Siste mesterskap på bridgefestivalen - NM MONRAD LAG

Bridgefestivalen ble avsluttet med NM Monrad Lag på lørdag. Lag Ole vant. Lagnavnet henspeiler nok på velkjente Ole Berset, men han var på tråden fra Sopot, Polen i går og fortalte blant annet at: "Jeg var ikke med i monraden, altså". Til bridgefestivalen i Sopot dro før helgen en gjeng reiseglade bridgespillere. Det er mange som er kjempefornøyde med at de nå til en viss grad kan reise, spille bridge og føle litt på normalt liv (vel normalt er kanskje ikke riktig ord i dette tilfellet...).

Vel, tilbake til NM Monrad lag: På vinnerlaget (Ole) spilte Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Kjell Gaute Fyrun, Harald Eide og Bjørn Olav Ekren.

Sølv gikk til lag DUBB med Sjur Arne Bøe, Erik Berg, David Ueland-Stig Henning Dybdahl. Bronsen gikk til fire av landslagsspillerne på Norge Damer, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her.

Her meldte vinnerlagets Ø/V tøffere enn de gjorde ved det andre bordet:

Hvordan bør det meldes?

Det er selvsagt litt avhengig av system, men hva er beste kontrakt?

Utgang er jo opplagt, men er det en bra slem?

Vinnerlaget OLE hadde en solid margin ned til laget som ble nr. 2, over 10 VP. Men vi journalister har anledning til å se på alle mulige scenarier, ofte ikke er mer enn «dum» teori, for å lage historier. Kunne det være noen enkeltspill som svingte så mye at det ville vært jevnere i gullkampen?

Ja, det fant jeg, selv om det betyr annen sits og selvsagt uten å endre noe i noen andre spill. Så det er bare ganske «dum» teoretisering, lag OLE vant gull helt fortjent! Likevel…

I toppkampen mellom OLE og sølvlaget åpnet øst for lag DUBB med 1 kløver, og vest svarte 1 ruter. Øst kunne nå ha hoppet til 2 hjerter, stålrevers, men valgte å si 1 hjerter. Å hopp-reversere med tre farger er ikke helt komfortabelt, og øst mente nok at han hadde bedre forutsetninger for å få vist kortene i neste melderunde etter denne innledningen.

Vest sa 2 kløver som jeg ikke helt vet hva betyr, det kan jo ha vært ment som støtte, men jeg tror heller de bruker XYZ og at meldingen ba makkeren si 2 ruter som han i så fall kunne passet på. Det meldte selvsagt ikke øst med dette, fordi han var så sterk så brøt han XYZ sekvensen og viste en sterk hånd med 2 spar. (Om 2 kløver var simpelthen støtemelding viser også 2 spar sterke kort, ellers ville han passet på 2 kløver). Idet vest nå viste preferanse til kløver kunne kanskje øst vært litt mer optimist enn han var, men ikke urimelig foreslo han 3NT som ble kontrakten. Der fikk han elleve stikk, +660.

Ved det andre bordet åpnet som du ser lag OLE sin øst (Harald Eide) med 1 kløver og fikk 1 spar fra vest (Kjell Gaute Fyrun). De spiller med såkalte «kløverføringer», så 1 ruter og 1 hjerter i svar viser henholdsvis hjerter og spar. Svaret 1 spar viser enten et 1 grand-svar (1NT direkte er 10-12), eller ruterfarge. Øst reverserte med 2 hjerter. Vest forsøkte å vise hånden sin med 3 ruter, og øst gikk videre med 3 spar. Da var vest sin hånd blitt god i kløverkontrakt, og han sa 4 kløver. Det var nok for Eide som satset på slem.

Lilleslem i kløver er ikke opplagt, men har bra sjanser. Syds ruterutspill ble vunnet med esset og en spar forsvant fra øst. Så to store spar og spar til stjeling. Hvis sparfargen sitter 5-2 kan en av dem trumfe, men det kan jo da godt være med originalstikk i trumf siden han med to spar er favoritt til å ha kløverlengden. Men ingen kunne stjele i tredje sparrunde, og det fulgte hjerter konge, hjerter til esset og hjerter 9 i den hensikt å trumfe det kortet. Nå kunne syd trumfe inn med kløver knekt, men siden det var originalstikket hans i trumf ble det ikke mer til forsvaret, +1370 og 12 IMP til vinnerlaget.

De 12 impene var det eneste IMP’en OLE fikk i toppkampen som de tapte 12-17, eller 7,82-12,18 i VP. Når det er så jevne kamper over kun syv spill kan ett slemspill (dobbel)svinge enormt mye. Det ville vært langt i fra nok for DUBB å melde slem her. De måtte for å få til en enorm dobbelsving være i utgang og de andre i slem slik det skjedde, og så måtte 6 kløver ha gått bet. Det ville den om det for eksempel hadde vært to kløvertapere. I så fall ville spillet gitt 13 IMP andre veien (660+100), 13 IMP og kampresultatet 0-30 i IMP som er 6,51 VP mer til toerne, 6,51 VP ned for vinnerne. Matten i forhold til det kan du gjøre selv. Men altså, dette var bare tankespinn, og igjen; lag OLE vant en klar seier i dette mesterskapet!

To par var i 6NT og gikk bet, ett par i 7 kløver med en helt opplagt bet. Foruten en trist 2 ruterkontrakt Ø/V med bet var det så en lang rekke utganger. Fjorten av de 50 Ø/V-parene meldte og vant 6 kløver.

Ved noen bord gikk syd innpå med 1 ruter med litt for tynne kort for innmelding i sonen. Det gikk ikke bra. Vest passet, og øst kom tilbake med en opplysende dobling. Vest passet fornøyd, og 1 ruter doblet ble kontrakten. Det kostet hele 1100, men syd kunne jo etter det blodbadet prøve seg med «men de har jo slem i kortene». Det er ofte en halvdårlig unnskyldning i slike tilfeller, men her er det for så vidt riktig, forutsatt at lagkameratene har et maksresultat. Det hadde de ikke da det var paret som sprengte kortene litt og gikk bet i 7 kløver. Så i den kampen kom det største utslaget i dette spillet,  -1100 og -100, -15 IMP.