Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Beste utgang?

I USA pågår kvalifiseringsturneringer for lagene som skal spille det planlagte VM i Italia i mars. I innledende runder spiller de på RealBridge (online), men sluttspill vil foregå face-to-face. I "Open" har de allerede gjennomført første runde som avgjorde hvilke åtte lag som skal spille KO-kamper om å få være USA 1. USA har jo som kjent retten til å stille med to lag i Bermuda Bowl. Vinneren av dette sluttspillet blir USA 1, de som taper en kamp har ett "liv" til og vil kjempe videre for å få retten til å spille mot taperen av USA 1-finalen for å avgjøre hvem som blir USA 2.

I øyeblikket foregår "grunnspillet" i mix-trials. Derfra tar vi med et spill fra søndagens spilling hvor mange fikk satt sitt system på prøve for å finne beste kontrakt. Men hva er engetlig beste kontrakt i praksis?

Syd åpner med 1NT slik de fleste spiller om de bruker 15-17NT. Vest går inn med 2 spar som viser spar + en minor. Hvordan er du og din makker sitt system over det? Kan N/S finne 5-3 tilpasningen i hjerter etter denne starten? Men så er det viktigste spørsmålet: er 4 hjerter så mye bedre enn 3NT her?

Dillemma

I den kampen jeg fulgte passet vest ved det ene bordet idet syd åpnet med 1NT. Nord hadde system (en "Puppet Stayman" variant) til å finne ut om det var 5-3 tilpasning i hjerter og endte i 4 hjerter. Vest spilte ut kløver 9. Hvordan ville du spilt denne utgangen?

Det er stor sannsynlighet for at utspillet er en singelton. Da går det sannsynligvis galt om vest får komme inn på trumfkongen siden det blir kløverstjeling om øst har en sparhonnør så han kan få komme inn for å spille kløver. Og det har antagelig øst, vest kunne jo godt ha valgt å spille ut sparhonnør fra A-K i den fargen. 

Det er en mulighet å spille hjerter ess og nok en hjerter. Men det hjelper ikke om vest har tre hjerter, og den spilleplanen blir helt grusom om øst kommer inn på hjerter konge dobbel og gir makkeren kløverstjeling. Sitter det slik går spillefører bet i en utgang han kunne tatt tolv stikk ved hjelp av en enkel hjerterfinesse! 

Ved bordet tok spillefører hjerterfinessen, men det ble galt da det satt slik:

Vest vant for trumfkongen i fargens første runde og spilte spar ess fulgt av spar til kongen, så kløver til stjeling - en bet. Å spille hjerter ess og nok en hjerter ville fungert. Vest får for kongen, men siden vest ikke har flere trumf kan ikke forsvaret få for mer enn AK i spar.

Beste utgang?

Var 4 hjerter beste utgang?

Tja, det kommer litt an på hvordan det sitter og hvilket utspill de velger...

Ved det andre bordet meldte vest inn 2 spar (spar + en minor) over syds 1NT. Nord visste ikke helt hva han skulle gjøre for å finne ut om det kanskje var hjerterutgang som var best, eller kanskje 5 kløver. Det avhenger av hva syd har i ruter som selvagt må være vest sin sidefarge. Etter lang betenkning sa simpelthen nord 3NT. 

Om Ø/V godspiller sparfargen har spillefører ni sikre (1+1+1+6).

Vest spilte ut liten ruter til damen og esset. Spillefører hadde kun åtte sikre (0+1+1+6). Ofte er det riktig å ta stikkene i langfargen og la dem svette, men det blir litt klønete her siden syd også må finne tre avkast. Spillefører gikk i andre stikk over til nord på kløver konge og tok hjerterfinessen. Går den er det tolv enkle stikk. Men vest stakk med hjerter konge og spilte spar til østs konge fulgt av ruter derfra. Nå blir det et spennende øyeblikk for syd hvis det kommer liten ruter fra øst og hun selv prøver ruter 9. Men øst må på med kongen, og da står resten (elleve stikk) om de ikke tar det andre sparstikk (i så fall ti stikk). I praksis spilte øst ruter 10 da han var inne, og spillefører kunne puste lettet ut - utgang til notering. 

 

Kommentarer

I 4♥ må da beste spilleplan være å stikke utspillet på bordet og spille hjerter Dame. Når Øst ikke dekker, stikker du opp med Esset og fortsetter med hjerter 8 fra hånden. Det blir bare galt hvis Øst klarer å legge liten hjerter fra Kongen dobbel uten betenkning.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.