Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

TYPISK FREDIN

Det foregår fortsatt et stort antall online-turneringer selv om face-to-face bridge har kommet i gang igjen både i Norge og andre steder i verden. ALT-turneringene er populære også for eliten.

Akkurat nå deltar Terje Aa og Allan Livgård på lag i FREDIN i Alt New Competition – Event 8. Laget består foruten de to nordmennene av noen svensker med velkjente Peter Fredin i spissen, og en sør-afrikaner. Det har blitt utviklet et divisjonssystem med ned- og opprykk, og laget med de to norske spillerne er i toppdivisjonen. De ligger i øyeblikket på 2.plass. Alle resultater fra ALT-turneringene og mange andre turneringer finner du på bridgescanner.

Peter Fredin er en av de mest fargerike spillerne i verdenseliten. Han er selvsagt en veldig god spiller, men det mest karakteristiske med svensken er at han ofte gjør fullstendig uventede ting. Og han tør spille på det han tror på selv om det kan se veldig dumt ut de gangene det går galt.

Fredin: "Jag bara måtte..."

_________________________________ 

Her er et spill fra ALT-8 denne uken.

Vest har slik de spiller vist 20-21 NT, og 3 kløver var Stayman. Så vest har fire eller fem hjerter.

Ta nords plass som motspiller og forsøk å tenke logisk.

Du velger å spille ut den minste kløveren fordi du i øyeblikket er polsk (de fleste polakker spiller ut det minste kortet fra dobbelton). Om du spiller ut kløver 5 eller 9 spiller ingen rolle for poenget i dette spillet. Spillefører legger liten fra blindemann (øst), makker (syd) bruker tieren før spillefører vinner med kongen. Så kommer spar 7 fra den skjulte hånden, vest. Hva gjør du nå, og hvorfor?

Må, eller bør du ta for knekten?

En god måte å tenke på i slike situasjoner hvor du ikke vet hva den skjulte hånden har er å tenke på hva han logisk sett kan ha, og hva han må ha for at du ta det stikket du ser du kan ta med det samme. Da finner du av og til ut med ganske stor sikkerhet at «nei, det kan ikke spillefører ha, for med de kortene ville han ikke spilt slik». Å tenke på denne måten vil veldig ofte være nyttig, og som regel ganske trygt. I dette tilfellet må makker kunne stikke spar 10 hvis ikke spillefører har AKQ7 i spar! Det har han vel ikke må det være lov å tenke, ingen spiller vel syveren fra AKQ7 mot 109 dobbel i en sidefarge i trumfkontrakt?

Det kan se ut som om det er greit å få makker inn, og har han noe sånt som KQx i spar vil det ikke være så bra å hoppe på med knekten. Neida, det er vel nesten paranoid å suse på med spar knekt her?

Dette er logikk. Og jeg sa «tenk logisk». Men det er ikke alltid det holder med logikk når du spiller motspill mot Peter Fredin.

Idet den polske toppspilleren Kalita (nord) la liten spar fikk han seg et sjokk da bordets spar 9 vant stikket! Slik så hele spillet ut:

Fredin kan simplethen ikke stoppe seg selv når han ser slike muligheter. Dette må være en av årets mest sylfrekke varianter, liten spar fra hånden i andre stikk med denne fargekombinasjonen!

Spar 9 vant altså andre stikk, så spar til hånden og nok en stor spar med ruteravkast. Så tok han for trumfesset og spilte den fjerde sparen med avkast av blindemanns siste ruter. Syd trumfet og spilte stor ruter som ble stjålet hos øst. Så kløver ess som tok med seg nords nier, og da kunne han presse ut kløver dame mot trumf siden syd satt igjen med kun Q-3 i fargen. Kløver ble spilt, og da syd la liten (hjelper ikke å dekke) kastet Fredin ruter fra hånden. Nord kunne stjele med åtteren, men deretter fikk forsvaret kun ett stikk til i trumf som på det tidspunktet satt fordelt 1-1.

Med andre ord, i ett spill hvor det i utgangspunktet var to rutertapere og to trumftapere (en bet), fikk Fredin ingen rutertaper, men hele tre trumftapere! Det ga en fet +420 som var 10 IMP inn siden Aa-Livgård fikk tak i en bet i 4 hjerter.

Slikt er vakkert og artistisk. Men det er vel kanskje ikke riktig spilt i dette tilfellet? Med kløver ut har kontrakten gode sjanser uten å lure motparten. Det spiller ingen rolle for Fredin, han elsker sånt. Kun en spillefører utenom han vant 4 hjerter.

Lorenzini (Frankrike) fant en spilleføring som førte frem. Han fikk kløver 9 i utspill og dekket med knekten, syd måtte på med damen og vest vant med kongen. Nå hadde også han gode utsikter i kløverfargen, kløver dame kan senere presses ut mot trumf. Fortsettelsen var tre store spar med ett ruteravkast, så spar 7 til nords knekt og nok ett ruteravkast fra øst - taper på taper. Nord spilte mer kløver til esset. Så kløver 7, og da syd la liten fra Q-3 kastet spillefører en ruter fra hånden (det hjelper ikke syd å dekke). Nord trumfet og spilte ruter som ble stjålet av øst. Da spilte franskmannen simpelthen trumf til esset og stjal den siste ruteren, så trumf. Siden trumfen på det tidspunktet satt 1-1 ble det forsvarets siste stikk.

Godt spilt, men Fredin sin frekke vinnervariant var mye morsommere.

Hvis du har lyst til å lese mer om den sylfrekke spilleren og kanskje som gjøre som bokens undertittel foreslår, se "Inside the remarkable mind of Peter Fredin", bør du få fatt i hans bok som kom ut i 2018 (skrevet av Jeppe Juhl, with Peter Fredin):

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.