NM MIX LAG - Nicolai i tet!

NICOLAIS FANCLUB leder før mesterskapet avsluttes tirsdag. Lagnavnet henspeiler på unge, talentfulle Nicolai Heiberg-Evenstad som spiller med Birgit Iren Nygård. Sammen med seg på laget har de Espen Larsen og Stine Elstad. Resultatene så langt finner du her.

I siste runde kom et spill hvor makkerskapenes avtaler måtte være bra:

Storeslem i kløver er glimrende. Etter starten 2 kløver fra vest ville det vært nokså greit uten avtaler om øst hadde svart 2 ruter, men å vise sparfargen er normalt og i de fleste tilfeller den beste meldingen med østs kort. Så kommer 3 hjerter fra vest. Hva er hva da? Er 4 i minor fra svarhånden naturlig? Han kan jo ha en tofarget hånd. Eller er 4 i minor kontrollmelding som fastsetter hjerter som trumf? Det er det øst har lyst til å gjøre her, men...

Høiland gjorde det enkelt mot lederlaget og gikk rett i 4NT - Key Card Blackwood med hjerter som trumf. Svaret 5NT var det uvanlige "5 nøkkelkort og trumf dame", og øst meldte storeslem!' Godt meldt, og spilleføringen var en formalitet, + 2140.

Ved det andre bordet satt lederlagets Nygård (vest) - Evenstad, og der gikk meldingene slik:

 

Øst sa 4 ruter som var kontrollmelding med støtte i hjerter. Ved det bordet var det vest som spurte med 4NT, og over svaret "0 nøkkelkort" sa vest 5NT som bekreftet at alle nøkkelkortene inkludert trumf dame var på plass (storeslemsinvitt). Det var nok for Evenstad som melde 7 hjerter. Han så at sparfargen måtte kunne gi uttelling, og slik var det. Pluss 2140 og uavgjort spill. 

God bridge i den kampen altså, og i svært mange andre kamper ga spillet utslag. Litt mindre enn halvparten av Ø/V-parene var i storeslem. Resten, unntatt noen svært få som kun var i utgang spilte lilleslem. Ett par forsøkte den farlige kontrakten 7NT. Det er ikke noen direkte dårlig 7NT, men når 7 kløver er så godt som nedlegg er det sprekt å melde 7NT i lagkamp. 

Som du ser står 7NT enkelt, men det er med åpne kort. Det kan jo simpelthen tas en sparfinesse og det er 15 stikk! Men spillefører gikk bet, og det gjorde han/hun etter å ha spilt riktig. Sparfinessen er eksakt 50%. Å forsøke å toppe sparen først for å se om damen faller er en bra sjanse i seg selv, og om det ikke lykkes kan kløverfinessen gå som siste sjanse. Kombinerte sjanser gir mye større sjanse enn en enkel finesse. Men her ble det nitrist å spille med oddsen siden kløverfinessen røk.