Misbrukte sjanser

I helgens lange to-dagers lagturnering her I New Zealand var det mange misbrukte sjanser. Jeg var involvert i noen av dem.

En kamp som startet glimrende, og vi ledet 27-0 etter fem av tolv spill. Så kom en slem vi meldte hvor det viste seg at trumfen var for tynn og det ble en bet med to trumftapere.

Like etter fikk jeg utlevert denne fine hånden:

Makker åpnet med 1NT, 15-17, så her er det trolig slem i kortene, kanskje storeslem til og med. Hvordan ville du lagt opp meldingsforløpet med dette?

I vårt system kunne jeg brukt Stayman og meldt 3 kløver som naturlig krav etter 2 ruter eller 2 spar fra makker, og 3 spar - Splinter - om makker viser hjerterfarge. Det er kanskje det mest fleksible, og så (etter å ha sagt 3 kløver) gå på med 4 kløver – sleminvitt – som neste melding.

Jeg valgte å bruke Puppet Stayman (3 kløver) da det er innbakt i vår versjon av konvensjonen at jeg alltid kan få meldt kløver naturlig senere. Makker sa 3 ruter (en eller begge major, fire-korts), og jeg sa 3 spar som viser fire-korts hjerter. Makker meldte 3NT (så han har spar), og jeg sa 4 kløver sleminvitt. Makker slo da av med 4NT (ville kontrollmeldt om han var sleminteressert), men jeg måtte nesten melde slem likevel. Men hvilken slem?

Jeg visste ikke om 6 kløver var best, eller 6NT. Jeg sa 5NT – «pick a slam» så kunne makker foreslå 6 kløver med for eksempel damen dobbel siden han allerede har benektet kløverstøtte med vaslaget 4NT. Han sa imidlertid 6 ruter, sikkert femkorts farge, kanskje seks korts ruter.

Hva bør jeg gjøre nå?

Jeg funderte på å passe, for 6 ruter kan være veldig bra. Men bare om ruteren er tett, og da står vel 6NT også? Det var hva jeg vurderte, men glemte da en tredje mulighet.

Slik så kortene ut:

Du er kanskje uenig i makkers 1NT i åpning. Det får så være, vi var i alle fall 6NT som ikke er noen dårlig slem. Om vest spiller spar ut er det elleve toppstikk, og da vil øst bli skviset i spar og ruter. I så fall blir det enkelt tolv stikk. Men vest spilte ut hjerter.

Da er sjansene sett fra spilleførers synspunkt at kløver kan sitte 3-3 (tolv toppstikk, og det blir det fort tretten på skvis fordi øst har spar ess og ruter dame samt lengden i den fargen). Hvis ikke kløver sitter behagelig 3-3 må normalt ruteren ordne seg.

Min makker gikk bet da han etter å ha tatt kløver dame og hjerterstikkene prøvde kløveren, så satset på ruteren. Den fargen ga ikke full uttelling, og det ble bet. Han kunne dog vunnet slemmen, men da måtte han ha gjettet på å spille spar fra nord. 

Ledelsen i kampen var smuldret bort.

Hva var muligheten jeg «glemte» i meldingene?

I meldingsforløpet som jeg skisserte kunne jeg foreslått 6 hjerter over 6 ruter. Det ville vært litt av en gullkontrakt på 4-3 tilpasning. En kløver trumfes, claim tolv stikk!

Og det er egentlig logisk slik meldingene gikk å foreslå lilleslem på 4-3, for makker vet jeg har kun fire-korts hjerter og kan korrigere til 6NT med dobbelton hjerter. 6 hjerter er dog en sånn kontrakt som gir 11 poeng av 10 mulige  i en meldeduell. Og hvis du først havner i en slik kanonslem kan det være så galt at alle andre slemmer står (6 kløver, 6 ruter og 6NT), hvis for eksempel kløver sitter 3-3, ruter dame 3-3 med damen i saks, mens hjerteren sitter 5-1 så det blir det bet i den vakre kontrakten 6 hjerter!

I turneringens aller siste spill fikk jeg en gavepakke av dimensjoner fra slitne motstandere. Men jeg var kanskje for sliten selv også?

En ting er å få gavepakker, en annen er å være på hugget og ta imot dem!

Jeg var i 3NT som nord etter å ha åpnet med 1NT. Kløver dame kom ut, og det er en helt håpløs utgang hvor det bør bli to eller tre bet. Men det skal som kjent spilles først…

Øst utspilte kløver dame var fra dame-knekt femte. Vests påkast i stikk en bør være styrkekast (fra 10-x-x), og/eller han kunne fulgt på med tieren. Uansett er kløverfortsettelse helt opplagt. Men så kom feil nr. 1, øst skiftet til en liten spar (han så kun tre små spar på bordet, en umeldt farge). Det gikk liten fra syd, knekten fra vest, og et overraskende stikk ble vunnet med spar dame. Mer spar i neste stikk gikk til østs tier og vests konge. Han burde selvsagt lagt kongen i første spar-runde, men sa etterpå at han la feil kort, "er så sliten" sa han…

Vest spilte nå kløver 10 som jeg stakk og spilte en tredje spar til østs ess mens vest kastet en ruter. Nå var det tre sparstikk i alt, tre sikre hjerterstikk og to kløverstikk = 8 sikre. Det hadde lysnet voldsomt. 

På dette tidspunkt er det bare å spille ruter hvis den som har kløverstikkene ikke har ruter ess, og det vil bli en enorm utgang til notering. Men hva om kløver satt 5-3 fra start (som det så ut som) og den med to godspilte kløver har ruter ess? Og hjerteren kan vel gå?

Vel, de to godspilte sparstikkene måtte tas. En ruter var forsvunnet fra syd på tredje kløver. En ruter til forsvant nå på den nest siste sparen, og begge motspillerne kastet ruter. Så det siste sparstikket. Hva bør jeg kaste fra syd?

Øst kastet nå en ruter til og han så ganske optimistisk ut, så jeg trodde egentlig han hadde ruter ess og kløverstikkene sine. Men det så også ut som om vest hadde kastet en hjerter fra femkorts, helt sikkert ikke fra fire-korts hjerter med knekten. Så nå burde jeg sett den fine sluttposisjonen.

Nokså sløvt kastet jeg ruter konge på den siste sparen og håpet på at hjerteren ville gå, i så fall ville de bli ett overstikk. Men nei, slik så hele spillet ut fra start:

Etter den beskrevne, utrolig heldige utviklingen burde jeg på den siste sparen kastet en hjerter og gitt opp muligheten for ett overstikk. Det mulige overstikket er selvsagt helt uten betydning. Å vinne denne utgangen er uansett topp i hele lokalet.

Hvis singel ruter konge singel beholdes i sluttposisjonen, og en hjerter forsvinner fra syd i stedet vil det se slik ut med fem kort igjen:

Hjerter ess spilles fulgt av hjerter til kongen, og i det stikket avsløres sitsen. Siden vest har ruter ess (singel) er det bare å spille ruter, og han må avslutte med hjerter fra J-7 til hjertersaksen Q-10 hos syd, ni stikk.

Men det ble en bet og -50 etter å ha hatt en drømmesjanse til å vinne en utgang som eneste mann i hele feltet…

Spillet ble likevel vunnet med 3 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med tre bet (-150). Men det var en mager trøst og hjelper lite på følelsen når en har misbrukt en sånn mega sjanse.

Sånn går no dagan…