PARFINALEN - sett fra langt hold (fredag)

Fredag startet parfinalen i Kragerø. Det er 48 kvalifiserte par, og de skal spille tre spill mot hvert av de andre parene. Etter 60 spill har Frode Holen-Leif Kvamsdal fra Sogn og Fjordane en knapp ledelse. De fem beste parene så langt er:

Alle resultater og spill finner du her.

NM-siden hvor du også finner link til bulletinene finner du her.

Mine forhåndsfavoritter som ble nevnt i et innlegg her i bloggen forleden er alle tre på skuddhold. Det blir en lang dag i morgen før mesterskapet avsluttes søndag.

I parturnering teller jo alle spill likt, det kan vinnes like mange matchpoints (MP) for det lille ekstra stikket i en delkontrakt som om du er alene om å melde og vinne 7 grand. Fra første dag tar vi likevel med et par store spill hvor det handlet om slem, eller ikke, og hvis det ble satset på slem - hvilken slem. Hvis du ikke selv spiller parfinalen, og ikke har sett disse to spillene kan du jo ta en spillers plass og ta spillene som en test.

La oss si din makker åpner med 1 kløver etter "standard norsk" system, enten 2+ kløver, eller kanskje 3+ kløver. Hvordan planlegger du meldingene?

Mange bruker "omvendt minor" hvor svaret 2 kløver er krav. Hvordan meldingene da går videre avhenger noe av hvillket opplegg makkerparet har avtalt. Men resultatet på spillet avhenger i stor grad av hvor optimistisk syd er. Han/hun får nemlig vite at makkeren har en 18-19 NT. Tar du sjansen på slem?

Det er en fin kløverfarge, men det er nokså tynt utenom. Makkerparet har kun 30 eller 31 HP til sammen, i minste laget for slem, men det er jo sannsynlig med fem kløverstikk. Det kan være en brukbar slem, men det kan også være nokså elendig hvis nord ikke har de riktige honnørene.

Ved ca. 1/4 av bordene gikk syd på til slem. Og det var nok ikke noen spesielt god slem, men hva gjør vel det når kortgudene er hjelpsomme.


La oss se på kontrakten ved kun å se på N/S sine kort først. Med ett stikk i ruter er det kun ti toppstikk. Hvis ruter ess sitter foran blir det stikk for både kongen og damen, og det er elleve sikre.

Det tolvte kommer fordi ruteren sitter 3-3! Det er visse sjanser om ruter sitter 4-2 hvis esset sitter foran (skvis).

Det er også et poeng at slem må slik det sitter spilles av nord, hvis ikke vil hjerterutspill fra vest være fatalt. Men hvor hjerter konge sitter plassert vet man jo ikke, så det kan like gjerne være best å spille kontrakt fra syd sin hånd om man igjen kun ser på N/S sine kort.

Slemmelderne fikk imidlertid kontraktene sine spilt av nord, og ingenting kunne stoppe dem fra å vinne tolv stikk i 6 kløver, eller 6 grand.

Tre par var i 6 grand og fikk +21 av 23 oppnåelige. Å spille 3 grand med tolv stikk ga akkurat middels, mens noen var uheldige og fikk -18 da de var i 3 grand på syds hånd og fikk kun ni stikk etter hjerterutspill.

I det neste spillet kan du ta øst sin plass.

Nord åpner med 1 hjerter. Melder du noe nå, og i så fall hva?

Det går an å melde inn 2 kløver, 3 kløver eller å si pass siden det er i gunstig sone. For å kunne si 3 kløver må man ha avtalt "sperr", og det er jo endel par som bruker innhopp som gode kort (flere HP).

Også 2 kløver innmelding bør inneholde mer verdier i form av HP. Selv bruker jeg den "regelen" at hvis jeg blir rød i fjeset hvis makker hopper til 3 grand over min innmelding på to-trinnet så skulle jeg ikke ha meldt inn. Ville jeg blitt rød i fjeset her etter 2 kløver inn og 3 grand fra makker? Vel, litt smårød kanskje, for går det slik vil det bli en 3 grand hvor det står bøtter og spann med stikk, eller det blir betelass. Kløveren kan jo gi mange stikk, men har makker et par små kløver (eller singelton) kan det blir forferdelig få stikk. Jeg hadde vært mer komfortabel med å gå inn på to trinnet med så lite HP hvis det hadde vært AK10 i topp på kløverfargen. Så selv ville jeg hoppet til 3 kløver - sperr - med dette, men det avhenger altså litt av stil. Det er kanskje et poeng i at det kan bli kostbart også i 3 kløver, men faremomentet med det er neppe stort.

Der jeg så på (på BBO) passet øst. Det er litt passivt etter min mening, men det kan hende øst ikke kunne si 3 kløver fordi det betyr noe annet enn sperremelding (kan være sterkt innhopp, kan også bety to-farget hånd for noen). Det er passivt fordi nå får motparten i fred og ro "snakket sammen" uten forstyrrelse, men det var ikke akkurat det som skjedde. Meldingene gikk etter hopp og sprett prinsippet slik:

Øst fikk altså en utspillsprøve også.

Det er en mulighet å ta for kløver ess selv om det er nokså sikkert at nord har kløver konge. I teorien kan øst ha to kløverstikk med A-Q bak nord, men det er et annet faremoment som øst bør ta med i betraktningen her. Syds meget lange ruterfarge går temmelig sikkert siden øst har damen dobbel. Dessuten ser øst at nords hjerterfarge også kan være veldig stikkgivende for spillefører siden øst selv har to små. Hvis ikke han tar for esset sitt nå kan det godt hende det ikke blir noen stikk på han i det hele tatt.

Øst tok for kløver ess, og det berget noen poeng for Ø/V siden hele spillet så slik ut:

Hvis vi først ser på hvordan meldingen 3 kløver fungerer. Det er kun seks stikk i kløverkontakt Ø/V, altså -800 hvis man blir doblet. I praksis er det omtrent umulig med disse kortene N/S.

Meldingene ved det bordet jeg så på kan nok diskuteres, men både syd sitt hopp til 6 ruter og nords uttak i 6 grand er vel, om ikke akkurat vitenskapelige meldinger grei nok praktisk bridge selv om det godt kan stå i storeslem med litt andre kort.

Å være i 6 grand var en brukbar sats her. Hvis ikke ruterfargen går kan spillefører forsøke hjerterfinessen og kanskje få nok stikk ved hjelp av den fargen. Slik det satt i ruter var det tretten stikk rett ned, og det ville blitt ett overstikk om øst ikke hadde tatt for kløver ess.

Fire par noterte +1020 for 6 grand med tretten som ga ca. 95% score. Å få med seg kløver ess ga ca. 25% til Ø/V, strøpoeng som det er verd å ta med seg!

Ett par havnet i 7 ruter spilt av syd, og de fikk seg en ren topp som nok ikke akkurat var helt fortjent da vest ikke fant kløver ut!

Å spille 6 ruter med tolv stikk var ganske vanlig, men det ga strø under middels til N/S.

PARFINALEN fortsetter i morgen lørdag, og spillingen starter klokken 10. Det hele overføres på BBO, så følg med!

 

 

 

 

 

 

 

Hvem vinner parfinalen?

Fredag starter årets finale i NM for par - PARFINALEN - og medaljene deles ut søndag ettermiddag.

Finalen spilles på Kragerø Resort og arrangør er Kragerø BK. Det blir overføringer på BBO.

Elisabeth Groseth og Vegar Næss har ansvaret for bulletinene, og åpningsbulletinen som allerede er publisert finner du her.

NM-siden hvor alt av informasjon, resultater osv. finner du her.  

Det kommer dessuten nyheter både Facebook og andre steder, og selv vil jeg følge med å lage rapporter "sett fra langt hold" i bloggen min på NBF sin side. 

Hvem vinner?

Det deltar 48 par i årets finale. En rask gjennomgang av startlisten viser at feltet er jevnt og godt, og etter min mening har omtrent halvparten av parene medaljesjanser om de spiller opp mot sitt beste. Det kan være enda noen flere som kan blande seg inn om de får til en maks-turnering. 

Jeg finner 8-10 naturlige gullkandidater, men vil ikke bli veldig overrasket om noen utenom den gruppen går helt til topps. Jeg har bestemt med å legge hodet litt på blokka og tippe, og det jeg falt ned på er at vinnerparet blir ett av disse tre parene (i tilfeldig rekkefølge):

Nils Kåre Kvangraven - Terje Lie

Sam Inge Høyland - Jo Arne Ovesen

Kristoffer Hegge - Håkon Kippe

Dette er nok ikke spesielt sprekt tippet, men det er mange par som ikke ligger langt bak disse parene på min liste. Til de av dere som mener dere er klare gullkandiater, men ikke er nevnt her av meg, vær trygg på at dere (alle 20...) er på den nevnte listen over 8-10 par.

LYKKE TIL!

 

 

  

SYSTEM OG AVTALER

Makkerpar som jobber flittig med systemet sitt opplever ikke sjelden at de innfører en konvensjon de har sansen for, men så dukker den "aldri" opp. Det kan gå mange klubbkvelder, ja kanskje mange turneringer uten at den "fine" avtalen blir brukt, og av og til skjer det at når den endelig dukker opp så glemmes avtalen av en av spillerne! Andre ganger er det slik at noe man har avtalt kommer gang etter gang i samme sesjon eller kamp. I en treningskamp forleden kom en spesialavtale som dekker kort som ikke er så frekvente to ganger i samme halvrunde. 

Det er populært med kortfargevisning, for eksempel Splinter, minisplinter og kortfargeinvitter. Disse meldigene gir makkeren en god pekepinn på om det er god tilpasning, dvs. om det er noe bortkastet i kortfargen, eller om alle honnørene er virksomme i de tre fargene hvor de behøves. Konvensjonen jeg skal vise et par eksempler på i dag er kortfargevisning etter å ha overført til en minorfarge over makkerens åpning 1NT. 

Det finnes mange forskjellge variasjoner av grandsystem, men nesten alle som spiller med sterk grand bruker overføringer til major. Det er har også mye for seg å bruke overføring til minorfarge, enten for å stoppe i 3 kløver/3 ruter, eller med sterkere kort. Dette kan gjøres på forskjellig måte, for eksempel kombinert med minorstayman (2S), eller rett og slett bruke overføring også til minorfargene.

Det kan ha noe for seg å bruke 2 spar som kløver og 2 grand for å overføre til ruter. Da er det et meldetrinn mellom overføringsmeldingen og 3 i minorfargen, og grandåpneren kan for eksempel bruke det trinnet til å vise tilpasning mens direkte 3 i minorfargen benekter tilpasning til minorfargen (eller det kan gjøres motsatt).

Vest            Øst

1NT            2S (=kløver)

2NT/3K

Øst kan nå passe på 3K, eller melde 3K over 2NT for å spille der. 

 

Vest                 Øst

1NT                  2NT (= ruter)

3K/3R             

Øst kan nå passe på 3R, eller melde 3R for å spille der.

Så er spørsmålet, hva bør en melding høyere enn 3K/3R fra den som overførte til minorfargen sin vise?

Det kan spilles som naturlig, firekorts farge + lang minorfarge. Det kan godt ha noe for seg. Jeg liker at man melder Stayman med den type hender, for da kan en ny melding etter å ha overført til minorfarge brukes som kortfarge.  

Vest                  Øst

2NT                   2S

3K                     3H = singel hjerter, i første omgang for å be åpneren velge beste utgang

Å bruke det slik gjør at makkerparet kan unngå "dumme" 3NT-kontrakter hvor 5 i minor er nedlegg og 3NT er håpløst fordi grandåpneren har for lite i svarhåndens kortfarge. Svarhånden kan av og til også bruke varianten for å finne ut om slem er bra, for han får en bra beskjed fra åpneren om hvordan kortene ser ut. 

Her er de to spillene som kom i den nevnte treningskampen forleden, og i begge tilfellene fungerte dette opplegget godt.

Hvis ikke Ø/V har et opplegg for å finne ut slikt må øst gjette hva som er riktig utgang. Hvis han bare går for 3NT uten å vite hva som er riktig kan det hende det blir en nitrist utgang, av og til helt uten hjerterstopper. Det er glimrende for svahånden å fortelle hva han har og la grandåpneren få bestemme!

Her hadde vest en enkel melding (3NT) med KQ10 i hjerter, og de finner den eneste utgangen som står. Hvis vest hadde hatt dårlig hjerter kunne de funnet 5 ruter som i så fall normalt ville hatt en god sjanse (vest har i så fall lite i hjerter og flere poeng i den andre fargene). 

I noen tilfeller har svarhånden lang minorfarge og så bra kort at slem kan være mulig om det er god tilpasning. Kortfargevisningen vil avsløre hvordan det ligger an, og en unngår en dårlig slem hvis det er for mye bortkastet i svarhåndens korte farge. 

 

Hvis svarhånden hadde hatt bare en vanlig utgangshånd ville han over 4H meldt 5 ruter som sign-off. Her har han akkurat nok til at det kan være slem, og bidrar med en kontrollmelding. Da bruker syd Key-Card Blackwood og de finner en ypperlig 6 ruter. 

Hva grandåpneren skal melde over kortfargevisningen om han ikke tror 3NT er riktig kan avtales på forskjellig måte. Jeg liker å løfte kortfargen til 4 for å si at kortene er helt perfekte. Det går an å si at man skal melde for eksempel 4K over 3H i dette tilfellet for å vise gode kort (som en kontrollmelding). Det er viktig at svaren får beskjed om den god grandhånd hvis han/hun er litt sleminteressert. Man kan avtale at om åpneren sier 4 ruter over 3 hjerter slik meldingene startet her så er det en vanlig grandhånd (ikke perfekte kort) hvor åpneren tror (eller vet) det er feil å være i 3NT. 

Full uttelling for dette opplegget får du om en så ypperlig slem som dette finnes, men også om 3NT unngås i de tilfellene hvor det kanskje ikke er en eneste stopper i svarhåndens kortfarge. 

 

 

"Vant" kampen - ble slått ut likevel

 I OCBL September Teams (BBO) ble det et uvanlig brutalt tap for Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen sitt lag (AMALGAMATED) i kvartfinalen.

Det begynte å se lysegrønt ut med få spill igjen, men med 23 IMP ut på de tre siste spillene gikk det galt, selv om laget deres faktisk scoret flest IMP i selve kampen! Det andre laget (HARRIS, England/Bulgaria) ) hadde nemlig "carry-over" på 8,1 IMP pga. bedre plassering i kvalifiseringen (de vant sin pulje), og det gjorde at totalresultatet ble 5,1 i favør HARRIS. 

Det norske parets lag ledet før det aller siste spillet, og det burde blitt uavgjort spill. Se om du gjør samme feilen som Grude-Johansens lagkamerat. Noen synes nok det er litt urettferdig å dra frem ett sånt spill i en kamp som blir hårfint tapt, og det er det. De andre kunne sikkert ordnet seier også, og det kan godt hende han som gjorde den avgjørende feilen spilte en god kamp. Men når det er en så dramatisk avslutning på kampen må det nesten fortelles.

                                                                     BLINDEMANN

Du sitter syd og skal spille motspill. Det har gått 1 spar (vest) - 2 spar, 4 spar så motspilleren på syds plass vet ikke veldig mye om vest sine kort. 

Nord spiller ut kløver dame til syds ess. Det ser nokså logisk ut å skifte til trumf for å forhindre mange stjelinger for spillefører hos blindemann, den korte trumfehånden.

Liten spar fra syd går til toeren fra vest og nords dame. Tilbake kommer spar 7 og spillefører forlanger knekten fra øst. Legger du kongen, eller liten?

Konge "går på draget" uansett, det er klart at det blir ikke flere trumfstikk til forsvaret. Det kan simpelthen ikke ha noen betydning for antall trumfstikk hva syd gjør. Så spiller det da noen rolle om syd legger på kongen eller liten?

Ja, det gjør det. Selv om det altså ikke koster noe i trumffargen som sådan koster det faktisk hele kampen og seminfinalebilletten:

Ved det andre bordet spilte Johansen 4 spar og fikk samme motspill, men han kom inn på hånden i andre sparrunde. Da var det ingen annen mulighet enn å trumfe en hjerter å håpe at damen satt tredje. Siden den ikke gjorde det måtte senere ett stikk i hjerter gis bort for å godspille den femte hjerteren, og det ble en taper i hver farge - en bet.

Siden HARRIS sin spillefører fikk lov å finne stikket for spar knekt var han inne hos øst. Spillefører hadde fortsatt et valg, ta hjerterfinesse, eller spille liten til esset og trumfe en hjerter i håp om damen tredje. Det er bare med damen tredje bak han tjener på å spille liten til esset og trumfe en hjerter, mens finessen får med at damen sitter fjerde foran, og om damen sitter tredje foran blir det samme hvordan det spilles. Han tok hjerterfinessen, og siden den holdt fikk han satt opp hjerteren med kun en stjeling. Dermed ble det kun en taper i trumf, en i ruter og en i kløver, +420 som sammen med +50 var verd 10 IMP. Grude-Johansen sitt lag hadde selv med det tapte spillet vunnet 3 IMP mer enn mostanderne på de 24 spillene, men kampen ble likevel tapt med 5,1 IMP når carryoveren ble medregnet. Brutalt. 

 

OCBL: Grude-Johansen i sluttspill

Lag GILLIS med fem nordmenn på laget hadde en mulighet for å kvalle til kvartfinalen i OCBL September Teams, men de måtte se seg slått av lag DE BOTTON i siste runde.

I samme pulje spilte lag ALGAMATED som bestod av Tor Eivind Grude-Lars Arthur Johansen, to amerikanere og to fra Tyrkia. Foruten stortapet de gikk seg på mot De BOTTON (0 VP) spilte de solid hele veien og kvallet som nr. 2 i gruppen. I skrivende stund spiller de kvartfinale mot en England-Bulgaria kombinasjon, lag HARRIS.

Her et interessant slemspill fra kvartfinalen. 

Hvilken slem ville du helst vært i?

6 spar? 6 kløver? Storeslem?

Både 7 spar og 7 kløver har sjanser. Sparkontrakt er kanskje best. Hvis kløveren sitter veldig skjevt (bak) kan jo ruteren gi mange stikk i stedet, og i så fall gi avkast for både to kløver og en hjerter. Det er hvis for eksempel ruter dame sitter tredje. Hvis ikke ruteren ordner seg til det formålet kan kløveren forsøkes etterpå. På den annen side kan det bli fælt i sparkontrakt om den fargen sitter 5-1. 

Det er nok for hardt å være i storeslem. Spørsmålet er hvilken lilleslem som er best. 

Svenske Aarne var i 6 spar uten at motparten hadde meldt noe. Det er en glimrende slem. Selv om sparen sitter 5-1 er det gode sjanser.

Kontrakten ble spilt av nord pga. av en systemvariant. Det kom hjerter konge ut fra øst til esset. Trumfen ble tatt ut i fire runder (vest hadde fire trumf), så A-K i ruter med hjerteravkast. Warne stjal så en ruter og ville fått ett stikk til i den fargen hvis damen satt tredje. I så fall ville han ikke vært avhengig av tre stikk i kløver og kunne simpelthen forsøkt kløverfinesse for overstikket. Siden ruter dame ikke falt måtte han ha tre kløverstikk, dvs. unngå to tapere. Ser du safevarianten med denne kløverkombinasjonen?

Spillefører tåler altså en taper i kløver, og i lagkamp er det veldig viktig å sikre seg kontrakten. Å ikke få tak i ett overstikk man kunne fått kan koste 1 IMP, men det er veldig mye verre om en slem eller utgang ikke vinnes hvis den kunne vært vunnet på en sikker måte med å safespille og gi avkall på ett mulig overstikk.

Problemet i kløver er at det kan sitte 4-1, og spilles kløver konge først blir det da to tapere om øst har Q-10-x-x. Denne kløverfargen er som hentet fra læreboka. Så lenge en tåler å avgi ett stikk i fargen er det en 100% løsning.

Start med kløver ess. La oss si begge følger med småkort. Da spilles liten kløver fra nord. Hvis øst ikke har flere kløver stikkes med kongen fulgt av liten mot knekten som godspiller den - kun en taper i fargen. Hvis øst følger med tier eller dame stikkes selvsagt med kongen og alt er i orden. Hvis øst derimot følger med liten kløver i fargens andre runde må det tas finesse med åtteren. Om øst faktisk har Q-10-x-x vinner åtteren stikket, og fargen er løst med kun en taper. Hvis vest kan stikke kløver 8 sitter fargen 3-2 og kongen vil i neste runde ta ut forsvarets siste kløver. Warne spilte slik, helt korrekt, men tapte ett stikk på det:

Her er det faktisk slik at i lagkamp er det god bridge å få kun tolv stikk i 6 spar for å sikre seg kontrakten selv om det er enkelt å se at det kan bli tretten stikk når en ser alle kortene!

Svensken vant likevel ett IMP da det ble spilt 6 kløver med 13 stikk ved det andre bordet. Ja, der ble det tretten stikk. Med andre ord tok ikke spillefører noen safevariant i kløver, men der hadde øst vært innpå med et svakt innhopp i hjerter som gjorde situasjonen ble litt annerledes. 

 

 

OCBL September Teams - GILLIS klatrer

I den internasjonale lagturneringen på BBO denne uken deltar endel nordmenn. Lag GILLIS består foruten Simon Gillis av Erik Sælensminde, Fredrik og Tor Helness, Geir Brekka, Espen Erichsen og Øyvind Saur. De fikk en dårlig start, men onsdag førte to fine seiere dem opp på 3.plass av de åtte lagene i puljen. For lag De BOTTON gikk det motsatt vei på onsdag, og de er nok ute av bildet med kun en kamp igjen å spille. De skal imidlertid møte GILLIS i siste kamp, og da må nok GILLIS vinne ganske klart for å bli på topp-2 som gir billett til kvartfinalen. I samme pulje spiller Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen sitt lag, og de har gjort det bra. Før siste runde ligger de på 2.plass nesten 11 VP foran lag GILLIS. 

Onsdag var "gamlefar" Tor med på GILLIS sitt lag, og han suste rett til topps på butleren. I kampen mot Slovakia ble det nesten ren overkjøring. De slovakiske spillerne gjorde en rekke svake ting i spill hvor de norske spilte støtt og godt. Her var det et motspill som klikket for slovakene:

         BLINDEMANN

 

Mot Tor Helness sin 4 hjerter spilte vest ut kløver 5 (norsk fordeling) til liten fra nord, østs knekt og syds treer. Øst tok i andre stikk for en stor kløver og registrerte at syd fulgte med kløver 4 og vest med åtteren. Med andre ord var utspillet fra tre små kløver (9-8-5).

Hva nå?

Øst har jo et potensiale i sin single spar, men skal han kunne få seg en stjeling må han skifte til spar nå, og vest må ha trumfesset så han kommer inn idet øst fortsatt har igjen en trumf. Dessuten må syd ha dobbelton spar for at det motspillet skal kunne funke. Det virker mer naturlig å skifte til ruter.

Er det noe hjelp å få fra makker her?

Vel, det er klart at i en situasjon hvor utspillerens kløverbeholding er kjent, og han har kun "uinterresante" kort i fargen, kan han forsøke å signalisere (Laviinthal). Her har utspilleren 9-8-5, det vet øst. Etter å ha spilt ut kløver 5 kan han neste gang følge med nieren, eller åtteren. Det bør ha en Lavithal-betydning, i alle fall er det en indikasjon. Dog er det kanskje litt kryptisk at vest skal kunne signalisere for sparskift hvis han har trumfesset, for vest vet jo ikke at makkeren har singelton spar. Men i prinsippet er det mulig i alle fall å forsøke å hjelpe makker i slike situasjoner, og det kan være nyttig i situasjoner hvor det er helt umulig for han som er inne å ha noen formening om hva som er riktig. 

Øst skiftet til spar, et motspill som er helt basert i håpet om at vest har trumfesset. Det ble feil:

 

Etter to runder kløver og sparskift til kongen og esset spilte Tor trumfknekten, så kløver dame fra nord. Da fikk han presset ut østs siste store kløver. Senere kunne han kaste en ruter på godspilt kløver 10. Det ble altså ti stikk og en fet +420.

Som du ser kan forsvaret ta de fire første stikkene hvis øst skifter til ruter.

Ved det andre bordet spilte Geir Brekka ut trumf mot 4 hjerter. Spillefører vant med knekten og spilte ruter med det samme. Ø/V tok raskt de fire minorstikkene og noterte en bet, GILLIS +50 Ø/V, og spillet var verd 10 IMP. 

 

 

 

NM for klubblag: storlag slått ut

I NM for klubblag vil de siste finalelagene bli klare i helgen etter at de siste 6.rundekampen er spilt. Så langt har tre lag kvalifisert seg ved å vinne i 6.runde. I tillegg får arrangøren av lagfinalen (Larvik/Horten) med et lag. De som så langt har kommet seg gjennom alle rundekampen og sikret seg finaleplass er:

TopBridge 4 (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes)

Vikersund 3 (Lars Øyvind Allard, Håvard Jensen, Per Ove Grime og Cato Sundeng)

Båsmo BK 3 (Kurt-Ove Thomassen, Sven Gunnar Karlberg, Alexander Flakstad og Håkon Bogen)

De lagene som har spilt med kun fire spillere i rundekampene vil ventenlig komplettere laget sitt med et par eller en spiller, men det får vi komme tilbake til.

Båsmo BK 3 tok en fin skalp i 6.runde da de slo ut Bergen Akademiske BK 1 som alltid er blant de største favorittene i NM for klubblag. Klubben fra Bergen har et premieskap med en haug medaljer og mange av dem gull. Mot Båsmo fikk de bank. Laget fra Helgeland tok en stor ledelse ved halvtid og holdt greit unna. De vant kampen med 63 IMP til slutt.

Her er et godt bidrag til Båsmo sin seiersmargin:

Kurt-Ove Thomassen var i 7NT, en glimrende kontrakt. Det er tolv toppstikk i rene honnører, og det trettende kan komme ved å få ett ekstra i hjerter som forutsetter kun at fargen ikke sitter verre enn 4-2. Det er også en mulighet i ruter som kan vært fordelt 3-3. Og om ingenting sitter snilt er det alltid en mulighet for at samme motstander har holdet i begge fargene og kan bli utsatt for en skvis.

Slik var det her, ingen av de røde fargene oppførte seg. 

Idet hjerteren ble testet viste det seg at øst hadde fem hjerter. Og vest hadde ruterhold. Men øst var også utstyrt med fem kløver så han var alene om holdet i den fargen, og skvisen kom ganske automatisk da Thomassen tok sine toppstikk i spar, hjerter og ruter. Etter det var det kun fire kort igjen, fire kløver igjen hos syd. Nord var inne, og øst måtte holde sin siste hjerter om ikke nords hjerter 8 skulle gi stikk, så da ble det ikke plass til fire kløver hos øst. (Det er også gode muligheter for tosidig skvis i dette spillet. Det kan spesielt interesserte pusle litt med selv, bare plasser øst med kløverstopperen og fem hjerter, og vest med ruterstopperen)

Ved det andre bordet ble det spilt lilleslem. Man må vel ha lov å si det var greit at skvisen fungerte siden det var så gode sjanser i 7NT, og Båsmo vant fortjent 13 IMP på spillet. 

Her er et spill hvor begge lag gjorde det bra:

Det er åttekorts majortilpasning, men hvis de havner i 4 hjerter som er en bra kontrakt går det nok galt pga. den uheldige hjertersitsen. 

Alexander Flakstad var i 3NT etter at vest hadde meldt inn spar. Det kom liten ruter ut til østs nier og syds knekt. Igjen satt hjerterfargen skjevt, og med kun fire stikk i den fargen var det kun åtte toppstikk. Det er imidlertid ressurser her, og med informasjonen om at vest meldte inn er det mange måter å få fatt i det niende. Å spille blindt på at øst har kløver ess er nok ikke riktig i denne konteksten, vest er favoritt til å ha det kortet. Syd vet også at vest sannsynlig ikke har helt toppsterk spar som for eks. KQJ da han trolig med det ville spilt ut den fargen.

Alexander tok de fire hjerterstikkene, og vest fikk de veldig tungt med å finne avkast. Han satte seg med dobbel kløver, og spillefører fortsatte med liten spar til tieren. Vest stakk og fridde seg med ruter dame som syd stakk. Spar ess ble innkassert, så det tredje ruterstikket fulgt av nok en ruter som satte inn vest. Han måtte avslutte unna kløver ess slik at syds kløver konge ga kontraktstikket.  

Ved det andre bordet unngikk også Bergen AK den farlige utgangen i hjerter. Også der ble 3NT vunnet etter en litt annen utvikling. Et godt spill for bergenslaget, men i denne kampen måtte de altså finne seg i et for dem uvanlig klart tap. 

 

Nok en storturnering på BBO

OCBL (Online Contract Bridge League) arrangerer denne uken September Open Teams på BBO med 32 lag på startstreken. Lagene er fordelt i fire puljer, og etter grunnspillet (7 kamper) blir det kvartfinale, semifinale og finale.

Det er fire lag med norske spillere. Best innsats av lag med nordmenn så langt i turneringen er av lag ALGAMATED med Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De ligger på 2.plass i puljen etter fire kamper, mens lag De BOTTON (Hoftaniska) ligger på 4.plass i samme pulje. Grude-Johansen sitt lag har vunnet tre kamper klart, men fikk skikkelig stryk da de møtte De BOTTON. Idet de allerede lå under ganske solid ble vondt til verre.

Hoftaniska spiller i denne turneringen med engelskmannen Tom Townsend. Her stod de på nokså hardt og endte i 6 spar med nord (Hoftaniska) som spillefører etter en overføringsmelding fra syd.

Hvordan spiller du 6 spar etter hjerter 3 (fjerde høyeste) i utspill fra øst?

Spillefører slapp den første hjerteren til vests konge. Det kom ruter tilbake til esset. Noen trumfrunder ble tatt, men da han hadde igjen to spar gikk han på kløveren. Han måtte mest sannsynligvis få tak i tre kløverstikk om dette skal gå bra, så han tok finessen med knekten. Om øst har kongen går det ikke å presse ut den mot trumf da det kun gir ett ekstra kløverstikk. Kløverfinessen med knekten holdt, og da begynte det å lysne. Slik så hele spillet ut:

Siden kløver konge satt tredje ble det tre kløverstikk etter en finesse og en kløverstjeling. Spillefører hadde dermed tolv stikk (6-1-2-3=12). Om ikke kløver konge sitter tredje er det flere interessante skvismuligheter. både enkel skvis og tosidig kan fungere.

Pluss 1430 var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med de samme tolv stikkene.

I neste spill ble det om mulig enda verre for ALGAMATED.

                                                       BLINDEMANN

Johansen spilte ut en stor hjerter mot 5 spar doblet. Jeg kjenner ikke avtalene deres for honnørutspill, og da spesielt på fem-trinnet. På kongeutspill på fem-trinnet er det mange som legger fordeling. I så fall visste vest at øst hadde en eller tre hjerter.

Hva ville du spilt i andre stikk?

Husk at vest ikke ante noen ting om hvor kløver konge var plassert. Hvis noen nå begynner å snakke om Lavinthal (hjerter 2) så holder ikke det. Den hjertertoeren kan godt være singelton noen ganger. Motspillet er ikke lett her, og da vest fortsatte med hjerter kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen og kaste en kløver fra nord på syds femte ruter!

Det var altså en bet å hente i 5 spar doblet, men kontrakten føyk hjem i røyk og damp, +650 til N/S.

Merk den enorme dobbeltilpasningen (begge sider har tilpasning i to farger) det er i dette spillet. Det er ti enkle stikk i spar N/S, og Ø/V har elleve stikk i hjerter!

Ved det andre bordet fikk vest spille 5 hjerter hvor han kun tapte til spar ess og ruter ess, Ø/V + 450. Vunnet utgang begge veier (den ene doblet) var verd 15 IMP til lag De BOTTON som vant kampen 20-0 (VP).

Reisebrev: Privat turnering

En planlagt Norge og Europatur fra New Zealand hvor jeg bor ble det ingenting av i Covid-året 2020. Vi får heller ikke dra til Australia som er målet flere ganger i året, som oftest for å spille bridge. Derfor er det med glede jeg likevel kan levere dette "reisebrevet".

New Zealand er et av landene med minst tilfeller av Covid-19. Men de er strenge her, og da det etter en periode med null nye tilfeller kom et lite utbrudd var det rett i lock-down igjen. Og der er vi, dog med litt mindre restriksjoner nå enn da det var på det verste. Den planlage NZ Bridge Congress i september kan imidlertid godt bli kansellert, og både weekend-turneringer og klubb-bridge er kansellert akkurat nå. 

I helgen hadde en gruppe bridgevenner planlagt en utflukt til en idyllisk liten by som heter Gisborne på østkysten mot Stillehavet. Gisborne var ny opplevelse for meg, og en flott en selv om pub'en stengte klokken 20! Men hva gjør vel det når en for et par netter bor i et lite palass! 

Herskapelig spillested i Gisborne - Cedar House som ble bygd i 1910.

I tillegg til at det var ment som ren hyggetur i alt dette lock-down maset hadde vi tenkt oss å spille en lokal bridgeturnering. Den ble kansellert, men da det med visse restriksjoner fortsatt er lov å reise innenlands dro vi likevel. For å døyve bridgeabstinensene arrangerte vi en privat turnering, "Gisborne Invitational", raskt omdøpt til Ginsborne INTERNATIONAL Invitational" da vi fant ut at det i vår lille gruppe på åtte spillere var aner fra åtte forskjellige nasjoner. I tillegg til New Zealand var det noen som hadde bindinger til Norge, Libanon, Irland, Skottland, England, Ungarn og Filipinene!

Det ble en luksushelg med opphold på et lite, men fantastisk hotell, utfulkt med vinsmaking i lunchen osv, og alt sammen til en relativt rimelig penge.

Og det ble tid til bridge også. Vi spilte en lagkamp og en parturnering før vi avsluttet med singelturnering. Nivået var fra enkelte nesten nybegynnere til noen landslagsspillere.

Her er et par spill fra helgen. Det første spillet ble avgjort i meldingene.

Du er giver og alle er i faresonen. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

La oss si du åpner med 2 kløver og makker svarer 2 ruter som er nærmest obligatorisk (kan godt være balansert, positiv hånd). Blir den neste meldingen din 2 hjerter, eller 2 grand?

De fleste eksperter viser slike 5-3-3-2 hender som grandhånd samme hvilket grandintervall det er fra 15 og oppover. Hvis du melder 2NT nå (22-24) blir det ikke så lett å finne toppkontrakten i dette tilfellet. Men det blir heller ikke så lett om du sier 2 hjerter. Det er makkers første melding som kunne vært mer beskrivende.

Det er mange som omtrent har sluttet med å svare positivt i farge over 2 kløver for å la åpneren ha mest mulig rom til å vise sin hånd. Jeg tror imidlertid det er riktig å fortelle om fargen sin med det samme når man har en positiv hånd, hvis fargen er bra. Hvilket krav til fargens styrke man har er et avtalespørsmål. Noen sier det må være to av de tre topphonnørene, andre lemper litt på det kravet når det gjelder svarene 2 hjerter og 2 spar.

Fordelen med å få vist en god farge med det samme er stor når den ene spilleren har en voldsomt sterk hånd. Av og til blir det enkelt for han rett og slett å telle stikk!

Her blir det slik om øst svarer 2 spar. Hvis det starter med 2 kløver-2 ruter, 2NT må øst overføre til spar, men hva gjør han så? Slem er enkelt å melde, men det står i storeslem, for hvordan vite at det er tretten stikk omtrent rett ned. Makkerparet har tross alt relativt balanserte hender og kun 33HP til sammen. Selv om åpneren sier 2 hjerter etter 2 kløver-2ruter blir det vanskelig å "se for seg" alle stikkene. At det er storeslem her er jo pga. av de har hver sin femkorts farge og de to fargene gir ti stikk til sammen.

Etter 2 kløver-2 spar er det mye enklere.

Det ble kun meldt lilleslem ved det bordet jeg satt, men slik gikk meldingene ved det andre bordet: 

Hvis Ø/V har det nevnte kravet til fargekvailitet for det positive svaret 2 spar behøver egentlig ikke vest spørre om trumf dame for å finne ut om det kortet, men spørsmålet gir mer informasjon også. Hvis øst ikke har trumfdamen meldes 5 i trumffargen (så kan vi noen ganger stoppe der). Hvis han har trumfdamen, men ikke mer å fortelle om hopper han til 6 i trumffargen. Andre meldinger viser trumf dame samt kongen i den fargen man melder.

Det var nyttig informasjon for vest som vet at det er to farger som går, ti stikk til sammen der, samt A+K i ruter og kløver ess = tretten stikk!

Vest kunne (burde?) nok ha avsluttet med 7NT som kan være litt bedre enn 7 spar. Spar eller hjerter kan sitte grusomt skjevt, og gjør det det kan 7 NT likevel stå, for eksempel ved hjelp av en kløverfinesse om det er nødvendig om en av majorfargene gir kun fire stikk. Det kan i teorien også komme hjerter ut til stjeling (5-0) mot 7 spar, mens 7NT har sjanser likevel. Men for all del, å finne frem til storslem er bra, og her var det tretten enkle stikk.

Det andre spillet vi tar med handlet om valg av spilleplan.

Du sitter altså vest og har havnet i 2 hjerter etter makkers 2 kløver som viste begge major over motpartens åpning 1NT. Det ville vel ikke vært noe å si på om du hadde invitert til utgang, men kanskje blir det kun åtte stikk. Dette var i parturneringen, og om det ikke blir ni stikk så er det jo glimrende å ha stoppet.

Nord spilte ut ruter dame. Planlegg spillet.

Hun som spilte 2 hjerter var alt for rask på labben her. Feilen skjedde som så ofte i første stikk da hun omtrent med det samme forlangte liten ruter fra bordet (øst). Da kom ikke spillefører seg hjem (til vest) i tide til godspilt kløverstikk for ruteravkast.

Hun stakk utspillet med ruter konge og spilte trumf til bordet som vant det stikket, så kløver til kongen. Nord stakk og spilte mer ruter (syd hadde lagt styrke på utspillet da han hadde tieren å hjelpe til med).

Dermed kunne ikke spillefører unngå å tape to sparstikk, ett til trumfesset, ett til kløver ess og i tillegg ble det altså en taper i ruter. Hun vant sin kontrakt, +110, men det var likevel tapt spill da Ø/V vant 1 grand med ett overstikk ved det andre bordet (nord hadde der åpnet med 1 kløver da han brukte svak grand).

I Ø/V sin 1 grand burde det ikke blitt så mange stikk, men spillefører skrapte sammen til åtte og noterte +120, akkurat nok til å slå 2 hjerter med åtte stikk - et typisk parturneringsspill.

Å ta de ni stikkene som er der i hjerterkontrakt bør ikke være for vanskelig om spillefører bare tenker noen sekunder før han setter i gang. Ruteren ser uskylig ut, to stikk liksom, men man må huske å tenke på hvor det er fint å ha den andre honnøren når en av dem blir revet bort med det samme. Og det er hos vest det er fint å ha den ene gjenværende ruterhonnøren.

Altså: opp med ruter ess i første stikk, kløver til kongen i andre stikk. Mer ruter vinnes med kongen, så kløverstikket med ruteravkast. Det tapes kun to i spar, ett i hjerter og ett i kløver, +140.

 

 

 

MINOR ALT 1 - Spennende semifinale!

Idet dette skrives (torsdag kveld norsk tid) er semifinalen i MINOR ALT INVITATIONAL 1 nettopp avsluttet.

Lag GILLIS spilte mot det knallsterke laget GUPTA. De stilte med de med franske Bessis-Volcker og nederlandske Muller-De Wijs, alle spillere i den ypperste verdenselite. GILLIS består som nevnt tidligere av de tre nordmennene Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik  Sælensminde. De tre andre på laget er Sjoert Brink, Bas Drijver og Simon Gillis. 

I første del av kampen som gikk over 24 spill kom GILLIS litt "på hæla", men de hadde 6,1 IMP carryover fra kvalifiseringen. De lå imidlertid under med 21 IMP (totalt 14,9).

Så kom en redusering idet syv spill gjenstod å spille:

Der Brink satt vest og Drijver øst slengte Brink inn en rutermelding etter 1NT fra nord og 2 kløver fra syd. Nord endte i 3NT og Drijver spilte lydig ut ruter ess og fortsatte fargen. Spillefører lasjerte og vant med ruter konge i tredje ruterrunde. Siden han ikke visste hvordan det satt tok han naturlig nok sparfinessen som røk til den single kongen - tre bet.

Lindqvist fikk spille 3NT uten at vest hadde meldt. Øst spilte ut hjerter 10 som ble vunnet av nord før sparfinessen ble tatt ved det bordet også. Fra vest kom en stor ruter. Lindqvist la lavt, men på neste store ruter prøvde han kongen (vest kunne jo hatt AQJ i fargen). Øst vant med ruter ess over kongen, men hadde ikke flere ruter å spille. Dermed ble kontrakten vunnet siden øst også hadde kløver ess. Pluss 400 var sammen med +150 fra det andre bordet verd 11 IMP, og dermed lå GILLIS kun 3,9 IMP under.

Idet seks spill gjenstod spilte Brink-Drijver 3NT som enkelt ble vunnet (vant tolv stikk), mens Bessis-Vocker meldte en ganske hard slem. Det satt nokså snilt, og tolv stikk ble vunnet. Det ga 12 IMP til GUPTA og ledelsen deres økte til 15,9 IMP (carry-overen inkludert).

Det gikk 5 IMP samme vei i et delkontraktsspill, GILLIS under med 20,9.

Ved de4t ene bordet var de ferdige, men Boye og Espen sitt bord hadde igjen fire spill.

Kunne GILLIS komme tilbake likevel på de fire siste spillene?

Det måtte smelle...

Så smalt det i alle fall litt. 

Brink-Drijver hadde spilt 2 spar med en bet. Da motparten var i 3 spar dro Boye til. Hans spar 8 (Q-8 fjerde) var et godt kort (spillefører kunne ikke få trumfet ruter med sine små trumf sammen med dobbel ruter. Det ble en kamp mellom spillefører og forsvaret, og da Bessis kjempet seg til åtte stikk ble det kun +100 og 2 IMP til GILLIS som lå under med 18.9 IMP med tre spill igjen.

Brink og Drijver hadde 24 HP til sammen og en nikorts rutertilpasning. De var i ferd med å stoppe i 1NT da Nord meldte inn og var i grunnen tatt hvis Ø/V hadde kunne doblet han. Det gjorde de ikke og noterte +150 for tre udoblede bet.

GUPTAs Bessis-Volcker meldte utgang, og om den kunne vinnes var det nok avgjort i favør GUPTA, hvis den gikk bet ville det bli en liten gevinst for GILLIS.

Kontrakten gikk en bet etter godt motspill av det norske paret, 6 IMP til GILLIS, og det var fortsatt muligheter!

GUPTA sin ledelse var nå på 12,9 IMP med to spill igjen!

AVJØRELSEN

Syd hadde åpnet (1 kløver). Er dette en god utgang (4 spar)?

Det er vel det, men nokså hardt meldt.

Brink-Drijver spilte 3 spar og fikk elleve stikk da alt satt snilt i de sorte fargene.

For GUPTA meldte Bessis-Volcker 4 spar, og da Volcker startet litt spesielt så det ut som om han kunne vikle seg inn i en situasjon hvor han måtte gjette ruteren. Motspillet var for en gangs skyld ikke optimalt, men kontrakten kan vinnes uansett. Det ble til slutt elleve stikk der også, og dermed forsvant spenningen siden spillet ga 11 IMP til GUPTA.

Det siste spillet ga en dobbelscore i favør GILLIS i et delkontraktsspill (6 IMP) og sluttresultatet ble GILLIS: 45,1 - GUPTA: 62.

Bare NESTEN for Bakke-Grude

Da grunnspillet (Round robin) i Minor ALT invitational 1 (BBO) ble avsluttet måtte lag Lebowitz  (med Bakke-Grude) vinne ganske stort for å gå videre til semifinalen. Det så lysegrønt ut ved halvtid mot det laget de kjempet mot om semifinaleplassen. I andre halvrunde gikk det tyngre, og i aller siste spill kom dette:

Hvilken kontrakt ville du ønsket å være i? 6 spar? 7 spar?

Det er langt i fra håpløst å være i storeslem. Men det er to røde tapere som må dekkes opp, så kløverfargen må gi fire stikk. Pga. kløver 9 og 10 er det ekstra sjanser i tillegg til at fargen rett og slett kan sitte 3-3 slik at to ekstra stikk enkelt kan godspilles med en kløverstjeling.

Bakke-Grude sine lagkamerater meldte 7 spar mens de stoppet i 6 spar mot det norske paret. Mot storeslemmen spilt av nord kom ruter 7 i utspill fra øst. Er det en variant å slippe utspillet til damen?

Spillefører vurderte selvsagt det, men i storeslem er det ikke så morsomt å gå bet i første stikk bare for senere kanskje å oppdage at kløveren satt snilt og det ville vært enkelt å vinne tretten stikk. Spillefører gikk opp med ruter ess og tok ut trumfen før han gikk i gang med å godspille kløver. Siden den fargen ikke satt som bestilt ble det imidlertid en bet:

Kun ett ekstra stikk kunne godspilles i kløver og det ble en taper - en bet i 7 spar. Det kostet 14 IMP. Det var selvsagt surt for spillefører å finne ut at utspillet var unna ruter konge og tretten stikk kunne blitt vunnet ved å la utspillet løpe til ruter dame. Hvis 7 spar hadde blitt vunnet ville lag LEBOWITZ gått videre. 

Lag GILLIS med tre nordmenn (Brogeland, Lindqvist, Sælensminde) ledet stort sett gjennom hele Round Robin og var allerede klare for semifinale før den siste kampen. Da det ble det klart tap, men de kom likevel på 2.plass i kvaliken og spiller i skrivende stund semifinale mot lag GUPTA, nettopp laget som påførte det "norske" laget tapet i siste runde.

 

Minor ALT 1: Bakke-Grude slo lederlaget (KORRIGERT)

Onsdag var det norsk oppgjør i runde 5 i denne internasjonale lagturneringen på BBO. Tor Eivind Grude-Christian Bakke sitt lag LEBOWITZ møtte lag GILLIS med Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik Sælensminde.

LEBOWITZ hadde så langt ikke fått det til å klaffe, men mot lederlaget ble det en fin seier. Her er et spill som bidro, og det viser hvordan forskjellige valg i meldingene - åpne eller ikke åpne, sperre eller ikke sperre osv. - kan påvirke det endelige resultatet.

Med lag GILLIS N/S åpnet Simon Gillis (nord) med pass. Grude sa 1NT (15-17), pass fra syd, og vest valgte å bruke Stayman. Da spratt nord til 4 ruter. Det er uvanlig at grandåpneren melder på fire-trinnet neste gang, men her gir det mening. Hele grandåpningen er "virksom" med ingen ting bortkastet i ruter, og han har en fin femkorts farge. Grude meldte 4 hjerter og ingen hadde noe å tilføye. Det ble en taper i ruter og en i spar, +450 til Ø/V.

Ved det andre bordet hadde nord andre planer:

Mot Brogeland-Lindqvist åpnet nord med 1 ruter. Å åpne tror jeg er beste melding med denne hånden selv om det godt kan være litt tilfeldig hvordan det slår ut i enkeltspill.

I går roste jeg Brogeland-Lindqvist for en meget god treffprosent i slemspillene. Her gikk det galt da Espen (øst) meldte slem da han nok følte han hadde perfekte kort mot makkerens kortfarge i ruter og hjertertilpasning (4R). Merk at om vest har spar konge i stedet for damen er det en perfekt lilleslem.

Her var selvsagt 6 hjerter temmelig dårlig da kontrakten var avhengig av spar konge singel. Det var bare ett kort unna, men selvsagt var det feil å være i 6 hjerter her når man ser alle kortene. Ett par til av de åtte Ø/V-parene gikk bet i slem.

KORREKSJON:

Det siste avsnittet er ikke riktig. Slemmen (6H) er langt i fra så dårlig som jeg hevdet. Innlegget ble antagelig skrevet uten å "huske" at vest hadde spar knekt. Siden han har det kortet er 6 hjerter i praksis avhengig av at nord har spar konge. Hvis vest hadde hatt spar konge i stedet for Q-J ville slemmen vært glimrende med samme antall HP hos Ø/V tilsammen. 

Spillet ga 11 IMP til lag LEBOWITZ som vant kampen med 22 IMP.

Etter det tapet ledet fortsatt GILLIS turneringen, og med to kamper igjen lå fortsatt LEBOWITZ på nedre del av tabellen. I den nest siste kampen har i skrivende stund GILLIS en stor ledelse og det er nokså sikkert at de går videre. Etter det jeg fikk vite mot slutten av runde 6 har LEBOWITZ i alle fall teoretisk mulighet til å kvalle med en god seier i siste runde som spilles torsdag ettermiddag norsk tid. 

VAKKER BRIDGE I MINOR ALT INVITATIONAL

I MINOR ALT på BBO har lagene spilt fire av syv kvaifiseringskamper. Lag GILLIS med tre nordmenn (Brogeland, Lindqvist og Sælensminde) leder kvaliken med nesten 10 VP. Det handler først og fremst om å bli på topp-4 for å gå videre til semifinale.

Lag Lebowitz med Bakke-Grude sliter og må få til en voldsom avslutning om det skal kunne bli viderespill.

Vi tar med et vakkert spill fra kveldskampen tirsdag hvor GILLIS møtte det amerikanske laget POTTER.

Det er omtrent verdier for slem siden Ø/V har en god trumftilpasning i kløver og fin fordeling. Men siden ruteren er fordelt med esset tredje mot tieren femte er det ingen veldig god slem, men den har sjanser. Hvis østs hjerter konge hadde vært en ruterhonnør ville det vært betydelig bedre. En sjanse er sparfinessen. Sitter spar dame hos nord kan en ruter kastes fra vests hånd i tredje runde spar.

Mot Boye (vest) sin 6 kløver kom hjerter ut til kongen.

Trumffargen er som hentet ut av læreboka. Hvis Ø/V også hadde hatt kløver 10 ville en honnør fra vests hånd vært riktig spill for å få med seg knekten fjerde på hvilken som helst side. Her er kløverhonnør fra vest feil spilt.

Siden tieren mangler kan ikke spillefører løse fargen uten taper uansett om nord har fire kløver (J-10 fjerde der er sikkert stopper), men med alle de fire uteværende trumfene hos syd går det bra om det startes med damen først! Sitsen (4-0) oppdages i så fall idet damen spilles og det kan tas en markert dobbelfinesse over syds beholdning om han altså faktisk har fire kløver. Om det sitter 3-1 eller 2-2 i fargen spiller det ingen rolle hvilken honnør det startes med. Slik satt det:

Boye spilte i andre stikk ruter til esset. Det var nok for å forberede et eventuelt innspill hvis det sitter snillere, for eksempel 2-2 i trumf. Da kan majorfargene elimineres, og N/S kan settes inn i ruter mens det fortsatt er trumf på begge sider. Hvis det sitter som her i ruter kan ikke motparten få tatt to ruterstikk, og det kunne blitt en slik innspill-situasjon hvis det var mulig å ha trumf igjen på begge hender. Hvis ruteren er "frosset" (blokkert) får de ikke tatt to ruterstikk, og den som kommer inn i ruter må spille til dobbeltrenons som gir stjeling med ruteravkast fra vest. Siden trumfen satt skjevt går ikke dette, men å ta ruter ess tidlig var nok for at en motspiller med kongen dobbel ikke så tidlig skulle se at han måtte å avblokkere ved å legge kongen under esset slik at makkeren kan få tak i de to ruterstikkene hvis den fargen spilles.

Etter ruter ess ble vests lille hjerter trumfet med kløver 8 (viktig for å gjøre det komfortabelt med hensyn til overgang til vest senere), så trumfdamen for å få med seg mest mulig i trumf, også 4-0 med alle fire hos syd. Og slik satt det altså.

Kløver 9 ble spilt fra øst, og det spiller ingen rolle om syd legger i en stor eller ikke. Han dekket med tieren, vest stakk over, og spar til esset ble fulgt av kløver til syveren (det var derfor det var viktig å trumfe den lille hjerteren med kløver 8, ikke med østs minste trumf). Etter å ha tatt ut syd fjerde trumf så det slik ut:

Nå er absolutt sparfinessen en mulighet å satse på, men som du ser blir det feil. Boye leste nok rutersitsen her og antok at N/S trolig ikke kunne få tatt de to ruterstikkene hvis han spilte ruter. Derfor spilte han ruter 8. Nord kan ikke stikke opp, for da faller jo damen og tieren blir godspilt. Nord la ruter 9, liten fra øst og syd fikk for ruter dame. Han kunne fri seg med hjerter til vests ess. Så kom den siste trumfen med disse kortene igjen:

Kløver 6 ble spilt. Boye visste at nord satt med den største ruteren, og derfor var han show-up skviset! Dvs. at hvis nord hadde hatt spar dame ville han vært nødt til kaste seg ned på singel dame slik at det kortet kommer på med to kort igjen. Nord kastet spar og det var klart at han kun hadde igjen kun en spar idet spar ble spilt mot K-J. Siden det ikke var damen som kom på var det ikke lenger noen variant å ta sparfinessen med knekten, nord kunne jo ikke ha damen lenger. Spar konge ble derfor spilt, og siden damen kom på var det en særdeles fet +1370 til notering. Ved det andre bordet rotet spillefører seg helt bort i 5 kløver og gikk to bet! Spillet ga hele 17 IMP til lag GILLIS i kampen de vant med 16 IMP

 

 

Mer internasjonal bridge på BBO

Denne uken går nok en ALT-turnering på BBO, MINOR ALT INVITATIONAL 1.

Disse invitasjonsturneringene er stort sett for internasjonale toppspillere, og det er en fin måte for proffspillere å tjene noen kroner nå som det ikke spilles noen store live-turneringer.

De deltar denne gangen åtte lag som spiller Round Robin (grunnspill) før det blir kvartfinale, semifinale og finale mot slutten av uken for de fire beste i grunnspillet. Kampene starter hver dag klokken 16 norsk tid.

To lag har med norsk spillere:

GILLIS som foruten Simon Gillis og nederlenderne Bas Drijver-Sjoert Brink har med norske Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik Sælensminde.

Lag LEBOWITZ består av to svensker, noen amerikanere og norske Tor Eivind Grude-Christian Bakke.

Det vil som vanlig i disse turneringene bli tusenvis av bakspillere. Kampene blir dog ikke overført i vu-graph (rama), men du kan bakspille dine favoritter ved simpelthen å gå til det bordet de spiller. Her er nick-names for spillerne på de to "norske" lagene:

Hjemmesiden for denne turneringen med alt av resultater, butler, bulletiner osv. finner du her.

GOD START FOR LAG GILLIS

Begge disse lagene startet med en fin seier. Bakke-Grude sitt lag gikk seg imidlertid på et tap i andre runde.

Lag GILLIS står med to solide seiere så langt. Det skyldes bla. at både Brogeland-Lindqvist og Sælensminde-Gillis fikk til noen skikkelige gladlister. I den andre kampen traff Brogeland-Lindqvist veldig bra i slemspillene. Her er et par spill hvor mange av parene i det sterke feltet fikk problemer.

Når/hvis syd viser en hånd god nok for utgangskrav over nords åpning 1 spar er det vanskelig å stoppe i utgang.

Mange bruke 2 kløver som tvetydig så det kan inneholde en limithånd med trekorts støtte. Jeg er usikker på hva Boye har vist når han melder som han gjorde her, han svarte 2 kløver og sa 4 spar over nords gjenmelding 2 ruter. Antageligvis er denne hånden maks for de meldingene av syd. Lindqvist (nord) gjorde det riktige da han ga opp og passet på 4 spar, for slem er ikke bra selv om den ikke er helt uten sjanser. For å unngå to rutertapere må både ruter ess og kløver konge sitte hos øst, eller øst må ha A-Q dobbel i ruter. Slik satt det ikke, og fem av åtte N/S-par gikk bet i slem. I GILLIS sin kamp skjedde det, og spillet ga 13 IMP da det ble to bet i 6 spar ved det andre bordet

Her meldte det norske paret godt. Syds 3 hjerter over gjenmeldingen 1 NT var "suit-set", dvs. svarhånden sier at hjerter er trumf, og han er sleminteressert. Hvis man vil invitere til utgang gjøres det via 2 kløver (XY).

Over 3 hjerter kom noen kontrollmeldinger og Key Card Blackwood, og de luktet litt på storeslem før de endte i 6 hjerter.

Lilleslem er høyt nok, men storeslem er langt i fra dårlig. Den står om trumfen ikke gir taper og ruteren kan godspilles. Hvis hjerteren er taperfri blir det kun problemer om vest har ruter dame femte da. Hvis ikke det sitter slik kan ett ekstra stikk i ruter godspilles for å kunne kaste kløvertaperen.

Det satt snilt, og det var derfor tretten enkle stikk. Det var imidlertid nok med lilleslem, og GILLIS vant 11 IMP da N/S ved det andre bordet stoppet i utgang. Tre av de åtte N/S-parene spilte kun utgang.

Det nærmer seg PARFINALE!

Årets parfinale går av stabelen i Kragerø 18.-20. september.

Idylliske Kragerø er stedet for parfinalistene i september

NM for par (PARFINALEN) har alltid hatt en høy status i norsk bridge, og for mange er den nok sammen med LAGIFINALEN (finaleb i NM for klubblag) det største man kan få delta i. 

Spillingen vil foregå på Kragerø Resort. Det sies å være et fantastisk sted fem minutter med båt fra Kragerø sentrum.

I kretsene pågår NM PAR-kvalifisering i kretsmesterskapene. Mange kretser har allerede gjennomført det og kvallet sine representanter til årets parfinale.

Informasjon om kvalifiserte deltagere og andre ting (resultater når vi kommer så langt) som angår PARFINALEN finner du her.

I årets parfinale vil det delta 48 par, litt mindre enn færst planlagt. Det er fordi årets bridgefestival var litt amputert, og noen av de turneringene som ville gitt plass i parfinalen for vinnerparet ble ikke arrangert. Vinnerparet fra NM Mix-par har dog en plass.

I 2019 vant Sam Inge Høyland og Jo Arne Ovesen som allerede har kvalifisert seg til årets finale og blir ett av favorittparene.

Fra parfinalen i 2019. Ingen blir overrasket om noen disse kjemper om tittelen også i 2020.

 

 

 

 

RAPPORT FRA FINALEN I ALT MIX III

Andre halvrunde i finalen mellom ZORLU (Tyrkia) og DONNER (Norge, Sverige og USA) startet forrykende. Helgemo-Larssons lag DONNER ledet altså med 8,1 IMP ved halvtid, og i aller første spill økte ledelsen.

Flertallet av internasjonale topp-par spiller med femkorts majoråpninger. Helgemo sverger til fire-korts hjerteråpning, og i dette første spillet var det blink. Det tyrkiske paret fant ikke en gang sin ni-korts hjertertilpasning. Det må medgis at det også skyldtes at Per-Ola Cullin meldte inn en slags psykisk 1NT(om de da ikke har «Comic NT» på repertoaret?) med åtte gående kløver! Det tyrkiske paret endte i delkontrakt i ruter hvor Helgemo spilte 5 hjerter doblet med hjemgang, 12 IMP inn!

Ledelsen var da oppe i 20,1 IMP, men så kom to store svingspill ut. Det ene var at det tyrkiske laget fant en fin storeslem som ikke ble funnet ved det andre bordet. Etter tre spill stod det i halvrunden 21-12 (11 IMP utslag per spill!) i favør av ZORLU som plutselig ledet kampen med 0,9 IMP.

En delkontraktssving gikk i favør DONNER, men like etter fant den tyrkiske spillefører absolutt alt i en sparutgang. Hun spilte helt «på merket» og noterte 620. Det bli ikke kopiert, og kontrakten kollapset ved det andre bordet, tre bet. Med 14 IMP til ZORLU idet spillet lå plutselig DONNER under med 8,1 IMP.

For en thriller!

Midtveis i halvrunden kom dette spillet hvor Geir satt øst og skulle spille motspill:

BLINDEMANN

Meldignene hadde gått slik:

Geir satt altså øst og spilte ut spar konge som vant stikket, og vest la spar 7 som så ut som svakhet. Geir så kun det vi ser her, og han skiftet til hjerter 8 som ville være helt gull om vest hadde hatt hjerter dame. Slik så hele spillet ut:

Spillefører kunne sluppet hjerterskiftet til damen og enkelt vunnet kontrakten. Kontrakten kan dessuten vinnes uansett motspill, og hjerterskift er nok det eneste som kan skape trøbbel.

Da spillefører ikke slapp hjerteren (var vel redd for hjerter konge hos vest og spar gjennom A-J) ble det bet, men Ø/V måtte være forsiktige. Kløveren kunne ikke utnyttes før forsvaret hadde fem stikk.

Ruterfinessen ble tatt og røk til østs dame. Geir fortsatte med ruter som ble vunnet hos nord for å beholde inntak til syd på ruter 10. Så ble det spilt tre ganger kløver som vest vant. Kløveren var godspilt. Nå må vest spille hjerter for at Ø/V skal kunne ta to hjerterstikk, og det tror jeg nok Jessica ville funnet uansett. Geir hjelp imidlertid til så godt han kunne og kastet spar dame i tredje kløverrunde. Hjerter kom fra vest, en bet.

Ved det andre bordet startet det også med spar konge i utspill mot nords 3NT, og kongen fikk beholde stikket. Men der hadde tydeligvis ikke Ø/V det helt klart med hensyn signalene sine, for øst fortsatte med spar rett inn i nords A-J. Kontrakten ble etter den starten vunnet med to overstikk.

Spillet ga 11 IMP til lag DONNER som tok tilbake ledelsen, men kun med 2,1 IMP.

Om det hadde vært spennende så langt så ble det ikke noe mindre dramatikk i spill 9.

Noen har kanskje ikke helt klar avtale for denne doblingen. Siden vest ikke kunne melde første gangen er det logisk at det er straffedobling, en sterk hånd med god spar bak åpneren.

Øst spilte ut spar til liten og kongen. Nå er det ikke lett for vest å vite hva som er riktig, og hun fortsatte med en hjerterhonnør, svakhet fra øst (lavt kort styrke, så han la syveren, så tydelig svakhet som mulig). Hva nå?

Husk Jessica (vest) så ikke mer enn sine egne kort og blindemann (syd). Hun fant etter å ha tenkt seg lenge om det beste skiftet, liten kløver! Spilleførers beste forsøk ville da vært å legge kongen (slik det satt), og så dukket fra Q-x hos syd idet øst spiller kløver knekt og pinner ut nords tier senere. Men han la kløver 10, øst dekket med knekten. Nå har Ø/V fire kløverstikk uansett. Spillefører forsøkte å lasjere, men øst fortsatte med kløver til esset og mer kløver derfra. Kontrakten var dømt til minst -300. Mot slutten så Helgemo at det ikke var nødvendig å cashe inn to doblede bet og fant motspillet som ga en enorm +500 for tre bet!

Glimrende motspill!

Det var enda mer dramatisk ved det andre bordet!

Michielsen (nord) endte i 1 grand redoblet!

Etter en litt skummel start på spillet så det ut som om det kunne bli minst to redoblede -600, eller kanskje tre redoblede og en helt grusom -1000!

Motspillerne ble imidlertid litt for ivrige etter å få tatt den redoblede beten, så motspillet var langt fra perfekt. Spillefører fikk til slutt seks stikk som kostet «kun» -200. Dermed ga det skumle spillet 7 IMP til DONNER, og de ledet kampen med 9,1 IMP.

Det kom et spill hvor ZORLU vant 1 IMP for et overstikk, Donner fortsatt foran, nå med 8,1 IMP.

Etter et uavgjort spill kom det som kanskje kan kalles avgjørelsen. ZORLU sitt Ø/V par meldte - litt umotivert vil jeg si - slem hvor de manglet to ess. Larsson-Helgemo spilte 5 kløver med elleve stikk. De to essene ble raskt tatt mot ZORLU sin "slem", og spillet ga 10 deilige IMP inn for lag DONNER som ledet med 18,1 IMP.

Sa jeg avgjørelsen?

Vel, å lede med 18 IMP er bra, men det er langt ifra noen sikker ledelse selv om det kun gjenstår fire spill. Situasjonen minnet meg litt om den grusomme avslutningen på Gold Coast finalen tidligere i år, en hendelse jeg uten suksess har forsøkt å fortrenge. Da forsvant en ledelse med 30 IMP i de tre siste spillene.

Det er ikke over før det er over…

"Briljant, Jessica!"

Det var hva Geir Helgemo utbrøt da hennes vakre motspill var funnet i kampens tredje siste spill. Med glimt i øyet (vil jeg tro) repliserte den tyrkiske spilleføreren «I hate her».

Michielsen-Cullin spilte 3NT uten at Ø/V hadde meldt, og med ruter ut ble det to bet.

Ved Helgemo-Larssons bord var det mye farligere da vest åpnet med 1 hjerter, og derfor ble hjerter 3 naturlig nok utspillet mot nords 3NT. Det gikk liten, hjerter 10 og nords dame. Spar ble spilt til kongen og esset.

Nå står kontrakten hvis ikke vest spiller et bestemt kort. Ser du med åpne kort hvilket kort?

Jessica fant det riktig skiftet, og det riktige kortet selv om hun altså ikke så mer enn sine egne kort og syd sine.

Det må spilles ruter 9!

Hvis hun skifter til ruter 3 går det ruter 10 og damen fra øst. Idet øst spiller liten ruter tilbake til kongen og vest så spiller ruter 9 blokkerer spillefører for østs to siste ruterstikk ved å legge lavt fra J-5 gjenværende. Øst har jo A-8-7 bak og stikker han over vests nier står jo nords knekt. Og legger han liten ruter er ikke hans kort interessante lenger!

Å skifte til ruter konge hjelper heller ikke. Den vinner stikket, og ruter 9 i neste stikk går til tieren og damen. Da er det øst som er inne, og vest kan ikke komme inn igjen for å spille gjennom nords gjenværende ruter J-5.

Å skifte til ruter 9 er altså løsningen, og den ble funnet.

Det gikk ruter 9, 10, dame, liten ruter tilbake til kongen, og nå kom ruter 3 fra vest som gjennomspilte nords J-5 med østs A-8-7 bak!

Et riktig kanonmotspill, og DONNER beholdt sin gode ledelse.

En fin triumf for Geir Helgemo og Jessica Larsson

Da var det nesten over, for i nest siste spill ble en tynn 3NT vunnet ved begge bord. Kun et ekstremresultat til slutt kunne ha tatt fra DONNER seieren. Det kom imidlertid en helt standard utgang som ikke ga utslag, og DONNER vant finalen med 70,1 – 52.

På vinnerlaget spilte foruten Jessica Larsson og Geir Helgemo disse: Gary Donner, Per-Ola Cullin, Marion Michielsen og Cecilia Rimstedt.

FINALESEIER etter forrykende andre halvrunde!

I ALT MIX II finalen ble det seier til lag DONNER med Jessica Larsson og Geir Helgemo.

VI GRATULERER!

Vi kommer om en liten stund tilbake med en fyldig rapport fra den spennende og svært interessante avslutningen av kampen.

ALT MIX III: Spennende finale! (halvtidsrapport)

I ALT MIX III finalens første sett tok tyrkiske ZORLU ledelsen i starten med mot lag DONNER, men DONNER sine spillere spilte veldig tett og kom seg foran til halvtid.

Stillingen er 24-16, og de 24 IMP’ene ble vunnet ble vunnet kun ved hjelp av småsvinger, den største svingen de vant var +5 IMP!

Når det ene laget vinner 11 av 16 spill tyder det på at de rett og slett spiller bedre. Men vi får se i andre halvrunde, det skal spilles kun 16 spill.

Det var imidlertid ZORLU som fikk inn det store svingspillet (13 IMP) som så slik ut:

Den tyrkiske spilleføreren fikk kløver ut mot 3NT. Hvis den fargen hadde vært fordelt 4-2 eller bedre ville det vært ni sikre stikk (1+1+2+5), men da det var kun fire kløverstikk å hente måtte spillefører få tak i ett ekstra i ruter.

Kløversitsen ble oppdaget umiddelbart da den andre kløverhonnøren ble tatt fra bordet. Nå har spillefører et valg, ta ruterfinesse som gir det niende med en gang hvis syd har ruter dame, eller spille ruter A-K-J i håp om å sette opp den fjerde ruteren. Merk at det etter denne starten er kun ett inntak hos øst, spar ess..

Hva er beste variant i ruter?

Det er fort gjort å tenke at ruterfinesse er best (50%), men hvis den ryker går det galt selv om det er tre ruterstikk ved å spille fargen fra topp, for nord kan skifte til spar. Da ryker inntaket til den fjerde ruteren hos øst. Det skiftet må imidlertid finnes hvis nord kommer inn på ruter dame mens vests ruterhonnører blokkerer.

Ved å toppe vinnes hver gang fargen sitter 3-3 (36%), men også om tieren eller damen sitter dobbel, eller singel. Det er dog også et poeng at syd har kun en kløver og derfor er favoritt til å ha ruterlengde. Den aller beste spilleplanen er nok i alle fall å spille en ruter til esset i andre stikk, så kløver til øst for å se om fargen gir fem stikk. Gjør den det tas kun de ni stikkene i full fart. Etter denne starten ville spillefører også kunne claimet ni stikk om tieren eller damen i ruter hadde kommet på i første ruterrunde. 

Spillefører tok ruterfinesse i tredje stikk, og kontrakten kunne gått bet om nord hadde skiftet til spar som tar bort inntaket til den fjered ruteren fordi vests honnører blokkerer. Men syd hadde i andre kløverrunde signalisert hjerter, og nord skiftet derfor naturlig nok til hjerter konge. Vest stakk og kunne avblokkere ruterhonnørene mens spar ess var i behold. Siden ruteren ga det nødvendige ekstra stikket ble det vunnet 1+1+3+4=9 stikk, ZORLU +600.

Gary Donner fikk spar 8 ut mot sin 3NT. Han lasjerte som kanskje ikke er best her (?), og syd vant det første stikket. Hjerter dame kom tilbake, lasjert, og neste hjerter ble vunnet med esset. Siden kløveren ikke satt var det båre åtte stikk fra topp. Da spillefører tok alle sine sidestikk før han forsøkte ruterfinessen i et forsøk på å vinne ni stikk fikk han ikke flere stikk, heller ikke for den andre ruterhonnøren sin, og kontrakten gikk to bet.

Med -200 ved det bordet ble det 13 IMP ut for lag DONNER.

Andre halvrunde følger nå fredag kveld start ca. klokken 22.30 norsk tid).

Det ser jo ut til å bli jevnt, men merk at DONNER har carry-over 0,1 IMP slik at om de faktiske IMP’ene i kampen er like til slutt så vinner DONNER turneringen.

I siste halvrunde skal Jessica Larsson-Geir Helgemo som ikke spilte i det første settet på banen for lag DONNER. Kampen overføres på BBO.

Helgemo og Larsson til finalen!

I ALT MIX III (på BBO) gikk lag DONNER med Geir Helgemo og Jessica Larsson greit til finalen da et fransk lag ble slått i semifinalen. Etter overkjøring i første halvrunde (57-1) kunne de koste på seg å tape den andre halvrunden og likevel gå videre til finalen med god margin (40 IMP).

I finalen som i skrivende stund (kl 21 norsk tid) nettopp har startet spilles 2 x 16 spill. finalemotstander er det tyrkiske laget ZORLU.

 

SURT TAP (trodde jeg...) VAR SEIER!

Torsdag ble siste runde i kvalifiseringen og kvartfinalen spilt i ALT MIX III, en internasjonal lagturnering som spilles på BBO. Det «norske» laget DONNER vant sin siste kvalik-kamp og ble nr. 3 (av 14 lag). Deretter ble det kvartfinale mot det franske laget GRAND SUD.

Å kalle lag DONNER for norsk er vel å ta litt hardt i da lagets eneste nordmann er Geir Helgemo. Men vi kan vel med litt god vilje kanskje etter hvert regne makkeren, svenske Jessica Larsson som halvt norsk? Laget er mer svensk med Per-Ola Cullin, Marion Michielsen (egentlig nederlandsk) og Cecilia Rimstedt samt amerikanske Gary Donner.

Siste kvalifiseringskamp startet med et spill som igjen illustrerer at en normal fargebehandling ikke nødvendigvis er riktig i det aktuelle spillets kontekst.

Geir Helgemo (øst) åpnet med 1 grand. Mange vil automatisk åpne med 1 kløver med slikt, men hva har de så tenkt å melde i andre melderunde? Det blir etter et forventet 1-over-1 svar et håpløst problem med gjenmeldingen, og å åpne med 1 grand er mye bedre da det løser det problemet og viser styrken med det samme.

Etter overføring til hjerter fra vest sleminviterte hun. Da hun senere fikk vite om to Key-Cards uten trumfdamen hos øst meldte hun 6 hjerter. Hun hadde tross alt 16 poeng og en god sekskorts farge mot makkerens grandåpning, men det manglet ett nøkkelkort (ruter ess) samt trumf dame. Hun håpet nok øst hadde tre-korts hjerter, og med stor tiltro til Geir sine kvaliteter som spillefører meldte hun slemmen.

Øst var altså spillefører, og syd spilte ut spar 3. Hvordan ville du spilt kontrakten?

Det er en taper i ruter. Hvis vi ser kun på trumffargen så er det teknisk korrekt å spille hjerter ess og så ta finesse. Det er bedre enn å spille hjerter til nieren som tar med seg like mye (damen i saks) om hjerteren sitter 3-2, men en direkte finesse i fargens første runde kan tape til singel dame. Esset først tar i alle fall med seg singel dame hos nord. Det er imidlertid ikke veldig mye dårligere å toppe (40-60) som blir riktig her siden damen sitter dobbel hos nord.

Men det er altså hjerterfargen isolert sett.

Siden det ikke kom ruter ut er det en sjanse selv om hjerteren gir en taper hvis spillefører kan bli kvitt vests rutere i tide. Det er også en spar som må plasseres et sted.

Geir vant sparutspillet med esset og spilte hjerter til esset (av og til kommer damen på), spar til kongen og spar til stjeling med hjerter 9. Så spilte han kløver til kongen og hjerter konge. Siden damen falt var det tolv enkle stikk.

Hvis trumfdamen ikke hadde kommet på under kongen ville det fortsatt vært muligheter hvis den med damen tredje i trumf følger kløver tre ganger slik at spillefører blir kvitt begge vest sine rutere før motspilleren kan trumfe. De kombinerte sjansene gir nok totalt sett en bedre sjanse enn å satse alt på hjertervalget.

Meldt og vunnet slem var verd 11 IMP da Ø/V ved det andre bordet stoppet i utgang.

KVARTFINALEN

Kampen mot det franske laget ble veldig spennende. For noen av oss som logget oss på BBO etter at kampen hadde startet var det en bristende forutsetning fordi vi ikke hadde fulgt helt med helt på alt. Forklaring på det kommer til slutt i denne artikkelen. La oss se på hvordan slutten av dramaet så ut for bl.a. meg.

Med ti spill (av 28) igjen ledet det franske laget med 2 IMP, men da kom dette:

Marion Michielsen (nord) var i 4 spar doblet. Øst spilte ut ruter ess og skiftet til kløver. Forsvaret tok to stikk i den fargen og spilte en tredje runde kløver som nord trumfet. Marion simpelthen tok en ruterstjeling før hun tok ut trumfen og kunne kaste den siste ruteren på det tredje hjerterstikket fra syd, +790.

Det er klart 4 spar kan betes på flere måter. De kan for eksempel med et double-dummy motspill få to kløverstikk, ett i ruter og to hjerterstjelinger (vest har i teorien to inntak). Men det er mye lettere med åpne kort enn ved bordet.

Mot Jessica (vest) og Geir spilte nord 4 spar udoblet så spillet ville bli vunnet med 5 IMP selv om kontrakten ble vunnet.

Geir spilte ut kløver knekt til esset. Nå er det et vanskelig for vest å vite hva som er riktig. Med så god kontroll på hjerteren valgte hun å skifte til trumf for å begrense mulighetene for å trumfe ruter hos syd. Spillefører vant det stikket hos syd og spilte ruter dame som fikk gå rundt til østs ess. Han spilte mer trumf, og det ble igjen kun en trumf hos syd. Nord stakk og tok en ruterstjeling. Nå kunne ikke spillefører komme seg over til nord for å ta ut øst sin siste trumf på noen annen måte enn å spille hjerter. Hvis det spilles kløver fra syd vinner øst og forsvaret tar et ruterstikk – en bet. Etter ruterstjeling hos syd ble det derfor spilt hjerter til damen som ville fungert fint om ikke fargen satt 5-0. Men Geir kunne stjele og tok for kløver konge før de også fikk et ruterstikk – to bet!

Spillet ga 14 IMP og DONNER tok en 12 IMPs ledelse.

Like etterpå gikk et motspill mot 3NT galt for DONNER, 12 IMP ut og lagene stod helt likt med kun åtte spill igjen. Så kom noen overstikk-imps i favør DONNER og en fin dobbelscore i et delkontrakts-spill, og «vårt» lag ledet med 10 IMP idet tre spill gjenstod etter at begge lag hadde meldt og vunnet en fin slem. Da DONNER tapte 2 IMP i nest siste spill var ledelsen 8 IMP, og et «kjedelig» spill til slutt ville for dem vært å foretrekke.

Og det kom et spill som normalt ikke vil gitt mer utslag enn en kanskje en delkontrakts-sving, men nokså uheldig ble spillet kostbart.

En opplysende dobling som etter min mening er normal og nokså opplagt startet det hele. Doblingen over motpartens 1 spar ble avgitt med fordelingen 2-3-3-5 og 14 poeng. Makkeren sa 2 hjerter som normalt ville vært en greit nok kontrakt. Åpneren som hadde en sterk hånd doblet opplysende med singel hjerter. Da doblingen ble passet ut og gjort om til straffedobling var de ute å kjøre i den hjerterkontrakten, og pga. veldig skjev sits ble det -500 i et spill hvor motparten kun kunne vinne delkontrakt.

Ved det andre bordet åpnet ikke DONNER sin spiller med 1 spar, men med en 1 sterk, kunstig kløver. Dermed kunne ikke nestemann doble opplysende, og de var «out of the woods».

Lag DONNER endte i 2 spar. Med det utspillet som kom så det vel ut som det kunne vinnes ni stikk, +140. Det ville i så fall gitt tapt spill med 8 IMP med -500 ved det andre bordet, og kampen ville endt helt likt! Hva regelen om hva som skjer er i et sånt tilfelle er i den turneringen vites ikke, men det ble ikke noe poeng da spillefører vant kun åtte stikk, +110, og spillet ga det franske laget 9 IMP. Ifølge scoren på BBO hadde det franske laget vunnet kampen med 1 fattig IMP.

Trodde i alle fall noen av oss som så på.

Like etterpå kom en gladnyhet for oss som holdt med det norsk/svensk/amerikanske laget. De hadde 3,1 IMP carry-over fra kvalifiseringen pga. bedre plassering der. Det var ikke tatt med i scoren på ble vist på BBO. Dermed vant DONNER kvartfinalen med 2,1 IMP og er klare for semifinalen!

Spillerne på lag DONNER visste selvsagt det riktige resultatet og at de hadde vunnet det nervepirrende oppgjøret. Mange tilskuere var sikkert også klar over det, men både jeg og flere andre son fulgte med så på IMP'ene som stod på BBO og trodde DONNER hadde gått seg på et surt tap.

Både semifinalen og finalen spilles fredag. Kampene kan følges på BBO og det starter (sa vidt jeg vet) klokken 17 norsk tid.

Turneringens web-side med resultater, bulletiner og annen informasjon finner du her.