Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

FINALEHELG - Seier til Norway Juniors (korrigert)

For meg som satt oppe og fulgte tennisfinalen i Australian Open til klokken halv fire i natt (NZ tid) – en thriller av en match som vil ha en gylden plass i historiebøkene til evig tid – ble det etterpå litt strevsomt og også få med seg bridgefinalen i Iceland Open Lag. Men må man så må man, og det var verd litt mangel på søvn.

I denne lagturneringen ble det som tidligere nevnt norsk finale med nordmenn på alle stoler unntatt Simon Gillis (England).

Finalen ble spilt over 56 spill og med disse to lagene:

Det ble en jevn og svært spennende finale. 

I det første spillet jeg tar med her ble det fyrverkeri. Noe av det som da skjedde var avhengig av hvilken avtale man har mot motpartens kløverføringer.

Giver øst, Ø/V i sonen

         ØST

Det startet med 1 kløver fra syd, og 1 spar fra nord. Nords melding 1 spar viste ikke sparfarge, men enten normalt et vanlig 1NT-svar (uten firekorts major), eller ruterfarge. Hva bruker du og din makker for diverse meldinger i den situasjonen?

Nicolai Heiberg-Evenstad har nylig fylt 14 år. Han har imdlertid allerede gjort det meget skarpt i mange åpne turneringer, som oftest sammen med pappa Stian Evenstad som han også spilte denne turneringen med. Unge Nicolai ble i denne finalen involvert i flere spennede spill som ga store utslag, og som regel kom han godt ut av det.

I dette spillet ble altså en avtale ganske avgjørende. Noen bruker dobler som sparfarge hvis man dobler det kinstige svaret 1 spar (dobler viser altså at han ville meldt inn 1 spar over et annet svar), andre bruker dobler som opplysende dobling.

Stian Evenstad (øst) doblet for å vise sparfarge. Syd passet, og det gjorde Nicolai (Vest) også. Nord meldte 2 kløver, og det gikk pass-pass til vest. Unggutten doblet og mente det som straffedobling. Pappa Stian stolte på sin sønn og passet. Syd passet også, kontrakt: 2 kløver doblet.

Fra vest kom liten trumf i utspill, og slik så hele spillet ut:

N/S vil sikkert diskutere senere hva som gikk galt her. Burde syd sagt 1NT i stedet for å passe idet øst doblet nords 1 spar? Hva innebar syds pass på østs dobling? Burde nord sagt 1NT i stedet for 2 kløver? Eller burde nord kanskje meldt 2 ruter?

Den doblede delkontrakten på 3-3 tilpasningen var ikke særlig hyggelig å spille, men det går vel an å skrape samme til fem stikk, kanskje seks om motspillet ikke klaffer helt.

Etter liten trumf ut vunnet hos nord ble det spilt ruter til kongen og esset. Vest tok for A-K i trumf som tok ut spilleførers trumf (!) før han skiftet til spar. Spillefører kunne nok fortsatt berget litt billigere enn han gjorde, men da han ikke unaturlig satset på at hjerterfinessen ville gå gikk det veldig galt. Han lå unna en gang med spar ess, stakk den neste sparen og satset på hjerter konge hos øst. Da ble det et blodbad. Han måtte spille seg over på ruter dame for å forsøke hjerterfinessen, men da den finessen røk og øst nå hadde fått inntak til sparstikkene sine med ruter knekt ble hele fem doblede bet, +1100 til Norway Juniors.

Kontrakten 1NT ble spilt ved det andre bordet (N/S) idet øst passet over 1 spar etter samme start på meldingene (Ø/V ved de bordet bruker antagelig dobling som opplysende). Den kontrakten gikk en bet, -50 og 14 IMP til Norway Juniors.

Før siste sett ledet Norway Juniors med 7 IMP og økte tidlig ledelsen til 19 IMP, fortsatt ingen umulighet for The Crazies å hente inn med tolv spill igjen å spille. Og de kom tilbake.

I 5-6 spill var marginen slik at ett enkelt spill kunne snu det hele, for Norway Juniors ledet kun med et ensifret antall IMP. Så vant Stian Evenstad en utgang som gikk bet ved det andre bordet da det kom et annet utspill, 12 IMP. Ledelsen var da på rundt 20 IMP.

Begge lags Ø/V-par (Evenstad/Heiberg-Evenstad og Brogeland-Gillis) meldte en vakker 6 kløver med disse kortene:

Merk at det må spilles med 4-4 tilpasningen i kløver som trumf her. Siden kløveren sitter 3-2 gir hjerterfargen de nødvendige avkast, og det blir ikke mer enn en spartaper. Uten ruter ut står 6 kløver selv med 4-1 i trumf (kløver). Da kan man gi bort et sparstikk og stjele en spar og få totalt sett 1+5+1+4 samt et ekstra stikk for en stjeling hos vest. I hjerterkontrakt er det ikke mer enn elleve stikk.

Pluss 920 ved begge bord, uavgjort spill - glimrende bridge!

Med noen få spill igjen ledet Norway Juniors fortsatt med litt over 20 IMP, og selv om Marianne Harding-Odin Svendsen fant en hard og god slem i det siste aller spillet og vant 11 IMP for det (utgang ved det andre bordet) holdt Norway Juniors unna.

Sluttresultatet ble 119-106

Vinnerlagets lagnavn er altså Norway Juniors. Og lagets spillere har en lav snittalder selv om Stian drar snittalderen kraftig opp (sorry Stian, men det er bare facts...). Men navnet lyver litt selv om de tre andre er unge spillere. For både Christain Bakke (nettopp fylt 26) og Tor Eivnd kan ikke kalle seg juniorer lenger. Men det kan Nicolai som vil være juniorspiller i 11 år til!

Glade vinnere av ICELAND OPEN ONLINE LAG etter at finalen var vunnet

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.