Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Ungdommene i slemsonen

Tor Eivind Grude og Christian Bakke er antagelig det yngste makkerparet i denne VM kvalifiseringen, åpen klasse. Deres alder til sammen er mindre enn veldig mange enkeltspillere.

De spiller en moderne, tøff bridge, og er ambisiøse. Makkerparet blir sikkert enda mer finjustert etter hvert, og det er ingen tvil om at de vil bli veldig nyttige for det norske landslaget i mange år fremover. De veletablerte spillerne i den norske landslagsgruppen må jo på et tidspunkt erstattes!

Grude-Bakke har allerede en god del internasjonal erfaring. Men på det ypperste mesterskapsnivå er de fortsatt ferske. I denne kvalifiseringen har de vært involvert i en haug med spennende slemspill. De har ikke truffet på alt, men de har sannelig bidratt med en rekke fine resultater når de har vært i slemsonen.

____________________________________________________ 

 

Med disse kortene var en god del par i storeslem som normalt er enkelt å vinne både i 7 spar, 7 hjerter og 7 spar. Å spille storeslem i spar er dog avhengig av trumfsitsen. Nord satt faktisk med fire spar, og det ble bet i 7 spar noen steder. Dessuten kan det en sjelden gang bli bet i 7spar om det sitter 5-0 i hjerter og det kommer hjerter ut til stjeling. Også i 7 hjerter kan det bli bet hvis hjerteren sitter 5-0, eller om spar sitter 5-0 og det kommer spar ut til stjeling. Selvsagt er både 7 spar og 7 hjerter bra kontrakter!

Kontrakten 7 NT er imidlertid helt overlegen. Den er kun av avhengig av at en av majorfargene oppfører seg. Og 7 NT var kontrakten Grude-Bakke spilte. Glimrende bridge!

_________________________________________ 

 

Her meldte Tyrkia lilleslem i hjerter, og skal jeg være ærlig ble den spilt dårlig da spillefører gjorde seg avhengig av 4-3 sits i spar for å få tolv stikk. Det er med bedre spilleføring gode muligheter for tretten stikk her.

Grude-Bakke var mer ambisiøse i meldingene.

Da vest (Grude) hadde hørt 2-over-1 GF fra makkeren, så 4 kløver cuebid over hans egen 3 hjerter som viste 5-5 endte det med en Key-Card Blackwood sekvens. Se på Grudes hånd når han får vite at makkeren har spar ess, hjerter ess og kløver ess. Rutertaperen går på kløveresset, og det vil dreie seg om sparfargen. Det måtte være spill for 7 hjerter, og det kan være ganske nedlegg og.

Grude tok sjansen på 7 hjerter.

Det var en tøff, men fin storeslem. Men det er ikke helt rett frem å spille den hjem hvis enten spar sitter 5-2, eller trumfen er fordelt 4-1 som det aktuelt satt.

Ruter knekt kom i utspill til esset. Grude spilte spar til esset, kløver til kongen og liten spar til stjeling. Så tok han for kløver ess og kastet en ruter. At kløver dame kom på gjorde at han nok fikk mistanke om at alt ikke nødvendigvis satt trill rundt.

Spillefører har nå et valg. Han kan spille på spar 5-2 og trumfen 3-2, eller spar 4-3 og si så fall kan trumfen sitte 4-1.

Hvis spar sitter 5-2 må trumfen sitte jevnt slik at han kan få stjålet en spar til. For at det skal gå bra må trumfen sitte rundt. Med esset dobbel i trumf igjen hos øst må han nemlig trumfe ruter, og så for å komme seg hjem igjen til slutt etter å ha trumfet en spar til, trumfe enda en ruter. Eller han må spille trumf til hånden og stjele en spar til med trumfesset. Da rakner det slik det satt i trumffargen.

Alternativt kan han etter å ha trumfet en spar rett og slett ta ut trumfen og få tretten stikk hvis spar sitter 4-3.

Situasjonen var kritisk, han måtte velge.

Grude spilte liten trumf til hånden og lot det single trumfesset ligge enn så lenge. Han hadde fortsatt mulighet for å velge begge de mulige variantene. Nå går han bet om han trumfer en spar til med trumfesset, nord får trumfstikk. Men det ville altså vært riktig spilleplan om trumfen satt 3-2 og sparen 5-2.

Grude tenkte en stund, og funderte nok litt på det med den hjerternieren som kom på i det han spilte seg over til hånden. Kunne trumfen sitte 4-1?

Til slutt satset han på det og ga opp det med en sparstjeling til. Han spilte trumf til esset, stjal en ruter og kunne ta ut nords siste fjerde trumf. Siden spar satt 4-3 stor resten, +1510 for vunnet storeslem!

Hva er beste sjanse, spar 4-3 og trumfen 4-1, eller spar 5-2 og trumfen 3-2? Vel, trumfen 3-2 er 68%. Spar 4-3 er 62%. Altså er det marginalt større sjanse for trumfen rundt enn sparen jevnt fordelt, men å spille på det ville gått galt.

Dette er veldig marginalt og nesten hipp som happ. I slike situasjoner gjelder det å ha teften i orden, det er viktigere enn prosentregning!

_______________________________________________

I dette spillet fra den fine seieren mot lederlaget Sveits ble det vurdert godt av det unge, norske paret.

 

Med Bakke som nord og Grude syd, og det velkjente topp-paret Brink-Drijver Ø/V gikk meldingene slik:

Det norske paret bruker en såkalt «good-bad 2NT» i denne meldesituasjonen. Nords 2NT viste bra kort og enten en minorfarge ved siden av hjerteren, eller lang hjerter. Med mindre og likevel interesse for å melde (fordelingshånd) kunne han meldt 3 ruter direkte. Denne hånden er vel på grensen mellom «good» og «bad», men Bakke vurderte den til «good» selv om det ikke er så mange HP. Godt vurdert synes jeg, glimrende hjerterfarge og fine, stikkgivende kort samt renons i spar. Østs 3 spar melding var avslørende denne gangen. Nå vurderte Grude veldig bra, han så for seg renonsen i spar. Kanskje kan nord ha singelton, men i så fall er han trolig sterkere i form av HP, for eksempel KQ i ruter.

Lilleslemmen er meget god med kun 24 HP til sammen. Kun veldig skjev sits i ruter og/eller trumf kan gjøre det vanskelig. Spilleføringen var en formalitet. Bakke stjal sparutspillet, tok en stor trumf og så at den fargen ikke satt verre enn 3-1. Så spilte ruter til esset og mer ruter. De fikk for ruter konge, og på det tidspunktet kunne han «claime». En ruter kunne trumfes med trumfesset, så ut med trumfen og hånda står.

Kun ett par til meldte 6 hjerter, ellers var det en endeløs rekke med 680 for utgang.

I den neste artikkelen (eler den etter der igjen) skal du få se et interessant og vanskelig slemspill fra runde 26.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.