Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Klagenemda raskt på pletten...

I dag var en av "klagenemda"s medlemmer rask på pletten (denne gang representert ved Frode Holen).

Det gjelder det siste innlegget her i bloggen, den 3NT-kontrakten i Norge-Tyskland (OPEN) hvor jeg sa "ruter eller hjerter ut beter" (unna esset tynt fjerde). Det stemmer ikke hvis spillefører legger det opp korrekt slik det sitter.

Øst spilte ut ruter mot 3NT. Hvis spillefører nå går på spar tidlig - som ser naturlig ut -  og gir bort ett stikk i den fargen blir det bet. Forsvaret får godspilt ett ekstra stikk i ruter og har beten med tre ess, det ekstra ruterstikket og ett sparstikk. 

Men spillefører kan gjøre det bedre, i alle fall double dummy (åpne kort).

Han vinner ruterutspillet med kongen. Så hjerter konge. Det ser ut som spillefører kan få fatt i to sparstikk (finesse), to i hjerter, to i ruter og tre i kløver. Men hvis de stikker hjerteren med det samme og spiller ruter ser det ut som det ikke blir inntak til syd (det siste kløverstikket) hvis forsvaret ligger unna med kløver ess to ganger.

Kontrakten kan vinnes likevel.

Utspillet stikkes med ruter konge. Hjerter konge spilles. La oss si de vinner og spiller ruter som tar bort inntaket til syd. Da kan spillefører spille kløver som de ligger unna. Så sparfinesse, hjerter dame, spar ess og mer kløver. Nå blir det ping-pong mellom øst og syd. Vest blir sittende å se på det potensielle sparstikket deres. Øst må til slutt gi spillefører innntak til syd på hjerter knekt, og det blir 2-2-2-3 = 9 stikk.

Hvsi forsvaret ligger unna med hjerter ess kan spillefører fortsette med hjerter dame (åpne kort) siden fargen sitter 4-4. Hvis de stikker den andre hjerteren og fortsetter med hjerter får de godspilt ett ekstra stikk i den fargen. Men da kan spillefører godspille tre kløverstikk, og han har inntak på ruter dame. Til slutt tar han sparfinessen. Også da vinner han han 2+2+2+3=9 stikk, og forsvaret får i så fall kun de tre essene og ett eksta hjerterstikk. 

Det er i alle fall klart at 3NT var en bedre utgang enn 4 spar som kanskje går to bet (om spar sitter 4-1), mens 3NT likevel kan stå. Men det gikk vel kanskje litt fort her på morraskvisten, så takk til "klagenemda".   

 

Kommentarer

Det stemmer også. Det koker ned til at bortspill av 3NT er å starte med sparen (sette opp sparstikk til dem). Det blir uansett noen "søte" sluttposser i den 3NT'en om den spilles korrekt.

3NT kan jo vinnes på en adskillig enklere måte. Stikk utspillet med ♦K og dunk ut ♣E. Øst lasjerer vel til tredje gang, men kan ikke så gjøre noe bedre enn å spille ♦E og ny ruter. Inne på Damen innkasserer du kløverstikket, tar to sparstikk med finessen og frir deg med ♥K. Hvis Øst stikker den og tar ruterstikket, kvitter du deg med hjerterdamen og tar de to siste stikkene på bordet. Hvis Øst ikke tar ruterstikket men returnerer hjerter med en gang, får Vest for ♠K men må gi bordet det siste stikket i hjerter.

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.