Brutalt finaletap i Australia

Mens vi venter spent på fortsettelsen i EM for MIX-Lag i Lisboa tar vi med en rapport til i tillegg til den fra London tidligere i dag, nå fra avslutningen av Gold Coast Congress i Australia. 

I EM Mix vil turneringen være halvspilt midt på dagen mandag. De norske laget ligger i en grei posisjon. Du kan følge turneringen på BBO, spillestart er kl. 11 norsk tid (kl. 10 portugisisk tid). Mesterskapssiden finner du her.

I Gold Coast i forrige uke ble det åtte dager med intens bridge. Hovedturnerneringen som går til slutt er lagturneringen som pågår over fem dager. Mitt lag var blant favorittene, men i kvalifiseringen var det litt berg og dalbane. Etter en svak start kom en meget lang, bra periode, og da det var igjen kun to av tolv kamper ledet vi og trodde det skulle kunne bli første- eller andreplass som gir en klar fordel før sluttspillet for seks lag. Det er fordi de to beste i kvaliken går direkte til semifinalen og slipper å spille fra klokken 9 i kvartfinalen om morgenen fredag (nr. 3-6 spiller om å møte nr. 1 og 2 i semifinalen). Så tapte vi begge de to siste kvalik-kampene og ble nr. 5. Dermed måtte vi ut i kvartfinale. Men både den og den påfølgende semifinalen gikk greit og vi skulle møte lag Milne i finalen, et lag som bare så såvidt kom seg videre fra kvaliken som sjette beste lag. Hadde de tapt 2 IMP til  i siste kamp ville laget som til slutt vant turneringen vært slått ut! .

Etter den lille biten med flaks så de seg aldri tilbake. Finalen ble en brutal opplevelse for mitt lag. Ingen på vårt lag spilte godt, men det gjorde sannelig motparten. Laget som består av ganske unge spillere var fullstendig overlegne og spilte med en enorm selvtillit godt hjulpet av at vi tråkket feil både her og der.

Vinnerlaget bestod av Elena Moskovsky, Nabil Edggton, Andy Hung, Shane Harrison (alle Australia) samt James Coutts og Liam Milne, de to sistnevnte fra New Zealand, men begge er nå bosatt i Australia.

Nabil Edggton har til tross for ung alder (jeg tror ikke han har fylt 30 år) vært en toppspiller i mange år. I september skal han representere Australia i Bermuda Bowl. Mange norske spillere som deltar internasjonal kjenner både han og et par av de andre på vinnerlaget i helgen. Bl.a. var Fredrik Helness og Martin Andresen var på lag med Nabil i Cavendish.


Nabil Edggton - en farlig mann å møte ved bridgebordet

På lørdag spilte han drepende godt og tok vare på alle de sjansene vi ga han. Her er et eksempel hvor jeg skulle velge et utspill i det første settet hvor vi faktisk hadde ledelsen 15-1 etter tre spill, men etter det tok de fullstendig over og vant kampen soleklart.

Jeg åpnet med 1 kløver og hørte dobler fra venstre, 1 hjerter fra makker og 3 spar fra Nabil til høyre. Den ble løftet til 4 spar etter pass fra meg, og jeg skulle spille ut fra dette:


Forslag?

Ruterutspill er en mulighet, men det kan også ødelegge en honnør, eller en fargekombinasjon hos makker.

Trumf eller kløver kommer ikke på tale, men hjerter ut er vel ofte greit?

Om makker har en honnør i fargen han meldte er det fint, og om ess-dame kommer hos blindemann som jo hadde doblet opplysende gir ikke hjerterutspill bort noe.

Det ble til at jeg spilte ut hjerter knekt.

Slik så hele spillet ut:


Hjerter knekt i utspill fikk løpe til damen. Nabil spilte ruter til esset (syd la damen) og tok sparfinessen. Neste hjerter ble tatt med esset, så spar til esset. Syd påspill av ruter dame hadde fortalt hva han hadde, men også fortalt det til spillefører. Idet han kom inn igjen spilte han kløver til nieren som holdt, så ble den siste trumfen tatt ut, og det stikket bragte han over til hånden igjen. Nok en kløver ble spilt og det var ingenting forsvaret kunne gjøre.

Ved det andre bordet ble det naturlig nok spilt delkontrakt i spar – stort tapsspill for oss, selvfølgelig.

I et annet spill i første sett var jeg for tam, selv om det som ble gjort i teorien var riktig.

Bridge er sånn av og til, det som viser seg å være det riktige når man etterpå ser alle kortene er likevel ikke riktig i praksis, fordi mer aggressivitet ofte fører til at motparten tråkker feil.

Her er de fine kortene jeg hadde fått utlevert:



Etter å ha åpnet 1 kløver med dette gikk det 1 hjerter fra venstre, 1 spar fra makker og 2 grand fra høyre. 2 grand ble forklart som firekorts hjerterstøtte og en hyggelig hånd, normalt med rundt 10 poeng.

La oss si du sier 3 ruter, en kraftig reversmelding siden det er på tre-trinnet etter kun en-over-en fra makker. Det går 4 hjerter fra venstre, pass fra makker og nestemann. Din tur, melder du igjen?

Det er sannelig fristende å melde, men behøver det være riktig i ugunstig sone?

Makker kunne ha meldt over 4 spar og ville nok gjort det om vi kan vinne 5 i minor. Og om han ikke har særlig med tilpasning kan det godt være 500 i bet hvis vi melder mer når. Og det kanskje mot 4 hjerter som viser seg å ikke stå, for du har tross alt singelton spar og kan kanskje få en stjeling til og med.

Vel, nå driver jeg bare og argumenterer for det jeg gjorde da jeg passet ut 4 hjerter. Antagelig ville de fleste ha meldt en gang til. Men slik det så ut skulle vi faktisk ikke melde på fem-trinnet – men altså kun i teorien – da hele spillet så slik ut:


I 4 hjerter er det en bet om syd spiller ut kløver til esset, spar gjennom til syd som tar to stikk der og spiller en tredje spar.

Nords hjerter 7 (!) sikrer forsvaret betestikket da blindemanns nest største hjerter er så liten. Stjeles det lavt hos blindemann vinner hjerter 7 stikk, og stjeles det med esset blir det stikk for syds hjerter dame.

Men makker spilte etter disse meldingene ikke unaturlig ut ruter 9. Da var det ti toppstikk og +420 til motparten.

Hva ville skjedd om jeg hadde meldt en gang til?

Vel, det vet vi ikke. Men om vi blir spillende i 5 kløver, kanskje doblet, kan de hente +500 ved å spille ruter ut til esset, ta en ruterstjeling, spille hjerter til vest før det derfra kommer enda en ruter som forfremmer trumfkongen til det fjerde motspillstikket.

Men dette er bare teori!

Ved det andre bordet meldte N/S 5 kløver og mine lagkamerater stampet i 5 hjerter som ble doblet, 300 i bet etter klølverutspill og det fine motspillet som forfremmer syds trumf dame. Det ga et 12 IMP bidrag til vinnerlaget på sin vei mot en overbevisende triumf.

Det er såklart et bra resultat å bli nr. 2 i åpen klasse hvor det deltok 212 lag, men det skjedde med en liten bismak etter å ha blitt så filleristet i finalen.

Gold Coast Congress var likevel som vanlig en svært hyggelig opplevelse. Det er en av mine favoritt-turneringer og kan anbefales varmt.

I parturneringene de første dagene deltok over 800 par! I lag var det mange forskjellige klasser, og det deltok totalt imponerende 484 lag.

Hvert år har jeg truffet noen nordmenn på denne festivalen, men ikke i år selv om det var en del tilreisende fra USA, Asia og Europa.

Kanskje det kommer noen nordmenn igjen neste år? Det er vel ingen dum tanke å kombinere en av de best organiserte bridgefestivalene i verden med Australia-ferie i februar, kanskje med en svipptur innom New Zealand for å besøke den eneste norske bridgespilleren der?

Kanskje vi sees?

NORSK-SVENSK (engelsk) SEIER I LONDON

THOR ERIK HOFTANISKA vant ACOL INVITATIONALS sammen med GUNNAR HALLBERG.

Begge bor i England, men Thor Erik er som mange vet norsk, og Gunnar er opprinnelig fra Sverige.

De vant foran en rekke etablerte stjerner, bl.a. danske Dennis Bilde på 2.plass sammen med velkjente Zia.

Alle resultater og spill osv. finner du her. 

Thor Erik fortalte meg et spill fra kvalifiseringen hvor han likte hva Hallberg fant på da han satt med dette.


Meldingene gikk slik med Hoffa nord og Hallberg syd:


Syd skulle spille ut. Forslag?

Hallberg la hjerter konge i disken! Og for en blink det var!


Hjerter konge tok første stikk. Hjerter 9 i andre stikk gikk til knekten og dukk fra nord. Da hadde N/S grepet på det. Spillefører kan kanskje få fatt i åtte stikk ved å sette opp tre sparstikk, men da han ikke gjorde det og syd på et tidspunkt fikk komme inn og spille hjerter gjennom fikk nord tre stikk i fargen med sine gjenværende A-8-x over vests 10-x. Idet røyken hadde lagt seg var kontakten gått hele tre bet, og +300 ga 100% score til vinnerparet.

Snart halvspilt i mix-EM

Mix-EM for nasjonslag spilles for første gang i et slikt format (nasjonslag), hvor de beste nasjonene fra Europa kvalifiserer seg til VM på samme måte som i Åpen klasse (Bermuda Bowl), dameklassen (Venice Cup) og veteranklassen (Seniors Bowl). Som de fleste sikkert husker kvalifiserte Norge seg i alle klassene for VM i Wuhan, Kina senere i år.

Nå er det mix-laget med Marianne Harding, Christian Bakke, Odin Svendsen, Maja Rom Anjer, Finn Brandsnes og Stine Holmøy som i Lisboa kjemper om også å kvalle til VM. Laget er etter min mening sterkt nok til å kjempe om en medalje også, men hovedmålet er vel VM-billetter.

De åtte beste nasjonene av 30 deltakerland får æren av å representere sitt land og Europa i mix-VM.

Selv har jeg vært opptatt med spilling i Australia hele forrige uke og nesten ikke fått følge med i starten av mesterskapet i Portugal. Men jeg noterte meg en god norsk start, og at Norge ledet etter tre kamper. Videre lå de på topp-8 til og med runde 10. Søndag ble det to tap og to seiere, og vårt lag ligger som nr. 12 etter 13 kamper.

Du finner alt om mesterskapet på mesterskapssiden, her.

Utover denne uken til mesterskapet er ferdig på torsdag vil det bli rapporter her i bloggen.

Søndag sved nok tapet mot Skottland en del (kun 2,44VP til Norge). Her er et av spillenes som gikk galt i den kampen, kanskje litt tilfeldig.

  

Med vest som giver og ingen i sonen er det naturlig å havne i 4 hjerter som N/S. Det norske laget fikk den kontrakten på nords hånd etter 1 grand fra syd og overføringsmelding fra syd. Tilfeldigvis var det denne gangen en ulempe fordi øst har et naturlig ruterutspill (damen), og det setter veldig press på spillefører. Kontrakten kan kanskje vinnes likevel, men da må det tippes hvor spar konge sitter. Spilles kløver til esset i andre stikk og spar dame som får løpe går det bra, Spillefører blir kvitt nok tapere til vinne utgangen. Men det kan like godt være riktig å spille spar ess og spar knekt og kaste en taper. Hvis øst har spar konge fungerer den planen glimrende.Men da vinner vest for spar konge og kan ta ett ruterstikk, deretter vil det med denne trumfsitsen bli to hjertertapere også, normalt. Det norske spilleføreren gikk en bet, -50.

Skottene fikk utgangen (4 hjerter) på syds hånd, og da - tilfeldigvis - hadde vest et nokså naturlig kløverutspill (knekten). Da hadde spillefører mye bedre tid og fikk satt opp sparen til avkast for minortapere mens han ennå hadde ruter ess (og en kløverstopper) i behold. Omtrent halve salens N/S-par vant 4 hjerter, den andre halvparten gikk bet. Siden Skottland vant den (+420) ble det 10 IMP minus for det norske laget.

Men det var altså den eneste kampen Norge har tapt stort så lang, og vårt lags posisjon er bra med tanke på å kjempe om en topp-8 plassering, og det lenge nok igjen til at de kan kjempe seg opp i medlajekampen også.

 

 

 

Australia: over 800 par på startstreken!

Gold Coast Congress startet lørdag morgen med parturerningen (Booby Richman Pairs), og den regnes som det viktigste australske parmesterskapet.

Min New Zealandske makker Michael Ware og jeg vant denne turneringen en gang, for noen år siden, men det er et nåløye bare å komme seg til finalen for 28 par av to-tre hundre par. Det er kun to sesjoner kvalik, så en tåler ikke mange feilskjer før man ender med mindre enn de 56-57 prosentene man må ha for å komme til A-finalen. Og det gikk galt for oss denne gangen etter en bra 1.sesjon, men en trist avslutning av kvaliken. Det spilles imidlertid fortsatt for alle de som ikke kjemper om gull, og tirsdag starter hovedturneringen for lag.

Gold Coast Congress er veldig populær. På startstreken i parturneringen(e) lørdag var det over 800 par! De er fordelt i forskjellige puljer, senior, intermediate, novice osv. I OPEN startet litt over 200 par.

Alt var ikke helt trist i går. Her et spill hvor det ble en gladscore med litt hjelp av motparten:

 

Det endte i en hardmeldt 3NT spilt av nord. Det ser for spillefører ut som om kløveren må sitte 3-3 og spar ess foran kongen. Hjerter dame i utspill ble lasjert. Den andre hjerteren ble vunnet, så kløver knekt som vest stakk. Da han skiftet til spar knekt ble det enkelt. Kongen vant stikket før tre sparstikk ble godspilt i tide, totalt 3+2+2+2=9 stikk.

Med den starten kan det antagelig bli bet om ikke vest skifter til spar. Men ifølge GIB (dataanalyse) skal 3NT kunne vinnes (med åpne kort). Det problemet kan du kanskje pusle litt med selv.

Sparen må utnyttes.

Men hvordan få til det om ikke vest spiller spar? For det er da vel for dårlig med overganger for å få spilt spar mot hånden nok ganger? 

Jeg tror løsningen som opplagt må sees som en double dummy-løsning, altså at man ser alle kortene, er å vinne hjerterutspillet med det samme og på et tidlig tidspunkt ta den andre hjerterhonnøren før ruter konge og ess spilles! Og det virker jo temmelig unaturlig. Inne på ruter ess spilles spar. Uansett hva vest gjør nå ordner det seg vel, vest blir innspilt og må hjelpe med sparspilling eller spille kløver til saks.

Jeg har ikke brukt så mye tid på denne analysen så det garanteres ikke at det er riktig, men GIB har alltid rett! Så det skal være mulig å vinne ni stikk for egen maskin, uansett motspill. Så hvis du er interessert i sånne analysestudier så kan du jo bruke litt tid på det.

Pluss 400 for 3NT med 9 var verd et sterkt tall, 96%, kun slått av noen grusomme betespill i kontrakter Ø/V, bl.a. en som forsøkte seg i 3NT den veien, men gikk 800 ned...

SIV THORESEN ble historisk

Lag Thoresen tok seieren i 1.divisjon. Det betyr at Siv Thoresen ble den første kvinnelige seriemester i Norge.

Dette er ikke overraskende, Siv har nok vært den beste norske spilleren kvinneklassen i en årekke og hun har også leverte en rekke topp resultater i åpen klasse. I seriemesterskapet har hun fra før to sølvmedaljer og to bronse!


Endelig seriemester, en tittel Siv Thoresen har vært nær flere ganger

Lag Thoresen virket veldig solide den siste spillehelgen, og seiersmarginen ble stor, over 10 VP ned til nr. 2 selv om det ble tap for vinnerlaget i aller siste kamp.

Det jeg fikk med meg var god og solid spilling av seriemestrene, og det virket som de hadde god flyt også. Her er et par spill fra siste spilledag.


La oss si du sitter vest med dette og hører 1 grand (15-17) fra syd, Stayman fra nord, 2 spar fra syd og 3 grand fra nord.

Hva spiller du ut?


Resultatene for både 1 divisjon (12 lag) og tre andredivisjonspuljer viser at litt over en tredel av N/S-parene vant 3 grand med elleve eller tolv stikk.

Forsvaret har fem ruterstikk å hente, men vest må treffe ruter ut. Med hjerter ut og opp med damen fra nord ble det tolv stikk flere steder. Noen fikk tolv stikk etter ruter ut også, men det etter en klar feil av øst som ikke la kongen slik at syds dame vant første stikk.

Som du ser er 4 spar en mye bedre kontrakt, men det er ganske naturlig å komme i 3 grand slik det fleste har definert sitt system. Kun ett par i disse fire puljene meldte 4 spar, Ole Berset og Bjørn Olav Ekren. Siv Thoresen og Tolle Stabell var i 3 grand og noterte +690 etter hjerterutspill fra vest.

Her er et spill hvor det også er imponerende hvor mange som vant 4 spar, nesten halvparten av N/S parene. 

 
Det ser nokså naturlig ut med kløverutspill fra begge sider. Og det kom nesten overalt, men noen steder skiftet øst til ruter knekt i andre stikk. Da kunne utgangen vinnes ved å spille kun spar ess, så fire runder hjerter, den siste med avkast av den andre kløvertaperen. De tapte kun ett stikk i kløver og to i trumf.

Hvis forsvaret tar to kløverstikk må sparen spilles for kun en taper. Esset først er naturlig, og da blir det to startapere.

Ser du vinnervarianten med denne sitsen?

Enten må det spilles liten spar til tieren, damen og kongen, så senere finesse over spar knekt. Det går også bra om det spilles spar dame fra syd, men det er jo ganske hårreisende spilt om for eksempel vest har kongen singel.

Siv og Tolle satt i flyten og vant masse slike marginale utganger, +620 i dette spillet.

Småspillenes betydning (2)

Du kunne forleden lese om viktigheten av å spille godt også i småspillene, også i lagkamp. Det var et spill fra 1.divisjon. Her er et spill til som viser hvordan en 5-6 IMP'er kan vinnes, eller tapes. Dette er en fin motspillsprøve du kan forsøke deg på, et spill sakset fra velkomstbulletinen til Gold Coast Congress i Australia.

Liam Milne fra New Zealand (bor i Australia nå) er i tillegg til at han er en toppspiller (klar for Australias lag til Bermuda Bowl i år) en meget lovende, ung bridgeskribent. Han skriver blant annet av og til på web-siden bridgewinners.com og i diverse bulletiner på bridgefestivaler.

Liam Milne leverer bridgestoff som verd å lese!

Her skal du få (med tillatelse) en sakset (oversatt) artikkel skrevet av Milne, fra velkomstbulletinen forut for Gold Coast Congress i Australia som starter i helgen.

Motspill er en av de vanskeligste delene av bridge. I bulletinene neste uke vil Liam gi neon instruktive eksempler, forhåpentligvis hver dag.

Han forsikrer om at det ikke vil bli superkompliserte ting som å kunne forutse spilleførers skvis osv, og dermed bryte forbindelsen og slikt, men heller logiske tankerekker som gjør at man kan finne fordelingen og hvor honnørene sitter slik at det riktige trekket kan gjøres i det kritiske øyeblikket. Liam: Forsøk å tenke godt gjennom problemet før du titter på løsningen!.

//

Du sitter altså øst.

Din makker spiller ut en liten spar mot 3 spar og en litt overraskende blindemann kommer ned. Du ville kanskje ikke selv sagt 3 spar med dobbelton, men det er ikke ditt problem.

Spillefører tar for spar ess og spiller liten kløver, liten fra deg og kongen fra syd. Så tar han to store spar (makker følger med småkort) og sender hjerter knekt rundt til din dame. På dette tidspunkt ser det ikke ut til å haste med å spille kløver, så du fortsetter med hjerter som går til tieren, kongen fra makker og esset. Så hjerter til nieren hos syd før han frir seg med liten kløver, makker følger med knekten.

Hva vet du?

Spillefører har vist KQJ - femte i spar fra start. Han hadde trolig kun tre hjerter (J-10-9) fra start, noe som bekreftes av makkers fordelingskast samt at syd ikke meldte 2 hjerter i stedet for 2 spar da han inviterte til utgang. Syd kan nok ikke ha K-Q-x i kløver, da ville han helt sikkert på et tidspunkt ha spilt den andre runden kløver fra nord.

Altså har syd tre ruter.

Han har vist 10 HP allerede, og om han har ruter knekt får vi kun ett stikk i ruter. Han må for at vi skal ha en sjanse ha tre små ruter, eller tieren tredje. Da kan vi få to stikk i den fargen, og beten. Og han vil i så fall få to rutertapere om vi ikke rører ruteren. Din makker kan jo nå bare fortsette med kløver, «no problem», ikke sant?

Det sitter nesten helt sikkert omtrent slik:

Problemet er at om du lar makkeren din beholde for kløver knekt kan det gå galt.

En må alltid huske på at selv om det ser så soleklart ut for deg kan det hende makker ikke vet akkurat det samme. Han vet nemlig i dette spillet ikke minorfordelingen på samme måte som du gjør det!

Hvis kløveren sitter 3-3 mellom øst og syd vil en tredje runde kløver fra vest være feil motspill, det setter opp nords fjerde kløver for et ruteravkast, og vi får ikke ruterstikk (da har syd 5-3-2-3). I så fall er ruterskift fra vest riktig. Og skifter han til ruter - som altså kan være riktig fra hans synspunkt - slipper spillefører ruteren mot håndens tier og taper kun ett stikk i fargen, ni stikk totalt.

Du vet at fordelingen ikke er slik, og da må du ta ansvar. Stikk over makkers kløver knekt og spill en kløver til, for det er du som vet at det er riktig motspill!

Etter det motspillet må spillefører tape to stikk i ruter – en bet.

Huskeregel: Hvis du vet hva som er riktig motspill, ta ansvar (om du kan) og spill det motspillet! Hvis du lar makker være inne i gjetteposisjoner ofte nok vil han noen ganger gjette feil. //

Hvis du ønsker å følge Liam sine artikler i bulletinene fra Gold Coast Congress i neste uke så finner du dem her (under bulletins).

GOLD COAST neste!

På den siden av jordkloden jeg holder meg er det dags for GOLD COAST CONGRESS, etter min mening en av de fineste bridgefestivalene. Den spilles i Broadbeach, en liten turist/badeby i nærheten av Surfers Paradise (turneringen ble bare kalt Surfers før) litt sør for Brisbane.

Det starter med parturnering lørdag, og fra tirsdag spilles det som regnes for hovedmesterskapet, lagturneringen. Festivalen pågår i en uke.

Det har hvert år deltatt noen nordmenn uten at jeg i skrivende stund vet om det er tilfellet i år.

Mesterskapssiden for Gold Coast Congress finner du her.

 

LAGKAMP - småspillenes betydning

Det er en vanlig oppfatning at lagkamp (IMP) er det de store spillene, utganger og slemmer som teller.

Vel, det er riktig at de teller mer, og mye mer relativt sett i forhold til parturnering hvor alle spill teller akkurat likt. Det er imidlertid veldig mange IMP å hente på småspillene også lagkamp.

Hvis du går gjennom noen lagkamplister fra et mesterskap så vil du finne at de stekeste lagene henter veldig mange 5-6 imp’ere på småspill, og noen fine 3 imp’ere fordi de får fatt i en ekstra sonebet og slike ting. Og disse impene blir til sammen verdifulle, de kan være nettopp det som skiller!

Fra 1.divisjon skal jeg ta med et søtt lite spill som ikke ga noen som helst dramatikk ved de fleste bordene.


N/S har en sparkontrakt, og Ø/V kan vel vinne et par hjerter. På listen over scorene på dette spillet fra 1. og 2.divisjon samlet var det noen få hjerterkontrakter, de fleste 3 hjerter med en bet, noen svært få scorer Ø/V for vunnede hjerterkontrakter, men ellers var det sparkontakter N/S over alt.

Vanligvis gikk meldingene 1R (syd), 1S (N) og 2S fra syd som avsluttet meldingene.

Det ser ut som det er åtte eller ni greie stikk i sparkontrakt med en taper i trumf hvis ikke spillefører finner på noe «fancy» i den fargen, en taper i hjerter og en i kløver, og så et valg i ruter som kan gi to tapere om det bommes, likevel åtte stikk.

Det er nesten vanskelig å se hvordan det skal kunne bli bet i 2 spar, men der Christer Kristoffersen og Erik Berg (lag Hauge) satt vest og øst fant de et søtt motspill mot nords 2 spar.

Berg spilte ut hjerter dame som han fikk for. I andre stikk skiftet han til ruter 9 (!) som satte spillefører på prøve med en gang i den fargen. Det var en fifty-fifty variant, og det begynte å bli litt press på spillefører da han ba om kongen. Kristoffersen stakk med esset og spilte ruter tilbake til øst sin dame. Derfra kom nå kløver til esset og nok en ruter fra vest idet forsvaret allerede hadde tatt fire stikk.

Se på sparkombinasjonen. Det kommer altså ruter fra vest, en farge verken nord eller øst har, men syd har ruter. Spillefører er sjanseløs! Trumfer han lavt eller med tieren trumfer øst over og vil senere få betestikket for spar konge. Hvis spillefører trumfer med esset kaster øst et kort, for eksempel en hjerter. Med K-J-9 i spar har da øst sikret seg to stikk i trumf mot spilleførers 10-4-3 på hånden og Q-8-5-2 på bordet - en liten «tryllebet»!

Da Sælensminde-Hauge spilte 2 spar med åtte stikk ved det andre bordet ga dette 5 IMP til lag Hauge.

OPPRYKK og nedrykk

I går ble lagene som må ta den tunge veien ned i 2.divisjon nevnt her i bloggen. De blir erstattet med vinnerne i de tre 2.divisjonspuljene som ble ferdigspilt i helgen.

Opprykk til toppserien i neste seong blir det for:

NORD TRØNDELAG 2 med Håkon Kippe, Kristoffer Hegge, Sverre Johan Aal og Petter Aulid Eide

OSLO 3 med Jon Egil Furunes, Jan Mikkelsen, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Tom Johansen og Lasse Aaseng

LOFOTEN og VESTERÅLEN 1 med Gunnar Harr, Peter Marstrander, Kristian B. Ellingsen, Stig Arne Iversen, Ståle Digre og Olav Ellingsen

Vi gratulerer!

Her er et spesielt spill fra divisjonshelgen.


Av alle N/S-parene i de to toppdivisjonene spilte alle unntatt ett par hjerterkontrakt. Aaseng- Johansen fant imidlertid frem til slemmen som var lett å vinne, 6 ruter på 5-3 tilpasning heller enn å spille med ni trumf på 7-2 tilpasning i en majorfarge!

For å være helt ærlig er det vel ikke så galt å spille hjerterkontrakt, og 6 hjerter har gode sjanse: enten 2-2 i trumf, eller damen singel. Siden hjerteren satt 3-1 måtte det tas direkte finesse mot K-J, og det er neppe beste variant.

Kun ett par var i hjerterslem og gikk bet, de andre - med ett unntak - stoppet i utgang. Aaseng-Johansen var altså i 6 ruter, og der kunne hjerterfargen godspilles med en stjeling, +920!

OSLO 1 (Thoresen) vant 1.divisjon!

I andre halvrunde av den nest siste kampen tok Oslo 1 (Thoresen) kommandoen og slo Telemark 1 som var hovedutfordrer i gullkampen. Etter å ha vunnet den kampen hadde oslolaget full kontroll og vant med over 10 VP, selv om det ble tap for dem i siste kamp mot Vest Agder som ble sist! Dette viser for øvrig hvor jevn 1.divisjon er, lagene som rykker ned er alltid gode nok til at de kan slå hvem som helst i enkeltkamper.

Midt-Trøndelag 1 avsluttet meget sterkt, og til slutt kom de seg forbi Telemark 1 og sølvet gikk til Trøndelag. De slo nettopp Telemark i siste kamp og Telemark fikk dermed bronse. Et par spill fra den kommer nederst.

Ned i andredivisjon går:

Rogaland 2, Sør-Trøndelag 1 og Vest-Agder 1.

Hele resultatlisten, butler og spillstensiler osv. finner du her.

På laget som ble seriemestre spilte Siv Thorsen, Jo Arne Ovesen, Tolle Stabell og Sam Inge Høyland.

I den intense sølvkampen i runde 11 kom et par store svingspill i favør av trønderne mot slutten av kampen

Her var det naturlig å være i 3NT, og Livgård ble spillefører etter en naturlig 3NT over makkerens åpning.

Syd spilte ut hjerter, og vest vant første stikk for åtteren. Livgård tok to store ruter og avblokkerte ruter 10 i andre runde. Nieren kom fra syd, og det så ganske ut som om det satt akkurat som det faktisk gjorde. Og sitter ruteren 3-3 så sitter den 3-3 senere også.

Så spillefører stoppet ruterspillet og spilte tre runder kløver, nord vant med damen. Derfra kom hjerter som ble sluppet til syds konge, mer hjerter gikk til esset.

Den trettende kløveren ble innkassert idet det så slik ut:


Nå blir det ni stikk om ikke øst spiller ruter og setter opp tre stikk til nord. Nord så dette og hadde et lite håp om at syde kunne hatt spar knekt, så i diagramsituasjonen kastet han spar konge idet kløver 7 ble innkassert! Hvis ikke han gjør det kan spillefører vinne ved å spille spar, og nord må avslutte med ruter fra J-5 til vests saks, Q-8!

Nå var spillefører safe siden han hadde Q-J i spar og det ble +600 til Midt-Trøndelag.

Ved det andre bordet ble 3NT spilt av vest, og Tøndel (nord) spilte ut spar ess fulgt av liten spar i andre stikk for å beholde overgang fra syd til nords hånd (den tredje sparen). Det var en viss mulighet for å vinne 3NT likevel med et lignende innspill som skjedde ved det andre bordet, nord kan mot slutten bli innspilt på kløver dame for å spille til ruter Q-8. Men spillefører avblokkerte ikke ruter 10, og det kan jo være riktig spill om ruter knekt hadde sittet dobbel. Men der ble det en bet, og 12 IMP til sølvlaget.

Det ble 14 IMP til i dette spillet:


Begge lag var i 6 hjerter spilt av nord, en glimrende kontrakt.

Tøndel vant første stikk for kløver dame (vest la nieren) og gikk på trumfen. Hvis den sitter 3-2 er det bare å «claime», det er elleve toppstikk pluss en stjeling på den ene siden.

Da trumfen satt 4-1 var det litt mer arbeid.

Midt-Trøndelags spillefører stoppet uttrumfingen og spilte spar konge, spar til esset og stjal spar 10 lavt. Så hjerter dame, ruter til esset og ut med trumfen med nords siste hjerter – tolv stikk.

Ved det andre bordet må en antagelig litt sliten (!) spillefører ha oversett den relativt enkle måten å vinnen tolv stikk på og valgte en annen plan som ikke fungerte; tre store ruter etter to runder trumf, og det ble etter hvert litt skjæring med en bet som resultat - 14 IMP til Midt-Trøndelag.

Disse to spillene var gode bidrag for Midt-Trøndelag i deres kamp for å vinne sølvet!

Thrilleravslutning i TOPPSERIEN

Idet 1. og 2.divisjon nærmet seg slutten av seriemesterskapet dro det seg skikkelig til i 1.divisjon. Med to kamper igjen var det jevnt mellom nummer 1 og 2, Telemark 1 (Øberg) og Oslo 1 (Thoresen). Og de to lagene møttes i nest siste kamp (runde 10).

På 3.plass lå Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) da det var to runder igjen, men det var en margin opp så de måtte ha en stor seier i runde 10. Fikk de det ville de ha en sjanse da de ville møte Telemark i siste runde. Oslolaget (Thorsen) skulle i siste runde opp mot Vest-Agder som ligger sist. Så det lå an til en skikkelig thriller i kampen om gull!:

Her er et interessant spill fra runde 10:

 

 La oss si du hører at motparten "inviterer" seg ut i 3 grand, med sterk grandhåpning til høyre for deg. Hva spiller du ut?

Som du ser er spar 10 makert, og det er et normalt utspill med dette. Men det var ikke godt nok i dette spillet selv om makkeren hadde to honnører!

 

I toppkampen var riktignok ikke Oslo 1 i utgang, og østs pass er selvsagt grei nok med bare 8 jevne poeng, selv om han har to bra firekorts farger. 3 grand er heller ikke noen god utgang, og den kan betes. 

Med spar 10 ut blir det imidlertid mange stikk med riktig spill. Syd vinner med esset og spiller spar knekt. Da lasjerer vest (Thoresen gjorde det i 1NT), og nord kan ikke stikke over og fortsette fargen da det i så fall blir fra blir fra 9-7-4 rett opp i vests saks, K-8. Så syd vinner stikket, og må skifte til en annen farge, og dte blir hjerter dame. Vest vinner og spiller ruter mot bordet to ganger og får syv minorstikk med denhelgie sitsen, to stik i hjerter og spar konge, totalt ti stikk. Oslo fikk altså +180. Med liten spar ut er det umulig å vinne ni stikk i grand da nord i andre sparrunde kan stikke over og sette opp fargen sin. Forsvaret får fire sparstikk og for ruter ess. VEd det andre bordet åpnet nord med en sprek 2 spar (det er i gunstig sone). Det gikk to passer før vest sa 2NT. En slik innmelding er som en vanlig sterk grand, men ofte litt sterkere og kanskje 18 poeng.

Øst la på til 3NT.

Nord måtte altså finne liten spar ut, men det gjorde han ikke og kontrakten føk hjem. 9 IMP til Telemark. 

I skrivende stund er den nest siste kampen halvspilt, og Telemark leder. De har dermed et lite grep i gullkampen, men det er tolv spill til i den kampen, og en kamp til å spille. Midt-Trøndelag 1 leder stort i sin kamp, men de må nok ha hjelp om de skulle kunne gå helt til topps, og må antagelig ha full pott i de to siste kampen. Og det blir i så fall meste teori, det står nok mellom Oslo 1 og Telemark 1 i gullkampen.

Du kan følge dramaet på BBO, eller du kan følge med på live-updaten som du finner i resultatlinken på NBF sin side.

Resultatsiden (m/butler, live update og alt) er her.

 

 

 

Cavendish: Bessis-Meckstroth vant etter fotofinish

Det ble svært spennende i den store auksjonsturneringen Cavendish Pairs i Monaco. Til slutt ble det fransk-amerikansk seier for Thomas Bessis og Jeff Meckstroth, en ung, men allerede etablert fransk verdensklasse-spiller og en levende bridgelegende. Men de vant med mindre enn 3 IMPs margin - nesten ingenting i IMP-A-Cross - foran nederlenderne Luuk Verhees-Ricco Van Projien. Ikke langt bak dem kom Zia og David Gold.

Målfoto: Thomas Bessis (t.v) og Jeff Meckstroth vant med liten margin!

På en sterk 10.plass i det stjernespekkede feltet finner vi Glenn Grøtheim og Petter Tøndel. 22 par var kvalifisert for finalen.

Hele resultatlisten og all annen info, for eks. bulletiner fra Cavendish finner du her.

Her et interessant spill fra turneringen:

Etter pass fra nord åpner øst med 1 spar, femkorts farge.

Hva melder du som vest?

Å foreslå 3 grand har mye for seg. Det er ofte det er like bra eller bedre å spille 3 grand som å være i 4 i majorfarge med 5-3 når begge har jevnt fordeling.

Det er ikke det at 4 spar er uten sjanse, men i praksis finner nok ikke spillefører den vridde sparfinessen (esset fulgt av knekten som funker bare når nord har damen og syd eksakt tieren dobbel). Så i praksis blir det bet om sparfinessen tas, men det er en god løsning å toppe sparen. Hvis damen hadde falt ville det vært enkelt, og om ikke det skjer er det en sjanse for å bli kvitt en ruter på hjerter før de kommer inn (syd spiller jo ruter konge ut).

I 3 grand spilt av øst kommer ruter konge ut og det blir bet om ikke den "dårligste" sparvarianten (matematisk sett) velges da syd da har inntak på kløver ess idet nord kommer inn på spar dame (spillefører lasjerer ruterutspillet).

Hvis vest er spillefører kommer kløver knekt ut til konge og esset. Nå kan syd skifte til ruter konge som spillefører må lasjere. Men da, uten flere inntak, kan syd skifte tilbake til kløver!

Spillefører kan muligens lykkes om han klarer å slippe inn riktig motstander i spar (slippe inn han som ikke har godspilte stikk).

Noen vant 3 grand etter hjerter 9 i utspill fra nord, et dårlig valg synes jeg med den kløverfargen. 

 

 

 

 

 

 

 

CAVENDISH PAIRS: Bra start for Grøtheim-Tøndel

Etter første dag i kvalifiseringen av CAVENDISH PAIRS i Monaco har nederlandske Van Proijen-Verhees tatt ledelsen.

Best ut av de norske kom Petter Tøndel og Glenn Grøtheim som ligger på en pen 7.plass.

Så vidt jeg har kunnet finne ut vil 20 eller 22 par kvalifisere seg for finalen etter to dagers kvalik.

Dette er jo den store auksjonsturneringen hvor i parene blir «kjøpt». «Eierne» av de parene som gjør det best vinner haugevis med penger!

I auksjonen ble det omsatt for 424.000 Euro! Høyeste bud kom på Dennis Bilde og Agustin Madala som foreløpig ligger på 22.plass.

Vinnerne av forrige Cavendish Pairs (2017), Stamatov-Danailov fra Bulgaria ligger som nr. 30.

Informasjon og resultater finner du her.

Island, lag: Kåre Bogø på 3.plass

I Reykjavik ble bridgefestivalen avsluttet med lagturnering for 74 lag.

Beste nordmann ble Kåre Bogø som spilte på lag med tre dansker (lag Denmark), Mads Grove, Anders Hagen og Mads Eyde. De ble kun slått av to islandske lag.

Lag SILLA (Brogeland, Sælensminde, Gillis og Austberg) ble nr. 15, men de snubla skikkelig i siste runde. De lå på 6.plass før den kampen, men stortap mot laget som til slutt vant sendte dem nedover på listen. 

Resultatene finner du her.

Sterk 3.plass til Mads Grove, Anders Hagen, Mads Eyde og Kåre Bogø

I dette spillet samarbeidet Mads Eyde og Kåre Bogø godt for å finne frem til toppkontrakten.

En kan kansje synes Ø/V var litt passive her. For eksempel kunne øst ha åpnet i tredje hånd, og vest i så fall sperret i spar. Men uansett er meldingsforløpet flott. Syd fastsatte hjerter som trumf og fortalte om en kanonhånd med hjerterstøtte. Nord hadde ingenting å skjemmes over og bidro med en kontrollmeling. Da spurte Bogå om antall Key-Cards, og Mads viste ett med 5 kløver. Syds 5 ruter spurte etter trumf dame, og nord sa "Ja, den har jeg" med sitt hopp til 6 hjerter. Hvis han ikke hadde hatt trumfdamen ville han sagt 5 hjerter (avslag). Da visste Bogø nok og avsluttet med å melde storeslem som ikke var helt nedlegg, men nesten. Ruterfargen lot seg enkelt godspille, og +1510 ble notert ganske raskt. Godt meldt!

Dette ga 14 IMP til lag Denmark da N/S ved det andre bordet stoppet i utgang! Det var faktisk ikke så uvanlig med utgang N/S, over halvparten av N/S-parene spilte 4 hjerter. Ved mange av de bordene var Ø/V mer aktive, og det ble ikke så lett for N/S. I mange kamper ble det 11 IMP inn for å spille 6 hjerter med tretten mot utgang ved det andre bordet! 

Hoftaniska - Erichsen til topps på Island

Reykjavik Bridge Festival pågår nå og avsluttes med lagturnering i helgen.

I parturneringen gikk to nordmenn, eller mer korrekt to norske-engelske spillere til topps:

THOR ERIK HOFTANISKA og ESPEN ERICHSEN.


Espen Erichsen måtte ifølge en Facebook-post gjennom noen "system lectures" med Hoffa før Island-turneringen

Det deltok 127 par, og som vanlig var det en rekke kjente navn på plass bl.a. med Bilde-Madala (Danmark/Argentina) på 3.plass bak evigunge Baldursson (og Jønnson) fra Island, og Zia-David Gold på 4.plass. 


Hoffa: "Makker husket det meste..."

Alt om REYKJAVIK BRIDGE FESTIVAL finner du her.

Vi tar med et spill fra starten av turneringen:

La oss si øst åpner med 1 kløver (eller 1 ruter) og vest sier 1 hjerter. Hva melder du?

Det er vel normalt å melde inn spar rett og slett, selv om enkelte kanskje velger å doble. La oss si da meldte 1 spar før øst hoppstøttet vests hjertermelding til 3 hjerter, syd passet, og vest sa 4 hjerter. Melder du 4 spar nå?

De som doblet først følte seg kanskje litt mer forpliktet til å melde 4 spar andre gangen. Men det må da være temmelig risikabelt å melde nå? Makker behøver ikke ha noe i spar i det hele tatt. 4 hjerter behøver således ikke stå en gang, og 4 spar kan godt bli veldig dyrt i disse soneforholdene. En vanlig meldesituasjon, egentlig, det er farlig å melde, men farlig å passe også! Personlig mener jeg pass oftere er riktig i denne situasjonen, men det behøver jo ikke være riktig i praksis.

Slik så hele spillet ut:


4 spar ville fungert bra her, normalt blir det ni stikk, det du trenger når motpartens hjerterutgang står og du selv er i ugunstig sone. 

Ett par vant (!) med god hjelp av motparten 4 spar.

Det vanligste var hjerterkontrakter Ø/V, noen på fire-trinnet, andre på fem trinnet etter at nord hadde funnet den spreke stampen i 4 spar. Det var endel +200 til Ø/V for å spille mot 4 spar, men også noen +500 for to doblede i motspill mot 4 eller 5 spar. Vinnerparet spilte som Ø/V den normale utgangen i hjerter og noterte +450. Det ga faktisk litt under middels. Det var nemlig en rekke +690 Ø/V (4 hjerter doblet med ett overstikk) og noen noterte +650 for 5 hjerter doblet med elleve stikk.  

 

Klart for Cavendish 2019!

På søndag starter Cavendish 2019 i Monaco, lag og par, i perioden 3.2 til fredag 8.2.

Først er det lagturnering, som vanlig et stjernespekket felt. Idet den er ferdig er det tirsdag kveld den store auksjonen for Cavendish Auction Pairs, en veldig prestisjetung turnering, og antagelig den største "pengeturneringen" i verden.

Ofte leder velkjente Zia auksjonen og han har sammen med seg som auksjonarius danske Christina Lund Madsen. Det er et kjempeshow, og det handles for store penger!

Parene blir solgt til høystbydende. Eierne av et par kan så få utbetalt en andel av auksjonspotten om paret de «eier» gjør det godt. Hvor mye blir alt etter hvor høyt de kommer, hvis de er høyt nok. Og det er alltid litt trading etter selve auksjonen også. Eierne av et kostbart par kan selge ut andeler. Det blir ved spillestart litt som å ha en andel i en travbong!

Det blir selvsagt vanlig premier også, men auksjonspotten blir mye større enn premiepotten (player’s pool). Det minste beløpet et par kan kjøpes for under auksjonen er 5000 Euro. Å eie en outsider kan dermed være veldig lukrativt hvis de skulle komme helt i toppen (god odds!). Men...

Cavendish handler selvsagt om bridge også, ikke bare om penger!

Det kommer til å delta norske spillere både i par og lag. I skrivende stund, tre dager før spillestart er det påmeldt 22 lag og 59 par til parturneringen. Vi kommer tilbake til spill, nyheter osv. idet turneringen pågår, men du kan også finne all slags informasjon om Cavendish på den offisielle hjemmesiden, her.

I forrige Cavendish Pairs (2017) vant det bulgarske paret Danialov-Stamatov. De eneste norske paret jeg kan finne på resultatlisten fra finalen den gangen er Thor Erik Hoftaniska – Fredrik Helness som kom noe over middels. Begge de spiller i årets utgave. Thor Erik med halvt norske, halvt polske, men nå engelske Artur Malinowski. Fredrik spiller med Martin Andresen.

I finalen i 2017 ga det god score å finne frem til slem i dette spillet:

Å melde 6 hjerter er knallhardt. Det er vel dog en kontrakt med ganske bra sjanser?

Men hvordan melde den?

Syd åpner med 1 ruter og støtter makkerens hjerter, vanligvis kun med en enkel høyning, vil jeg tro. Da skal det godt gjøres å tro mye på slem som nord, men om han tråkker til med en Splintermelding (4 ruter) har syd fine verdier. Likevel, det er tynt, han har absolutt ingenting utenom essene. Vel, det er jo faktisk ved første øyekast på hele spillet syds dobbeltoner i kløver og spar som er knallbra her.

Slemmen har som sagt sjanser, men kommer det trumf ut ser det ikke så lett å godspille nords hånd. Det går kanskje å få tatt tre stjelinger hos syd likevel (to spar og en kløver), men normalt ville jo øst kunne kommet seg inn i kløver for å spille nok en trumf, og dessuten kan det fort bli at øst ender med å få ett trumfstikk hvis det spilles slik. Her hadde ikke øst noen større kløver enn spilleførers, så forsvaret får ikke spilt mer trumf. Og det er en annen plan som kan fungerer. Ruteren kan godspilles siden den sitter 4-3. Det blir dessuten en sklags kryss-stjeling av det siden øst som har trumfknekten har fire ruter. 

Uansett, dette er et vanskelig spill i slem, og det sier litt om det høye nivået at bare en spillefører endte med å ta kun elleve stikk i hjerterkontrakt, og det var i utgang. Det var 22 par med i finalen, og av de elleve N/S-parene fikk altså resten av dem tak i tolv stikk, fire av dem i 6 hjerter for en massiv +1430 som ga 91 IMP!

Ett av parene som meldte og vant lilleslem var det bulgarske vinnerparet.

Spill fra en treningskamp

Dagens tema og de to spillene du får fortalt er vel ikke for de mest erfarne ekspertene. Men for mer uerfarne spillere kan det være noen nyttige tips her.

Under en treningskamp forleden kom et par interessante spill som kanskje ikke er så vanskelige, men det er fort gjort å ikke få øye på vinnervariantene hvis man spiller for fort, og uten å tenke seg om.

Man snakker ofte om viktigheten av planlegging. Mange slurver der, og det er ikke så rart. Det er nemlig ofte vanskelig å planlegge hele spillet i detalj. Og forutsetningene kan jo forandre seg etter hvordan motspillet er, og det må av og til endres plan idet man får uventet informasjon om heldig eller uheldig sits. Likevel, det er ALLTID en god ide å tenke seg litt om før man setter i gang, og i alle fall ha en formening om hva man ønsker å satse på. Ikke sjelden skjer feilen i første stikk, eller tidlig i spillet. Husk også å følge med på mellomkortene som ikke sjelden kan vokse og bli betydningsfulle. 

Først får du et spørsmål som kan se ut som et "dustespørsmål": 


Hvordan bør denne fargen spilles?

Ja, du lurer kanskje på hva jeg vil med dette, men en sånn "uinteressant" tre-stikks kombinasjon kan faktisk spilles på flere måter. Og det kan ha avgjørende betydning!

Fargen kan brukes som flere inntak til den siden du behøver inntak. Hvis du behøver mange inntak til nord kan A-Q-10 gi tre inntak ved å stikke over syds honnører; 9'ern til 10'ern, senere knekten til damen og til slutt kongen til esset. Eller motsatt, du kan godt spille kongen først og stikke over med esset, osv. Du tar altså finnesser over din egen beholdning (!) for å få maksimalt med inntak til nord. Hvis du spiller nieren til damen (eller esset) først blir det kun to inntak til nord.

Hvis du derimot behøver mange inntak til syd kan fargen spilles slik at det blir bare en gang du havner hos nord (esset kan ikke stikkes over), og to inntak til syd, for eksempel ved å starte med esset, så stikke over damen med kongen, og senere stikke over tieren med knekten. I det spillet du nå skal få se var det viktig å kjenne igjen denne "uinteressante" fargens potensiale:


Syd er i 3 grand og får kløver dame i utspill. Øst bør stikke over den for ikke å blokkere, for hvis øst legger lavt lasjerer syd, og lasjerer igjen i andre stikk idet konge vinner stikk. Og da kan ikke øst spille mer kløver. Så øst legger på kongen over vests dame i stikk en. Syd lasjerer i tilfelle østs konge er singel, men det kommer en ny kløver. La oss si spillefører lasjerer en gang til. Den gode nyheten for spillefører at forsvaret ikke kan få mer enn tre kløverstikk siden fargen er fordelt 4-2.

Ruterfagen må utnyttes. Men for at spillefører skal kunne utnytte den for tre stikk med den sitsen her må det tas tre finesser i fargen. Først liten til finesse som ryker, så må det senere tas to finesser til siden øst har fire ruter. Følgelig behøves mange inntak til nords hånd.

Hvis øst hadde hatt en ruterhonnør, og en, to eller tre ruter ville ikke den tredje finessen vært nødvendig, men om øst har honnør fjerde eller femte må vi over til nord tre ganger. Inne på kløver ess spiller syd en spar som stikkes akkurat over hos nord (for eksempel kongen til esset), så ruter til knekten og kongen. Vest tar sitt kløverstikk og forsvaret har fire stikk. Idet spillefører kommer inn igjen spilles spar knekt til damen (eller nieren til tieren), så ruterfinesse som holder, og det tredje sparinntaket brukes til å komme seg over til nord for den siste ruterfinessen. Spillefører vinner 3+2-3-1= 9 stikk.


Nå er du plassert på østs plass:

Nord åpnet meldingene med 1 spar, øst sa 1 grand, og etter Stayman som ga negativt svar meldte vest 3 grand. Syd spiller ut spar 9.

Spilleplan?

Her er det viktig å være våken på mellomkortenes betydning. Spillefører har nemlig i denne settingen et MEGA-kort: spar 8!

Hvordan tror du sparen sitter?

Syd har nieren singel eller dobbel, og nord har K-10 femte eller sjette.


Hvis du legger lavt fra blindemann (vest) på utspillet vinner damen stikket, og nord blir sittende igjen med K-10 over vest sin knekt.

Nei, her skal du utnytte situasjonen, for den utspilte nieren og den informasjonen du har fra meldingene gjør at du har tre bombesikre sparstikk ved å dekke med knekten over syds nier. Se hva som da skjer:

Det går spar 9, knekt, konge og ess. Hvis ikke nord dekker med kongen over knekten vinner knekten stikket, og øst vil ha igjen A-Q over kongen - tre sparstikk til spillefører. Så nord dekker knekten med kongen. 

Hva er igjen etter spar 9, knekt, konge og ess?

Nord har da igjen 10-x-x-x og øst Q-8 som en perfekt saks over tieren. Utviklingen i stikk en gjør at østs gjenværende beholding Q-8 er like sterk som om han hadde hatt A-Q over nords konge!

Etter denne starten vinnes normalt 3 grand med 3+2+3+1 = ni stikk.  

Bridge på Tenerife - knallsuksess!

Bridge for Alle på Tenerife foregikk fra 7. til 24 januar. I år var det 10 årsjubileum for arrangementene på Paradise Park Fun Lifestyle hotel. Det ble behørig markert med en stor fest. Knut Kjærnsrød forteller: 

"Det er tiende gangen vi arrangerer her nede i januar på Paradise Park Fun Lifestyle Hotel, og det markerte vi med en stor fest for 200 mennesker lørdag 19.1 der hotellet og NBF delte på utgiftene. I 2012 utvidet vi med et 2-ukers opplegg i november der vi til å begynne med bare hadde nybegynnerkurs, men der vi nå har fokus både kurs og spilling. Det har vært en kjempesuksess, og i år slo vi alle rekorder med godt over 300 personer innom. Vi spilte på det meste 57 1/2 bord samtidig."


Knut Kjærnsrød (t.v.) og lederen for Bridge for alle, Per Bryde Sunseth under jubileumsfesten

Alle som var der ned som jeg har vært i kontakt med var kjempefornøyde. For de fleste er det en perfekt måte å starte året på, komme seg vekk fra kulda i Norge og kose seg på ferie, ispedd masse bridge! Det ble spilt en rekke turneringer, og alt om festivalen, resultater, bilder osv. kan du finne på BRIDGE FOR ALLE sin hjemmeside, her.

Vi har fått med oss et spill også fra årets Bridge for alle festival. Det var Sten Bjertnes som fikk til dette fine spillet:

Sten satt altså øst og skulle spille 4 ruter doblet. Det ser unektelig vanskelig ut med den fæle trumfsitsen.

Det kom spar ut til kongen og kløver til tieren og damen. Nå prøvde Nord å få for hjerter ess, men Sten stjal. Han spilte spar til esset, kløver til knekten, tok for ruter ess og kløver ess og spilte kløver 8 som Syd stjal med ruter 9. Han fortsatte med hjerter dame til bordets konge, og Stens siste kløver forsvant. Han stjal en hjerter og med tre kort igjen var det bare å spille en liten trumf. Syd kom inn og måtte spille trumf opp i saksen, +510 og ren topp!

Sten klarer antagelig brasene selv om Nord ikke prøver hjerter ess. Han stjeler vekselvis hjerter og kløver, og sluttposisjonen blir noe av den samme.

Brev fra ROGALAND

NM for klubblag har kommet frem til 4. runde. For å nå finalen må man altså vinne og vinne, og først etter 6.runde er ferdigspilt er finalistene klare for lagfinalen på Sola i Rogaland.

Det er imidlertid ett lag som allerede er klart for finalen, arrangørklubens. Om det kan du lese i et brev jeg fikk fra Sjur Nedrebø:

I helgen ble det spilt kvalifisering til NM klubblag, finalen, der vinnerne er direktekvalifisert til finalen som går på Clarion air hotel på Sola.

Kvalifiseringen ble aldri skikkelig spennende, da Stavanger 1, med Are Nesdal/ Gjermund Rekstad-Bjørn Børre Leinan/ Erik Eliassen- Geir Larsen og (en ferierende) Thorleif Skimmeland, ledet klart fra start til slutt. Seiersmarginen ble til slutt på ca.33 VP!

Dermed er laget det første som er klar for årets finale. Vi gratulerer!

Nummer 2 ble Klepp 1, med Jon Helge Herland/Jon Våge- Torild Heskje/ Gunn Tove Vist. De har ennå en teoretisk mulighet til finalespill, da Stavanger 1 også henger med i den ordinære kvalifiseringen. Går de hele veien til finalen der, er Klepp 1 kvalifisert som nr.2 i kvalen.

Resultater finner du her.

KM Handikap Lag.

Tidenes første KM lag med handicapturnering ble spilt samme sted med 10 lag på startstreken. Turneringsformen ble godt motatt, og kan absolutt anbefales for andre!

 

Vinnerne ble "Superheltene", med Per Reidar Karlsen/ Hege Sundland-Torbjørn Høie/Trond Kåre Knutsen. Kjell Ramsvik og Bjørn Sanne spilte også på laget. Vi gratulerer!

Nr.2 ble: Odd Mydland/ Svein Ove Hetlesæter-Jan Egil Karlsen/ Petter Guldbrandsen (ikke på bildet).

Gledelig med to juniorlag på startstreken. God innsats av begge lag.


Europamester Anders Brogeland, sammen med Are Landsvik, samt Sigrun Faag og Maren Idland Sægrov tok en sterk 4.plass.

Resultatene fra Handikap-KM finner du her.

Stor takk til Bjørn Svela som vanlig hadde kontroll. Takk også til Rita Edland Øyerhavn, som styrte KM lag handikap på beste vis.//

Klagenemda i aksjon - rettelse

Joda, klagenemda fungerer fortsatt bra!

Forleden skrev jeg en artikkel som ble kalt "Varmt, ja", fra Canberra, Australia nå i januar, hvor det var godt over 40 grader i skyggen, 50 grader varmere enn jeg fikk høre det var i Trondheim akkurat da.

Og som en i klagenemda sa: "det må ha vært litt varmt også i toppen da du skrev om sluttposisjonen, GeO". 

Han har rett.

Her er det fine sluttposisjonen som oppstod i det aktuelle spillet:

  

Det var altså ruter som var trumf, kontrakt 5 ruter, og spillefører har ikke gitt bort noen stikk så langt. Han er inne hos vest. Og jeg skrev:

Nord har åpnet og må nesten ha kløver ess og spar ess. Derfor spilles i diagramsituasjonen kløver konge!

(Det er altså nettopp det spillefører ikke må gjøre. Han må spille kløver dame!) Teksten fortsetter slik:

Nord må vinne det stikket, hvis ikke spilles simpelten liten mot damen etterpå for kun en kløvertaper.

(Men det riktige er altså motsatt. Damen må spilles, og nord må stikke, hvis ikke han gjør det spilles simplethen liten mot kongen)

Men idet nord vinner med kløver ess over kongen er han innspilt! (feil...vinner med esset over damen er riktig)

Han må enten spille spar som gir stikk for kongen som en kløver kan kastes hos øst på, eller spille kløver unna knekten til kombinert saks, 10-6-4 hos vest og K-8 hos øst. Nord har bare sorte kort igjen, men om han hadde hatt en hjerter i stedet for den fjerde kløvren ville å spillle den til dobbeltrenons gitt stjeling hos vest med avkast av kløvertaperen. Ved å finne det fine sluttspillet - kongen fra vest etter å ha eliminert - vinnes utgangen også om nord har A-J-9 i kløver! 

(Hvis kløver konge spilles i diagramsituasjonen lasjerer bare nord, og spillefører må tape to kløverstikk og til spar ess.) 

Riktig tekst er altså slik:

Nord har åpnet og må nesten ha kløver ess og spar ess. Derfor spilles i diagramsituasjonen kløver dame! Nord må vinne det stikket, hvis ikke spilles simpelten liten mot kongen etterpå for kun en kløvertaper. Men idet nord vinner med kløver ess over damen er han innspilt! Han må enten spille spar som gir stikk for kongen som en kløver kan kastes hos øst på, eller spille kløver unna knekten til kombinert saks, 10-6-4 hos vest og K-8 hos øst. Nord har bare sorte kort igjen, men om han hadde hatt en hjerter i stedet for den fjerde kløveren ville å spillle den til dobbeltrenons gitt stjeling hos vest med avkast av kløvertaperen. Ved å finne det fine sluttspillet - damen fra vest etter å ha eliminert - vinnes utgangen også om nord har A-J-9 i kløver! 

Beklager feilen.