Innlegg fra Snorre Aalberg

"Hvorfor vinner noen lag oftere enn andre?"

Snorre Aalberg ga seg som NBF-blogger for en tid siden etter å ha vært veldig produktiv i flere år. Nå forteller han at det forleden ble litt kløe i skrivehånda igjen. Den velskrevne og fyldige artikkelen som er et resultat av denne skrivekløen kan leses ved å åpne den vedlagte PDF.-filen. Link: javascript:void(0);/*1479371446271*/

Snorre gjør i artikkelen en analyse av forskjeller på de aller beste og de neste beste i internasjonal bridge. Jeg forstår han slik at han mener det ser lysere ut for norsk bridge nå etter en del år med litt skuffende resultater etter at Helgemo og Helness ga seg som norske landslagsspillere. Jeg deler absolutt Aalbergs syn på at det går riktig vei. Norge er i ferd med å ta tilbake en posisjon som en av de sterke nasjonene, og akkurat nå er vel vårt landslag et av de som ligger like bak de tre-fire beste nasjonene.

Artikkelen inneholder en del interessante analyser av spill fra den nylig avholdte Eruopean Champions Cup hvor Heimdal BK tok en sterk 2.plass.  

Selv om jeg oppfatter Aalberg som positiv og entusiastisk tilhenger av det norske landslaget (og norske spillere som deltar internasjonalt) har han også en del synspunkter på hva som går galt og hvorfor. Jeg kommer antagelig tilbake med ytterligere kommentarer til det.  

Det gror!

Den viktigste utfordringen bridgen har er rekruttering. Vi simpelthen må "fange" yngre folk, hvis ikke risikerer vi at den hobbyen alle vi mer eller mindre gråhårede spillere elsker blir en døende aktivitet. Norsk Bridgeforbund tar dette på alvor. Å få fenget unge folk, dess yngre dess bedre, har høyeste prioritet. Dessverre står såvidt jeg vet kampen om å få bridge inn i skolen fortsatt litt i stampe. Det er imidlertid hyggelige nyheter fra vårt naboland Danmark i så måte. Reportasjer derfra i det siste viser at de er i ferd med å lykkes, bridgen er flere steder etter hvert blitt akseptert også i mange skoler. Argumentene for bridge i skolen er enkle og meget gode;

Barn og unge lærer på en morsom måte regneferdigheter ved å spille bridge. De lærer systematikk. De utvikler sin logiske sans. Og ikke minst lærer de seg å samarbeide. Alt dette er kjempenyttig uansett hva annet man skal lære seg og samme hva man til slutt skal bli som voksen. Vi i norsk bridge sliter altså (med noen få unntak) med akkurat det å få innpass i skolen. Men NBF jobber hardt på andre måter. Den årlige juniorleiren har for eksempel vært en suksess.

Inger Hjellemarken fortalte meg en gladhistorie fra en rundekamp mellom Hemne BK og Heimdal BK forleden. På Heimdals lag spilte en 17 åring og en som bare er 12 år. På motstanderlaget Hemne var en 11 åring med å vinne sine første forbundspoeng da Hemne vant den jevnspilte kampen. Etternavnene er kjente og solid bridgenavn: Lund, Tøsse og Kjønsvik. De tre Markus (Lund) Thomas (Tøsse) og Lars Ove (Kjønsvik) kjenner hverandre fra NBF sin juniorleir.  

Markus Lund (17), Thomas Tøsse (12) og Lars Ove Kjønsvik (11) vil garantert vinne mange forbundspoeng fremover! 

 

Sølv til Heimdal BK!

Det ble til slutt en knallsterk andreplass for Heimdal BK sitt lag (Petter Tøndel, Glenn Grøtheim, Per Erik Austberg, Jan Tore Berg, Allan Livård og Terje Aa) i European Champions Cup. Etter å ha slått det nederlandske mesterlaget Onstein i semifinalen ble Monaco for sterke i finalen. Altså var det norsk innslag også på vinnerlaget Monaco som Geir Helgemo og Tor Helness som vanlig spilte for.

I semifinalen mot Onstein var Heimdal lenge i ferd med å kjøre over Onstein. Nederlenderne ledet ved halvtid, men etter åtte spill i det siste settet stod det 51-0 til Heimdal på de spillene! Onstein knappet inn en god del på ledelsen, men Heimdal gikk greit videre 10 IMPs margin. Onstein tapte senere en jevn kamp om trejdeplassen mot Bamberger. 

Heimdal-spillerne spilte godt og friskt i semifinalen, uten for stor respekt for verdensmestrene fra tidligere i år. I den kjempegode perioden hvor Heimdal avgjorde kampen kom det noen overraskende gevinstspill også. Det merkeligste spillet var nok dette som ser ut som rent rør fra motparten, men det skjedde pga. aggressive meldinger fra Per Erik Austberg og Jan Tore Berg, nederlenderne ble satt på en vanskelig prøve.


:

Austbergs 2 ruter var "Ekrens" (begge major) som makkerparet bruker kun når de er utenfor sonen. Da Berg knallet til med 3 spar ble det ikke å lett for Verhees. Å finne normalkontrakten 4 hjerter eller 3 grand er umulig etter dette, men kanskje burde Verhees lukket øynene og sagt 3 grand? Både 3 grand og 4 hjerter er gode utganger som kan vinnes. Da syd doblet 3 spar og passet makkerens 4 ruter var de kommet i noe man må kunne kalle en dustekontrakt. Den endte med to bet, +200 til Heimdal. Aa-Livgård meldte 3 grand ved det andre bordet, og der ble det ble ti stikk etter ruter dame i utspill. Dermed ga spillet Heimdal 12 deilige IMP på veien til finalen.

 

 

Sterk innsats av Heimdal BK

Heimdals lag i European Champions Cup gjorde sine saker kjempebra og ble nr. 3 av de tolv lagene i grunnspillet.

Glimrenede innsats av (fra venstre) Petter Tøndel, Jan Tore Berg, Per Erik Austberg, Glenn Grøtheim, Allan Livgård og Terje Aa.

Dermed blir det semifinale lørdag mot nederlandske Onstein. Hvis Heimdal vinner den kan det bli "helnorsk" finale mot Helness-Helgemos Monaco. De kom nemlig tilbake i grunnspillet etter en skuffende start, og i siste kamp knuste Monaco fjorårsvinnerne Allegra (Italia) som i år må finne seg i å spille om plassene fra 5 til 8. Monaco møter Bamberger i sin semifinale.

I grunnspillkampen mot semifinalemotstander Onstein vant Heimdal med 6 IMP. Her et spill hvor Per Erik Austberg besinnet seg, og det var verd IMP. Først Petter Tøndels avgjørelse som øst ved det andre bordet (giver vest, ingen i sonen):

Grøtheim (vest) passet, og nord åpnet med 1 kløver. Hva ville du meldt nå? 

Petter klinket til med en sprek sperremelding: 3 hjerter! Det gjorde det vanskelig for motparten som hadde disse kortene:

Da syd meldte 4 ruter ble det vanskelig for nord. Sluttkontrakten 5NT var forfor høyt, og Ø/V fikk tak i bet etter det gode utspillet spar 9 (!) fra Tøndel.

Ved det andre bordet hoppet også øst til 3 hjerter, men der besinnet Per Erik Austberg seg som syd og passet. Da Jan Tore Berg kom tilbake med 3 grand måtte han selvsagt tenke seg godt om med sisse sydkortene, det kunne jo stå slem. Men da han disiplinert passet ble det vunnet utgang og 11 IMP til Heimdal.

Vi håper på flere gode avgjørelser lørdag, og da kan det godt bli finale for trønderne på søndag!

 

Kanonstart på dag 2 for Heimdal BK

Norges representanter (Heimdal BK) i European Champions League fikk en perfekt start på dag 2 da de møtte Sveriges lag, Skalman fredag morgen. Det ble rein overkjørsel og 37-0 i IMP, 18.84 VP til det norske laget. Dermed ser det lyst ut for vårt lag, en klar 4.plass, men det er fire kamper igjen. Og Heimdal skal opp mot både Allegra (Italia) og Onstein (Nederland), to av topplagene.

Her gikk det trøndernes vei så det holdt:

Terje hadde ingen problemer slik det satt.Han stjal kløverutspillet og tok ruterfinessen, så ruter ess og hjerterfinesse. Like etter var det +1740 på bok!

Dette var meldingsforløpet ved det andre bordet:

Kontrakten gikk to bet, 17 IMP til Heimdal BK.

Blir det mer av slikt kan det definitivt gå veien.

 

Heimdal tapte kveldskampen

Etter at Heimdal BK lå på en fin 3.plass i Champions Cup etter fem kamper møtte de i kveldskampen den tyske klubben Bamberger (de har med et par polske spillere).

Polakken Jagniewski ble utsatt for en utspillsprøve i aller første spill. Han satt med (spill 21, øst giver, N/S i sonen).

Vest          Nord        Øst         Syd


Hva ville du spilt ut? Det står mellom spar og kløver. Major ut mot grand, kanskje? Nei, da har du nok ikke tenkt gjennom hva som har skjedd her.

Da polakken traff kløverutspillet etter få sekunder ble det faktisk litt skeptisk mumling blant noen av tilskuere på BBO. De finner jammen utspillene, osv. Men her er det etter min mening helt logisk å spille ut kløver.

Hvorfor?

Makker (syd) hadde sjansen å melde inn på ett-trinnet, så han kan ikke ha en så god majorfarge at han kan doble 3 grand med den. Men han kan ha god kløver. Fordi han har bare det (god kløver) hadde han ikke gode nok kort til å melde inn på to-trinnet i ugunstig sone. Doblingen er god, men kun om man har en makker som tenker! Etter dette meldingsforløpet er det kritisk for forsvaret, og det er ingen grunn for syd til å tro at makkeren skal kunne finne kløverutspillet om syd passer på 3 grand.   . 

Etter kløver ut ble det raskt en bet. Merk at om nord sover i timen og spiller ut noe annet er det mulig å vinne tolv stikk og notere den hyggelige scoren +850.

Ved det andre bordet spilte Bambergers vest også 3 grand, der udoblet, og det ble tolv stikk etter spar ut fra nord. Pluss 490 og +100 var verd 11 IMP for den tyske klubben.

Dette ble utlignet og vel så det av Heimdal allerede i andre spill da Austberg-Berg (N/S) fikk inn en deilig +1100 som var verd 14 IMP mot kun +200 til N/S ved det andre bordet. Men i tredje spill gikk det Bambergers vei igjen, 10 IMP, og etter tre spill var det utvekslet i snitt 11 IMP per spill!

Utover i kampen fikk det tyske laget grepet på det, og det så faktisk litt stygt ut for nordmennene. Men så meldte og vant Grøtheim-Tøndel knallhard 3 grand (12 IMP) i nest siste spill. Samme par kunne knappet inn enda mer på Bambergers ledelse i siste spill der det var en mulig slem som tyskerne ikke hadde meldt. Men da motparten forstyrret ganske mye endte det i utgang også for Heimdal-paret, og dermed vant Bamberger kampen med 16,18-3,82 VP. Heimdal falt på grunn av dette tapet en plass på tabellen og ligger på 4.plass før de fem siste kampene i morgen. 

Monaco ligger på 7.plass, og på toppen ligger nederlandske Onstein foran italienske Allegra med Bamberger på 3.plass. Det vil ikke forundre meg om det blir de samme to lagene i finalen i år som i fjor (Allegro slo da Onstein), men vi håper selvsagt på Heimdal både i sluttspill om plassene fra 1. til 4. plass, og hvorfor ikke også i finalen! 

Sterk første dag av Heimdal!

Heimdal BK spilte godt den første dagen i Champions Cup (den såkalte mesterligaen) i Zagreb. Etter et tap for Kroatia i første kamp ble det tre strake seiere og en uavgjort, deriblant en knepen seier mot Monaco. Etter fem kamper ligger det norske laget på 3.plass. Det er om å gjøre å bli på topp-4 etter alle har spilt en kamp mot hver av de andre elleve lagene. Etter grunnspillet er det utslagskamper om plasseringene 1-4, 5-8 og 9-12, så kun de som er på topp-4 i grunnspillet kan gå helt topps.

Dag 2 (fredag) er det fem kamper, og Heimdal har igjen to av de sterkeste lagene, Onstein (Nederland) som leder og Allegra (Italia) som har hatt for vane å vinne Champions Cup.

I neste blogginnlegg skal du få se et dramatisk spill, og et fryverkeri av en start i kveldskampen torsdag (runde 6) hvor Heimdal møtte tyske Bamberger (de har med noen polske spillere).

For Monaco gikk det ikke helt som ventet i Zagreb, i alle fall ikke torsdag. I kampen mot lederlaget Onstein ble de ganske utspilt i starten (det er dog kun ti-spills kamper). Her påførte Zimmermann sitt lag et sjeldent kostbart spill, og det på en måte som neppe ville skjedd i din lokale klubb. Zimmermann satt med:

Meldingene startet slik:


Hva ville du ha meldt? Det ser nokså opplagt ut å melde hjerter, enten 3 eller 4 hjerter. Nederlenderen ved det andre bordet sa 3 hjerter. Zimmermann må ha forlest seg på noe teori om at når man har 4-4 tilpass i en farge, og den ene hånden har en veldig lang og god farge er det ofte riktig å spille med langfargen som trumf heller enn å spille på 4-4. Det er av og til slik, for eksempel hvis han med 7-4 hånden har en syvkorts farge omtrent som dette: K-Q-J-10-x-x-x. "The seven card suit is meant to be the trump suit" er en "saying". Denne teorien har noe for seg, men selv med 7-4 kan det av og til være bedre å spille på 4-4 tilpassen, og denne hånden med kun sekskorts farge (riktignok en "trumffarge") er i alle fall ikke slik at hjerterkontrakt er ute av bildet. Zimmermann hoppet imidlertid til 4 spar over makkerens dobling. Da gikk det helt galt:

Multon satt med så mye at han måtte gå på mot slem, og da han ikke visste om hjertertilpassen håpet han at Zimmermanns trumf var god nok. Via Key-Card Blackwood plasserte han syd i 6 spar. Den kontrakten kan vinnes med åpne kort, men etter ruter ut det naturlig nok bet da å toppe ut trumfdamen ikke er med oddsen. Ved det andre bordet meldte Onstein 6 hjerter. Den var ikke så vanskelig å vinne, og det ble faktisk meldt og vunnet storeslem i hjerter ved et par bord. Dette ga 17 IMP til nederlenderne som ga Monaco en liten karamell i denne kampen, det ble tap 2,16-17,84 VP for Helness og Helgemo sitt lag.

Mesterligaen - italiensk dominans igjen?

European Champions Cup er bridgens mesterliga for de nasjonale klubbmestrene i de best rangerte nasjonene i Europa. Tolv lag deltar, og for Norge deltar Heimdal BK med disse spillerne: Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg, Jan Tore Berg, Glenn Grøtheim og Petter Tøndel.

Turneringen foregår i Zagreb, Croatia fra 10. til 12. november. Lagene spiller først en Round Robin (alle mot alle). Deretter blir de plassert i grupper etter hvilken plassering de fikk i grunnspillet, og det spilles utslagskamper om plassene fra 1 til 4, 5 til 8 og 9 til 12.

Dette prestisjetunge mesterskapet har vært nesten totaldominert av italienske lag. I år er det endel litt ukjente navn (for meg) på startlisten, men også en fem-seks kanonlag med mange verdensjerner. Blant dem finner vi Helness-Helgemo som spiller for Monaco.

Norges lag bør kunne hevde seg, og det første målet må være å plassere seg på topp-4. I utslagskampene som følger kan jo alt skje!  

Vi tar med et spill fra fjorårets finale som var mellom de italienske og nederlandske mestrene, begge lag smekkfulle av verdensmestre. Finalen viste seg å bli nesten enveiskjøring, italienerne vant soleklart etter et siste sett hvor det ble 68-0! Dette er kampens første spill.

Giver nord, ingen i sonen


Hva tenker du idet din makker åpner med 3 spar? Dette er i stor grad et stilspørsmål. Hvor svak kan 3 spar være utenfor sonen? Hvor sterk kan en slik melding være? Mange ønsker å spille med en aggressiv stil når det gjelder sperremeldinger. Det har mye for seg, og å sette press på motparten så ofte som mulig kan ofte være det riktige. Problemet ikke så mange tenker på er at det kan bli for stort sprang mellom de dårligste kortene man kan ha for sperremeldingen, og de beste. Da kan det bli for mye gjetting for svarhånden. 

Den italienske syd passet på 3 spar, nederlenderen løftet til 4 spar.


Det var en sprek sperreåpning av nord ved begge bord. Mange av leserne ville vel nøyd seg med svake 2 spar vil jeg tro. Men dette er altså et stilspørsmål.

Mot Nederlands 4 spar kom kløver konge i utspill. Det var langt fram til ti stikk, og nederlenderen trodde ikke han ville kunne vinne utgangen om kløveren satt 5-1, så han lasjerte. Øst greide å lese sitsen, så i andre stikk kom det kløver til trumf hos vest. Han spilte trumf tilbake til østs ess, og vest fikk nok en kløverstjeling. Det endte med to bet, Italia +100.

Ved det andre bordet kom også kløver konge i utspill, der altså mot 3 spar. Italieneren stakk og spilte spar til tieren. At den dro esset var gode nyheter. Øst klarte ikke å lese kløversitsen og skiftet til liten ruter. Da spillefører gjettet riktig og la knekten var han ovenpå, kontrakten stod etter dette. Og da han endte opp med ti stikk der det ble åtte stikk ved det andre bordet var trenden for finalen satt med det samme.

Vi følger selsagt med på årets Champions Cup, og det kan du gjøre også på BBO-overføringene som starter i morgen, torsdag.

Comeback Kid

"Comeback Kid", sa Torkel Viken, populært kalt "Samen", da han dukket opp på en lang-lunsj i familien Helness sin hage rett forut for avreise til Polen for meg og Helnessene. Der ble det spilt kort selvsagt, og selv om Viken kanskje var litt smårusten etter en pause fra bridgen hadde han ikke helt glemt gamle kunster. Det viste han også da han var tilbake i seriøs sammenheng, i 3.divisjon for Oslo 7 i helgen. Her er hva makkeren Tor Odin Rønbeck forteller fra fjerde kamp: "Samen har gjort come-back ved bridgebordet. Fraværet har ikke gått ut over selvtilliten og gutsen!


Viken gikk inn med 1 spar over syds 1 kløver, Nord doblet (= hjerter), øst sa 4 spar, og syd var med til 5 hjerter. Dobler fra vest! Utspillet var ruter ess, så elegant underspilling av spar ess med knekten til østs konge. Derfra kom ruter til stjeling. Forsvaret måtte også få kløvestikk i tidens fylde, to doblede bet.


Comeback Kid         

Riktignok stod N/S sin 4 spar så 5 hjerter med 500 ned var en bra stamp. Men det sto ikke i 5 spar. Så alle rundt bordet hadde gjort det riktige.

Det ser ofte enkelt ut når man ser alle kortene, men det skal gjøres ved bordet! 

Logisk og greit meldt

I helgen ble første del av seriemesterskapets 3. og 4.divisjon avviklet. Det er jevnt i veldig mange puljer, og kampen om opp og nedrykk vil bli knallhard siste spillehelg som foregår i februar. De fleste lederlagene i 3.divisjon har bare noen få VP ledelse, noen kanskje opp i mot 10, og det er bare i avdeling H de som ligger på førsteplass har fått opp en skikkelig stor luke til lagene bak. Rogaland 9, (Reve, Reve, Solheim, Anfinsen, Anfinsen) er nesten 20 VP foran nærmeste utfordrer. 

Dette spillet fra 4.divisjon ble avgjort i meldingene. Jeg synes Helge Bremnes og Cecilie Sandvik (Molde BK) meldte fornuftig.

 

 

 

Hvordan melde vest sine kort kan diskuteres, og det er nok litt avhengig av avtaler. Noen liker å svare 1 i major med firekorts major og lengre minorfarge. Min oppfatning er at dette bør være fleksibelt. Om svarhånden har en "enkel" hånd, ikke ekstremt skjev fordeling, og heller ikke veldig sterk (sleminteressert) er det greit å svare 1 i major med slik fordeling. Det er med kort hvor det normalt bare skal sjekkes om det er 4-4 tilpasning i majorfargen, hvis ikke skal vi normalt i 3 grand. Med kort hvor det kan stå slem, eller hvor 5 i minor godt kan være bedre utgang enn 3 grand innledes med 2 i minorfargen, og majorfargen meldes i neste runde.

Da Bremnes kom tilbake med 3 spar var 4 kløver en fin melding fra Sandvik, basert i at svarhånden "vil noe" med sine meldinger, ikke bare vise sin 4-5 hånd. Østs kort er glimrende i kløverkontrakt (to ess og trumf dame), og det bør en makker få vite om! Dessuten er øst bekymret for hjerterfargen. 3 grand spilt av øst behøver på ingen måte være tingen idet vest har vist ni kort i de svarte fargene. Hvis ikke svarhånden er sleminteressert er etter denne starten likevel 5 kløver ganske sikkert en fin kontrakt, og om makkeren har slemambisjoner har åpneren de riktige verdiene. Østs 4 kløver var perfekt beskjed for vest, og via Key-Card Blackwood meldte han 6 kløver.

Merk at 6 grand som de fleste meldte er en klart dårligere slem. Den avhenger av hjerter ess foran, og da det ikke var slik gikk de som var i 6 grand bet. I kløverslem spilt av vest er det en ekstra sjanse. En hjerter kan kastes hos vest på ruter ess, og underveis kan spillefører trumfe en ruter for om se om damen sitter tredje. Gjør den ikke det er hjerter ess foran neste sjanse. Denne gangen ble ruter knekt godspilt etter en ruterstjeling, og enda en hjerter til kunne senere kastes fra vest på ruter. Dermed ble det tolv stikk uavhengig av hvor hjerter var plassert, og fortjente IMP etter en god og logisk meldesekvens.   

.

 

Godt meldt?

Til helgen spilles første helg i de lavere divisjonene, 3. og 4.divisjon, og det hele avsluttes i februar. Det er en haug med mer eller mindre regionale puljer som skal avgjøre hvem som rykker opp til 3.divisjon, ned i 4.divisjon, og for de mest ambisiøse kanskje komme seg opp i 2.divisjon! Disse divisjonshelgene er sikkert sesongens høydepunkt for mange norske bridgespillere. Jeg skal forsøke å følge med på hva som skjer, og om du har gode spill og/eller historier fra spillingen i din pulje må du gjerne sende meg en e-post (bridgegeo@gmail.com).

Mens vi venter på det tas med et dramatisk spill fra tredje kamp i 1.divisjon. Vi ser spesielt på hva som skjedde i kampen mellom lagene på hver sin side av Oslofjorden, Østfold og Follo 1 og Vestfold 1, en kamp vestfoldingene til slutt vant 14,26-5,24 VP. Da dette spillet kom hadde Vestfold og Follo tatt ledelsen med 25-0 i IMP.

Slik så Ø/V sine kort ut:

Hvilken kontrakt ville du likt å spille med dette?

7 grand er perfekt hvis man er så heldig å se makkers kort idet det meldes, men sånn er det jo ikke. 7 grand avhenger kun av at sparfargen ikke sitter 4-0. Da er det syv sparstikk, to minoress og man behøver ikke mer enn fire hjerterstikk.

I praksis er det imidlertid ikke så lett å finne ut at det er så perfekt, spesielt siden slik N/S sine kort så ut så var de med i meldingene. Mot Lars Artur Johansen (vest) og Tor Eivind Grude gikk Sam Inge Høyland (syd) innpå med 2 ruter over østs 1 hjerter. Johansen sa 2 spar, og Jo Arne Ovesen (nord) støttet makkeren til 3 ruter. Nå vurderte Grude kortene sine godt. Han så at alle hans 14 hp var virksomme (makkeren må være kort i ruter). Sparkontrakt måtte spille bra, mente han. Så han sa 4 spar. Da ble naturligvis vest sleminteressert. Via Key-Card Blackwood fikk han vite om to ess og spar dame, og da tok han sjansen på storeslem. Siden det godt kunne sett litt annerledes ut avsluttet vest med 7 spar. For eksempel kunne øst ha hatt hjerter ess sjette, og godspilling av hjerteren med stjeling(er) hos vest kunne i så fall vært tingen. Bra meldt synes jeg, denne storeslemmen fyker som oftest hjem.

Men det er en hake ved storeslem i spar. I 7 grand kan hjerteren spilles før sparen, og spar dame kan brukes som inntak. Hvis nord skulle finne på å spille ut kløver mot sparkontrakt (spilt av vest) forsvinner inntaket til hjerterfargen. Da er en mulighet å spille på at hjerteren går (3-3 eller at tieren faller) ved å spille kongen og stikke over knekten etter å ha trumfet ut. Alternativt kan det tas en stor trumf fra vest, så K-J i hjerter og spar til damen. Da må trumfen sitte 2-2, eller syd må ha tre trumf (presser i så fall med stående hjerter mot syds siste trumf). Så med kløver ut er ikke 7 spar noen sikker kontrakt, men hvorfor skal akkurat kløver komme i utspill? I praktisk bridge er å melde seg opp i 7 spar et godt forsøk, spør du meg. Men kortgudene var ikke på Johansen og Grude sin side i dette tilfellet:

Når man har en nikorts tilpasning sitter den fargen fordelt 3-1 eller 2-2 i litt over 90% av tilfellene. Men sannsynlighet og prosenter hjalp ikke her, nord var utstyrt med sikkert trumfstikk - en bet etter ruterutspill.

Som du ser av resultatet i lukket rom var det veldig nedslående for Vestfold og Follo. Der støttet ikke øst sparen idet nord hoppet til 4 ruter etter samme start som i åpent rom. Etter pass-pass over nords 4 ruter gamblet Siv Thoresen (vest) på 6 spar, og den hadde ikke nord noen tro på. Men da han spilte ut ruter hadde Thorsen ingen problemer med å vinne den doblede slemmen, +1660. Det ga Østfold og Follo hele 18 IMP!

I 1.divisjon gikk tre par bet i 7 spar, og to par led samme skjebne i 6 spar etter at nord fant kløver ut. De resterende syv Ø/V-parene vant lilleslem (kun doblet ved det bordet Thoresen-Marstrander satt Ø/V).  

  .  

Vakkert motspill

Vi tar med et spill til fra 1.divisjon i helgen. Her var det motspillet som var viktig, og Øyvind Saur (Buskerud 1) løste det på en elegant måte i kampen mot Oslo 2.


Saur satt øst og så at makkeren Jon Aabye spilte ut ruter knekt som han fikk for. Ruter konge fra vest vant andre stikk, syd kastet en spar. I tredje stikk ruter til nords ess, øst la damen og det kom kløversak fra syd. Så fulgte kløver fra nord. Hva tenker du om motspillet?

Det Saur gjorde nå var stilig, men om man tenker godt gjennom situasjonen så er kanskje motspillet ganske logisk? Det gjelder dog å komme på slike ting ved bordet! På kløver fra nord føk øst opp på kongen som vant stikket. Så plantet han spar konge i disken. Slik så hele spillet ut:


Øst tenkte slik: han visste at syd hadde spar ess. Og om han ikke har kløver ess er det om og gjøre å ta bort inntaket til syds kløverfarge før den blir godspilt. Spar konge i skift gir spillefører to sparstikk, men det skiftet er mer verdifullt for forsvaret. Spillefører var sjakk matt etter dette, men ville vunnet kontrakten med alt annet en spar konge fra øst da han var inne på kløver konge.

Om syd legger liten på spar konge for å beholde esset tar forsvaret beten, de har i så fall ett i spar, fire i ruter og A-K i kløver. Hvis syd stikker med spar ess blir syds hånd til en øde ørken. Da er det ikke mer enn to stikk i spar, to i hjerter og ett i ruter, totalt fem. I praksis får spillefører det sjette stikket i hjerter, men kontrakten kan ikke lenger vinnes etter dette motspillet. Ved det andre bordet spilte Ø/V for Oslo 2 en litt for høy delkontrakt, 4 ruter. Den ser bra ut, ikke mange tapere, men da forsvaret fikk spilt trumf i tide ble det for få stjelinger. Det endte med tre bet, +150 til N/S. Dette ga 5 IMP til Buskerud 1.

 

Seriemesterskapet - Et uvanlig gevinstspill

Det er spilt seks av elleve kamper i de to øverste divisjonene. Resten av kampene spilles over nyttår.

I 1.divisjon er Møre og Romsdal (Kindsbekken) i ledelsen. På det laget spiller Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Roar Voll, Asbjørn Kindsbekken, Ulf Tundal og Nils Kåre Kvangraven. På 2.plass 8 VP bak ligger Oslo 1 (Lillevik), og på 3.plass finner vi Buskerud 1 (Smith). Den store skuffelsen etter første helg er Rogaland 1 (Hauge) som ligger på nedrykkplass (nest sist).

I de tre 2. divisjonspuljene er det jevnt i toppen unntatt i avdeling B hvor Nord Trøndelag (Flakstad) har tatt en stor ledelse (24 VP). De to andre puljene ledes av Rogaland 2 (Skimmeland) og Sør-Trøndelag 1 (Bårseth).

Her er et morsomt spill fra 1.divisjon i kampen mellom Vestfold 1 (Kopstad) og Østfold og Follo 1 (Thoresen). Det var kanskje mest morsomt for tilskuerne.

Slikt som dette kan skje selv med noen av landets beste spillere ved bordet, spesielt når det er snakk om ganske nye makkerpar som Ø/V er. Jeg kjenner ikke Ø/V sitt system i detalj, og har ikke fått fatt i dem for kommentar, men det ser unektelig ut som om Lie-Kopstad hadde en misforståelse. Vest trodde kanskje at østs 3 spar (og deretter 4 spar) viste hjerterstøtte, og da han antagelig mente han fastsatte kontrakten til 6 hjerter, men øst korrigerte til 7 ruter. En interessant meldesituasjon over nords 2 spar, og kan du med hånda på hjertet si du og din favorittmakker har denne meldesituasjonen avtalt?.

Merk at storeslem i kløver kunne stått på en heldig dag (må ha kløveren 3-2 og ruteren gående). I 7 ruter var det ingen sjanser, og med den fæle trumfsitsen ble det tre bet, N/S +150. Lite ante spillerne ved det bordet at Ø/V sitt lag skulle vinne 10 IMP på dette spillet!

Meldingene ved det andre bordet gikk slik:

 

Verken øst eller vest gjør egentlig noe dumt her, men resultatet ble gråstein. Spesielt vil jeg frikjenne vest. Noen vil kanskje si øst bør ta ut vests dobling av 4 spar. Han følte nok at han med 4 ruter hadde sagt fra omtrent om hva slags håndtype han satt med, og vest kunne kanskje sett fra hans synsvinkel hatt litt andre kort (bedre spar) slik at 4 spar går bet. Men å melde en gang til med så spesiell fordeling ville vel blitt de flestes valg? Vest kan neppe kritiseres for å doble 4 spar med to ess (og E-D i den ene fargen) og singetelon i makkerens farge, en makker som hadde åpnet! Men 4 spar doblet var ikke til å rokke, +590 til Vestfold som til tross for det litt komiske resultatet ved det andre bordet vant 10 IMP på spillet.

1.divisjon: Møre og Romsdal i tet

Etter fire kamper i 1.divisjon har Møre og Romsdal tatt ledelsen og ligger 13 VP foran Oslo 1 (Lillevik) med Buskerud (Smith) på 3.plass. Møre og Romsdals lag har vært i samme posisjon tidligere uten å lykkes til slutt. Kan det gå veien for dem i år?

Forhåndsfavorittene (mine) Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) ligger på 4.plass, mens Hordaland 1 har omtrent middels så langt (kanskje Kvangraven hadde et poeng likevel?). Tittelforsvarer Rogaland (Hauge) har skuffet enormt så langt og ligger nest sist.

Dette spillet fra runde 2 var som tatt fra læreboka:

Det var vanlig med sluttkontrakt 4 hjerter, men Ø/V har en billig stamp i 4 spar. Høyems 2 hjerteråpning med disse kortene ser ufyselig ut i mine øyne, men det er helt klart at denne gangen var konvensjonen (hjerter og en minor) perfekt, for det gjorde at Ø/V ikke kom med i meldingene. Kanskje burde syd sagt 4 hjerter direkte, for med ellevekorts hjertertilpasning er det siste du vil at motparten kommer med og finner en stamp. Å si 2NT (spørsmål) må vel være for å finne ut om slem kan stå? Kan egentlig slem være mulig sett fra syds synsvinkel? Kanskje, men det er lite sannsynlig, så å hoppe ut i 4 hjerter med det samme har mye for seg. Det gikk bra via 2NT - krav - også, vest hadde ikke riktig til å melde.

Merk at Ø/V har ni stikk i sparkontrakt. N/S kan ikke få fatt i mer enn ett stikk i hjerter, trumfesset og to kløverstikk. Siden vest har kløver 10 kan ikke spillefører tape mer enn to kløverstikk om N/S åpner fargen (spillefører legger liten om nord skifter til kløver), og om ikke N/S tar de stikkene får vest kastet en kløver på den femte ruteren.

Ved det andre bordet gikk det to passer før syd åpnet med 1 hjerter. Da gikk vest innpå med 1 spar. Øst var med til 3 spar, men ga seg over 4 hjerter. Det kan vel være riktig å la dem spille 4 hjerter, det kan kanskje være bet noen ganger. Men det spørs om ikke det riktige med slike kort er å stampe i 4 spar? Det var definitivt riktig denne gangen, for N/S kan kun vinne ti stikk i hjerterkontrakt, så de må nøye seg med +100 i 4 spar. Om de forsøker seg på 5 hjerter blir det en bet.

Spillet i 4 hjerter er som tatt fra læreboka. Det er en spartaper og to rutertaper. Og ser man på kløveren isolert vil det ofte bli en taper der også, i så fall fire tapere i kontrakten. Med slik kløver må man (isolert sett) enten finne kongen dobbel hos øst (liten til damen fulgt av esset som feller kongen), eller K-10-x foran (da må det spilles på dobbelfinesse). Men alt dette er kun hvis man glemmer å se på hele kortmønsteret. Det er nemlig som skapt for innspill som fører til at Ø/V må åpne kløverfargen for spillefører, og da smuldrer Ø/V sitt potensielle kløverstikk bort. 

Høyem fikk ruter ut til esset, ruter tilbake til kongen og sparskift. Han vant med esset, tok en trumfrunde og fridde seg med spar. Samme hvem av motspillerne som tar det stikket må de hjelpe spillefører med kløveren. Hvis vest spiller kløver fra tieren legger nord liten og østs konge er fortapt. Hvis øst vinner sparstikket og spiller kløver unna kongen legges selvsagt liten fra syd og fargen løses uten taper.

I diagramsituasjonen spilles spar, og Ø/V er sjanseløse.

På BBO antydet noen kommentatorer at sparutspill gjør det verre for spillefører. Men det gjør det ikke. Han vinner med esset, tar ut trumfen og frir seg med spar eller ruter. Forsvaret får sine tre stikk, men så må de løse kløveren for spillefører.

Med forbehold om at det som ble vist på BBO fra det andre bordet er riktig, så må det sies at spillefører i 4 hjerter der gjorde en feil. Han fikk spar ut og lasjerte! Da kunne forsvaret tatt sine to ruterstikk og fridd seg med spar eller trumf. Med tre stikk i boks og inspillsmuligheten forsvunnet vil da spillefører måtte avgi kløverstikk - betestikket.    

1.divisjon: Feil valg

I første kamp møttes forrige sesongs vinnere av 1.divisjon, Rogaland (Hauge) og Buskerud (Smith), et lag med ambisjoner om en plass i toppen. Buskerud fikk opp en fin ledelse til halvtid (28-3), men andre halvrunde gikk i favør av Rogaland (28-1), så kampen endte nesten uavgjort (10,5-9,5 VP seier til Rogaland). .

Dette var et av Roglands gevinstspill da de hentet inn Buskeruds ledelse.

Ved begge bord ble øst spillefører i 4 hjerter etter at nord hadde meldt spar, og ved begge unngikk syd å spille ut spar knekt som ville gitt spillefører kontrakten på et sølvfat (løser sparfargen uten taper for spillefører). I stedet valgte begge sydspillerne ruter knekt i utspill. Den gikk til esset fulgt av ruter dame til kongen i andre stikk. Trumfen 4-0 skapte problemer. Hvis den hadde vært jevnere fordelt kunne spillefører ha tatt ut to eller tre runder trumf og fridd seg med ruter. Da ville nord vært nødt til å spille spar eller kløver, og begge deler gir spillefører sjansen. Kløver fra nord er unna knekten,og hvis øst legger liten blir det to kløverstikk for E-D og en spar kan kastes hos vest på tredje kløver. Hvis nord spiller spar kan øst legge liten (må riktignok gjette, for nord kunne godt ha hatt D-kn i spar), og syd må på med knekten som stikkes med kongen. Senere lykkes en sparfinesse med tieren og det blir ti stikk. Men med trumfen 4-0 var det verre. Spillefører kunne etter etter tre runder trumf latt syd få beholde en trumf og spilt ruter  Hvis nord får vinne det stikket er han innspilt og må gi kløver eller sparfavør, og om syd trumfer makkerens ruterstikk er syd innspilt og må gi favør. Ved begge bord ble etter et par trumfrunder kløverfinessen tatt i stedet for det mulige innspillet i ruter. Syd vant, og Buskeruds syd skiftet nå til spar knekt. Dermed vant Kristoffersen ti stikk da han unngikk spartaper. I samme situasjon (inne på kløver konge over østs dame) fortsatte Brogeland med kløver til tier, knekt og ess. Spillefører (Saur) tok ut syds to siste trumf før han trumfet sin siste kløver. Dette var igjen:

Nord måtte på dette tidspunktet holde tre spar og dermed kun en ruter. Saur fridde seg med ruter og nord ble innspilt. Hvis han spiller liten spar fra D-9-x rulles fargen opp pga. vests K-8-x kombinert med E-10-x hos øst. Lindqvist så dette og spilte spar dame i diagramsituasjonen - godt motspill! Da måtte Saur gjette, og nord kunne vel godt ha hatt D-kn i spar fra start i stedet for bare D-9?. Saur vant med kongen og tok deretter ikke unaturlig finessen med spar 10, men den røk til Brogelands knekt. Syd vant det siste stikket for kløver 9 - to bet! Egentlig bra spilt av Saur, men pga. feilvalget til slutt ble det 13 IMP til Rogaland.

 

 

Hvem vinner toppserien?

Den kanskje mest prestisjetunge norske lagturneringen, Seriemesterskapet starter til helgen med 1. og 2.divisjon. Andre helg av mesterskapet går av stabelen på nyåret.

Jeg skal ikke begi meg ut på noen mer eller mindre velfundert tipping, men nøye meg med å nevne de jeg tror er blant favorittene. 

(Mine betraktninger baserer seg i de lagoppstillingene jeg fant på NBF sin side om seriemesterskapet)

I 1.divisjon er det en viss spenning da noen spillere har byttet lag, og noen makkerskap har avsluttet samarbeidet. Nye kombinasjoner har blitt dannet, og noen toppspillere har beveget seg over fylkesgrensene, i alle fall i forhold til hvilket lag de spiller på denne gangen.

Likevel blir nok stort sett de samme lagene som tidligere å regne som favoritter. I første rekke må Midt-Trøndelag 1 - Grøtheim nevnes. Det er jo laget med flest gull i divisjonen, og de blir nok å regne med i gullkampen denne sesongen også.

Forrige sesongs vinnerne Rogaland - Hauge satser nok hardt på å forsvare tittelen etter at de vant med god margin da mesterskapet ble avgjort i februar. Det er et sterkt lag, selvsagt, og ethvert lag som har Geir Helgemo i startoppstillingen må regnes med.

Hordaland 1- Charlsen blir min tredje gullkandidat. Foruten Charlsen og hans makker Hoftaniska spiller far og sønn Helness på laget. 

Det må sies at Nils Kåre Kvangravens tips på hans glimrende bridgeside (kvangraven.no) avviker ganske mye fra det jeg tror på, bortsett fra at han tror lag Hauge vinner. At Hordaland er nedrykkskandidat er hans mest spesielle tips, og der tror jeg han bommer fullstendig.   

Jeg tror nemlig jeg allerede har nevnt vinnerlaget, men er sannelig langt i fra sikker. Det blir nesten alltid jevnt i 1.divisjon, og for eksempel Siv Thoresens lag (bronse forrige gang) har nok planer om å klatre enda høyere på pallen enn sist.

Jeg håper selvsagt på "mitt" lag, eller det laget jeg spilte på de siste årene før jeg utvandret til New Zealand, Møre og Romsdal. Nytt for dem i år er at de har fått med Ulf Tundal som har dannet makkerpar med Nils Kåre Kvangraven. Ulf har jo i mange år vært blant medaljegrossistene på Midt-Trøndelag, men skal i år spille for hjemfylket sitt. Han og Kvangraven blir en spennende kombinasjon å følge. Møre og Romsdals lag har i en årrekke vært et "nesten-lag" i 1.divisjon. Noen medaljer, men litt for mange plasseringer fra 4-6. plass. Kanskje kan den nye parkombinasjonen løfte laget til en gullkandidat?  

Ulf Tundal. Kan han og ny-makkeren Nils Kåre Kvangraven bli jokerne Møre og Romsdal trenger?

For mange av lagene vil det bli som så ofte før, en situasjon med noen få kamper igjen hvor det godt kan bli medalje, men med en dårlig avslutning nedrykk! Så jevn er nemlig den norske toppserien.

Undertegnede kommer til å følge godt med under overføringene på BBO og rapportere her i bloggen. Følg med på BBO du også, og titt innom bloggen min for spill og analyser! 

Et sjeldent stikk (nesten)

Hvor ofte har du sett en spiller vinne siste stikk i en doblet storeslem for en sekser i motpartens farge? Og det i en farge de har sperreåpnet og støttet?

Jeg tipper svaret er aldri, men det skjedde nesten da Helness-Helgemo var på jobb søndag. De spilte for Zimmermanns profflag i seriemesterskapet i Frankrike (Divisione Nationale 1).

 

Ved det andre bordet spilte Martens-Filipowich 4 spar som N/S med elleve stikk, +650. Lilleslem i spar er litt for hardt. I 6 ruter er det mye bedre, der er det nesten helt sikkert tolv stikk om det ikke sitter veldig skjevt. Som det satt er det enkelt å vinne tolv stikk i ruterkontrakt, og det ser umiddelbart greit ut å ta alle stikkene.

Det tok helt av ved det norske parets bord, og Bessis-Volcker endte i 7 ruter doblet! Siden ruteren sitter så behagelig ser det som sagt ut til å være tretten stikk. En hjerter kan trumfes hos nord og syds spartaper kan kastes på kløver.

Helgemo spilte ut sin single spar til esset. Det ser så naturlig ut å trumfe en hjerter hos nord, og det ble hva Volcker gjorde. Men da gikk det galt. Etter hjerterstjelingen tok han for trumfesset, men så var han låst i bordet. Han tok tre runder kløver fra topp og kastet sin siste spar. Kløveren satt heldig, men hvordan skulle han komme seg over til syd for å få tatt ut trumfen? Hvis han spiller spar får vest høyning for ruterknekten. Han forsøkte kløver. Men med singel trumf dame igjen så ikke Helness noen annen nytte i det kortet enn å klaske det på idet nords fjerde kløver ble spilt. Dermed ble Helgemos trumfknekt forfremmet til betestikket, Zimmermann +200. Det var sammen med +650 verd 13 IMP.  Det kunne imidlertid blitt +2330 til N/S i stedet, og i så fall 17 IMP den andre veien, en sving på hele 30 IMP. Ser du hvordan det kunne ha skjedd? 

Hvis Volcker hadde sett for seg trumfforfremmelsen og kjent igjen mønsteret for en klassisk tosidig skvis kunne han spilt hjem kontrakten. Da må han ikke ta hjerterstjelingen hos nord. Kanskje kan den vinnenede spilleplanen føre til en ekstra bet om ruteren ikke sitter 2-2, men likevel...

Spillefører har tolv toppstikk (1+1+7+3). Løsningen er å ikke ta hjerterstjelingen, men kjøre i gang med ruteren. Idet syd har igjen en trumf ser det slik ut:

  

Idet ruter 4 spilles må vest kaste en hjerter for ikke å forære spillefører fire kløverstikk. Dermed blir altså vest sittende med singel hjerter, og øst er blitt alene om å holde den fargen. Øst er fortsatt ikke kortpustet, han kan kaste en kløver. Men så tas ess-konge-dame i kløver. På den tredje kløverhonnøren må øst ned på to kort før syd som har igjen spar 9 og E-6 i hjerter også må det. Hvis øst kaster spar konge forsvinner hjerter 6 fra syd, og hjerter ess og spar 9 står. Og om øst kaster hjerter sitter den fargen 1-1! Syd kaster i så fall spar 9 og tar de to siste for hjerter ess og sekseren - altså vinner han i doblet storeslem det trettende stikket for sekseren i motpartens farge! .

Vær forberedt!

Å ligge unna i stedet for å ta et sikkert stikk, eller andre fikse påspill for å forvirre spillefører (eller motspillerne) er på repertoaret for de beste spillerne. Alt for ofte ser man imidlertid at mindre dyktige spillere (også gode spillere, faktisk) lasjerer med ess i feil situasjoner, og stikker når de skulle lagt lavt. Det å lasjere med et ess er kanskje av mange ansett som et slags ekspert-påspill, men det kan godt være galt. Å stikke en honnør (en konge for eksempel) med esset sitt er ofte det riktige.

Hvordan vite når man skal gjøre litt uvanlige påspill?

Det handler om å være forberedt og å tenke fort. Noen er flinkere til det enn andre. Men de som ikke er så kjappe i denne sammenhengen, og heller ønsker å tenke seg godt om kan lære seg å være i forkant, være bedre forberedt.

Alt for mange sitter mer eller mindre og ser ut i lufta når det ikke er deres tur til å spille et kort, for eksempel når spillefører sitter og tenker. Den «dødtiden» bør du bruke! Om en annen spiller bruker tid, bruk den du også til å forberede deg. Forsøk å tenk gjennom hva spillet handler om, og da kan du gjøre det riktige påspillet i riktig tempo når den kritiske situasjonen oppstår.

Her er et par eksempler hvor det i det ene spillet er riktig å gjøre et bestemt påspill, mens det samme påspillet er fatalt i det andre.


Dette er fra World Games i Polen forleden. Tor Helness (øst) var i 3 grand og fikk en hjertertass ut fra syd, og han vant på hånda. Det var bare åtte toppstikk, så kløverfinessen måtte forsøkes. Da liten til damen stod var kontrakten sikker. Og nå er det vel også overstikk? Nei, Helness har vært ute en vinterdag før og repeterte ikke kløverfinessen, men tok sine ni stikk...trodde han.


Da kløver ess ble spilt i fargens andre runde ble nord rød i fjeset - kongen falt! Nord var på feil side i læreboka i dette spillet. "Ekspertvarianten" å lasjere med kongen bak var fullstendig feil denne gangen. I de fleste kampene fant nord sparskiftet etter den mislykkede kløverfinessen gikk til nords konge, og 3 grand gikk to bet. Men da kongen falt under esset vant Helness hele elleve stikk i en utgang som egentlig var dødsdømt.

Det neste spillet er fra det australske vårmesterskapet som pågår i Sydney akkurat nå.

La oss si du har meldt deg opp i 6 kløver som øst og får hjerter knekt i utspill fra syd. Den knekten ser temmelig singel ut. Om det er tilfelle er kontrakten sikker om kløverfinessen går og det ikke er trumftaper. Du kan senere ta for den andre hjerterhonnøren og presse ut hjerter dame mot trumf. Ett godspilt hjerterstikk (kun ett hvis hjerter sitter 5-1) gir sparavkast og ruterfinessen behøver ikke gå for at det skal kunne bli tolv stikk. Om kløverfinessen ryker går det også bra selv med 5-1 i hjerter, men da må ruterfinessen gå.

Så la oss si du tar kløverfinessen ved å dra tieren og la den seile. Den står. Da er vel alt greit? Vel, ikke om motspilleren på syds plass var forberedt:

Hvis syd hadde stukket kløver 10 med kongen ville spillefører enkelt vunnet slemmen (som ville gått bet om det hadde kommet sparutspill). Etter hjerter ut, kløver 10 til syds konge tas et eventuelt sparskift med esset, så uttruming. Deretter hjerter konge og ett ekstra stikk i den fargen etableres ved å presse ut nords dame mot trumf. Det godspilte hjerterstikket gir avkast for spartaperen, og siden ruterfinessen går blir det tolv stikk. Men idet syd lasjerte i tempo i første trumfunde var det verre for øst. Han kunne fortsatt vunnet ved å spille kløver til esset, men da gjør han seg avhengig av ruterfinessen som er unødvendig om kløver konge sitter i saks. Så han tar nok en kløverfinesse til. Da vinner syd med kongen og spiller spar, og spillefører er sjanseløs. Han kommer seg ikke hjem for å ta ut syds siste trumf – en bet.

 

SPILLETEKNIKK - Telling, og ledige plasser

Å utvikle bridgen sin slik at kontrakter kan spilles skikkelig godt handler litt om talent, endel om å lære seg teknikk, en god del om logikk, men også veldig mye om å gjøre det enkelt for seg selv.

Et viktig poeng er kunne (forsøke å) plassere kortene hos motparten. Det handler om å danne seg et bilde av hele kortsitsen. Andre ganger blir det, om man følger godt med ganske åpne kort! Som oftest er det som skal til at man klarer å se for seg noen alternative sitser, og så satse på den riktige. Det kan også godt være at av de aktuelle sitsene så er det bare en som kan føre til suksess.

Ledige plasser (vacant spaces)

For å kunne danne seg et slikt bilde av kortsitsen må det telles, og man må bruke den tilgjengelige informasjonen. Et poeng er ofte å se på hvor mange såkalte ledige plasser den enkelte motspilleren har. Hvis en motspiller allerede har vist en haug med kort (for eksempel han har sperremeldig og vist mange kort i en farge) så har den andre motspilleren flere ledige plasser. Og har han det er han favoritt til å ha lengde i de andre fargene, og da er han også favoritt til å ha et bestemt kort du kanskje leter etter. Slikt er brikker i det å danne et sannsynlig bilde av kortsitsen. I tillegg til å peile inn fordelingen kommer det med å telle de uteværende honnørpoengene. Hvis motstander passet i åpning og gjennom spillet allerede har vist 11 hp er det ikke han du skal ta finesse gjennom hvis du må gjette en dames plassering!

Telling

Noen finner det vanskelig å holde styr på alt dette, og spesielt å telle finner mange spillere vanskelig. Det er antagelig fordi de teller for komplisert. Til og med mange erfarne spillere har en telle-teknikk som er undøvendig krevende. De teller de kortene som går (4+4 osv), legger de sammen med hvor mange kort som er igjen i fargen og trekker det fra tretten. Helt unødvendig! En mye enklere metode er å kun telle motpartens kort i en bestemt farge. Hvis du og blindemann for eksempel rår over syv kort i en farge, tell underveis de uteværende seks, og kun de! Hvis du etter to runder av fargen har sett at begge har fulgt to ganger er det kun to kort igjen, og følger begge en gang til er alle seks uteværende kort gått. Tell kun motpartens kort i fargen. For å gjøre det slik må du alltid fastslå hvor mange kort motparten har i en farge du begynner å spille på den.

Selv om man ofte har en umiddelbar ide om hvordan det sitter kan det forandre seg. Det er viktig å ikke låse seg på den første tanken, men følge med slik at du av og til faktisk kan innse at det faktisk sitter helt annerledes enn det du trodde da blindemann kom ned.

Her er et par eksempler på hvordan telle og tenke. Først kun en veldig enkel fargekombinasjon:

                                                                                                  

Her har motparten seks kort i hjerter. Hvis du ikke hadde hatt tieren hos nord ville kun fargen fordelt 3-3 vært muligheten for å oppnå fire stikk. Siden tieren er på plass er det mye større sjanse for fire stikk, men det kan også føre til et valg. Vanlig teknikk med en slik farge er å starte med en honnør fra nord, så spille liten til syds honnør. Hvis knekten hadde vært dobbel ville den kommet på andre gang, og nords to siste kort i fargen ville vært sikre stikk. Og hvis øst hadde hatt singel hjerter ville du oppdaget det, og du hadde hatt en markert finesse over vest. Men ofte vil begge følge med små kort to ganger, og du vet det er igjen to kort i fargen, knekten og en liten en. Du spiller så i fargens tredje runde liten mot Q-10, og la oss si vest følger med den gjenværende lille hjerteren. Da har du valget, finesse med tieren (riktig hvis vest hadde hatt knekten fjerde fra start), eller toppe og håpe knekten faller hos øst (riktig hvis fargen satt 3-3 fra start med knekten hos øst). Et sånt valg kan være rett og slett det – et valg – og det er ganske marginalt hva det skal satses på. Men ofte har du gjennom spillet fått en viss peiling på om vest eller øst har flest ledige plasser. Med slik informasjon kan enten finessen være opplagt største sjanse (hvis vest har flest ledige plasser), eller å toppe klart beste sjanse (hvis øst har flest ledige plasser). Men noen ganger har du gjennom spillets gang fått så god peiling på sitsen at du er sikker på hva du skal gjøre, du har full telling! Det avhenger av at du har fulgt med og talt opp fordelingen i de andre fargene.

Bruk den tilgjengelige informasjonen. Det gir allerede i starten av spillet en pekepinn for hvordan kritiske valg skal tas. Men som sagt, det tilsynelatende opplagte bildet kan forandre seg! Her er et godt eksempel:

                                                               
Syd er i 4 spar etter at vest startet meldingene med svake 2 hjerter, og vest spiller ut hjerter konge. Dette er et hverdagsspill, og i lagkamp ville det gått fort i glemmeboken, kontrakten kan jo ikke gå bet. Du må tape til spar ess og de vil også få ett stikk i hjerter. Det ser ut som resten står, men det kan jo av og til bli en kløvertaper. I parturnering er det viktig å sikre seg de elleve stikkene selv om kløver knekt sitter fjerde. Med en så fet kløverfarge er det alltid fire stikk om den sitter 3-2 eller knekten singel, og du kan om du gjetter på hvem som har fire kløver legge ned topphonnørene i riktig rekkefølge og og oppdage hvem som har fire, og så eventuelt ta en markert finesse over han som hadde knekten fjerde fra start. Hvis du tror vest har fire spilles etter uttrumfing kløver ess fulgt av liten til kongen, og 4-1 sitsen med fire hos vest oppdages kanskje. Hvis du derimot tror øst er den som eventuelt har fire spilles esset fulgt av damen, og fire hos øst kan oppdages, hvoretter en markert finesse tas over han.

Hvem tror du i dette tilfellet har fire kløver hvis fargen sitter 4-1?

Umiddelbart er øst favoritt til å ha kløverlengden om noen har kløverlengde, da. Vest har nemlig vist seks hjerter og øst har bare tre. Øst har tre ledige plasser mer enn vest for å kunne ha kort i de andre fargene. Men det behøver jo ikke være slik at øst har kløverlengde!

Du vinner den utspilte hjerteren med esset og spiller trumf. Øst vinner med spar ess og spiller hjerter til vest. Han skifter så til ruter 10 som syd tar seg av. Så trumf, og det viser seg at øst hadde tre trumf fra start, mens øst hadde bare en. Nå begynner det faktisk å jevne seg ut med hensyn til ledige plasser. Vest har vist seks hjerter og en spar (syv kort), øst har vist tre kort i hver av majorfargene (seks kort). Bør du fortsatt satse på eventuell kløverlengde hos øst? Vel, det haster ikke! Kanskje kan vi finne ut mer om fordelingen? Etter å ha tatt ut øst sine trumf tar du av deg de to ruterhonnørene. Så spilles kløver til honnør hos nord fulgt av nords tredje ruteren til stjeling. Det gir ikke noe ekstra stikk, men det gjøres for om mulig å få mer informasjon. Noen ganger er du heldig og får akkurat den informasjonen du behøver. I dette spillet var det slik at vest ikke hadde flere ruter tredje gang! Dermed er det kun han som kan ha fire kløver. Han har garantert fire om han startet med seks hjerter (1+6+2+4), noe som er veldig sannsynlig. Hvis vest mot formodning har syv hjerter har han tre kløver og alt dette var unødvendig, kløveren satt 3-2 fra start. Det som er helt sikkert nå er at øst ikke kan ha hatt fire kløver fra start. Du har sikkert spill og spiller kløver konge fra syd i fargens andre runde. Da får du bekreftet det du egentlig allerede vet, at øst da ikke har flere kløver. Slik så hele spillet ut:

Du avslutter med en markert finesse over vests kløver knekt – elleve stikk. Det som fra start så ut som et kjedelig spill, og hvor vi trodde den som eventuelt kunne ha kløverlengde var øst, forandret seg til det motsatte.

Dette var selvsagt ikke noe spektakulært spill, men måten å resonnere på er her det viktige. Da spillet forekom ga det et kjempespill for de som spilte 4 spar med elleve stikk, og godt under middels for de som låste seg på den første tanken, at øst trolig var den som kunne ha kløverlengde, og dermed unødvendig fikk en kløvertaper.

En norgesmester verdig

Som sagt mange ganger før, fine bridgespill forekommer ikke bare i viktige kamper og store mesterskap. Derfor gjentas min oppfordring om å sende inn fine spill og/eller gode bridgehistorier fra all slags bridge. Kanskje fra en klubbkveld, fra en lokal turnering, eller for den saks skyld noe som skjedde under kosebridge på hytta eller i lunsjpausen (e-post: bridgegeo@gmail.com).'

I dette spillet var nybakt vinner av NM for par, Øyvind Saur i hovedrollen. Det forekom under spilling online, i langt mindre høytidelige former enn den nevnte parfinalen.


Saur var i 4 spar som syd. Det ser unektelig ut som om det er to hjertertapere, en rutertaper og en sikker trumftaper slik det sitter. Men det ble det ikke...

En liten kløver kom ut til syd. Ruter til kongen vant neste stikk, og da fulgte liten ruter fra nord. Nå la øst liten, og da krevde åtteren vests ess. Det ville vært bedre motspill av øst å legge i en stor ruter. Da vil fortsatt en meget interressant utvikling skje, men de variantene kan du få pusle litt med selv. Den enkleste måten å bete 4 spar på er å spille ut hjerter til esset og mer hjerter. Da får forsvaret tak i to stikk i den fargen samt ruter ess, og spillefører har ingen mulighet til å få til noe lignende som du her skal få se skjedde. Etter ruter til kongen gikk det altså ruter til åtteren og esset. Vest skiftet til hjerter til østs ess. Derfra kom kløver til syds andre honnør. Saur tok for ruter dame og kastet en hjerter fra nord. Så den fjerde ruteren. Vest kastet en kløver og nord kunnes trumfe. Så ble nords tredje kløver trumfet hos syd, og dette var igjen:

Nå fridde spillefører seg med hjerter. VOILA!

Forsvaret hadde tre stikk, men det tilsynelatende sikre trumfstikket de satt på ble i denne situasjonen til ingenting. Hvis vest spiller sin siste kløver blir østs trumf ødelagt. Det beste han i så fall kan gjøre er å sette i trumfknekten, men da trumfer syd over og tar finesse over vests dame. Null trumftaper. Hvis vest i stedet spiller liten trumf blir det enkelt, da går østs knekt på draget etter liten fra nord, også null trumftaper. Det beste motspillet vest kan finne på i diagramsituasjonen er å vri til spar dame. Da må syd gjette, enten spille på at vest startet med D-kn (det går galt), eller spille på fordelte honnører. Gjør han det sistnevnte stikker han vests dame med nords ess og tar finesse over østs knekt. 

Bærre lekkert!