Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Råsterkt av Norge i "Open"

Her en rapport fra andre dag i VM-kvalifiseringen for Europa som pågår på RealBridge

NORGE

Norge OPEN hadde en meget sterk dag tirsdag. Fire av de fem kampene ble vunnet, kun ett tap (mot Portugal).

Dermed har Norge en komfortabel posisjon på toppen av tabellen, 9 VP foran Sverige på 2.plass. Danmark ligger på 3.plass.

Ned til 9.plassen (8 nasjoner kvaller til VM) er det hele 25 VP. Hvis Italia som er arrangør av det kommende VM er på topp 8 blir også nr. 9 kvalifisert siden VM-arrangørene har sikret plass i mesterskapet.

Vi tar med et par spill fra andre spilledag nederst i denne artikkelen.

ITALIA

Boikotten mot Italia fortsetter. Alle de ti lagene som skulle ha spilt mot Italia så langt har valgt å ikke stille opp. Italia ligger dermed på 6.plass på tabellen, en ganske bisarr situasjon, for de har 120 VP (10 x 12-= VP) uten å ha spilt ett eneste kort!

Det gjenstår å se om alle nasjonene følger opp og uteblir fra kampene sine mot det italienske laget. Eller vil noen najsoner spille kampen selv om det i denne situasjonen vil bli svært upopulært siden alle de som boikotter får 0 VP i den runden?

Så langt har ingen av lagene helt i toppen fått den 0’en for å ikke møte opp, unntatt Ungarn som likevel ligger på 9.plass.

Norges kamp mot Italia er satt opp i den aller siste runden (31).

FORTSETTELSEN

VM-kvalfiseringen pågår til og med lørdag.

Norge Open har altså spilt seg til en meget gunstig posisjon etter en tredel av turneringen er ferdigspilt. Ikke for å være negativ, men det er et faktum at programmet så langt har ikke vært det hardeste for Norge - på papiret. Det er likevel meget sterkt å ha 14,1 VP i snitt per kamp. En så god start gir trygghet. Så jeg tror de norske vil være helt klare for de mange tøffe kampene som vil komme de neste dagene. Programmet de neste dagene ser dog ganske tøft ut:

ONSDAG

Fem bra lag, en ganske tøff dag for Norge.

TORSDAG

Dette er eneste dag hvor de spiller seks kamper, og her blir det også skarp motstand.

FREDAG

Fredag skal de norske spille kun fire kamper og har en oversitt (12 VP). Alle de fire nasjonene Norge møter den dagen er blant kandidatene til å kapre VM-billetter.

LØRDAG

Det blir en særdeles tøff siste dag for Norge.

Slik det norske laget har fremstått de to første dagene har undertegnede til tross for det tøffe programmet stor tro på at Norge skal kjempe høyt oppe helt til slutt.

_________________________________

I seniorklassen har lagene spilt syv kamper. Norge har slitt tungt, og det må være lov å si at resultatene så langt er klart svakere enn forventet. Det er imidlertid langt igjen, og Norge bør kunne avansere på tabellen.

Det har blitt mange tap, men i runde 7 kom i alle fall en storseier da Spania ble slått 19.66 – 0,34 VP. Før onsdagens spilling ligger Norge som nr. 18 av 23 lag i den klassen, nesten 15 VP under middels.

Mixed-klassen startet tirsdag, og Norge møtte Sverige i første kamp. Svenskene har et sterkt mix-lag, og Norge lå tidlig i kampen klart under. De norske hentet imidlertid inn forspranget og vant en jevn kamp. Så fulgte et par små nederlag før en stor seier i dagens siste kamp førte laget litt over middels. De ligger i en grei posisjon på 10.plass (av 21 lag) etter dag 1 for den klassen.

Dameklassen starter sin turnering onsdag.

Det var morsomt å se på de norske i går. Helgemo-Helness ser ut til å ha funnet noe nært toppform til denne turneringen. De to andre parene (Aa-Livgård og Grude-Bakke) har også spilt godt så langt.

I runde 8 møtte Norge Croatia. Det var ikke så mange spill som ga utslag i den kampen, men det som var av større svingspill gikk i favør av Norge som vant kampen 25-4 i IMP (15,75-4,25 VP). 

Giver nord. N/S i sonen.

Terje Aa satt syd med dette og hørte 1 spar fra makkeren. Ville du meldt nå?

«Regla» sier at 0-5 poeng i utgangspunktet er pass som svar på åpning 1 i farge. Her er det dog fristende å melde. Majorhonnørene er gode, og spesielt om makker har noe sånt som 5-5 i major og en maks hånd. Da kan det godt stå i utgang. Så det er fristende å svare 1NT. Det behøver dog ikke bli heldig å melde hvis makker har en balansert minimumshånd.

Terje Aa svarte 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Over syds svar 1NT ville Allan Livgård i utgang, mest sannsynlig 3NT. Men han tok med seg 2NT – utgangskrav – for å undersøke mer. Svarhånden kunne godt hatt lang hjerterfarge for sitt 1NT-svar, og da ville fort 4 hjerter vært beste utgang.

De endte i 3NT.

Vest spilte ut kløver dame. Kløverfargen med åtte kort til sammen kunne andre ganger gitt potensiale for flere stikk, men da det gikk kløver dame, ess og kongen fra øst så ikke det så lovende ut.

Terje presset ut spar ess. Vest skiftet til hjerter som gikk til østs konge. Siden sparen satt 3-3 ble det enkelt ni stikk, 4+2+2+1=9, og en fet +600 til Norge.

Ved det andre bordet stoppet Croatia i 2 spar og noterte +140 for ni stikk. Dermed ga spillet 10 IMP i favør Norge. Nesten over alt var det delkontrakter på dette spillet. Noen få var i 3NT og gikk bet, og kun tre par i tillegg til det norske paret vant 3NT

Noen spill senere var kontrakten en hardmeldt 3NT ved begge bord med disse kortene:

Merk at ved begge bord åpnet nord med 1NT med 14 poeng og 2-2-4-5 fordeling. Hånden er god og kanskje verd 15 med så god femkorts farge, men hva med fordelingen? Et viktigere argument for grandåpning enn at hånden er verd noe mer enn de 14 man teller opp er den håpløse gjenmeldingen nord får om han åpner med 1 kløver. Han kan si 1NT andre gangen, men har litt for gode kort til det. Å si 2 ruter vil bli revers, og det har han på ingen måte til. Nords andre melding kan selvsagt være 2 kløver, men det er også ubehagelig med femkorts farge. Grandåpning med dette gir ingen garantier, men trolig vil det være åpningsmeldingen som gjør det enklest for makkerparet.

Mot Croatia sin 3NT spilte Christian Bakke ut spar 8. Det gikk liten, liten og damen. Spillefører gikk på hjerteren med tieren la løpe, Bakke (øst) la sin minste, og Grude lå unna med A-Q-7-x! Så hjerter 8 dekket med nieren, knekten og damen. Merk at nå har Grude full kontroll med A-7 bak syds K-6-5.

Grude skiftet til kløver 7, sin høyeste kløver (de bruker invitt inni spillet) for at makkeren ikke skulle bli optimist med hensyn til kløverfargen (husk øst ser ikke nords kløver). Nord la damen og Bakke vant med kongen. Derfra kom spar som gikk til vests knekt, og kontrakten måtte gå bet.

Ved det andre bordet var ikke motspillet så skarpt mot Livgård (nord) sin 3NT. Øst spilte litt uheldig ut liten kløver, og nord vant stikket med kløver 9. Idet hjerter 10 ble spilt la øst slavisk fordeling, hjerter 9. Det koster stikk med denne kombinasjonen, for åtteren blir like stor som syds hjerterhonnører, og vest får kun to stikk i fargen. Husk at Grude fikk tre stoppere i fargen siden Bakke ikke skuslet bort nieren under tieren, men brukte hjerter 9 til å dekke hjerter 8 i stedet!

Mot Livgård stakk vest hjerter 10 med damen, og de fortsatte å hjelpe til da vest vridde til ruter. Det er jo riktig at vest ikke ser nords kort, men ruterskiftet føltes bra det og for Livgård. Han la nieren som krevde østs dame. Nå spilte han hjerter mot «monsterkortet» hjerter 8. Vest la lavt, åtteren stod. Hvis vest stikker opp med esset har spillefører tre hjerterstikk hos syd, men ikke så lett med hensyn til inntak. Vel, hjerter 8 stod, og spillefører skiftet fot, han satte opp kløveren. Etter hvert lå det ni stikk foran Livgård, +600 og 10 IMP til Norge.

Alle resultater fra VM-kvalifiseringen finner du her.

Detaljer om meldinger og spill fra alle kampene finner du på RealBridge, her.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.