Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

England: SURT TAP!

Erik Berg og Tor Eivind Grude spilte glimrende i Spring Fours i England og var svært nære å vinne den prestisjetunge turneringen med lag DYSON. De ledet før de siste 8 spillene, men kampen mot PLACKETT var meget jevn.

PLACKETT tok over ledelsen da dette dramatiske spillet kom hvor Grude fikk et kjedelig valg, og bommet. Ingen skal komme å si at det er opplagt hva som er riktig å gjøre her.

Øst hadde i meldingene vist 5-5 i majorfargene, og uten at jeg har detaljene i det norske parets system tror jeg øst hadde vist to nøkkelkort og benektet trumf dame før vest avga en storeslemsinvitt (5NT) som øst tok i mot.

Dette er omtrent hva utspilleren (syd) vet, etter at det hadde startet med 1S-2K som normalt er en naturlig melding.

Det tok lang tid før utspillet kom, i alle fall virket det slik under overføringen på BBO. Man kan anta det var en god del spørsmål om betydningen av meldingsforløpet.

Vest spilte ut liten kløver.

Storeslemmen var litt i hardeste laget, men sjanserik. Det ser ut som om det må gjettes om kløverfinessen skal tas, eller gå opp med kløver ess i første stikk og så ta ruterfinesse senere.

Spiller det noen rolle hvem som sitter syd?

Det gjør nok det noen ganger, i praksis.

Syd var Andrew Robson, som i mange tiår har vært en av Englands mest profilerte spillere. Han kan godt ha spilt ut unna kløver konge for å sette spillefører på prøve med det samme.

Spillefører tenkte antagelig omtrent slik, og han bestemte seg for å ta kløverfinessen i stedet for å satse på at nord satt med ruter konge. Men da ble det bet i storeslemmen i aller første stikk:

Du og jeg som ser alle kortene ser raskt at kan 7 hjerter vinnes ved enten å ta ruterfinesse, eller trumfe en kløver og se at kongen kommer på. Det er imidlertid noe helt annet ved bordet...

Og det ble altså en bet, i et spill som ikke vil bli så lett å glemme for det norske paret da man kan si det ble nokså avgjørende for kamputfallet. Ved det andre bordet ble det også meldt 7 hjerter, men der spilte syd ut ruter. Da var spillet kjapt over, tretten stikk på mindre enn tretten sekunder. En bet ved de ene bordet pluss vunnet storeslem ved det andre er verd 17 IMP selv om det er utenfor sonen.

PLACKETT tok nå en bra ledelse, men DYSON kom tilbake mot slutten og var kun 8 IMP bak før kampens siste spill. En sving var nødvendig, men det ble uavgjort spill da begge N/S-parene meldte en bra slem hvor alt var tett foruten sidefargen kløver som bestod av KQ87 mot 10954. Hvis den fargen gir kun en taper står slem. Men det satt A-J-x bak konge-dame, og det var ingen andre muligheter for å bli kvitt kløver. En bet ved begge bord, så å stoppe i utgang i det spillet ville vært godt nok for DYSON. Men det blir etterpåklokskap, det var en bra slem, og den jevne kampen var tapt med 8 IMP.

 

Nok et sterkt resultat på Tor Eivnd Grude sin bridge-CV

Stadig gode resultater, og Erik Berg er fortsatt i storform

Sur avslutning, men likevel er dette et meget sterkt resultat av det norske paret. Berg var for øvrig på vinnerlaget i Winther Games i Frankrike forleden. Da var han lagkamerat med engelsk-bergenseren Espen Erichsen som i denne finalekampen i England var motstander på vinnerlaget PLACKETT. På vinnerlaget i Spring Fours spilte også svenske Peter Bertheau i tillegg til fire briter.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.