Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

To av fire norske lag til VM

Seniorlaget holdt hodet kaldt siste spilledag i kvalifiseringen og var aldri utenfor topp-8 i de fire siste rundene, selv om det ble tre tap (og en stor seier). De endte på 7.plass og skal spille VM hvor jeg tror de kan gjøre det veldig godt hvis de får til en bedre start på turneringen enn i denne kvalifiseringen.

Jeg hadde stor tro på Norge OPEN før kvalifiseringen, og mistet ikke troen. Men tvilen kom snikende da de i lørdagens første kamp så ut til å bli utspilt av Sverige. Det lå under 1-29 etter fire spill. Den IMP-marginen tilsier et par VP, og det kunne blitt stressende å få.

Mot slutten av den Sverige-kampen kom de norske mesterlig tilbake, og i neste kamp knuste de sterke Nederland. All tvil til side...

Etter det var det ganske trygt selv om vi visste de i siste runde ville ta den 0'en fsom alle de andre nasjonene hadde tatt for å ikke møte opp mot Italia. Før "oversitten" mot Italia var Norge allerede sikret topp-9.

Og det ble 8.plass til slutt. Det ga egentlig VM-billetter med grei margin. For Italia har friplass som VM-arrangør og de ble på en omdiskutert (og i mine øyne flau) 3.plass i kvalifiseringen uten å ha spilt et eneste kort. Dermed går også nr. 9 til VM fra OPEN, og det ble England. Sveits (Zimmermanns profflag) vant og Nederland ble nr. 2.

Både Sverige og Danmark kvalifiserte seg i OPEN. I denne klassen ble det Hungary som var den uheldige nasjonen, det kom på plassen bak siste kvalik-plassering (England) med mindre enn 1VPs margin.

Det ble en enda frykteligere avslutning for Norge LADIES. Til slutt manglet de 1 IMP i siste kamp mot Tyskland. De havnet til slutt på den triste 9.plassen 0,27 VP bak 8.plassen. Det var etter å ha vunnet siste kamp 14-6 VP. Ett eneste IMP til ville gitt 0,28 VP ekstra. Jeg sier ikke mer...

Før siste spill var Norge inne på topp 8 og slik det gikk til slutt kunne de tape 10 IMP i det spillet. Tyskland vant 11 IMP og Norge Damer var nr. 9. 

Et lite håp for de norske damene kan det være at Europa visstnok har retten som 1.reserve hvis et lag fra en annen sone velger å ikke komme til VM i Italia i mars. Det kan jo godt skje. Men dette er riktignok ubekreftet.

I MIXED gikk det klart dårligere enn forventet for Norge. De slet på nedre halvdel av tabellen mesteparten av turneringen. Siste spilledag ble det i alle fall tre fine seiere av fire. De ble nr. 17 til slutt. 

____________________________ 

Det var voldsomt med potensielt stoff å skrive om fra denne kvalifiseringen, mer enn i vanlige mesterskap. Det er fordi i et vanlig EM spiller alle klassene samme spill, i denne kvalifiseringen på RealBridge var det forskjellige spill i de fire klassene. Derfor har jeg en god del interessante spill på blokka og vil her i bloggen presentere noen av dem de nærmeste dagene.

Fra Norge Open sin siste kamp som var mot Tyskland i runde 30 går tar jeg med dette spillet hvor Livgård brøt en slags regel ("regel", vil jeg si). Det er "ikke spill ut fra esset tynt fjerde mot NT". Spesielt hvis det er esset tynt fjerde i en minor er det ikke så ofte et godt utspill. "Trenger ikke godspille esset ditt", sier noen. "Ess er inntak", sier andre.

I praksis hadde Allan ikke noe særlig valg. Meldingene han som øst hadde sett var:

2NT ble forklart som generell utgangsinvitt. Og nordmannen satt med:

Her blir det kanskje hjerterutspill for de fleste, men det kan like gjerne være ruterutspill som er tingen. Eller for den sakens skyld kløverutspill hvis makker har den fargen. Det er gjettverk. Øst kan nesten like godt ta bort J-8 i spar (sparutspill er utelukket) og stokke de elleve andre kortene, så trekke ett kort på slump...

Livgård spilte ut ruter. Det skulle vise seg å være godt nok.

N/S spilte et ganske standard system med 15-17 NT. Nord hadde oppjusert denne 17-'poengeren til 18.

Er du enig, er dette godt nok til å kalle det 18-19?

Nei, mener jeg. Og viktigere, "nei" mener Tor Helness også som satt med kortene.

Det er en bra verdi (sparfargen), resten av verdiene er ikke så bra i det hele tatt. Men jeg kjenner mange som oppjusterer grandhender (14 til 15-17 NT, 17 til 18-19 NT)  ganske automatisk såsnart de har en bra femkorts farge, og noen bare det er en femkorts farge.

Kanskje denne hånden ville vært litt nærmere 18-19 hvis sparfargen hadde vært noe sånt som A-Q-10-9-x?

Vel, den avgjørelsen betød delkontrakt (1NT) eller utgang i dette spillet. Sving på gang siden Tor Helness åpnet med 1NT og ble spillende der.  

Ved første øyekast så det ut som om 3NT var ganske bra. Sparfargen blir godspilt med en taper, og motparten har tre ess. Merk at om de hadde havnet i 4 spar ville det vært helt dødt, taper til tre ess og ett trumfstikk. Det er egentlig en dårlig utgang dette.

Ruter og hjerter ut beter. Spillefører må innom for mye før han kommer til ni stikk, og Ø/V får godspilt ett langfargestikk i en av rødfargen. Denne gangen var å spille fra esset tynt fjerde bedre enn bare å "godspille esset sitt". Tyskeren gikk til slutt to bet, +100 til Norge.

Tor Helness fikk svakt motspill mot seg i 1NT og fikk "lurt" til seg ni stikk, +150 så spillet ga 6 IMP til Norge.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.