Knepent tap i kvartfinalen

Det ble over og ut for siste norske innslag i EM for mix-lag da Helgeness tapte en jevnspilt kamp mot lag Zimmermann (14 IMP).

Spennende kamp da Helgeness gikk videre

Lag Helgeness lå under med 11 IMP ved halvtid i sin første sluttspillkamp mot franske Puillet i mix-EM. I andre halvrunde snudde det imidlertid, og de tok over ledelsen i kampen etter dette spillet:

Med nord (Helgemo) som giver og Ø/V i sonen åpnet Helgemo med 2 ruter som viste en svak 2 åpning i en majorfarge. Øst gikk inn med 3 kløver, og Larsson sa 4 ruter som ba Helgemo om å melde fargen sin. Nord sa 4 hjerter, og øst meldte 4 spar som syd doblet. Hun spilte ut hjerter ess som stod, altså visste hun at Helgemo bare hadde femkorts farge. Hva ville du gjort i andre stikk?

Jada, det er temmelig opplagt å ta for ruter ess, og det gjorde Larsson. Senere kunne hun vente på de to trumfstikkene, +200. Hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet var Helness også i 4 spar doblet. Der tok syd for hjerter ess og fortsatte med hjerter! Helness stjal og tok for spar ess, så tre store kløver med ruteravkast, kløver til stjeling som satte opp resten av kløveren, og hjerter til stjeling. Så eni godspilt kløver og bort med vests siste ruter, og det ble bare to trumftapere og en hjertertaper. Pluss 790 gjorde at de vant 14 IMP på spillet. 

Like etterpå gikk 16 IMP samme vei da motparten var i en grei slem i kløver, men den var bet med hjerter ess ut og hjerter til stjeling. Helgemo lightnerdoblet, og Larsson fant utspillet - en doblet bet. Ved det andre bordet stampet motparten mot Helnessene sin slem, og det kostet 1100. Dermed ledet det norsk-svenske laget med 17 IMP.

Det så lyst ut med fem-seks spill igjen, men så fikk det franske laget inn noen småimp etterfulgt av en fet 16 imper da Helness-Helness lot motparten spille 5 kløver som stod hvor det norske paret hadde 5 hjerter i kortene slik det satt. En delkontrakt gikk så riktig vei, og Helgeness ledet med 1 fattig IMP da fire spill gjensto!

Nådestøtet ble gitt da Helgemo i lukket rom og franskmannen som satt nord i åpent rom måtte gjette denne ruterfargen i en majorutgang:

A 10 8 4 3

mot

J 6 2

Franskmannen spilte ruter knekt uten å tenke seg særlig om, men det ble feil da han foran esset femte hadde Q x og dekket, og makkerfen hans fikk to ruterstikk med K9x. Helgemo ventet litt med ruterfargen og fikk bra peiling på fordelingen. Det måtte sitte dobbelton foran, og han spilte ruteren for kun en taper med liten til tieren. Det var verd 12 IMP.

Den spennende og jevnspilte kampen ebbet ut med 11 IMPs seier til lag Helgeness som i kveld spiller kvartfinale. Kampene i EM overføres selvsagt på BBO.  

 

  

   

Helgeness til sluttspill

Laget med Tor og Gunn Helness sammen med svenske Jessica Larsson og Geir Helgemo kom seg videre til Knock-out sluttspillet (Round of 16) i EM for mixlag. Mens sluttspillkampene pågår spiller mange av de som er slått ut en en-dags Board-a-Match turnering, mens andre tar seg en hviledag i sommervarme Montecatini. I morgen tirsdag starter mix-par hvor det er nye sjanser for de mange norske parene som ikke hadde noen suksess i mix-lag.


Det var et par-tre norske lag som hadde en viss kontakt med topp-16, men de endte bare litt over middels til slutt. Ett av de var mitt eget lag. Med et par-tre kamper igjen å spille var det muligheter, men i nest siste kamp ble vi helt utspilt av et lag som traff på det meste. Her er et av gladspillene de med letthet dengte inn:

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene etter at syd passer som giver? (Syd/ingen i sonen) 

De fleste på vests plass åpnet med en sterk, kunstig 2 kløver, og noen svarte 3 ruter med østs kort, naturlig og positiv melding. Andre svarte 2 ruter - såkalt waiting - og vest skulle finne en gjenmelding med sine 26 hp. For mange er det hopp til 3 grand, 25-27, mens de som bruker såkalt Kokish kan får vist den hånden via 2 hjerter (viser iht. Kokish enten hjerterfarge, eller 25-27 grand) så 2 grand over svarerens obligatoriske 2 spar (rele). Meldes slik er det bedre plass, og de kan enklere finne eventuell tilpasning, som i dette tilfellet 4-4 tilpassen i spar. Storeslem i spar er helt glimrende. Mot oss hadde de ikke så sofistikerte metoder, og vest hoppet til 3 grand over 2 ruter. Øst tenkte ikke mer enn tre-fire sekunder før han smalt til med 7 grand!

Storeslemmen i grand er heller ikke så dårlig, men mye dårligere enn 7 spar da i grandkontrakt må ruteren gå. Det kom hjerter 10 ut til knekt, dame og konge. Spillefører tok for ruter konge, og det gikk liten var fra nord mens syd fulgte på med knekten! Hvis spillefører så tester sparen vil hun oppdage at nord startet med singelton spar. Sannsynligheten for at nord har lang ruter øker betraktelig, og det behøves ikke mer enn fire ruterstikk for å vinne tretten stikk. Så å ta ruterfinesse med nieren er ikke dumt spilt, men det ville blitt nitrist i dette tilfellet siden hele spillet så slik ut:

Ved vårt bord så ikke vest problemet, hun spilte i tredje stikk, uten å teste sparen først, ruter til esset. Da tieren falt var det 1520 til notering i ett av kampens første spill . Fulle av selvtillit etter den starten dundret de på med gode spill, og vårt håp om avansement i turneringen var snart over.