VM-kvalifisering - "lynrapport" før avslutningen

Norge Damer er "inne i øyeblikket!

I dameklassen ble det et lite nederlag mot England i dagens første kamp. Så kom en knallkamp av de norske mot Sveits, seier med 18,71-1,29 VP. Med fire kamper igjen ligger Norge på 8.plass i den klassen, akkurat inne blant de som får VM-billetter.

Svenskelandskampen

Det har historisk klang, "svenskelandskampen". Norge skulle opp mot Sverige i morgenkampen i OPEN, og svenskene kjemper som Norge hardt for å komme seg til VM.

Det så veldig stygt ut for Norge i den kampen, og det så til å gå på et stort nederlag. Etter fire spill stod det 29-1 til søta bror. Men så kom det norske comebacket. Det var veldig viktig for sjansene til å holde seg høyt nok på listen og sikre plass i VM.

Mot slutten gikk det altså vår vei. Først fikk Helgemo hjem en 3NT på en elegant måte, bet ved det andre bordet.

I siste spill ble en åpning med 1NT av Helness veldig riktig med sekskorts ruterfarge og ellers jevn hånd. Det var vanskelig for svenskene å finne motspillet mot 3NT der det kunne blitt to bet, og nordmannen fikk hele elleve stikk.

Det gode resultatet ble godt støttet av at Terje Aa ved det andre bordet åpnet foran grandhånden med 2 ruter (svak med en major) med femkorts hjerter. Det førte til at svenskenes 3NT kom på den andre hånden, og Aa-Livgård tok enkelt to bet. Dermed ble nesten forspranget hentet inn, tap likevel, men med kun 4 IMP.

Norge beholdt 6.plassen etter den kampen, før de fire siste rundene, hvor Norge kommer til å få 0 i siste kamp hvor de ikke kommer til å møte opp mot Italia. Det er jo det samme som for de andre nasjonene, de har alle boikottet italienerne.

Kanonkamp mot Nederland (OPEN)

Norge tok kommandoen umiddelbart i kampen mot Nederland, et av verdens beste landslag. Det ble mer eller mindre enveiskjøring og Norge vant med hele 52-6 IMP som er nesten full pott, 19,86 – 0,14 VP. I den kampen var det noe av den beste bridgen jeg har sett av Norge i denne turneringen. Både Helness-Helgemo og Grude-Bakke hadde full kontroll på sine meritterte motstandere.

Det glimrende resultatet bragte Norge opp på 4.plass, og plutselig ser det veldig, veldig lyst etter at det i de siste rundene, og i begynnelsen av svenskelandskampen har sett litt mer usikkert ut.

Norges to neste kamper i den klassener mot Frankrike og Tyskland. Hvis de kampene går sånn noenlunde bra vil vårt lag fort kunne ha en luke ned til det første laget som ikke kvalifiserer seg til VM. Det ville vært bra før vi får den 0’en alle har fått for manglende oppmøte mot Italia. Vi kommer tilbake med noen spill fra siste spilledag i en oppsummering i kveld (norsk tid).

I seniorklassen har Norge i de siste rundene ligget på tilsynelatende trygg grunn i forhold til kvalifisering til VM. Det ble imidlertid et tap mot Belgia i det lagets første kamp for dagen. Etter det er Norge på 6.plass, og marginen ned til den sure 9.plassen er på 7,5 VP.

Følgelig er ingen ting sikkert, men med full klaff kan det blir tre norske lag som sikrer seg retten til å spille VM.

Heia Norge!

Damelandslagets trumfkort

I tillegg til gode bridgekunnskaper, masse erfaring og at de er en sammensveiset gjeng, hva er damelandslagets «trumfkort»?

De er tøffe!

Det gjelder dog å finne den hårfine balansen i dette. For mye Møllers tran er ikke av det gode heller, for å være «tøff i trynet» gir noen uheldige resultater av og til. Men kombinert med god bridgeforståelse er det bedre å være tøff enn å sitte med lua i hånda!

For de norske damene tror jeg slikt oftere blir bra enn dårlig.

Her er et "småspill" som ble til et stort spill fra en tidligere kamp i VM-kvalifiseringen. Det har kanskje ikke har så veldig mye med tøffhet å gjøre, men...

Ta vest sin plass og vurder hva du ville gjort med disse kortene:

Giver øst, alle i sonen

Øst åpnet med 1 spar og Marianne Harding (syd) gikk innpå med 1NT. Det er vel helt naturlig å straffedoble nå?

Mange har fluktsystem når de blir straffedoblet i 1NT, og noen spiller slik at det ikke går an å spille 1NT doblet i det hele tatt. Det har jeg ikke sansen for, i alle fall ikke når en bruker sterk grand. Det er ofte slik at motspillet mot 1NTx blir krampaktig. Bedre enn å håpe de skal kunne finne en 4-4 tilpasning på to-trinnet er det å la det stå til av og til. De deilige +180, eller noen ganger +380 er fine scorer. Så får man heller rødme kledelig de gangene det blir kostbart. Ganske ofte er det slik at å flykte blir enda verre hvis det ikke finnes tilpasning.

Vest doblet 1NT, og Harding-Fuglestad hadde ingen ting å tilføye. Hva ville du spilt ut mot 1NT doblet?

Vest spilte ut spar konge, makkers farge. Det er ofte et bra utspill, men her var det veldig feil.

Marianne stakk og kunne presse ut kløver ess med sikkert inntak på hjerter ess selv om motparten kan ligge unna med kløver ess et par ganger. Derfra var det greit å vinne 1NTx, og i grunnen mest snakk om antall overstikk.

Marianne Harding: "Doblet du meg i 1NT?"

Det endte med åtte stikk, +380.

Utspillet var skivebom, men mesterparten av skylden for det triste resultatet for Ø/V må nok øst ta. Den åpningsmeldingen er i alle fall for mye Møllers tran, selv om jeg ikke vet hvordan Ø/V har definert stilen og systemet sitt. Hvis åpningen per definisjon viser en normal åpningshånd bør kanskje øst ta ut, og da finner de en grei delkontrakt i hjerter.

Ved det andre bordet passet Heskje (øst) og det gikk 1NT med pass rundt. Øst kunne kanskje vært med og vist begge major i siste hånd, uten at det er noen garanti for at det blir noen suksess (i sonen).

Vist spilte ut hjerter dame som ga en mye bedre effekt for forsvaret en utspillet mot Harding sin 1NT. Spillefører lasjerte et par ganger før Ø/V sin hjerter ble godspilt. Heskje lå unna med kløver ess to ganger, stakk så og spilte liten spar til vests konge. Vist tok hjerterstikket sitt, og spillefører kastet en ruter fra nord og en spar fra hånden. Det er jo inntak til nord på ruter knekt til å kunne hente kløverstikket, men det vet ikke spillefører sikkert.

Nå fant Vist en lumsk skift, liten ruter!

Spillefører kunne hoppet på med ruter knekt, men visste ikke at det var bra. Hun la liten ruter fra nord og vant med ruter dame over østs nier. Da hun i neste stikk prøvde seg med ruter konge lå vest unna. Dermed ble blindemann en øde ørken, og det ble en bet i kontrakten.

Dette lille, uskyldige spillet ga 10 IMP til Norge.

Omtrent halvparten av N/S-parene vant 1NT. Pluss 380 til N/S var såklart det beste resultatet. Det var noen flere som gikk bet i 1NT i tillegg til paret som spilte mot Norge, og det var også noen få som hadde skrapet sammen til +110 til Ø/V i hjerterkontrakter.

I dag avsluttes altså denne VM kvalifiseringen. Norge Damer må få til en god sluttspurt for å komme seg til VM. Det har jeg stor tro på at de får til!

Heia Norge, og heia norske damer!

Ungdommene i slemsonen

Tor Eivind Grude og Christian Bakke er antagelig det yngste makkerparet i denne VM kvalifiseringen, åpen klasse. Deres alder til sammen er mindre enn veldig mange enkeltspillere.

De spiller en moderne, tøff bridge, og er ambisiøse. Makkerparet blir sikkert enda mer finjustert etter hvert, og det er ingen tvil om at de vil bli veldig nyttige for det norske landslaget i mange år fremover. De veletablerte spillerne i den norske landslagsgruppen må jo på et tidspunkt erstattes!

Grude-Bakke har allerede en god del internasjonal erfaring. Men på det ypperste mesterskapsnivå er de fortsatt ferske. I denne kvalifiseringen har de vært involvert i en haug med spennende slemspill. De har ikke truffet på alt, men de har sannelig bidratt med en rekke fine resultater når de har vært i slemsonen.

____________________________________________________ 

 

Med disse kortene var en god del par i storeslem som normalt er enkelt å vinne både i 7 spar, 7 hjerter og 7 spar. Å spille storeslem i spar er dog avhengig av trumfsitsen. Nord satt faktisk med fire spar, og det ble bet i 7 spar noen steder. Dessuten kan det en sjelden gang bli bet i 7spar om det sitter 5-0 i hjerter og det kommer hjerter ut til stjeling. Også i 7 hjerter kan det bli bet hvis hjerteren sitter 5-0, eller om spar sitter 5-0 og det kommer spar ut til stjeling. Selvsagt er både 7 spar og 7 hjerter bra kontrakter!

Kontrakten 7 NT er imidlertid helt overlegen. Den er kun av avhengig av at en av majorfargene oppfører seg. Og 7 NT var kontrakten Grude-Bakke spilte. Glimrende bridge!

_________________________________________ 

 

Her meldte Tyrkia lilleslem i hjerter, og skal jeg være ærlig ble den spilt dårlig da spillefører gjorde seg avhengig av 4-3 sits i spar for å få tolv stikk. Det er med bedre spilleføring gode muligheter for tretten stikk her.

Grude-Bakke var mer ambisiøse i meldingene.

Da vest (Grude) hadde hørt 2-over-1 GF fra makkeren, så 4 kløver cuebid over hans egen 3 hjerter som viste 5-5 endte det med en Key-Card Blackwood sekvens. Se på Grudes hånd når han får vite at makkeren har spar ess, hjerter ess og kløver ess. Rutertaperen går på kløveresset, og det vil dreie seg om sparfargen. Det måtte være spill for 7 hjerter, og det kan være ganske nedlegg og.

Grude tok sjansen på 7 hjerter.

Det var en tøff, men fin storeslem. Men det er ikke helt rett frem å spille den hjem hvis enten spar sitter 5-2, eller trumfen er fordelt 4-1 som det aktuelt satt.

Ruter knekt kom i utspill til esset. Grude spilte spar til esset, kløver til kongen og liten spar til stjeling. Så tok han for kløver ess og kastet en ruter. At kløver dame kom på gjorde at han nok fikk mistanke om at alt ikke nødvendigvis satt trill rundt.

Spillefører har nå et valg. Han kan spille på spar 5-2 og trumfen 3-2, eller spar 4-3 og si så fall kan trumfen sitte 4-1.

Hvis spar sitter 5-2 må trumfen sitte jevnt slik at han kan få stjålet en spar til. For at det skal gå bra må trumfen sitte rundt. Med esset dobbel i trumf igjen hos øst må han nemlig trumfe ruter, og så for å komme seg hjem igjen til slutt etter å ha trumfet en spar til, trumfe enda en ruter. Eller han må spille trumf til hånden og stjele en spar til med trumfesset. Da rakner det slik det satt i trumffargen.

Alternativt kan han etter å ha trumfet en spar rett og slett ta ut trumfen og få tretten stikk hvis spar sitter 4-3.

Situasjonen var kritisk, han måtte velge.

Grude spilte liten trumf til hånden og lot det single trumfesset ligge enn så lenge. Han hadde fortsatt mulighet for å velge begge de mulige variantene. Nå går han bet om han trumfer en spar til med trumfesset, nord får trumfstikk. Men det ville altså vært riktig spilleplan om trumfen satt 3-2 og sparen 5-2.

Grude tenkte en stund, og funderte nok litt på det med den hjerternieren som kom på i det han spilte seg over til hånden. Kunne trumfen sitte 4-1?

Til slutt satset han på det og ga opp det med en sparstjeling til. Han spilte trumf til esset, stjal en ruter og kunne ta ut nords siste fjerde trumf. Siden spar satt 4-3 stor resten, +1510 for vunnet storeslem!

Hva er beste sjanse, spar 4-3 og trumfen 4-1, eller spar 5-2 og trumfen 3-2? Vel, trumfen 3-2 er 68%. Spar 4-3 er 62%. Altså er det marginalt større sjanse for trumfen rundt enn sparen jevnt fordelt, men å spille på det ville gått galt.

Dette er veldig marginalt og nesten hipp som happ. I slike situasjoner gjelder det å ha teften i orden, det er viktigere enn prosentregning!

_______________________________________________

I dette spillet fra den fine seieren mot lederlaget Sveits ble det vurdert godt av det unge, norske paret.

 

Med Bakke som nord og Grude syd, og det velkjente topp-paret Brink-Drijver Ø/V gikk meldingene slik:

Det norske paret bruker en såkalt «good-bad 2NT» i denne meldesituasjonen. Nords 2NT viste bra kort og enten en minorfarge ved siden av hjerteren, eller lang hjerter. Med mindre og likevel interesse for å melde (fordelingshånd) kunne han meldt 3 ruter direkte. Denne hånden er vel på grensen mellom «good» og «bad», men Bakke vurderte den til «good» selv om det ikke er så mange HP. Godt vurdert synes jeg, glimrende hjerterfarge og fine, stikkgivende kort samt renons i spar. Østs 3 spar melding var avslørende denne gangen. Nå vurderte Grude veldig bra, han så for seg renonsen i spar. Kanskje kan nord ha singelton, men i så fall er han trolig sterkere i form av HP, for eksempel KQ i ruter.

Lilleslemmen er meget god med kun 24 HP til sammen. Kun veldig skjev sits i ruter og/eller trumf kan gjøre det vanskelig. Spilleføringen var en formalitet. Bakke stjal sparutspillet, tok en stor trumf og så at den fargen ikke satt verre enn 3-1. Så spilte ruter til esset og mer ruter. De fikk for ruter konge, og på det tidspunktet kunne han «claime». En ruter kunne trumfes med trumfesset, så ut med trumfen og hånda står.

Kun ett par til meldte 6 hjerter, ellers var det en endeløs rekke med 680 for utgang.

I den neste artikkelen (eler den etter der igjen) skal du få se et interessant og vanskelig slemspill fra runde 26.