Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM kvalifiseringen - Det begynner å dra seg til

I VM kvalifiseringen begynner det å dra seg til nå, spesielt i OPEN og SENIORS som har spilt noen dager nå og er omtrent halvveis i turneringen. 

OPEN

Etter en meget god start de to første dagene fortsatte det norske laget i OPEN med en overbevisende seier i morgenkampen onsdag, 16,59 VP mot Tyrkia. Så møtte de veggen, og det ble tre strake tap før Belgia ble slått med liten margin i dagens siste kamp.

Etter seieren i morgenkampen lå Norge på topp, og det begynte å se ut som en luke til de bak. Men det snur fort, og etter en nedtur resten av dagen ligger Norge på 4.plass. Fortsatt har det norske laget en hyggelig posisjon, de er 20 VP foran nr. 10. Det er egentlig de åtte beste som kvalifiserer seg til VM, men også nr. 9 kommer med så lenge Italia er på topp-8, for de er arrangører av VM neste år. Og på topp-9 blir Italia uansett, uten å spille! De får jo 12 VP i alle kamper siden boikotten mot dem fortsetter, ingen lag møter opp for å spille kampene mot dem! Så det aller viktigste i denne turneringen er å ikke havne på den triste 10. plassen som er det første laget som ikke får VM billetter.

LADIES

De startet sin turnering onsdag. En litt nølende start for Norge mot Portugal ble fulgt av to klare seiere (bla. mot Frankrike) og ett tap (med 9 IMP mot Polen). Etter fire runder ligger de norske damene på 8.plass.

SENIOR

De norske seniorene slet veldig de to første dagene, men onsdag fikk de draget på det. Fire strake seiere bragte dem opp på 11.plass idet 11 av 23 runder er spilt. VM billetter er i aller høyeste grad innen rekkevidde.

MIXED

I denne klassen ble det en skuffende norsk dag. Oversitt (bye, 12 VP) ble fulgt av tre strake tap, og Norge ligger i bunnsjiktet. Vi håper og forventer at de skal spille seg oppover tabellen de tre siste spilledagene.

_______________________________________ 

Vi tar med et spill fra seniorenes come-back. Dette er fra runde 11 da Norge møtte Bulgaria. Ta vests plass og vurder den situasjonen som oppstod.

GIVER ØST, Ø/V I SONEN

Ved det bordet Odd Frydenberg satt syd og Lars Eide nord åpnet den bulgarske øst med svake 2 spar. Frydenberg doblet. Hva ville du meldt nå med vests kort? 

Det må støttes her, det må settes press på motparten. Å si 3 spar er en mulighet, selv heller jeg litt mot å klinke til og si 4 spar direkte selv om dette er i ugunstig sone. 

Den bulgarske vest sa 3 spar, greit nok. Det meldte den norske vest ved det andre bordet også.

Der Norge satt N/S gikk to passer over 3 spar og Frydenberg (syd) meldte 4 hjerter.

Blir du grisk nå og dobler? Det gjorde bulgareren, og selv om jeg sitter med fasit i hånd, altså har sett alle kortene, så tror jeg det må være lov å si at å doble er litt naivt. Hvis 4 hjerter blir kontrakten er det nok gull få den doblet, men hva om de flykter til 5 kløver? Litt usannsynlig, kanskje, men likevel...

Og det var akkurat det som skjedde. Slik så hele spillet ut:

Hvis vest passer syds 4 hjerter-melding er det ikke usannsynlig at nord passer også. Han kan jo ikke vite at syd har kun femkorts hjerter. Å doble først og så melde utgang på egen hånd med en 4 i major-melding viser som oftest minst sekskorts farge.

Her hadde dog Frydenberg et problem slik meldingene gikk. Han kunne ha doblet en gang til etter 2 spar - 3 spar, men da føler han at det er fare for ikke å finne 5-3 tilpasning i hjerter. Ved det andre bordet doblet syd en gang til etter samme start, nord sa 4 kløver og der spilte de.

Siden Frydenbeg prøvde 4 hjerter kunne (ville?) de altså blitt spillende der om ikke vest ble grisk og doblet. Da han gjorde det trodde ikke Lars Eide (nord) på det prosjektet. Han prøvde 4NT - begge minor. Frydenberg sa 5 kløver, og da det kom rundt til øst doblet han. Tross alt hadde svake-2 åpneren nydelige motspillskort.

Og kontrakten 5 kløver doblet var på ingen måte noen dans på roser. Det bør helt klart bli bet selv om det ser ut som om det er kun to tapere. Det blir alt for mye "arbeid". I så måte kan man si at vests dobling av 4 hjerter var "korrekt", men da må man spille godt motspill etterpå!

Det gjorde ikke bulgarerne.

Detaljene om spileføringen kort for kort i dette spillet og andre interessante spill finner du ved å klikke på denne linken: RealBridge. Det er en ypperlig plattform i så måte, du finner absolutt alt som har skjedd.

Frydenberg fikk snellet hjem elleve stikk og en utrolig +550!

Ved det andre bordet gikk nord bet i 4 kløver! Spillet ga 13 IMP til Norge. 

Alle resultatene, butler osv. finnes også på RealBridge. Den offisielle mesterskapssiden med informasjon om systemer, resultater, bulletiner osv., finner du her.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.