Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Lagfinalen: Sunndalsøra leder

I finalen NM for klubblag har de åtte lagene spilt to kamper og fortsetter fredag til søndag til de har spilt alle mot alle, syv kamper.

Etter første dag har Sunndalsøra BK (Voll, Tundal, Størmsvåg R. Paulsen) tatt ledelsen med litt over 18 VP i snitt. På 2.plass følger Studentenes BK, og på 3.plass ligger den kanskje største forhåndsfavoritten Bergen Akademiske BK som vant lagfinalen i fjor. Alle resultatene finner du her.

NM siden med all slags informasjon finne du ved å klikke her. 

Spillingen fortestter fredag morgen, og en kamp fra hver runde blir overført på BBO.

I den alle første runden fulgte vi Sunndalsøra - Alta. Det kom et par spill hvor det betende motspillet var vanskelig å finne. 

Vanskelig (1)

Først var det Sunndalsøra sitt Ø/V-par som skulle spille motspill mot 4 spar hvor lagkameratene spilte delkontakt ved det andre bordet. Altså mulighet for en såkalt dobbelsving.

Nord er i 4 spar, og han har vist hjerter ved siden av sparfargen sin. Med åpne kort er det ikke så vanskelig å se at Ø/V i tillegg til to trumfstikk og ett ruterstikk kan få en stjeling hos vest om de spiller hjerter tidlig nok. De har jo to inntak i trumf.

Det er imidlertid ingen som helst logisk grunn til å spille ut hjerter, ruter konge er standard utspill.

Hadde øst funnet det mirakuløse hjerterutspillet ville det blitt greit å bete. Samme hvem som vinner første runde spar spiller han mer hjerter. Og om det så er vest som kommer inn andre gang de kommer inn i trumf kan han få inn øst i ruter slik at han kan spille hjerter til stjeling - en bet.

Men det er altså med hjerterutspill, og etter det naturllige ruterutspillet er det mye vanskeligere selv om han skulle finne på å skifte til hjerter i stikk to. Det ble fortsatt i ruter ved bordet, og spillefører hadde raskt ti stikk.

La oss si øst etter ruter konge skifter til hjerter i andre stikk. Spillefører stikker og spiller liten trumf fra syd. Nå må vi huske at vest ikke ser nords kort. Det er et uhyre vanskelig motspill som må til, for vest må hoppe på med trumfkongen fra kongen tredje for å bete! Hvis han legger liten blir spar ess presset ut først, og øst har ikke flere inntak, dermed blir det ingen hjerterstjeling. Men hvis vest klarer å suse opp på trumf konge på liten fra syd, og så spiller mer hjerter blir det øst som kommer inn andre gang i trumf. Og kan han spille hjerter som vest kan sjtele siden han fortsatt har sin tredje trumf - en bet etter et fantastisk motspill.

Dette skjedde ikke, og Alta noterte +620. Med kun +170 ved det andre bordet ble et 10 IMP til Alta. Hvis kontrakten hadde gått en bet ville det blitt dobbeltscore +270 andre veien, 7 IMP, med andre ord 17 IMP i sving. 

Ved ingen bord ble sparkontrakt holdt nede på ni stikk.

Vanskelig (2)

Nord hadde vist en svake 2 åpning med hjerterfarge. Ekren var i 4 spar som øst og det kom to runder hjerter i utspill, den andre stjålet hos øst. Like etterpå var det blitt ti stikk, spillefører tapte to kløverstikk, Sunndalsøra +420.

Det var vanskelig å sette spillefører på prøve i denne utgangen, men det var en mulighet for forsvaret. Ser du den muligheten?

Ved det andre bordet var også øst i 4 spar etter svake 2 fra nord. Charlsen spilte ut hjerter ess. Så fant han et lumsk motspill da han i andre stikk skiftet til liten kløver. Nå må spillefører gjette.

Hvis nord har kløver ess dobbel og syd damen nå finessen tas. Hvis kongen legges og det sitter slik går det kløver ess fra nord, kløver til syds dame og kløver til stjeling, og det blir bet i en utgang hvor det kunne blitt elleve stikk med riktig kløvervalg. Men hvis det sitter som i diagrammet må kongen spilles fra bordet i andre stikk. 

Det går kanskje an å hevde at siden nord har en svake 2 hånd så er det mer sannsynlig at han har kun damen i kløver og syd esset. Men det er nok ingen garanti for det.

Alta sin øst tok kløverfinessen i stikk 2. Da gikk det raskt kløver dame fra nord, kløver til esset og kløver til stjeling - en bet. Spillet ga 10 IMP til Sunndalsøra.

I dette spillet var flere på syds plass på hugget og fant kløverskiftet som satte spillefører på prøve. Fire spilleførere gikk en bet, resten noterte +420.

 

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.