvte.

Kun fire par var i slem, og tre av dem gikk bet. Einar Stre og Morten Eide var det eneste paret som meldte og vant slem da de noterte +1370 i 6 ruter. Det skjedde imidlertid ved at syd dekket kløver dame med kongen og finessen med kløver 9 på tilbakeveien ble tatt for det tolvte stikket. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.