Montecatini: Vi er i gang!

Lørdag ble halve kvalifiseringen i EM for mix-lag unnagjort i Italia. Trenden fra Nordisk mesterskap fortsatte på en måte for Norge med mange antatt bra mix-lag langt nede på listene. Unntaket er lag Helgeness (Tor og Gunn Helness, Geir Helgemo og svenske Jessica Larsson). De fikk en rakettstart, og selv om de bremset litt utover dagen er de klart inne på sluttspillpass med 7.plass etter første dag. Noen andre norske lag ligger litt over middels, og det går selvsagt an å spurte bra i dag, søndag. Og går det ikke bra for de norske farger i dag er det fortsatt veldig mange turneringer å gjøre det på!

Resultatene etter fem av ti kvalifiseringskamper finner du her:

Her er det kostabart spill fra første kamp - mange VP står på spill i slike spill:

Du er i 6 hjerter uten motmeldinger. Vest spiller ut en liten spar til syds ess. Hvordan ville du spilt?

Hjerterfinessen er en bra sjanse, 50%, og det er beste hjertervariant om man ser kun på hjerterfargen isolert sett. Men kongen kan jo sitte bak, kanskje singel? Er det noen mulighet hvis hjerterfargen gir en taper? Ja, her er det kombinerte sjanser. En plan er å ta for ruter ess, så hjerter ess fulgt av to runder spar til med ruteravkast. Så trumfes nords andre ruter, og deretter spilles trumf. Om ikke kongen falt i første hjerterrunde er det nå muligheter, for han som kommer inn må (hvis trumfen sitter 2-1) spille kløver eller ruter/spar til dobbeltrenons. Da kan spillefører bli kvitt sin kløvertaper. De som valgte denne spilleplanen i stedet for en enkel hjerterfinesse skjøt gullfuglen i dette tilfellet da hele spillet så slik ut:

.  

Da trumfkongen falt under esset var det tolv enkle. Denne spilleplanen er antagelig bedre enn å ta hjerterfinessen selv om det altså er bedre sjanse i hjerterfargen isloert sett. De norske som ønsker å kvalle til sluttspillet må treffe på noen slike valg i dag...

 

Let the games begin!

Klokken er 7.30 lørdag morgen her i Montecatini Terme i ydylliske Toscana, Italia. Om tre timer braker det løs i European Open, og første turnering er som vanlig i disse mesterskapene mix-lag. Som allerede nevnt er det en haug med nordmenn på startstreken, og i går kveld ble den lille byen fylt opp med bridgespillere. Vi kommer selvsagt tilbake med resultater, spill og historier fra de to ukene EM varer.

Alle er alltid i godt humør fra start når vi møtes i slike sammenhenger, og de fleste greier uteover de neste par ukene å unngå for mye surmuling selv om bridgen kanskje ikke går så bra som man håpet. Et lite irritasjonsmoment er hva vi ble møtt med av EBL da vi registrerte oss for å betale ganske høye startkontigenter;

Arrangøren flyttet spillestedet kort tid før mesterskapet, etter at "alle" hadde bestilt hotell i nærheten av det opprinnelige spillestedet. De annonserte det med opplysning om at dette skulle bli så fint likevel, for de ville sette opp shuttle-busser, no problem! Så kommer vi hit, og de forlanger betaling for transport til spillestedet, noe alle må benytte seg av (eller ta taxi) da vi selvsagt må bo der vi har bestilt hotell i henhold til det vi først hadde fått oppgitt var passende avstand fra spillestedet.

Slikt irriterer, men det skal nok ikke gå ut over humøret og gleden ved å kunne være tilstede og delta, og kunne møte massevis av bridgevenner fra hele verden.

LET THE GAMES BEGIN!   

When in doubt, bid 3NT! (Hamman's rule)

Den levende legenden Bob Hamman (USA) blir ofte sitert på noen såkalte "rules" han visstnok har laget. En av dem gjelder 3 grand som en melding man gjerne bør avgi. Og det er jo ofte det er mulig å få tråklet hjem ni stikk selv om andre utganger ikke er så bra.

Her er et par 3 grandkontrakter fra nylig, begge kunne vært vunnet hvis spillefører hadde funnet riktig variant.

Denne først grandutgangen er fra Nordisk i pinsen. Danske Askgaard-Konow gjorde det bra i meldingsforløpet, de unngikk 4 hjerter og prøvde 3 grand, en bedre utgang. When in doubt...

Øst var spillefører i 3 grand, og syd spilte ut en liten kløver som fikk løpe til østs konge. Konow gikk i gang med hjerteren med esset fulgt av damen. Syd vant med kongen og spilte kløver ess og mer kløver som satte opp syds fjerde kløver. Konow fortsatte med hjerter 10 til syds knekt, og han tok kløverstikket sitt, forsvarets fjerde stikk. Syd fridde seg med sin fjerde hjerter.

Vi som ser alle kortene har ingen problemer, vi tar ruterfinesse riktig vei og vinner utgangen. Men dansken som kun så sine egne kort og blindemanns tok sparfinessen og gikk bet. Hvilken finesse som lykkes er vel hipp som happ, så spillefører kan kansjke ikke klandres?

Hvorfor burde kontrakten likevel vært vunnet?

Det er en kombinert sjanse her. Spillefører har åtte stikk, og det niende kan komme fra vellykket sparfinesse, eller ruterfinesse. Men hvilken finesse som lykkes er ikke godt å si. For å forsøke å kombinere to sjanser bør spillefører først toppe ruteren, så, om ikke damen faller tas sparfinesse til slutt. Det gir bedre sjanse enn å ta en av finessene (50%). For å ta sparfinessen til slutt etter å ha toppet ruteren gir 50% sjanse og ruter dame dobbel gir ekstrasjansen.

Den neste 3 grandkontrakten er fra min generalprøve før EM i Italia, en turnering i Auckland i helgen. Du kan ta spillet som en spilleprøve.

Du får hjerter 10 ut fra vest mot 3 grand, til østs dame og din konge. Hvordan fortsetter du?

Det kan se ut som om man er avhengig av kløverfargen her, men kanskje ikke? Problemet er at du neppe tåler å slippe inn øst, gjennomspill av hjerter knekt truer. Om det spilles tre runder kløver fra topp og ikke damen faller er det ikke noe inntak til nord etterpå før forsvaret har fått for mange stikk. Om om damen faller dobbel i kløver er det heller ikke lett, det er ikke inntak til den fjerde og femte kløveren. En løsning er å spille kløver knekt og ta dobbelfinesse om knekten blir dekket. Men du hater jo å slippe inn øst her...

Jeg fant ut at det kunne kanskje gå an å vinne ni stikk uten langfargestikkene i kløver. Jeg spilte liten kløver til kongen og ruter dame. Den fikk seile og vant stikket. Så spar til finesse, og den holdt sannelig også. Det var plutselig åtte toppstikk, og nå kunne det niende komme ved å felle kløver dame dobbel hvor som helst. Kløver til nords ess fulgte, men vest fulgte lavt og øst kom på med tieren. Hva nå?

Jeg fant ut at om øst hadde kløver dame tredje fra start så kunne han godt blir utsatt for en fin skvis om vest fikk lov å ta alle hjerterstikkene sine. Derfor hjerter, og vest fikk komme inn. Håpet var at det satt omtrent slik fra start:

Idet vest for lov å ta hjerterstikkene får øst problemer. På den fjerde hjerteren er han allerede skviset i tre farger, og syd kaster behagelig etter han. Forsvaret får ikke mer enn de fire hjerterstikkene.

Da øst begynte å svette litt var jeg fornøyd med meg selv, helt til vest etter å ha tatt hjerterstikkene innkasserte beten med kløver dame! Den kunne han vel godt ha tatt før de siste hjerterstikkene for ikke å gi meg håpet, og troen på at jeg hadde gjort noe bra...

Slik så hele spillet ut fra start:

Det er to måter å vinne kontrakten på etter hjerter ut til damen og kongen. Enten spille kløver knekt og la vest få behoklde for klølver dame, eller spille kløver knekt til dame og ess, så toppe ut kløver 10. 

 

 

 

 

Hva skjedde i Horsens (3)?

Damelandslagets kaptein Tormod Røren ble allerede mandag sitert på sin umiddelbare reaksjon etter Nordisk, og der ba han om mer tid til å analysere det som skjedde. Bare etter noen få dager gir han en litt mer utfyllende kommentar:

"Hei Geo !

Jeg har sett nøyere gjennom spillene fra Nordisk og som antatt var det litt for dårlig av alle 3 parene.

Kamp 1 mot Sverige og kamp 4 mot Finland peker seg ut som de vi lettest kunne snudd og fått mesterskapet inn i et nytt spor.

Vi anså oss selv som en av favorittene til å vinne denne gangen, men det tålte vi tydeligvis ikke. Det er ikke farlig å være favoritt,snarere er det de andre som skal frykte oss. Mangelen på vinnerkultur i internasjonale sammenhenger gjør kanskje at vi har tungt for å prestere optimalt i en slik situasjon.

Vi må uansett en tur i tenkeboksen både spillere og ledelse for å finne den riktige veien videre. Vi har spillere gode nok til å kjempe om topp 6 i neste EM, men da må vi være 100 % optimalisert når starten går i Ostende om et år.

Lykke til i Italia!"

Her i bloggen kommer vi til å følge opp situasjonen for våre landslag, og da ikke bare se på resultatene i en enkelt turnering med kritiske øyne!

 

Hva skjedde i Horsens (2)?

NPC for det norske laget i åpen klasse ber om litt tid før mer utfyllende kommentarer til det skuffende resultatet i Nordisk. Men som damelagets kaptein gir også han velvillig en umiddelbar kommentar rett etter weekenden i Horsens.

"Hei GEO

Turbo og jeg mener at det er litt tidlig å komme med en endelig konklusjon etter Nordisk. Men det er lett å si at både vi og spillerne hadde forventninger om en bedre plassering. Det var intet å si på innsatsviljen og stemningen i laget. Vi følte at vi hadde uglid, eksemplifisert ved 7 ruter i nest siste kamp. En helt riktig meldt syver med 70% sjans. Men bet, og det svingte nesten ti vinnerpoeng. Hadde den stått, ville vi vært veldig nær medaljer.

Likevel må vi innrømme at det kanskje var litt for lavt trykk, og at det var riktig at Sverige vant. Vi utfordret dem ikke, selv om vi begynte med å slå både dem og Danmark i startkampene.

På pluss-siden kommer at Fredrik Helness spilte helt uten debutantnerver og forsvarte uttaket og mere til! En strålende debut."

Mer internasjonalt

Nordisk mesterskap ble avviklet i pinsehelgen, uten norsk suksess. Men det går ikke lang tid før norske spillere skal i ilden i internasjonal sammenheng igjen. Lørdag 10. juni starter European Open i Montecatini, Toscana, Italia.

I European Open er turneringene transnasjonale, dvs. et par eller lag kan ha med spillere fra flere nasjoner. Det er mange norske spillere som tar turen til Toscana. Først er det mix (en dame og en mann i hvert makkerpar). Av de påmeldte lagene i den første turneringen, Mixed Teams har ikke mindre enn 11 lag (pr. 6.6.) norsk innslag, og 15 par med norske deltakere er allerede påmeldt til mix-par som starter etter mix-lag.

Mesterskapssiden med informasjon finner du her.

De som blir slått før sluttspillet i lag og finalen i par får anledning til å spille en en-dags turnering mens det spilles om medaljer i hovedturneringene. Etter at mix-spillingen er over blir det først lag- og så parturerninger i Åpen klasse, Dameklasse og Senior.

Det er mange  bridgespillere som gleder seg til å tilbringe et par uker i Toscana!

Undertegnede er i skrivende stund på en lang reise i retning av Europa fra New Zealand og blir på plass for å spille fire hovedturneringer og mest sannsynlig noen sideturneringer også om det ikke skulle gå så bra at det blir finalespill i et av mesterskapene. Så med "NBFs utsendte" på plass kan du regne med både resultat er, historier og spill her i bloggen den neste par ukene!

Hva skjedde i Horsens? (1)

Nei, det kommer nok ikke noe klart og entydig svar på det spørsmålet så raskt etter et skuffende Nordisk mesterskap sett med norske øyne. Det kan ingen forvente. Men når det to norske lagene, begge med gullambisjoner oppnår resultater langt under det vi alle håpet på er det klart at vi alle, inkludert spillerne og støtteapparat må få lov å spørre seg hva som er årsaken til så svake resultater.

Landslagsledelsen har blitt bedt om kommentarer, og selvsagt må de få litt tid på seg til å evaluere dagene i Danmark. Damelagets NPC Tormod Røren kom imidlertid raskt med en foreløpig kommentar. Et godt poeng i hans umiddelbare reaksjon på "Hva skjedde i Horsens" er at dette var en turnering, og en kort, intens sådan. Så å svartmale alt, og grave seg ned synes ikke undertegnede i det hele tatt er veien å gå. Her er hva Røren sier i første omgang, før mer grundig evaluering av resultatene har blitt gjort:   

"Helt klart et resultat langt under forventet fra vår side. Vi presterte jevnt over for svakt og når motstanderne i tillegg var gode og aktuelle mot oss blir det seende stygt ut. Jeg skal gå nøye igjennom spillene i nærmeste fremtid og vil helst ikke si for mye før det er gjort. Stemningen i troppen har vært god tross alt og på det nåværende tidspunkt kan jeg ikke se at det er noen utenombridgelige ting som skulle ha påvirket oss i negativ retning. Dette har vært et kort og veldig intenst mesterskap hvor vi ikke klarte å snu en negativ trend underveis. Vi i støtteapparatet må evaluere om vår litt forsiktige måte å lede laget på er den rette i situasjoner hvor det butter imot, kanskje må det litt tøffere lut til for å snu trenden raskere. Uansett er dette en vanskelig balansegang hvor individuelle hensyn må tas. En debatt rundt dette temaet, gjerne på bloggen din, hadde vært både nyttig og interessant. Særlig dersom du hadde klart å engasjere både spillere og andre med kompetanse på området prestasjonspsykologi. Vi skal uansett gjøre alt for å komme sterkere tilbake ved neste korsvei."

Nordisk: Skuffende norsk innsats

Etter en grei nok start ble det veldig lite poeng for de norske laget i Nordisk Mesterskap i Danmark i pinsen. Det endte med 5.plass i begge klasser, noe som vel må være en av de svakeste prestasjonene Norge har levert i Nordisk gjennom tidene. 

Danmark vant i dameklassen, og Sverige var sterkest i åpen klasse.

Undertegnede har bedt sportsjef Furunes, NPC i åpen klasse Christian Wennerød og damlagets NPC Tormod Røren om en kommentar til disse resultatene, et spørsmål: Hva skjedde i Horsens?.  

Nordisk: God start i Åpen klasse

Det ble to kjappe seiere mot to av de antatt sterkeste motstanderne for Norges lag i åpen klasse under Nordisk i Horsens, Danmark. Først ble Danmark slått med 14,09-4,91 VP, og i andre kamp ble det nesten samme sifre mot Sverige, seier 14,39-5,61. Dermed tok vårt lag teten etter to kamper. I kveldskampen spiller Norge mot Finland.

For vårt lag i dameklassen startet det ikke like bra da det ble tap både mot Danmark og Sverige. Det positive er at det er dobbel Round Robin, dvs. lagene skal spille to ganger mot de andre nasjonene. Dermed er det sjanse for revansje for våre damer mot danskene og svenskene. Det er mange kamper (16 spill i hver kamp) og en haug med VP å kjempe om, så etter en svak start er det selvsagt alle muligheter til å kunne klatre på resultatlisten.

All informasjon, resultater, lagoppstillinger tidskjema, systemkort og mer finner du her.