Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Ungdoms EM: Sofie og Nicolai i klar ledelse i mix-par!

Etter første dag av mix-par i EM for ungdom leder Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad. De har fått opp en stor ledelse etter tre av seks sesjoner med 65,49%. Neste par på listen har litt under 60%. Det ser lovende ut, men det skal altså spilles hele torsdagen også før medaljer eventuelt er sikret. 

Ungdoms EM for par (European Youth Championships) foregår i Veldhoven i Nederland. Fra fredag spilles Youth Pairs i fem klasser, U,-31, U-26, U-21, U-16 og Women. 

Sofie og Nicolai er spillere som en stund allerede har hevdet seg i åpen klasse blant norske og internasjonale stjernespillere. Nivået deres holder derfor i massevis i ungdoms EM, men det er ikke dermed sagt at det blir suksess. Det spilles parturnering med det som er av tilfeldigheter.

Fra resultatene på åpningsdagen er det lett å se at det norske lederparet stadig har fått tak i ekstra stikk, og et annet tydelig trekk er at de er kapable til å straffe motparten. Det er ikke få kontrakter de har doblet for å få tak i det lille ekstra. Her er et eksempel hvor det for et erfarent par er fristende å straffedoble motparten på lavt trinn, men hvor det er litt touch-and-go som det ofte er om man får tak i nok i motspill til å slå en eventuell utgang egen vei.   


Sofie og Nicolai satt N/S. Nord åpner med 1 hjerter. Det er vel ingen ting å si på at øst dobler opplysende med perfekt fordeling og 11 poeng. Syd har glimrende kort for å redoble for å vise minst 10 poeng og interesse for å straffedoble motparten. 

Problemet her er soneforholdene. Siden N/S er i sonen må de få fatt i fire bet (+800) for slå egen utgang, hvis det står utgang egen vei da. Om det blir to eller tre doblede bet (+300 eller +500) blir de slått av de N/S-parene som vinner utgang.

Idet det går pass, pass etter syds redobling melder øst 1 spar. Det er klart syd er fristet til å straffedoble, men må altså også ta med i betraktningen at motparten er i gunstig sone.

Da Sofie og Nicolai gikk for å straffedoble 1 spar burde kanskje vest som vet de sannsynligvis er på 4-2 tilpasning tatt ut i 2 kløver, men det er en annen historie.

Det norske paret gikk for å spille motspill, og kontrakten ble 1 spar doblet. De spilte bra i mot, for spillefører fikk kun for de to majoressene, A-K i kløver og to trumfstikk, dvs. to doblede bet og +300 til N/S. Men er det nok? Står det i 3NT N/S?

Det ser mulig ut å skrape sammen til ni stikk, men før spillefører får de stikkene får fort Ø/V fem stikk etter kløver ut som er naturlig fra begge sidene (vest vet at nord har hjerterfarge). Da får forsvaret for de to majoressene og tre kløverstikk - en bet i 3NT.

Kun to par i hele feltet fikk hjem 3NT etter svakt motspill, og +300 for å ha spilt mot 1 spar doblet med to bet ga hele 91,3%.

Alt om Ungdoms EM, resultater, bulletiner osv, finner du på mesterskapssiden, her.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.