Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Hvilken slem? (fra en rundekamp)

I sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag vant Steinkjer BK 1 overlegent over Klepp 5. Her er et spill fra den kampen:

Syd var giver og N/S i sonen. N/S for Klepp meldte slik:

2 hjerter var fjerde farge krav.

Hvordan ville du ha spilt 6NT etter hjerter 8 i utspill fra vest?

Det er ti sikre stikk og ett stikk kan enkelt godspilles i spar. Mulighetene for det tolvte er å få to sparstikk, eller tre kløverstikk. 

Spillefører startet med spar til kongen som vant stikket. Hvis kongen hadde blitt stukket ville det vært mulig å prøve kløverfinesse med knekten, men det ville også vært visse skvismuligheter. Kløverfinessen er jo en 50% sjanse. Men det er en mulig sparfinesse her også! Den må imidlertid tas i fargens første runde. I stedet for spar til kongen kunne spillefører prøvd tieren og forlagt vunnet slem om tieren vinner stikket, eller krever esset. 

Det koker litt ned til hvilken finesse som bør prøves. Da spillefører altså ikke prøvde sparfinessen ble det bet da hele spillet så slik ut:

Hvilken av de sorte finessen som går bra er tilfeldig. Så det var kanskje litt uheldig å gå bet i 6NT? Vest måtte legge liten spar idet syd spilte spar mot bordet, for tar vest for esset er det tolv sikre stikk.

Det ser ut til å være noen skvissjanser her, men da må sitsene leses perfekt, og det blir uansett litt kronglete med overganger.

Men hvorfor spille 6NT når det er en kjent, god trumftilpasning?

Vel, av og til står 6NT mens det er bet i trumfkontrakten. Men med en ni-korts trumftilpasning og dobbelton kløver på den ene siden (singel spar på den andre) er det ofte slik at det er lettere å få fatt i tolv stikk i trumfkontrakt enn i grand. 

Steinkjers N/S-par meldte 6 ruter. I den kontrakten måtte det bli tolv stikk omtrent uansett spilleplan slik det sitter. Steinkjer noterte +1370, og spillet ga dem 16 IMP på vei mot plass i lagfinalen.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.