Montecatini: Vi er i gang!

Lørdag ble halve kvalifiseringen i EM for mix-lag unnagjort i Italia. Trenden fra Nordisk mesterskap fortsatte på en måte for Norge med mange antatt bra mix-lag langt nede på listene. Unntaket er lag Helgeness (Tor og Gunn Helness, Geir Helgemo og svenske Jessica Larsson). De fikk en rakettstart, og selv om de bremset litt utover dagen er de klart inne på sluttspillpass med 7.plass etter første dag. Noen andre norske lag ligger litt over middels, og det går selvsagt an å spurte bra i dag, søndag. Og går det ikke bra for de norske farger i dag er det fortsatt veldig mange turneringer å gjøre det på!

Resultatene etter fem av ti kvalifiseringskamper finner du her:

Her er det kostabart spill fra første kamp - mange VP står på spill i slike spill:

Du er i 6 hjerter uten motmeldinger. Vest spiller ut en liten spar til syds ess. Hvordan ville du spilt?

Hjerterfinessen er en bra sjanse, 50%, og det er beste hjertervariant om man ser kun på hjerterfargen isolert sett. Men kongen kan jo sitte bak, kanskje singel? Er det noen mulighet hvis hjerterfargen gir en taper? Ja, her er det kombinerte sjanser. En plan er å ta for ruter ess, så hjerter ess fulgt av to runder spar til med ruteravkast. Så trumfes nords andre ruter, og deretter spilles trumf. Om ikke kongen falt i første hjerterrunde er det nå muligheter, for han som kommer inn må (hvis trumfen sitter 2-1) spille kløver eller ruter/spar til dobbeltrenons. Da kan spillefører bli kvitt sin kløvertaper. De som valgte denne spilleplanen i stedet for en enkel hjerterfinesse skjøt gullfuglen i dette tilfellet da hele spillet så slik ut:

.  

Da trumfkongen falt under esset var det tolv enkle. Denne spilleplanen er antagelig bedre enn å ta hjerterfinessen selv om det altså er bedre sjanse i hjerterfargen isloert sett. De norske som ønsker å kvalle til sluttspillet må treffe på noen slike valg i dag...