Ungdoms EM for par, fredag ettermiddag

Det ser bra ut for de norske juniorene i parturneringen i EM. 

I skrivende stund er fire av seks sesjoner ferdigspilt i kvalifiseringen. I U-21 henger både Anders Brogeland - Magnus Sætre og Nicolai Heiberg-Evenstad godt med og bør absolutt klare finaleplass da 18 par av 40 går til finalen. Anders og Magnus som ledet etter gårsdagen ligger på 3.plass med litt over 59 %. Nicolai med sin franske makker på 4.plass har 57%. For å gå til finalen behøves rundt middels, kanskje litt over (i øyeblikket har 18.plassen 50,27 %). Hvis det går som vi har stor tro på, minst to norske par i finalen i den klassen kan det bli kamp om medalje for de norske. I tillegg ligger Are Borgar Landsvik bare litt under middels med engelsk makker, så også han kan meget vel kjempe seg inn i finalen.  

I dameklassen (U-26 Women) ser det også bra ut. Thea Lucia Indrebø - Ida Marie Øberg fikk til en knallsesjon i morges med hele 67 %, og med det klatret de til 5.plass. To norske par følger på de neste plassene; Maren Idland Sægrov - Erieta Plana på 6.plass og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. I den klassen kvaller 8 par av 20 til finalen.

I U-16 ligger Jonas Brekke på 7.plass med svensk makker. Også i den klassen er det 8 par som går videre.

Mesterskapssiden med all informasjon og link til "live update", running score finner du her.

 

 

 

Brogeland-Sætre leder U-21 Par

I Ungdoms EM i Veldhoven leder Anders Brogeland og Magnus Sætre parkvalifiseringen (U-21) etter den første av to kvalfiseringsdager. Finalen spilles på lørdag. Nicolai Heiberg-Evenstad ligger på 6.plass sammen med sin franske makker Leo Rombaut. 

I U-26 Women ligger Maren Idland Sægrov og Erieta Plana på 3.plass, og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. 

I U-16 har Norge med kun en spiller, Jonas Brekke som foreløpig ligger omtrent på middels med svensk makker.

Her er et spill fra torsdagens spilling som viser hvor små marginene av og til er, og hvordan en avgjørelse som i parturnering kan synes fornuftig påvirker resultatet mye.

Giver nord, N/S i sonen

Her satt lederparet i U-21, Anders og Magnus N/S. Nord åpnet med 1 hjerter, dobler fra vest og 3 ruter som ble alertert fra syd. Det viste firekorts hjerterstøtte og en grei hånd, et slags mixed raise, så syd har vel ca. 8-10 poeng. Melder du nå som vest?

Nei, det kan du nok ikke, makkeren vil regne med mer for den meldingen i direkte posisjon over 3 ruter, og kanskje han løfter til 4 spar på feil grunnlag. Så du passer. Da går det 3 hjerter fra nord og pass-pass tilbake til deg. Hva nå, er det fristende å melde 3 spar?

Ja, det er litt fristende av to grunner. Ø/V er utenfor sonen, og med en ok doblingshånd hos makker kan det godt være 8-9 stikk i sparkontrakt. Dessuten er det neppe sannsynlig at de kan doble deg, N/S har tross alt nikorts tilpasning i hjerter. Så selv om det er to bet i 3 spar blir det trolig et bra spill om du slipper udoblet (-100) hvis N/S har 3 hjerter i kortene. En fordel med å melde nå er at makker forstår du ikke har så mye siden du ikke meldte 3 spar forrige gangen det var din tur. Dessuten er det ikke så stor fare for at N/S melder en gang til og kanskje har 4 hjerter i kortene, det verste som kan skje, men de har tross alt stoppet i delkontrakt allerde. Så om det hadde dreid seg om lagkamp ville pass vært helt opplagt (etter min mening), en vil ikke risikere motparten ombestemmer seg og melder utgang som kanskje fyker hjem. Men dette var altså parturnering.

Det er ingen garantier, og det er vel klart at "bokbudet" er pass her. For det kan godt være at N/S vil gå bet i 3 hjerter, eller de kan ha 4 hjerter i kortene, så å si 3 spar er litt gambling.

Vest meldte 3 spar. Han bet seg kanskje litt i leppa da det etter pass fra nord og øst kom 4 hjerter fra syd! Nå har vest skapt svingspill. Hvis 4 hjerter går bet har han skapt et kanonspill til Ø/V, hvis utgangen står blir det elendig score til Ø/V.

Slik så hele spillet ut:

N/S har bare 23 HP til sammen og ikke spesielt skjev fordeling, men likevel er det ti enkle stikk i 4 hjerter slik det sitter. Det ga 86 % til lederparet. Å spille 3 hjerter med ti stikk ville gitt 31 %.

For å ligge i toppen i et Europamesterskap må man i tillegg til å spille godt (selvsagt) treffe flere ganger enn man bommer i denne typen spill.