Bridge, bridge...noen andre aktiviteter...og så mer bridge

En haug med barn og unge samt forelesere, arrangører og noen foreldre er på plass på Lovund, en øy på Helgemlandskysten hvor JUNIOR CAMP 2021 går av stabelen i helgen.

Det meldes om stor avktivtet, og selvsagt mye bridge. Allerede på båten utover ble kortstokken tatt frem!

Vi kommer tilbake med mer fra dette fantastiske opplegget, og du kan også følge med litt på det som foregår under "camp'en" på denne web-siden som er spesielt dette arrangementet. 

Det er Helgeland Juniorbridgeklubb som er arrangør. Klubben fortsetter dessuten med sin Norsk Real Cup på fredager. I går spilte 24 par, og til topps etter en voldsom avslutning gikk Trine Haug og Margrethe Vassøy. Her var det litt friske takter av vinnerparet, men det lyktes.

"Never argue with success".

Syd fikk et utspillsproblem:

Hva ville du spilt?

Det står vel mellom spar og ruter. Makkers farge er en regel. Egen farge, "longest and strongest" som det heter er en annen. Uansett, å treffe eller bomme utspillet er veldig ofte litt tilfeldig. Syd valgte å spille ut en liten spar. Det var feil, men det var ikke for sent for N/S.

Hele spillet så slik ut:

Ja, østs 1NT innmelding er litt tvilsomt med 14 poeng og 4-4 major. Fordelen med litt "på kanten" 1NT-meldigner er at styrken fortelles med det samme. Ulempen med disse kortene er at man risikerer å ikke finner en majorkontrakt som kan være tingen med kun en ruterstopper. Her førte innmledingen til at vest tok sjansen på utgang so i teorien ikke er særlig bra. Teori og praksis er imidlertid to forskjellige ting... 

Hvis det kommer ruter ut mot 3NT er det helt håpløst. Nord får godspilt fem ruterstikk. I tillegg har de to ess, altså tre sonebet! Det ville gitt N/S ren topp.

Med spar ut fikk spillefører litt pusterom, men hun måtte innom flere ting før det ville begynne å se særlig lyst ut.

Sparutspillet ble vunnet med kongen, nord kastet ruter 3. Nå ble det spilte kløver til esset og kløver til tieren og damen. Å spille kløveren slik er korrekt da det må gis bort ett stikk i kløver uansett, og å ta finessen med tieren gjør at det blir fire stikk i fargen selv om syd skulle ha QJ-fjerde.

Nord kom inn og hadde fortsatt sjansen til å få et god spill ved å skifte til ruter. Da får spillefører de fire kløverstikkene, for spar konge og ett stikk i ruter - fortsatt to bet. Det er lett å finne det motspillet med åpne kort, men husk nord ser ruter dame dobbel og aner ikke hva øst har. Om øst har for eksempel ruter konge tredje gir ruterskift spillefører to stikk.

Nord skiftet til hjerter. Da var endelig spillefører ovenpå og kunne vinne med hjerter knekt for så å fortsette med hjerter. Hun hadde nå minst 1+3+1+4 = 9 stikk, og det ble hva hun fikk idet nord vant andre runde hjerter og - litt for sent - skiftet til ruter ess og nok en ruter. 

Pluss 600 ga ren topp til vinnerparet.

Etter opplysende dobling av øst som var populært ved de andre bordene endte det de fleste stedene med delkontrakt i ruter N/S (+110), eller noen steder i delkontrakt i kløver/grand Ø/V som normalt ble vunnet.