Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM-kvalifisering FREDAG - Feil forventninger

Norge OPEN startet den meget viktige fredagen med en liten seier mot mot Israel (11,85 VP), men det var sannelig en skummel kamp.

I samme runde greide Norge LADIES å få til en kanonkamp mot sterke Nederland, norsk seier 18,71 - 1,29 VP og klatret til 8.plass! Dessvrere tapte de norske damen den neste kampen og ramlet ned til 10.plass. 

I dagens andre kamp møtte Norge OPEN England. Det gikk veldig bra fra start, og det kunne seg ut som om Norge skulle kunne greie en stor seier. Da det gjenstod noen få spill spilte England et par delkontrakter som så ut som mulige utganger, men med lite HP til sammen var det mest sannynlige at det ville bli delkontrakter ved det bordet Norge satt den retningen også. England vant elleve stikk i den ene delkontrakten, ti stikk i den andre. Dette kunne da bare bli omtrent uavgjort, eller kanskje pluss-spill og en enda større seier enn de lå an til? 

Så lett er det ikke. 

Forventningene vi som så på hadde skulle vise seg å være feil. De to engelskmennene som satt N/S fant hvert sitt veldig gode utspill. Her er det første, syd satt med (Ø/Alle):

Og meldingene gikk slik:

Vests 1 hjerter viste 4+ spar. Norge (Ø/V) hadde klatret til noe som måtte være en hardmeldt utgang.

Hva ville du spilt ut?

Med hjerter ut er det minst ti, fort elleve stikk i den utgangen. Men da den engelske syd spilte ut ruter 6 ble det vanskeligere. Det var det eneste utspillet som skapte problemer, og det endte etter hvert med en trist bet. Dermed ble det tapt spill (6 IMP) for Norge i stedet for et fint gevinstspill som mange av oss tilskuerene trodde det kunne bli da vi så Norge kom seg i utgang. 

I neste spill ble nok en hardmeldt utgang meldt av Norge Ø/V, og nord satt med dette:

Meldingene gikk slik med Norge Ø/V:

Østs 3 hjerter var sperrebetont.

Hva ville du spilt ut?

Den engelske nord spilte ut kløver. Det var blink selv om det kunne blitt bet også med spar ut. Slik så hele spillet ut:

Med kløver ut var det helt håpløst. Spillefører dengte ned trumfesset og en til som ofte fører frem, og han er dessuten redd for å slippet dem inn siden det ser ut tiol at de kan få kløverstjeling. Dermed tapte han to trumfstikk og to sparstikk.

Hvis spillefører vinner med kløver 9 i første stikk og spiller trumf må syd i teorien hoppe på med en honnør for å bete utgangen. Men vest tør neppe ta finessen hvis syd legger åtteren. Finessen kan ryke til honnør dobbel eller singel, så kommer kløver til stjeling, og det ville vært ti enkle ved å spille esset og en til.

Hvis syd hoppe på med trumfhonnør er han helt sikker på bet om nord har spar ess. Så vinner han neste trumf og spiller inn nord i spar før han får en stjeling med mer kløver fra nord.

Norge gikk altså en bet, og siden England stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for et mulig vunnet spill. For 4 hjerter ser ok ut.

Det er kun en hjertertaper om ikke esset spilles først. Det er to spartapere. Den tredje sparen kan trumfes hos vest. Hvis det gjøres og trumfen tas ut med kun en taper (med annet utspill enn kløver) ser det ut til at kløveren må løses siden øst blir fri for trumf. Men nord er utstyrt med både kløverholdet og ruter konge og vil bli ganske automatisk skviset. 

Hvis det kommer spar ut bør N/S også bete 4 hjerter. Syd vinner med esset og spiller sin single kløver. Så må syd hoppe på med trumfhonnøren sin for å få beholde den lillte trumfen idet han kommer inn. Nord har fortsatt spar konge som er inntaket han behøver for å kome inn for å syd en kløverstjeling. 

Det ble alså en del IMP ut mot slutten av kampen mot England, til tross for optimistiske forventninger om at de skulle kunne bli IMP-inn. Likvel ble det seier med 10 IMP, 13,43 -6,57 VP.

Etter det lå Norge på 6.plass. I neste runde er det oversitt for det norske laget i OPEN  (12 VP) før de møter Østerrike, og så Russland. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.