Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM kvalifiseringen - Det svinger

VM-kvalifiseringen er en lang turnering, veldig mange kamper. Dog er det korte kamper (10 spill), men utviklingen i turneringen viser tydelig hvordan det kan svinge mye i slike, lange turneringer. Gode perioder blir avløst av dårlige, eller motsatt.

Et godt eksempel er Norge Senior som etter et par dager så ut til å være hektet av. Så fikk de draget på det og tok en lang rekke seiere, og selv om det ble tap i siste kamp mot Tyrkia på torsdag ligger de nå på 6.plass med gode sjanser til å sikre seg plass i VM.

Frankrike leder seniorklassen, mens Danmark i øyeblikket er oppe på 3.plass.

Damelagene spilte fem kamper torsdag. Norge Damer som lå på 8.plass før denne dagen startet glimrende med å slå både Spania og Danmark, men så kom tre tap. Etter det ligger de på 10.plass, men god med kontakt til topp-8 som vil gi billett til VM. Sverige leder dameklassen.

I neste artikkel vil jeg fortelle litt om den forrykende kampen Norge-Damer spilte mot Frankrike i går. Det er sjelden det er så mye fart i kortene. Heldigvis kom Norge best ut av det og vant kampen.

I MIXED ble det en seier, en uavgjort og tre tap på torsdag. Norge ligger som nr. 18.

Det norske laget i OPEN har vel følt sterkest av alle de norske lagene at det svinger. De så råsterke ut etter to dager og ledet før de startet dag 3 med en fin seier. Etter den kampen ledet Norge nokså klart! Så kom en ganske lang og tung periode med kun en liten seier og en rekke tap. Norge ramlet til rundt grensen for VM-kvalik. Så i runde 18 kom et bra lyspunkt da Spania ble slått 18-2 VP. Etter et lite tap i runde 19 kom en veldig oppløftende seier mot lederlaget Sveits. Det er Zimmermann (Helgemo-Helness sin tidligere arbeidsgiver) sitt profflag som leder turneringen klart også etter tapet mot Norge.

I torsdagens siste kamp tapte Norge Open mot Polen. Det ble 5,46 VP. Etter det ligger vårt lag på 7.plass.

Mot Polen ble det lite utslag, men Polen fikk inn en stor sving i det spillet vi her tar med.

Giver syd. Alle i sonen.

Vest skal spille 4 spar. Der Norge var Ø/V hadde meldingene gått slik:

Østs 3 hjerter var utgangsinvitt med sparstøtte.

Nord spilte ut hjerter konge og fortsatte med damen i andre stikk. Syd stakk over den med esset og spilte trumf. Det er en uunngåelig kløvertaper, så sparen må løses uten taper. Normalt er dette en soleklar finesse. Gjør det noen forskjell at meldingen og motspillet gikk slik som beskrevet?

Det ser litt rart ut at syd spiller spar hvis det er unna kongen. Men selvsagt kan det hende han gjør nettopp det, for med kongen dobbel eller tredje i spar så ser han jo at den kommer til å bli fisket opp uansett. Er det fristende å forsøke å toppe ut trumfkongen? Og hvordan er det med honnørpoengene?

Nord har maks 10 HP (KQ i hjerter, kløver ess og kanskje ruter knekt) om han ikke har spar konge. Det er ganske lite for en overmelding på to-trinnet i faresonen, men det er vel ikke slik at hånden hans er noe bedre om han har spar konge singel selv om det da (på et vis) er 13 HP? Han kan også ha syv-korts hjerter selv om han da kanskje ville meldt 3 hjerter.

Nei, ingenting er sikkert her, det er og blir et valg.

Den norske vest tok sparfinessen. Men slik så det ut fra start:

En bet, +100 til Polen.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Eneste forskjell er at syd doblet østs 3 hjerter.

Nord tok for K-Q i hjerter og skiftet til ruter. Spillefører stakk på hånden og spilte kløver. Nord tok for esset og spilte nok en ruter. Polakken valgte deretter å spille på at spar konge satt hos nord og dengte ned spar ess. Dermed ble det en sterk +620 til notering for Polen, og 12 IMP til dem.

Kun fire spilleførere fikk hjem 4 spar. Det var ellers noen delkontrakter, men også en lang rekke -100 for 4 spar med en bet.

Sånne spill er fryktelig kostbare. Bare tenk om spar konge sitter hos syd og Norge vinner 4 spar mens Polen går bet. Da er det 12 IMP mortsatt vei og hele 24 IMP i sving i kampen. Det ville i så fall gitt 12,18 VP til Norge i stedet for kun 5,46 VP og et par plasser opp på tabellen!

Men altså, å tenke sånn blir vel egentlig litt sånn «hvis tanta mi hadd hatt…xxxx….så ville hun vært onkel'n min»…

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.