Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

"Early days"

I lagfinalen har Sunndalsøra fått opp en bra ledelse, vel 17 VP foran Studentenes BK med TopBridge på 3.plass. Men som det heter på dårlig trøndersk, det er "Early Days".

De åtte lagene har spilt fire kamper. Det gjenstår altså tre kamper, 60 VP er mulig å få fatt i. Så mye kan skje, verken NM-tittelen eller medaljefordelingen er på noen som helst måte avgjort.

Alle resultater, butler og spill fra mesterskapet finner du her.

Annen informasjon om mesterskapet som foregår på "Dampen" i Oslo finner du på mesterskapssiden, her.

I forrige innlegg fortalte jeg om første halvrunde i kampen Sunndalsøra-Kristiansand som ble ren enveiskjøring i favør av førstnevnte lag. Kristiansand vant andre halvrunde og reddet på en måte stumpene, kampen endte likevel med klar seier til lederlaget, 15,37-6,63 VP.

I et av spillene som ga stort utslag i første halvrunde av den kampen fikk vest et meldeproblem:

Giver syd, Ø/V i sonen.

Etter pass fra syd åpner du vel som de fleste gjorde på "Dampen" med 3 kløver. Makker melder 3 spar, naturlig kravmelding. Hva melder du nå?

Helt uten fnugg av noe som helst i spar virker det sært å si 3NT. og begge på vests plass sa 4 kløver. Da kom (selvsagt?) makkeren med 4 hjerter. Hva melder du nå?

Tundal (Sunndalsøra) sa 5 kløver, mens Stornes forsøkte 4 spar. Å si 4 spar kan nok fungere hvis makkeren har noe sånt som 6-5 i major og god sparfarge. Det ble nesten riktig selv om øst hadde kun 5-5:

Mot Kristiansands 4 spar fant syd et utspill som kostet stikk, trumfesset. Det var ikke unaturlig å tenke på å spille ut trumf siden blindemann trolig kommer ned med noe sånt som 2-1, eller 3-1 i majorfargene. Da kan det være om å gjøre å stoppe spillefører fra å få trumfet hjerter hos vest.

Trumfutspillet kostet forsvaret et trumfstikk. Siden denne trumffargen med 5-1 tilpasning ga kun en taper etter den starten så det nesten ut som om 4 spar kunne fyke hjem. Men det ble tre hjertertapere, og dermed en bet.

Tundal var altså i 5 kløver. Det ser ut som om det blir bet om forsvaret tar sparstikket sitt. Men spillefører kan i så fall få fatt i to sparstikk (ta finessen med tieren) som gir to ruteravkast, og dessuten ta hjertefinesse slik at hjerter også gir ett avkast for ruter, tre avkast for rutertapere totalt sett. I så fall tapes kun ett stikk i spar og ett i trumf.

Nord hadde imidlertid ingen grunn til å spille ut spar, og han spilte ut ruter konge. Tundal vant med esset, tok to store trumf og spilte hjerter til damen. Da den holdt forsvant i neste stikk vest sin spar på hjerter ess, og forsvaret fikk kun ett stikk i ruter i tillegg til det ene trumfstikket de hadde krav på. Pluss 600 sammen med +100 for en bet i 4 spar var verd 12 IMP.

Bergen Akademiske var de flestes favoritt før mesterskapet. De ligger på fjerdeplass så langt, og kan muligens fortsatt vinne mesterskapet. Men det begynner å haste. Kampen mot lederlaget i morgen tidlig må nok vinnes.

Bergen Ak fikk skikkelig stryk mot TopBridge i runde 3. De lå også under mot Studentenes BK i neste kamp, men snudde til seier bl.a. på grunn av dette voldsomme svingspillet:

Syd sin 2 ruter-melding var overføring til hjerter og da nord kunne si 4 hjerter tok Bakke (øst) sjansen på 4 spar mot en makker som hadde passet i åpning. Det var perfekt, Ø/V hadde en formidabel dobbeltilpasning i spar og ruter.

Charlsen hadde ingen problemer med å vinnne ti stikk etter kløver ess i utspill fulgt av skift til hjerter konge, Bergen AK +620. Det ble en taper i trumf, en i hjerter og en i kløver. Om nord skifter til ruter i andre stikk må spillefører spille hjerter før han rører trumfen siden han må bli kvitt sin andre hjerter ved å stjele den. Da kan syd få en ruterstjeling, men som du ser er det i så fall med originalstikket hans i trumf.

Hegge (vest) hadde på repertoaret 2 åpning som kunne være med femkort. Han valgte åpningen 2 spar med en nokså spillesterk hånd (kun seks tapere) som Charlsen ved det andre bordet passet med.

Kanskje kunne øst vært med mer her, men han visste ikke at vest var så spillesterk, og med en håndtype som passet perferkt for østs sine kort. Da øst ga seg ut av det, og Ekren fikk være i fred i 4 hjerter ble det en fet dobbeltscore siden 4 hjerter også stod, +620 der også, men i motsatt retning!

I 4 hjerter ble det kun en taper i ruter og to i spar. Det ble altså vunnet utgang i sonen i begge retninger, og det var verd hele 15 IMP!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.