Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WORLD BRIDGE TOUR TOP 16

World Bridge Tour er noe nytt, en nye organisjon som er etablert for å avvikle seriøse eliteturneringer med fokus på å unngå det triste som skjer med all juksingen som er så ødeleggende for bridgen. WBT er en ny organisasjon, og det er norske Thomas Charlsen i samarbeid med Boye Brogeland som står bak initiativet. Martin Andresen er også involvert. Du kan lese mer om WORLD BRIDGE TOUR her, i et innlegg Brogeland la ut på Bridgewinners.com.

Akkurat nå arrangeres WBT TOP 16 hvor 16 internasjonale topp-par spiller en invitasjonsturnering. For Norge stiller Geir Helgemo-Tor Helness og Boye Brogeland-Espen Lindqvist.

Etter to spilledager av tre leder amerikanske Bramley-Hamman klart. De norske startet rolig, men med en god andre dag etter middels den første ligger Brogeland-Lindqvist på 2.plass før det hele avsluttes sent onsdag kveld. Helgemo-Helness kom ganske skjevt ut, men en meget sterk andre dag brakte dem opp på 5.plass før avslutningsdagen. 

Her er et spill som viser hvor viktig det er å sette press på motparten, for da må de gjette. Det kan noen ganger føre til at de tilfeldigvis havner i en gullkontrakt, men det er altså etter å ha gjettet. Når du presser et godt par til å gjette er det mye mer sannsynlig de kommer galt ut av det enn hvis de får "snakket sammen" i meldingene og finner ut hvordan kortene ser ut mot hverandre.

Øst åpnet med 1 kløver og Lindqvist meldte inn 1 hjerter. På ett-trinnet utenfor sonen synes jeg 1 hjerter er ganske opplagt innmelding, men overraskende nok passet noen på syds plass. Vest måtte etter deres system doble for å vise minst fire spar, og det var Brogeland sin tur. Han hadde firekorts hjerterstøtte, og det ville han vise makkeren sin, for syd kan jo ha gode kort og. Dessuten gjør et hopp det vanskeligere for motparten. Merk at vest ikke har fått vist noe særlig om hva slags hånd han har. Hoppet til 3 kløver viste ca. 6-9 med firekorts hjerterstøtte. Etter dette ble det gjettverk for Ø/V. Som eneste par i turneringen havnet de i 6 kløver. Det var hardt, men ikke en slem uten sjanser. Siden sparfinessen røk ble det en bet og 11 IMP til det norske paret. Alle de andre Ø/V-parene spilte utgangen 4 spar.

Hvordan det går i 3 hjerter, eventuelt doblet? Etter denne starten er det i praksis nesten umulig for Ø/V å doble N/S i 3 hjerter, men som et tankeeksperiment ser vi på hvordan det ville gått.

Spillefører har fem hjerterstikk og ett stikk i spar. Dessuten kan det fort bli ett stikk i ruter, og i så fall koster 3 hjerter doblet kun 300 mot en sikker utgang til Ø/V. Motspillerne mot hjerterkontrakt kan imidlertid få fatt i +500 med et veldig godt motspill. Da må de få tatt tre runder kløver slik at vest får kvittet seg med en ruter, så tre ganger ruter som vest kan trumfe med sin single trumf!

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.