SPINGOLD: De norske gikk videre

I det amerikanske sommermesterskapet i Chicago har lagene kommet til Round of 16 i SPINGOLD som er hovedturneringen for lag. De tre lagene med norske spillere som var i Round of 32 gikk alle videre til Round of 16. All informasjon om årets US Summer Nationals finner du her. 

I onsdagens runde ble det jevnt for danske Dennis Bilde sitt lag (Lebowitz) som slet seg videre med 11 IMPs margin. Det spillet vi tar med her kom godt med. Syd hadde ikke mye å fare med, men fikk likevel hovedrollen.

Giver nord. N/S i sonen.

         SYD

Øst (Bilde) har åpnet med 1 spar og hoppet til 3 spar over vest sitt svar 2 kløver. Hoppet til 3 spar var "suit set", dvs. han har en meget sterk farge som kan være trumf selv om vest ikke har noen tilpasning. Vest løftet til 4 spar før øst spurte med 4NT. Vest viste ett nøkkelkort. Øst sa 5NT, storeslemsinvitt (og/eller spørsmål om spesifikk konge), og vest tok imot storeslemsinvitten med et hopp til 7 spar. Hva ville du spilt ut?

Det er en gammel regel som sier "trumf ut mot storeslem", men det er en regel jeg selv har forkastet for lenge siden, for noen ganger er det bare til hjelp for spillefører. Men i dette tilfellet kan det umulig koste noe å spille ut trumf, den fargen må være tett. Så hvorfor spille blindt ut i en annen farge og risikere å ødelegge noe makker har i den fargen?

Syd tenkte ikke slik og spilte ut hjerter. Hele spillet så slik ut:

Det er for hardt med 7 spar, men den har jo bra sjanser. Og med hjerter ut var det såre enkelt, 6+4+1+2= 13 stikk og +1510. Uten det utspillet må hjerteren tippes.

Ved det andre bordet stoppet Ø/V i 4 spar og fikk tolv stikk (bommet hjertervalget), +480. Spillet ga Bilde sitt lag 14 IMP, og de vant altså den jevne kampen med 11 IMP.