Sunndalsøra kan sikre gull på egen hånd (korrigert)

Før siste runde i finalen for NM klubber (Lagfinalen) på søndag leder Sunndalsøra BK med nesten 11 VP til nr. 2 på listen som er Bergen Akadermiske BK. Dermed kan Sunndalsøra sikre gull selv med et lite tap i sin siste kamp mot Stavanger. Den magiske grensen så vidt jeg kan se er 4 IMP som lederlaget kan tillate seg å tape med og likevel være sikret NM-tittelen. For i så fall kan ikke utfordrerne ta dem igjen selv med full pott i siste runde der Bergen Akademiske møter Sortland.

Også Studentenes BK på 3.plass har gullsjanse om de tar full pott i morgen tidlig og lederlaget skulle gå på en smell til slutt. Trondheimslaget ligger bare litt over 1 VP bak toerne, og de skal møte Kristiansand.

Teoretisk sett kan TopBridge på 4.plass vinne, men da skal mye skje. Sunndalsøra må tape stort, og ingen av de to lagene foran må få særlig med poeng, og TopBridge må ta full pott. I tillegg til de fire nevnte kan Alta på 5.plass oppnå medalje, men da skal veldig mye klaffe. Ganske så sikkert står medaljene mellom de fire førstnevnte lagene. 

Som det ser ut nå er det altså veldig sannsynlig at Sunndalsøra tar gull som klubben gjorde også i 2018. Men det skal spilles 28 spill først, og det gjenstår å se om sunndalingene holder nervene i sjakk. Laget har overbevist stort i denne turneringen og tapt kun en kamp. (mot Bergen Ak som slo lederlaget med 7 IMP).

I gårsdagens siste kamp (runde 6) så imidlertid lederlaget ut til å gå mot et tap mot Studentenes BK som ledet etter første halvrunde, mye pga. av dette spillet:

Syd var giver, alle i sonen.

Syd passet. Siden Studentenes vest åpnet med denne 10-poengeren ble øst bitte litt sleminteressert idet de fant spartilpasningen. Etter 1 ruter-1 spar, 2 spar spurte øst med 2NT (kunstig rele). Vest syntes korrekt nok at dette ikke lenger var 10 poeng, men en god hånd i den konteksten (sparkontrakt). Så da vest viste singelton hjerter og fire trumf gikk øst på mot slem. Det gjorde han såvidt jeg kan forstå (?) via en "falsk" kontrollmelding i kløver. Det er jo lov, og denne gangen lurte det motparten idet øst skulle spille den i utgangspunktet håpløse slemmen 6 spar.

Syd som hadde kløver ess spilte ut hjerter. Kippe så dette prosjektet var helt umulig, egentlig, men prøvde i alle fall. Han spilte ruter til knekten i andre stikk. Nord kom inn på damen, og husk han hadde hørt østs kontrollmelding i kløver! Så han skiftet til trumf. Da stod slemmen, for ruteren satt behagelig 3-3 og kunne godspilles med en stjeling. To ruterstikk ga avkast for østs to kløver! 

Nord var blitt lurt litt her, men han har nok i ettertid kommet frem til at å spille kløver idet han var inne er logisk uansett. Han ser jo at ruteren vil bli godspilt. Ø/V hadde ikke vært innom noen ess-spørring, og det kan vel hende øst faktisk har kløverkontroll, men bare en singelton? Nei, det stemmer ikke helt det heller. Med singelton kløver og en rutertaper ville nok spillefører ha prøvd kløver mot kongen for å godspille den. Men det er noe muffens her, hvorfor går han på ruteren med det same uten å ta ut trumfen? Kan han ha bruk for trumene senere? Men ruteren vil altså bli godspilt... 

Uansett, med utgang meldt av Sunndalsøra ved det andre bordet ga +1430 hele 13 IMP til Studentenes. Så de ledet, men Sunndalsøra kom tilbake i andre halvrunde og vant kampen med 8 IMP.