Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM-kvalifiseringen - mot en spennende lørdag (korrigert versjon)

Det kommer til å bli veldig spennende lørdag idet de fire klassene avgjør hvem som skal få representere Europa i VM som etter planen skal spilles i Italia i mars 2022.   

Norge hadde håp om flere lag til VM. Det kan vel bli ett, to eller tre lag som kvaller slik det ser ut nå med fem kamper igjen i OPEN og LADIES, fire kamper til å spille i SENIOR og MIXED.

Det norske laget i MIXED har ikke fått det til å klaffe og er uten sjanse til å kapre VM billetter, de kjemper i bunnen av tabellen.

I de tre andre klassene kan det gå bra. 

Best an ligger Norge SENIOR som startet turneringen svakt. Før siste spilledag innehar de 5..plassen (de åtte beste kvaller). Norge skal lørdag spille mot (nasjonenes plassering så langt i parantes) Belgia (10), Danmark (2), Skottland (14) og Polen (9). Rundt middels siste spilledag vil antagelig holde.

I LADIES gikk de greit fredag bortsett i kampen mot Tyrkia. Da gikk det helt galt og Norge stod igjen med 0 VP. Før avslutningsdagen ligger Norge på 12.plass (av 20), ca. 10 VP bak nr. 8 som selvsagt er målet nå. De norske damene har igjen disse nasjonene: England (7), Sveits (18), Russland (5), Irland (19) og Tyskland (8). Innsatsen til det norske damelaget har vært litt opp og ned i denne turneringen, men spiller de på sitt beste tror jeg dette kan gå og vi får se dem i VM.

I OPEN ble fredag en solid dag resultatmessig mot god motstand. De vant fire kamper og hadde oversitt i en runde (12VP). Det holdt til 6.plass så langt. Det er bra, men vi må huske at Norge ikke har blitt påført den 0'en flere andre har fått for ikke å stille opp mot Italia. Norge sin kamp mot Italia er satt opp i siste runde.

I denne klassen vil også de på 9.plass komme med til VM fordi VM-arrangøren Italia blir å finne på topp 8, og de har friplass. Italia vil trolig bli nr. 2 uten å ha spilt etter den massive boikotten vi har sett. Så langt har ingen spilt mot dem, og dette går mot en total boikott. Det er nesten umulig å se for seg at noen av det fem som skulle ha spilt mot dem på lørdag gjør det. Norge står oppført som Italias motstander i siste runde. Selvsagt kan det bli surt for de norske å sitte å se på kampene og vite at de får 0 VP hvis de ligger på vippen, VM-plass eller ikke. Det får så være uansett hvor mye man støtter boikotten, eller om man har andre synspunkter, alle de andre nasjonene har fått 0 VP.

Så langt har jeg ikke sett noen offisiell uttalelse fra Norsk Bridgeforbund. Enkelte andre nasjoners bridgeforbund har kommet med slike uttalelser, spesielt fordi det italienske forbundet har kommet med meget krass kritikk av de nasjonene som nekter å stille opp mot Italia. Det har ført til en voldsom verbal "krig" i sosiale media hvor det mer eller mindre er Italia mot resten. Hva som skjer videre er usikkert, men siste ord er garantert ikke sagt, også fra offisielt hold. Det kan bli skikkelig bråk.

Vel tilbake til det sportslige. Som tidligere nevnt har Norge OPEN tøff motstand mot slutten, pluss at det altså antas at det blir 0 for Norge mot Italia. I de fire andre kampene skal Norge møte Sverige (8), Nederland (5), Frankrike (7) og Tyskland (17). Det er ca. 20 VP ned til den sure 9.plassen. Noen av lagene bak har imidlertid unnagjort sin Italia - 0, men som Norge har ikke England fått den 0'en, og de ligger på 9.plass akkurat nå. Jeg tror Norge OPEN har dette i sine egne hender, og vil klare det. Mitt tips er at det holder med vel 40 VP i de fire kampene Norge skal spille på lørdag. 

Fra gårdagens spilling tar jeg med et helt crazy spill. Det skjedde i Norge OPEN sin kamp mot Russland der Norge vant med 15.52 -4,48 VP, eller 18 IMP. 

Først, er du tilhenger av tynne åpningsmeldinger? Ville du åpnet med dette i andre hånd (pass fra syd) i ugunstig sone?

Om vest åpner eller passer bør ikke ha så stor betydning, men av og til skjærer det seg for selv meget sterke makkerpar. Mange liker å åpne med 10-11 poeng når de har to farger spesielt hvis de har majorfarger. Her er sparfargen glimrende, men hjerterfargen svak. Det må være en nedre grense et sted. Jeg tipper enkelte som har litt sansen for tynne meldinger med slikt ville passet med dette, men kanskje åpnet hvis kløver dame var hjerter dame.

Dette blir imidlertid et stilspørsmål, smak og behag rett og slett. Hva som blir best i enkeltspill beviser ikke så mye. 

Russlands vest åpnet, og meldingene gikk slik:

Dette behøver ikke være så tullette, men syd dobling bekymrer nok. vest med den hjerterfargen der. Når du nå får se alle kortene så blir det klart at "kartet" ikke stemmer  i det hele tatt med "terrenget".

Terje Aa (syd) syntes det fikk være nok nå, motparten var tross alt i 7 hjerter! Gjennom meldingsforløpet hadde han nok håpet de ville melde lilleslem i hjerter og at han hadde to trumfstikk som er sannsynlig mot hjerterkontrakt. Og kanskje fryktet bitte litt at K-J i hjerter ville dukke opp bak han så en for hardmeldt lilleslem (mangler i så fall ett nøkkelkort og trumf dame) kunne fyke hjem!

Nei, ingen ting av de scenarioene skjedde, Russland meldte storeslem i et spill hvor kun to Ø/V par vant utgang. Vanlig kontrakt var 4 hjerter med bet, noen vant den altså, og det var også noen (etter åpning fra vest) som var i 5 hjerter med et par bet. 

Lite visste Terje (syd) om at makkeren Allan Livgård også hadde ett ess. Her har det gått fullstendig galt for det russiske paret og det er ikke noe poeng å forsøke å forklare dette meldingsforløpet.

Da røyken hadde lagt seg hadde russeren gått fire doblede, +1100 til Norge.

Ved det andre bordet passet Grude med vests kort. Nord åpnet med 2 spar, spar og en minor og under åpning. Bakke (øst) doblet opplysende, og da syd passet gjorde Grude om doblingen til straff ved å passe. N/S hadde 5-3 i spar, men nord tok en sjefsavgjørelse og flyktet til 3 kløver som Grude doblet. Ikke det at det er særlig mye bedre i 2 spar doblet, men...

Ø/V kunne vel fått tak i litt mer enn to doblede i 3 kløver, men +300 til Norge var sammen med det "umulige" resultatet fra det andre bordet verd 16 IMP.

Det er utrolig mye å velge mellom når en skal skrive fra denne turneringen fordi de spiller forskjellige spill i alle klassene. De som ønsker å fordype seg i alle informasjonen som er tilgjengelig finner mesterskapssiden her. Og alle detaljer om meldingsforløp, spill og motspill finner du på RealBridge, her.

I en av de kommende artiklene skal jeg skrive om noen ordentlige slemmer, ikke slikt tull som dette egentlig var. Og nettopp Grude-Bakke har vært involvert i en haug med slemspill i denne turneringen. Noe har gått galt, men de har også meldt og vunnet noen nydelige slemmer. 

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.