Mens vi venter på VM-kvalifiseringen

Mandag 23.8 starter VM-kvalifiseringen for Europa. Norge stiller i alle fire klassene, OPEN, LADIES, SENIORS og MIXED. Pga. av forskjellig antall nasjoner i klassene er det OPEN og SENIORS som starter først. MIXED følger dagen etter, og LADIES starter sin turnering på onsdag. 

Spillingen vil foregå på RealBridge. De norske spillerne vil befinne seg på Hotelklubben i Tønsberg hvor det vil befinne seg internasjonalt oppnevnte obeservatører og stregne regler vil følges for å unngå juks. Slik blir det for de andre nasjonene også, og ingen får spille hjemmefra. 

Det blir interessant å følge denne kvaliken. Og det blir god mulighet til å gjøre det for alle, for det blir VU-GRAPH overføringer (forsinket) med kommentatorer. Siden New Zealand havnet i en forhåpentligvis (?) kortvarig lockdown vil undertegnede ha god tid til å følge med, og derfor kan det forventes hyppige rappporter her i bloggen.

Alt om det med overføring og muligheter for å følge VM-kvalifiseringen, eventuelt kommentere kan du finne her, og mer generell informasjon finner du her. 

Selv har jeg tatt en titt på trekningen for å se hvordan mesterskapet starter for Norge. I LADIES møter Norge noen av favorittnasjonene allerede første dag. I MIXED og SENIORS er jeg mer usikker på hvilke lag som er blant de antatt sterkeste. I OPEN er akkurat det også litt usikkert fordi det er endel nye navn i mange av nasjonenes lagoppstillinger. Likevel blir det nok de vanlige som blir tøffest, pluss Sveits som denne gangen har et sterkt lag, Zimmermann sitt profflag. For Norge ser det på papiret ut til å bli en grei start, i så fall en forel tror jeg. Det er imidlertid ingen nasjoner som er helt elendige lenger i moderne bridge. Likevel kan det være et bra håp om en god start for Norge, og da tror jeg de vil bare heve seg utover i kvaliken idet de skal møte de største favorittene. Jeg står ved det jeg har skrevet tidligere om sjansene; det er åpent, men det er langt fra umulig at Norge kan kvalle i alle fire klassene.

Trekningen runde for runde finner du her, under rundeskjemaet.

Mens vi i spenning venter på å følge den interessante VM-kvalifiseringen tar vi med et spill fra nettopp RealBridge, fra NBF sin sommerbridge den 15.august. Jan Egil Karlsen og Kjell Johan Tørkli vant den kvelden med 62,35%.

Giver syd, alle i sonen

Hva ville du likt å spille med disse kortene?

6 kløver er en ganske brukbar slem pga. dobbelton hjerter og kløvertilpasning hos nord. Av de 15 N/S-parene var det imidlertid kun tre som meldte 6 kløver. 

Lilleslemmen er imidlertid ikke sikker. Det er jo en spartaper, og dermed må det unngås å tape hjerterstikk. En ganske opplagt spilleplan blir å forsøke å trumfe hjerter 2 med kløver 8 (eller 9), og kanskje kommer hjerter dame på. I så fall er det tolv sikre stikk. Hvis ikke damen kommer på må spillefører forsøke å trumfe hjerter knekt også. Det kan gå bra om den som har tre (eller to) hjerter ikke har kløver 10. 

Vel, du spør kanskje: hvordan gikk meldingene? Meldte Ø/V noe? 

Slik gikk meldingen der Calle Knutsen satt syd og Ståle Frøyland nord:

Vest doblet altså sluttkontrakten 6 kløver etter at øst hadde vært inne med en høy rutermelding (sperr).

Ruter 2 kom i utspill, sannsynligvis en singelton. Idet hjerter ble stjålet hos nord kom hjerter dame på! Da var det bare å ta ut trumfen og det var tolv sikre stikk. Slik så hele spillet ut:

Dobling på mistanke?

Doblingen virker ikke særlig velfundert. Det kan vel fra vest sitt synspunkt godt være tretten toppstikk i denne kontrakten?

Resultatet ble +1540 til N/S, ren topp. Vest kan kanskje trøste seg med at om han ikke hadde doblet så ville det også blitt bunn for -1370.

De to andre som spilte slem gikk nemlig bet! En av dem surret seg (må det vel være lov å si) to bet og noterte seg for bunn på spillet. En annen spilte greit fra start i 6 kløver, mot vinnerparet. Han tok en hjerterstjeling etter å ha oppdaget at trumfen satt 4-0, og da damen kom på burde det vært over. Jeg vet ikke hvorfor fortsettelsen ble feil, men han trumfet i alle fall en ruter hos syd uten at det er lett å se hva det skulle tjene til. En liten unnskyldning (?) kan det være at ved det bordet hadde øst kun meldt inn 2 ruter så spillefører så ikke faremomentet. Men da han trumfet ruter kunne vest trumfe over, og senere kunne ikke forsvaret unngå å få ett stikk i spar, en bet. 

Mellom toppen N/S (+1540) og bunn N/S for å gå to bet i i 6 kløver (-200) var det en rekke 3NT-kontrakter. De fleste fikk elleve stikk som ga over middels til N/S, og endel 5 kløver-kontrakter.