Helness - Helgemo vant Spingold!

Etter 2.plass i Yeh Bros Cup i Kina for kort tid siden smakte det nok ekstra godt for Tor Helness og Geir Helgemo da de vant lagturneringen Spingold i USA. En ganske jevn finalekamp mot lag Rosenthal ble til slutt vunnet av lag Gawrys med 33 IMPs margin .

De to nordmennes lagkamerater var Multon, Zimmermann, Klukowski og Gawrys.

Vinnerlaget (foto: Jessica Larsson)

Spingold: Helness-Helgemo til finalen!

Lag Gawrys med Helness-Helgemo hadde ikke store problemer med å avansere til finalen i SPINGOLD da de slo lag Tulin med 69 IMP i semifinalen etter knokkelkampen i kvartfinalen da Brogeland-Lindqvist sitt lag ble slått ut på dramatisk vis.

I finalen møter laget med de to norske spillerne lag Rosenthal. Det er selvsagt et meget sterkt lag, men GAWRYS antas likevel av de fleste å være favoritt til å vinne denne prestisjetunge turneringen slik det har utviklet seg.

Vi kommer tilbake med mer fra både semifinalen og finalen i SPINGOLD senere.

Alt av resultater, bulletiner og annen informasjon fra det amerkanske sommermesterskapet finner du her.

 

Favorittene vant junior-NM

I sommerheten i Drammen bl e de første norgesmestrene kåret lørdag. Etter to dagers spilling var det storfavorittene Christian Bakke og Marcus Andreas Scheie (Bergen AK/Norrøna) som vant junior-NM.

Sølv gikk til Joakim Sæther og Mia Statle (Melhus/Vestvågøy), mens Kaja Brekke og Thomas Tøsse (Jessheim/Heimdal) kom på 3.plass. Hele resultatlisten finner du her. 

I NM for mix-par gjenstår en sesjon (30 spill). Der har Håkon Kippe og Maja Rom Anjer (Snåsa/Topbridge) ledelsen med 62,3%. Det er 1.9% foran Marianne og Egli Homme (Kristiansand). På 3.plass ligger Gunn Kari og Fredrik Helness (Topbridge). Hele listen over de 183 parene finner du her.

I siste runde første spilledag i mixen kom et par spill med slempotensiale for Ø/V-parene. Det ene var en nedlegg 6 spar som det bare var om å gjøre å melde, kontrakten stod uten problemer. I det andre handlet det om hvordan åpneren meldte sin spesielle hånd som vest, ingen i sonen og giveren på syds plass passer.


De aller fleste åpnet med 1 ruter. Som forventet svarer makkeren 1 spar. Hva melder du nå?

Det er to måter å melde denne hånden på. Kortene har jo et enormt potensiale hvis det er tilpasning ute og går. Mitt inntrykk er at flertallet sa 2 hjerter i andre runde. Det er revers og innebærer normalt mange flere HP, men med 5-6 eller 5-7 kan man ha færre poeng og likevel melde slik. De som meldte kortene slik havnet i slem.

De som tok den forsiktige linjen og sa 2 ruter hørte 3 grand fra makkeren. Da bør de melde 4 hjerter, og det må nesten innebære en 5-6 eller 5-7 hånd med lite honnørpoeng.

Etter den sekvensen stoppet de i 4 hjerter, eller de burde i alle fall det hvis øst forstår tegningen.

Slik så hele spillet ut:


Slem i ruter avhenger av at ruteren er uten taper og hjerteren heller ikke er umedgjørlig, så der var det slik det satt i ruter ingen sjanse.

6 hjerter er noe bedre.

Om nord starter med riktig ess (kløver) er det en taper der. Hvis du da ser kun på Ø/V sine kort, hvordan bør det spilles etter at nord i andre stikk også forsøker å ta for spar ess som trumfes?

Det bør startes med ess-dame i hjerter. Hvis syd har fire hjerter med knekten må det så tas finesse over syd i trumf og ut med trumfen etterpå. Da må ruteren gå.

Siden hjerter satt 3-2 er det en ekstra sjanse om det spilles riktig. Vest bør da stoppe uttrumingen og ta for ess-konge i ruter. Sitter den 2-2 tas den siste trumfen ut, så claimes tolv stikk.

Tilleggsjansen er at ruter sitter 3-1 og at den som har tre kort i ruter har trekorts trumf så vest kan trumfe den tredje runden ruter hos øst, så stjele seg hjem til hånden og ta ut den siste trumfen. Flytt en hjerter fra syd til nord, og et sort kort fra nord til syd så ville dette fungert utmerket.

Men i Drammenshallen var ikke slemmelderne så heldige, syd kunne trumfe i andre runde ruter. Spillefører tapte ikke noe på det, en ruter kunne så stjeles etterpå, men det var en bet å notere.

Bridgefestivalen er i gang!

Bridgefestivalen har startet, og det har allerede vært en god del aktivitet med juniorleir, golfbridge og samling av en haug med bridgespillere i Drammen.

Fredag startet de offisielle mesterskapene med junior NM som avsluttes i dag, lørdag. Der tok Joakim Sæther-Mia Statle (Melhus/Vestvåggøy) ledelsen foran favorittene Bakke-Scheie. Resultater og spill finner du her.

I åpningsturneringen deltok 41 par. Der ble det en overlegen seier til Erik Sælensminde-Ole Berset. På 2.plass kom Verina Dahl-Einar Hamre (Nøtterøy/Asker) med Normann Birkelund-Raymond Jensen (Mo) på 3.plass.

Resultater og spill fra "åpningen" finner du her.

Morten Olsen var fornøyd med dette spillet får «Åpningen». Han og Odd Arne Solberg satt Ø/V.


Kjenner du til systemet Vienna? Vienna er jo et system som nesten ikke brukes lenger, men historisk er dette området, Drammen/Buskerud og litt lenger sørover, "Vienna-land".

Olsen (vest) åpnet etter to passer med 1 kløver – Vienna – som ikke lover kløver, og det kan være en meget sterk hånd (kravmelding). Øst svarte 1 ruter som viser enten en veldig dårlig hånd, eller en veldig god hånd (!) slik de har avtalt det, det sier ingenting om ruter. Vest kom tilbake med 1 hjerter, og da sa øst 3 hjerter og hadde vist sin allerede passede hånd ganske bra. Olsen brukte magefølelsen og sa 6 hjerter direkte.

Det er ikke noen direkte dårlig kontrakt, men som det sitter blir det bet om man ikke tar en småsuspekt kløverfinesse over nords knekt femte.

Det slapp Olsen da nord var behjelpelig og spilte ut kløver! Med fire stikk i boks der var det bare å ta to store hjerter, så kløverstikkene med avkast av en spar etterfulgt av to store spar og sparstjeling. Da stod vest sin sparkvist også, og forsvaret kunne ikke få mer enn ett stikk i trumf – ren topp!

SPINGOLD: Dramatisk kvartfinale

Det ble slutt for Brogeland-Lindqvist sitt lag DIAMOND som var førsteseedet i SPINGOLD da de tapte i kvartfinalen mot Helness-Helgemo sitt lag.

Det så lenge lyst ut for DIAMOND som ledet med hele 42 IMP etter første sett og økte til 43 da kampen var halvspilt. Men lag GAWRYS (nevnte H-H, Gawrys-Klukowski og Zimmermann-Multon) kom voldsomt tilbake, og da 16 spill gjenstod hadde de tatt ledelsen med 4 IMP. Og det var det laget som satt i flyten på det tidspunktet. Siste sett ble vunnet etter en forrykende start på de siste 16, og seiersmarginen ble 25 IMP - kampen var snudd.

Her er et typisk spill fra perioden hvor det var lag GAWRYS som traff på det meste, og dette var det første spillet i siste sett .

Gawrys fant det lumske utspillet kløver 2. Det er nokså naturlig å slippe utspillet som godt kunne ha ha vært fra for eksempel QJ32, men denne gangen ble det feil å slippe inn vest da han fikk komme inn en gang for mye. Han vant med kløver dame og spilte ruter til østs knekt, så mer kløver. Spillefører hadde tre stikk i kløver, spar ess og fire stikk i hjerter siden den fargen satt 3-3, men var bare åtte. Sparfinessen måtte til for å kunne etablere det niende, men da kom vest inn en gang for mye og spilte en andre runde ruter gjennom. Forsvaret vant tre ruterstikk, ett i kløver og spar konge - totalt fem stikk.

Ved det andre bordet spilte DIAMONDs øst ut ruter knekt, og spillefører hadde ingen problemer med å vinne ni stikk. 

 

Norske gladspill i USA

Tidligere lagkamerater på det norske landslaget, Boye Brogeland-Espen Lindqvist og Tor Helness-Geir Helgemo sine lag kom begge videre til kvartfinalen i SPINGOLD i Atlanta, USA, hvor det amerikanske sommermesterskapet pågår. Det blir et veldig interessant møte som du kan følge på BBO i kveld!

Begge lagene vant klart. Her er et par spill hvor det rullet inn IMP til de norske lagene. I det første spilte Helness-Helgemo mot sine til vanlig lagkamerater på Monaco sitt lag.


Her meldte Helness-Helgemo kontrollert og godt, mens amerikanerne ved det andre bordet kom i slem. Jeg har ikke fått det bekreftet, men tror kanskje Helness sin 4 kløver er kortfarge. Mange spiller slik, og om de ikke har kortfarge, men er sleminteresserte i slike sekvenser sier de 3 grand. Det eneste man mister er å kunne foreslå 3 grand, men det er det neppe så særlig frekvent bruk for når majorfarge har blitt meldt og støtte i en kravsituasjon.

Syd har bra kort, men ingen ruterkontroll og K-Q i kløver mot kortfarge har ikke så stor verdi. Om de 6 poengene hadde vært i de andre fargene ville det vært en helt annen sak! Og om syd hadde hatt kløver ess i stedet for K-Q ville han vel også vurdert å bidratt over makkerens sleminvitt (f.eks. med 4 spar, kontrollmelding). Slem i hjerter er temmelig dårlig; hjerteren må være uten taper og ruterfinessen må gå siden det jo er en sikker kløvertaper.

Helness fikk ruter ut mot 4 hjerter og vant det stikket - en favør. Han tok to store hjerter fulgt av tre runder spar, den tredje trumfet hos nord. Siden fargen satt 3-3 kunne han få kastet kløver knekt på godspilt spar og endte opp med tolv stikk, det ble kun en trumftaper. Ved det andre bordet spilte Zimmermann ut kløver ess mot 6 hjerter, og da ble det to bet og 13 IMP til "vårt" lag. 

Etter halvspilt kamp var det jevnspilt i Brogeland-Lindqvist sin kamp. Derfra var det enveiskjøring. Det spillet vi her tar med kom som siste spill i tredje av fire sett.


Brogelands 2 spar var overføring til minor, og idet han sa 3 kløver ba han om å få spille den kontrakten. Weichsel på østs plass følte seg kanskje litt robbet og kom tilbake med en opplysende dobling i siste hånd. Da vest gjorde om doblingen til straff var Ø/V i trøbbel. Det kom spar ut, og da kløveren ble spilt riktig og motspillet kanskje heller ikke var så skarpt endte det med ni ganske enkle stikk, +670! Siden N/S hadde spilt 3 kløver udoblet ved det andre bordet ga dette 11 IMP til "Norge".  

  

SPINGOLD: Nordmenn til kvartifinaler

Under sommermesterskapet i USA gikk både Tor Helness-Geir Helgemo og Boye Brogeland og Espen Lindqvist sine lag DIAMOND og GAWRYS til kvartfinalen i SPINGOLD da begge lagene vant sine Round of 16 kamper i natt.

Det står GAWRYS på H-H sitt lag, og det er polakkene Gawrys-Klukowski, men i tillegg til dem og de to nordmennene er det «Monaco», dvs. Zimmermann og Multon.

Laget med Brogeland-Lindqvist (DIAMOND) møtte et sterkt amerikansk lag, og kampen var jevn ved halvtid hvor DIAMOND ledet med kun 5 IMP. Derfra var det enveiskjøring og avansement ble sikret med 71 IMPs margin. Lag DIAMOND er tittelforsvarer i turneringen.

Helness og Helgemo sitt lag slo ut CAYNE som bl.a. har med Lauria-Versace som nå spiller for Monaco/Zimmermann i andre sammenhenger. I kvartfinalen møtes DIAMOND og GAWRYS, et særdeles interessant «norsk» møte.

I en annen kamp ble det en sensasjon da 2. seedede NICKELL tapte for et lag bestående av spillere fra India, Argentina og min til vanlig lagkamerat Michael Whibley fra New Zealand. Laget var seedet som nr. 47 fra start!

Flerer resultater, informasjon og bulletiner finner du på mesterskapets hjemmeside, her.

Unøyaktig analyse, 7 ruter i Chairman's Cup

 I artikkelen om Chariman's Cup i går var jeg nok for rask i analysen av den ruterslemmen fra kampen mellom to norske lag i Round of 32.

Jeg sa at 7 ruter var glimrende, men det er ikke korrekt. Kontrakten er ganske bra, men heller ikke nedlegg selv om ruteren sitter 2-2. Etter uttrumfing i to runder blir det kun igjen to trumf hos syd, og de kan brukes til å trumfe opp spar med. Men det må mer til, hjerteren må gi fire stikk, eller spillefører må få fatt i ett stikk i kløver. Og med skjevere trumfsits er det en god del arebid som må gjøres. 7 ruter har vel neppe mer enn rundt 50% sjanse. Så det var ikke så uheldig som jeg antydet at laget som ble slått kraftig av lag Zorro tapte 16 IMP på dette spillet da deres 7 ruter gikk bet, mens de ville vunnet 13 IMP om den hadde stått. Lag Zorro sitt lag har all grunn til å være fornøyde med også det spillet, stoppe i 6 ruter var god bridge. 

Svensk Bridgefestival - Chairman's Cup

Som vanlig er en del nordmenn på plass i Ørebro for å delta i den svenske bridgefestivalen. Svenskenes festival får mye skryt. Godt organisert, bra nivå og masse deltakere.

Festivalen avsluttes 5.august, så forhåpentligvis kommer flere av de som har tatt turen over kjølen også til Drammen for å spille i Norsk Bridgefestival som starter til helgen.

Hjemmesiden for Svensk bridgefestival finner du her.

Chairmans Cup er en stor og prestisjetung lagturnering under Svensk Bridgefestival. Det stod 152 lag på startstreken, og først dreide det om å komme seg gjennom kvalifiseringen på topp-32 for å bli med i sluttspillet som er utslagskamper. Det klarte tre norske lag.

Best av de norske i kvalifiseringen var lag Zorro som består av Terje Lie, Ole Marius Myrvold, Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Arild Rasmussen og Christian Bakke. De kvalifiserte seg som nr. 5.

I Round of 32 møtte så Zorro et annet norsk lag (Anne Lene Johnsen, Jan Erik Olsen, Fredrik Helness og Kåre Bogø) og vant overlegent. Zorro var klart det beste laget i den kampen, men noen ganger kommer poengene fordi kortgudene er på det ene lagets side.


Hva ville du ønsket å være i med disse kortene? Det klare svaret ditt er vel 7 ruter? Den kontrakten er god om ikke ruteren sitter 4-0, og helt nedlegg om trumfen sitter 2-2. At en farge hvor makkerparet har ni kort til sammen sitter 4-0 skjer statistisk i litt mindre enn 10% av tilfellene (I tillegg er det en svært marginal sjanse for at det kommer en farge ut til stjeling hos han andre, men det utgjør nesten ingen ting).

Bogø-Helness fant frem til storelsemmen, Zorro stoppet i lilleslem. Slik så imidlertid hele spillet ut:


En bet var ikke til å unngå med denne trumfsitsen, 16 IMP ut for storeslemmelderne i stedet for 13 inn om 7 ruter hadde føket hjem - 29 IMP i sving! Temmelig uheldig for Zorro sine motstandere vil jeg si, men som sagt var lag Zorro overlegne i alt i denne kampen, og de vant til slutt med hele 87 IMP.

I Round of 16 vant det norske laget over et bra svensk lag med engelsk innslag. Dermed blir det nå kvartfinale hvor motstanderene blir et sterkt svensk, men ikke sterkere enn at jeg holder det norske laget som favoritt til å komme seg til semifinalen.

USA: Tor Eivind Grude beste nordmann i LM-pairs

I Atlanta hvor US Summer Nationals foregår nå er de ferdige med den første av hovedturneringene, Life Master Pairs.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist fortsatte der de har holdt på en god stund med kanonspilling de første dagene, og ledet etter to dager. I finalerundene ble det imidlertid mye tyngre, og det norske superparet endte bare rundt middels (35.plass av 78 finalistpar).

Tor Eivind Grude gjorde det skarpere i finalen. Han spilte med Liam Milne som står oppført som australier (Sydney), men dit flyttet han for noen få år siden fra Wellington, New Zealand. Grude-Milne endte som nr. 13 i turneringen, en meget bra prestasjon.

LM-pairs ble vunnet av to kanadiske veteraner, John Carruthers og Michael Roche, foran svenskene Fredirk Wrang og Peter Bertheu med amerikanerne Passell-Greco på 3.plass.

Geir Helgemo vant en av sideturneringene for par på søndag sammen med svenske Jessica Larsson som makker.

Alle resultater, bulletiner osv. fra det amerikanske sommermesterskapet finner du her.

Mandag starter den mest prestisjetunge turneringen, lagturneringen Spingold. Mange husker vel at Brogeland-Lindqvist var på vinnerlaget i Spingold i fjor, og de er førsteseedet i årets mesterskap. Da spilte de med firemannslag, de to norske og Platnic-Diamond . I år har de fått med seg Fred Gitelman og hans kone Sheri Wienstock. Gitelman er kjent av mange som "far" til Bridge Base Online (BBO).  

Vi tar med et spill fra helgens spilling:

Barry Rigal - eks-engelskmann som bor i New York - er en av de mest produktive og beste bridgeskribentene i verden. Bulletinene har alltid flere spill skrevet av han. Her sakses ett hvor det var et litt ekkelt motspill som måtte finnes. Ta nord si plass og forsøk om du finner løsningen. 


Du skal altså som nord spille motspill mot 4 spar og spiller ut hjerter knekt. Spillefører forlanger damen, makker på syds plass dekker med kongen og spillefører stikker med esset. Da folger liten ruter fra vest. Hva legger du nå? Det kan vel neppe koste noe å legge liten, og syd vinner med kongen. Derfra kommer trumfskift, og spillefører legger lavt så du vinner med kongen. Hva nå?


Slik spillet gikk var det helt kritisk idet nord kom inn på trumfkongen. Hvis han forsøker å ta hjerterstikk vinnes 4 spar. Spillefører stjeler, tar ut trumfen, og setter opp to ruterstikk som gir avkast for to kløver hos øst. Siden trumfen sitter 2-2 blir det igjen en trumf hos øst slik at vests lille kløver kan trumfes opp.

Nederlenderen Jan Jansma var spillefører, og trekket med å legge hjerter dame i første stikk var lurt da det nok kunne fristet mange til å forsøke å ta ett stikk i hjerter. Men det kan neppe haste? Det beste, og eneste betende motspillet på det tidspunktet er å skifte til kløver. De motspillet ble funnet av Marshall Lewis som spilte sammen med Jan van Cleef, en av Jansmas tidligere makkere..  

US SUMMER NATIONALS 2018

I Atlanta har Summer Nationals startet, og det pågår frem til 5.august. 

Brogeland-Lindqvist leder etter to dager i Von Zedwitz Life Master Pairs.

Vi kommer med mer fra Atlanta de neste dagene.

Hjemmesiden for sommermesterskapet med bulletiner, program osv. finner du her.

 

En annerledes SOMMERBRIDGE

Sommerferie i Norge gir ingen garanti for sol og varme, men i år har det vært helt utrolig bra, også i Trondheim. I tropevarmen kom før helgen en litt uvanlig invitasjon, det skulle spilles lagbridge på Munkholmen som ligger en kort båttur fra byen.

 

Munholmen - et fint sted å være på sommerstid - også for å spille bridge

Børre Lund var organisator, regnskapsfører og det hele. Det måtte bli morsomt. Dagen startet imidlertid svært dårlig for undertegnede da jeg leste SMS-invitasjonen som "oppmøte klokken 1.30 i Ravnkloa" (hvor Munkholmbåtene går fra). Det viste seg å være 11.30, og dermed ble det en haug med bridgespillere som satt på Munkhomen og ventet, en spiller for lite til lagkamp. Men etter noen hissige telefoner fra innpisker Aksel Hornslien kom jeg meg utover, og kampen kunne begynne, fortsatt med god tid til siste båt tilbake til byen skulle gå. Riktignok gikk det litt hurtig for seg for meg da jeg dro hjemmefra, og at det var en av årets varmeste dager med over 30 grader var jeg ikke klar over. Så mest sannsynlig var jeg den eneste på Munkholmen i langbukse den dagen.

Om starten på dagen var dårlig så ble fortsettelsen mye verre. Verken jeg eller noen på mitt lag kunne få tak i noen IMP! Og det hjalp ikke samme hvem jeg spilte med i de forskjellige rundene hvor vi stadig fikk nye makkere etter et innfløkt og nøye uttenkt rulleringsopplegg, også adminstrert av nevnte Lund.

Det tok vel noe sånt som 2 timer før mitt lag kom på papiret, og det som måtte til var at en Europamester gikk seg en bet i 1 grand hvor han satt og så ned på åtte rene toppstikk. Da han prøvde på det niende stikket falt taket i hodet på han, og ble det IMP inn for oss – hurra!

Et spill fra den første Munkholmen Open var nesten et avisspill. Kun noen små justeringer, litt kunstnerisk frihet, måtte til i diagrammet før det ville vært ganske interessant.


Med slikt ender det jo som regel i 3 grand selv om det er et nokså håpløst foretagende – det er jo tross alt 26 HP N/S. Ser du noen mulighet for ni stikk etter spar ut fra vest?

Det nytter ikke å godspille stikk i en rød farge, for idet motparten for eksempel får et ruterstikk kan de hente fire sparstikk (minst) og beten.

I teorien kan man forsøke å lasjere første spar og håpe sparfargen sitter 7-2, men det er å tro på julenissen i 30 plussgrader. Kanskje det er bedre å stikke første spar og håpe på at forsvaret blokkerer seg.

Det er dog en annen liten sjanse, riktignok nesten mikropisk. Det er at samme motspillere er alene om både ruter- og hjerterholdet. For at det skal kunne fungerer må du få dem til å ta sparstikkene sine. La oss si det sitter slik fra start:

Du vinner første spar, tar kløverstikkene og frir deg så med spar. Hvis alle sparstikkene blir tatt ser det slik ut – nesten:


Jeg sa nesten, for du ser vel den ene feilen i dette diagrammet? Vest har igjen ett kort mer en de andre, og det er fordi han ennå ikke har kastet på den femte sparen. Hvis han kaster en hjerter vinner spillefører tre hjerterstikk til slutt, og hvis vest kaster en ruter kan spillefører tar for ruter ess og felle den siste ruteren og bruke hjerter konge som inntak til å hente godspilt ruterstikk. Men det satt ikke helt sånn, og kontrakten gikk bet etter at vest var flink og unngikk ruterutspill som ville forært spillefører kontrakten.

Og om det hadde sittet som i mitt diagram burde det uansett blitt bet, og du ser vel motspillet som beter da også? Unge Marcus Lund (deltar for Norge i junior-VM i neste måned) satt øst, og han hadde altså en større hjerter en syds nier. Og han var raskt frempå etter spillet og sa: «Om jeg hadde hatt bare småkort i hjerter burde jeg vel sett at jeg ikke kan ta alle sparstikkene, men skifte til rød farge tidlig nok for ikke å hjelpe spillefører med skvisen».

Kampen ebbet ut med journalisten på klar sisteplass. Men hyggelig var det, og alle kom seg (så vidt jeg vet) hjem med en av de siste båtene.

Fra sommerbridgen

En rekke steder rundt omkring i landet spilles det sommerbridge hver uke, noen steder flere ganger i uken. Resultater, spilldiagram osv. for alle disse turneringene finnes flere steder, i noen tilfeller på klubben som arrangerer sin web-side, eller kretsens, og også på bridge.no, til høyre på hovedsiden under resultater finnes slik informasjon. 

For mange er sommerbridgen en arena for trening foran sommerens bridge-høydepunkt her til lands, bridgefestivalen som starter om vel en uke (3.august). Andre trener på internett (BBO), eller begge steder, for det er klart at mange håper å prikke inn toppformen til akkurat den perioden bridgefestivalen foregår.

Vi tar med et spill fra en sommerbridge-kveld i Trondheim i forrige uke. Meldeprøven du får er som øst, med syd som giver og alle i sonen. La oss si du og din makker spiller et standard system med femkorts sparåpning (eller femkorts majoråpninger).


Du får to alternative situasjoner:

1. Det går pass fra syd, 1 spar fra makker og pass fra nord. Hva melder du?

2. Det går pass fra syd, 1 spar fra makker og innmelding 2 ruter fra nord. Hva melder du?

Det virker sikkert naturlig for mange å si 4 spar med det samme. Og det kan neppe kritiseres. Utgang i spar står ofte når du har slike, fine støttekort, og det kan godt hende motparten har fin tilpasning og mye i kortene. Da er det jo ofte lurt å knekke til med en høy melding for å gjøre det vanskelig for dem.

Men hvor sterk kan man være for et slikt direkte hopp til utgang i makkers farge? Mange har som avtale at det er ren sperr. I så fall er det viktig at ikke spranget fra de svakeste kortene man kan ha for meldingen til de sterkeste ikke er for stort. Er det et stort sprang mellom de mulige hender for meldingen kan det bli vanskelig for åpneren de gangene han sitter med sterke kort. Skal han gå videre mot slem, eller gi opp. Hvis han går på og han som hoppet til 4 i major har ingenting, bare masse trumf og litt fordeling, kan det ende med bet på femtrinnet. 

Det er ingen fasit på dette, og spillet sånn som det så ut i Bridgehuset i Trondheim er vel heller ikke noe bevis på hva som er riktig.

 

Som du ser står 6 spar i dette tilfellet. I turneringen i forrige uke meldte omtrent halvparten av Ø/V-parene 6 spar, resten stoppet i utgang.

Nå er det slik at noen vil melde inn som nord, andre passer med slikt. Hvis nord melder inn kommer syd med i bildet med sin fine hånd for ruterkontrakt, og det kan hende de faktisk hjelper Ø/V slik at de kommer i slem. 

Spørsmålet er hva som er den beste strategien i det lange løp med øst sine kort. Hvis han sier 4 spar med det samme er det ikke sikkert det er riktig av vest å gå på med en melding til, men denne gangen er han nok såpass sterk at en kontrollmelding 5 ruter sjelden vil føre paret for høyt. 5 ruter - kontrollmelding - benekter da kløverkontroll, og øst bør bidra hvis han har kontroll i den fargen, for etter for eksempel 1 spar-4 spar, 5 ruter må åpneren være kanonsterk.

Slem i spar står denne gangen på at kløver ess sitter foran, en 50% sjanse.

Personlig synes jeg øst er for sterk for 4 spar direkte. Han har kun syv tapere, og en fantastisk sekskorts trumftilpasning. Det kunne godt vært en mye bedre slem, for eksempel om vest ikke satt med hjerter konge, men i stedet kløver dame. Kan godt ta bort spar dame også, og i så fall har vest 3HP mindre enn han hadde, men slem ville med sånne kort i praksis vært nedlegg. Og med det (Axxxx - Axxxx - A - Qx) kan han i alle fall ikke trygt melde mer over et direkte hopp til 4 spar. Vest kunne jo hatt enda færre HP, men singelton kløver og dobbelton ruter, og 6 spar ville vært omtrent lay-down. 

Hva bør i så fall øst melde?

Dette handler om makkerskapsavtaler. Hvis nord melder inn bør kanskje øst ta med seg et såkalt "cue-raise" (overmelding for å si fra om en god løft).

Vel, det med hvordan vise de forskjellige støttehendene får bli opp til det enkelte makkerpar å avklare. Det bør helst være klare definisjoner, og forskjellige nokså eksakte støtte-alternativer er noe av det beste i meldesystemet vårt, etter min mening. Egentlig er det vel ikke så vanskelig å få til, heller!

Det er i alle fall viktig å avklare det med hva et direkte hopp til utgang i åpnerens majorfarge viser. Spranget fra det dårligste du kan ha for en slik melding til det beste du kan ha bør ikke være for stort. 

Klart for bridgefestival!

Da nærmer det seg bridgefestival. Hundrevis av norske og noen utenlandske bridgespillere møtes i Drammen i tiden 3. til 8. august. Det begynner med mixturneringer – par og lag - og junior NM, og så går det som vanlig slag i slag med forskjellige mesterskap.

Drammenshallen, spillestedet under den norske bridgefestivalen.

Websiden for den norske festivalen finner du her.


Sånn ser det ut inne i hallen idet hundrevis av spillere kjemper om poeng

Forut for den norske festivalen arrangeres den svenske bridgefestivalen i Ørebro. Den har blitt populær blant mange nordmenn, og siden de to festivalene har delvis krasjet når det gjelder tidsperiode har det vært slik at noen har valgt å spille i Sverige heller enn i den norske festivalen. I år vil sikkert mange som deltar i Ørebro komme tilbake til Norge og Drammen for å få med seg begge festivalene da mesterskapene i Ørebro pågår i tiden 27.7 til 5.8. Link til svenskenes festival finner du her.

Undertegende er på langtur fra New Zealand. Siden Norge og Trondheim er hovdemålet for turen er det naturlig å ta turen til Drammen på festival. I år har jo en haug med nordmenn glimret voldsomt med det ene internasjonale toppresultatet etter det andre. Så det er nesten så en langveisfarende bridgespiller blir nervøs. Men vi får se, kanskje det fortsatt går an å vinne ett stikk eller to, selv i kamp med suksessrike norske bridgespillere?

Noe av det fineste med den norske bridgefestivalen synes jeg er at det er en sosial happening, en fin blanding av seriøsitet i forhold til turneringer med høyt nivå og en mer avslappet stemning. Det er i tillegg til mesterskapene mange sideturneringer osv., og det vil også være en rekke sosiale aktiviteter utenom selve spillingen.  

 

En bridge gigant har forlatt oss

Midt i gleden over den fantastiske innsatsen av våre bridgeungdommer i helgen kom en veldig trist nyhet til bridgefamilien. Det er med stor sorg i hjertet det meldes at Jon Sveindal - en gigant i bridgeverdenen – gikk bort fredag, 72 år gammel.

Jon Sveindal var kjent og meget respektert både i norsk og internasjonal bridge. Ikke bare var han en bridgespiller i verdensklasse, men han bidro gjennom et langt bridgeliv også på flere andre områder enn som spiller; som kommentator, coach og kaptein og ikke minst som en glimrende bridgeskribent.

Etter at Jon ble alvorlig syk for noen år siden fortsatte han med bridge selv om han på et tidspunkt fant det for slitsomt å gjøre bridgespalten i Aftenposten. Men han spilte, og spilte fortsatt godt! I EM i Tromsø (2015) bidro en allerede alvorlig syk Jon sammen med Arild Rasmussen til at det ble bronse i lag-EM sammen med to australiere.

Jon holdt lenge ut med sykdommen sin, mye pga. en ukuelig optimisme og voldsom livsvilje. Et par år etter Tromsø-EM var han kvalifisert for NM-finalen for par med sin gamle makker Tor Bakke. Det var lenge uklart om han kunne klare reisen og å spille flere dager i parfinalen, men med en fantastisk vilje tok han sjansen. Mot alle odds pga. av helsetilstanden hans ble det bronsemedalje!

Det ble den siste av et enormt antall medaljer Jon Sveindal vant. Og det er ikke bare medaljer i norsk sammenheng, men han har vunnet en rekke medaljer også internasjonalt. Det største var antagelig sølvmedaljen i Bermuda Bowl i Chile i 1993 da Norge ble slått i finalen av Nederland. Da vi snakket om den prestasjonen nevnte ofte Jon med stolthet revansje-matchen i Nederland året etter der Norge feide de nederlandske verdensmestrene av banen.

En av de absolutt største i norsk bridge gjennom tidene har gått bort. Enda viktigere, kanskje, for mange er det en meget kjær og god venn som har forlatt oss.

Ord blir tomme. I tristheten vi nå føler gjør det litt godt å tenke på det som Jons næreste familie forteller, om hans siste tid som var sammen med dem hjemme hos ham, en fredelig og verdig avslutning på livet. De to døtrene Linn og Anneli var hos ham. Susi også, og resten av familien. Jeg vet at Jon satte uendelig stor pris på den enorme støtten han fikk fra sine nærmeste hele veien gjennom den lange sykdomsperioden.

Mine tanker og medfølelse går nå først og fremst til familien.

Alle vi som stolt kaller oss Jons venner føler en dyp sorg i dag, men vi vil også leve videre med veldig mange gode minner.

Takk for alt, Jon!

HVIL I FRED

Utrolige norske ungdommer!

Det stoppet ikke med mix-gullet Christian Bakke og Sofie Græshold Sjødal vant iunder junior-EM i Opatija, Kroatia. Jubeldagene bare fortsatte!

Og 2018 har blitt et historisk suksessår for norsk bridge nå som våre ungdommer kapret to gull til da junior EM ble avsluttet i går.

Gullgutter og gulljenter! F.v. Marius Dalemark Austad, Sofie Græsholt Sjødal, Agnethe Hansen Kjensli og Anders Brogeland

Sofie Græsholt Sjødal tok sitt andre gull, i dame-par sammen med Agnethe Hansen Kjensli. De vant foran et polsk og et nederlandsk par. Resultatene finner du her.

I klassen U-16 var Anders Brogeland og Marius Dalemark Austad i tetbildet hele veien, og med en sterk avslutning ble det en klar seier foran et dansk og et engelsk par på de neste plassene. Resultatene for den klassen finner du her.

 

Kule gullgutter: Anders og Marius (på andre siden av skjermen) slapper av mellom to runder 

 

Junior EM: Medaljekamp - igjen!

I dag, søndag spilles finalene i junior-EMs parturnering, i fire klasser.

Norge har med spillere i finalen i alle tre klassene vi stilte opp i.

I dameklassen leder europamester Sofie Græsholt Sjødal (vant mix-gull sammen med Christian Bakke) sammen med Agnethe Hansen Kjensli etter den første av to finalesesjoner! De kvalifserte seg til finalen som nr. 3 (14 par i finalen). 

I U-26 slet Christian Bakke og Marcus Scheie, men kom seg med til finalen som består av 26 par med sin 22.plass. I finalen går det bedre, og de ligger på 8.plass før innspurten. 

I U-16 klassen lå Anders Brogeland og Marius Dalemark Austad helt i toppsjiktet lenge, men falt litt av mot slutten og kvalifiserte seg som nr. 8. I finalen går det meget bra, og de leder halvspilt! (14 par i finalen)

Det kan altså bli flere medaljer til Norge, og klaffer alt kan det bli pall-plasseringer i alle tre klassene! Turneringene avsluttes nå i ettermiddag, spillestart for siste sesjon er kl. 13.20

 

Sofie og Christian vant gull!

Det ble en spennende finaledag i Opatija, Kroatia hvor Junior EMs første turnering var mix-par.

Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke lå i fremste rekke hele veien i finalen etter å ha kvallet til finalen som nr. 12. I dag var de stort sett i ledelsen, og det holdt helt inn til etter en jevn innspurt hvor det stod mellom det norske paret og tsjekkerne Kohutova-Klems. Bronsen gikk til  danske Emil Buus Thomsen og Johanne Bilde Kofoed.


Sofie Græsholt Sjødal, Europamester sammen med...

 
Christian Bakke

2018 har dermed allerede blitt et fantastisk år for norsk bridge: NORSK EM GULL IGJEN!

Det ble altså en ny stor triumf for norsk bridge etter suksessen i Ostende tidligere i år. Junior EM fortsetter i morgen med parmesterskap i fire forskjellige klasser, U-26, U-21, U-16 Women. Alle resultater og forskjellig informasjon finner du på mesterskapssiden, her.

Jr. EM: Græsholt Sjødal-Bakke til A-finale i mix-par

I mix-par under junior-EM i Opatija, Kroatia var det kvalifisering onsdag. De 24 best plasserte parene etter tre kvalifiseringssesjoner kvalifiserte seg til finalen som spilles torsdag. Et polsk par vant kvaliken med 64,32%. Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke hadde ingen problemer med å kvalifisere seg til A-finalen og hadde god margin i forhold til det med 55,58% på 12.plass. De to er kanskje de mest erfarne av våre juniorer og bør ha en fin sjanse til en god plassering i finalen. 

I et mesterskapsbloggen presenterer Bakke de norske deltakerne i sin forhåndsomtale av juniormesterskapet i Kroatia. De innlegget finner du her.

Mesterskapssiden med rinformasjon, resultater, bulletiner osv. finner du her.  

YEH BROS CUP - suksess og fiasko

Den prestisjetunge Yeh Bros Cup ble avsluttet med de to nordmennene Tor Helness og Geir Helgemo (som riktignok som bridgespillere representerer Moncaco), på sølvplass. Det deltok en nordmann til, undertegnede som spilte for New Zealand, men for oss ble det fiasko. Jeg har sjelden vært mer skuffet etter en bridgeturnering. 

Mr. Yeh, sponsoren for denne flotte turneringen har bestemt at nå skal Yeh Bros Cup spilles hvert år i motsetningen til tidligere hvert andre år. Neste år går turneringen i Taiwan. Da blir garantert Norge invitert som regjerende europamestre!


Tor og Geir blir intervjuet etter nok en internasjonal topp-plassering

Om det altså må sies at det var suksess for de to norske på Monaco, ble det nitrist for mitt New Zealand etter at vi har hatt noen brukbare resultater de siste årene. Vi kom skjevt ut, og den relativt korte kvalifiseringen sammenlignet med de store mesterskapene klarte vi aldri å snu trenden. Monaco var derimot med hele tiden, og selv om det ble tap i finalen mot et velspillende amerikansk lag er 2.plass i Yeh Bros Cup et meget sterkt resultat selv for et lag som har vunnet omtrent alt. 

Det morsomste spillet i turneringen var kanskje det jeg her skal fortelle, selv om det ikke var morsomt i det hele tatt for mitt lag:


Med syd som giver og Ø/V i sonen sitter du øst og hører 1 spar fra syd og 1 grand fra nord som blir forklart som kravmelding. Hva ville du meldt?

Å hoppe til 5 kløver er et alternativ. Å kun melde inn 2 kløver er et annet, og da kan du kanskje få med ruterfargen senere slik at Ø/V kan finne ruterkontrakt om for eksempel makker har singel kløver og 4-5 ruter. Jeg har ikke sansen for en grandmelding for å vise begge minor da ruterkontrakt kan bli fryktelig med mindre makker har skikkelig god rutertilpass. Har han ikke det er det mye tryggere å spille kløverkontrakt.

Jeg valgte 2 kløver. Det gikk dobler fra syd og 3 kløver fra vest før nord introduserte hjerterfarge. Du melder da selvsagt 5 kløver, men så sier N/S 5 hjerter og 6 hjerter! Vest doblet. Melder du 7 kløver nå? Det kan være riktig, men også veldig feil om du har et par-tre rutertapere og kanskje ikke en gang 6 hjerter står. Det ble til at N/S fikk spille 6 hjerter doblet. Slik så hele spillet ut:

Spillet er ganske fantastisk.

Merk at Ø/V med sine 14 HP til sammen kan vinne 7 kløver om ikke syd spiller ut sin single trumf!

Kommer for eksempel spar eller hjerter ut mot kløverkontrakt kan det trumfes fire ruter hos vest, og det er nok trumf til å trumfe seg tilbake til øst så mange ganger at han til slutt kan få tatt ut N/S sine trumf og få stikk for den femte ruteren - tretten stikk!

I slike spill blir det alltid noen merkelige scorer. Vi spilte mot 6 hjerter doblet og noterte kun en liten nokså patetisk pluss da vi ikke fikk tak i maksimalt med ruterstjelinger. Det var mange doblede kløverkontrakter som føk hjem, og noen få hjerterkontrakter N/S som ble vunnet. Ved det andre bordet i vår kamp hoppet øst direkte til 5 kløver, og da syd doblet passet nord selv om han kanskje (?) burde meldt 5 hjerter. Dermed ble det to doblede overstikk og +1150 til Ø/V ved det bordet og hele 14 IMP ut for et NZ-lag i trøbbel.

Sånne spill føles litt som bingo. Men om man tør å se nærmere på hva man gjorde så går det ofte an å konludere med at det ikke bare var uflaks. Øst kunne ha hoppet direkte til 5 kløver sånn som ved det andre bordet. Vest burde ikke løftet til 3 kløver, men sperret med 4 kløver med firekorts tilpasning og en renons. Og ved det andre bordet burde antagelig lagkameraten på nords plass meldt 5 hjerter idet syd doblet østs 5 kløvermelding. Alle avgjørelsene er marginale feil om man skal være streng, og da blir det ikke poeng, altså! 

Alle resultatene fra Yeh Bros Cup, og bulletiner m.m kan du finne her.