De norske lagene klatrer!

Vårt U-16 lag slo til med nok en storseier i dagens andre kamp da bunnlaget Skottland ble feid av banen med 20-0. To kamper med full uttelling er flott, selv om de nå har møtt et par av de svakeste lagene. Likevel, å få tak i full pott mot slike lag er kjempesterkt. Etter det lå vårt lag på 4.plass. I den klassen stiller 16 lag som spiller en kamp mot hver av de andre nasjonene, 12 spill i hver kamp.

I U-26 ble det også en storseier da Tyskland ble slått med 18,17-1,83. Norge U-26 ligger dermed på 8.plass og har god kontakt med lagene på topp-3. Dette er den største klassen med 28 deltakende nasjoner, og det skal spilles en kamp mot hver av de andre lagene.

Også vårt damelag vant sin sjette kamp, og de ligger på 4.plass. I dameklassen deltar kun 10 nasjoner, og de skal spille hele tre kamper mot hver av de andre nasjonene, 14 spills kamper.

Vårt U-21 lag sliter foreløpig litt mer og ligger litt under middels på 11.plass blant 18 nasjoner. I den klassen spilles kun 10 spill i hver kamp, og de skal møte de andre nasjonene to ganger.  .

I dagens andre kamp var dette spillet interessant:

Det er naturlig å havne i 4 hjerter selv om det ved noen bord ble spilt delkontrakt.

I 4 hjerter ser det ut til å kunne bli fire tapere (to i spar, en i ruter og en i kløver) selv om det går an å løse trumfen uten taper. Det forsvaret må gjøre er å ligge unna kløveren en gang så ikke spillefører får utnyttet kløveren til avkast, og det er ikke senere noe inntak til nord. For å vinne må spillefører gjøre alt riktig, for eksempel må han stikke over kløver knekt hos nord og ta hjerterfinesse, så hjerter ess og ute med den tredje trumfen siden kongen faller. Deretter frispiller han seg i kløver som vest må stikke. Da er imidlertid han innspilt! Han må hjelpe syd med sparspill, eller spille ruter. Spiller han ruter 2 må spillefører gjette riktig å legge tieren som gjør at østs kongen blir fanget.

Men er det ikke en ting jeg har glemt her?

Joda, vest må finne et godt utspill først, og det er ikke lett slik disse kortene er. Det er vel ganske naturlig å starte med trumf. Da får spillefører hjelp til å løse den fargen og spiller etter uttrumfing kløver. Vest må hjelpe spillefører en gang til. Så i praksis fyker utgangen hjem overalt, og flere steder spilte vest ut spar ess etter at han selv hadde meldt inn spar og fått støtte til 2 spar fra makkeren.

Det utspillet som kunne gitt litt problemer er liten kløver unna esset. Da må spillefører stikke hos nord og spille som beskrevet her over, hjerterfinesse, uttrumfing og så spille inn vest i kløver for å få den nødvendige hjelpen.   

For U-26 laget meldte og vant Marcus Scheie og Anders Gundersen 4 hjerter mens Tyskland stoppet i delkontrakt; 10 IMP til Norge.

I U-16 klassen ble det meldt og vunnet utgang ved begge bord, mens i dameklassen ble det spilt delkontrakt ved begge bord i Norges kamp.

Omtrent midtveis i runde 7 leder Norge over Irland og er oppe på 7.plass i U-26. Damelaget ligger litt under mot lederlaget Nederland med 6 spill igjen å spille, og U-16 laget har en knapp ledelse mot Hellas og er dermed opp på 3.plass i skrivende stund! U-21 klassen har pga. forskjellig antall spill andre startidspunkt enn de tre andre klassene.

 

 

Storseier til yngstelaget

I morgenkampen mandag fikk U-16 laget virkelig dreisen på det i sin kamp mot Irland. Det var ren overkjøring, og sluttresultatet ble hele 73-15, eller 20-0 i VP.

Det var godt spill, og det meste gikk bra i denne kampen. Men i dette spillet måtte Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad ha litt hjelp fra motparten:


Er dette en god slem?

Ja, det er i alle fall langt i fra noen dårlig slem. Hvis hjerterfinessen går er den nesten nedlegg. Pussig nok var det norske paret det eneste i yngsteklassen som melde 6 spar. Slik det satt var det feil å melde slem, i teorien:

Hjerterfinessen gikk altså ikke, men hva gjør vel det når iren på nords plass valgte å spille hjerter ut! Da Irlands Ø/V-par hadde en stygg misforståelse og stoppet i delkontrakt (som eneste par, selvsagt) ble det hele 14 IMP til Norge.

Etter den fine seieren er U-16 laget oppe på 7.plass.

I U-26 slo Norge Skottland med 14,85-5,15 og klatret til 9.plass.

Damelaget vårt gikk på en smell mot Tyskland, og U-21 laget tapte knepent mot Tsjekkia. 

 

 

Tøffe meldinger

Det norske laget i EM klassen U-26 er blant meldajekandidatene. Første dag ble det hårfint under middels etter en fin seier mot Kroatia, så to relativt klare tap mot sterke Danmark og Polen før de hadde oversitt i dagens siste runde. Jeg tror vårt lag i eldsteklassen kommer sterkt utover i mesterskapet.

I kampen mot Danmark lå Norge kraftig under, men det kom et gladspill til slutt etter tøffe, norske meldinger ved begge bord.

Ganske hardt meldt av Christian Bakke. En invitt ville antagelig ha ført frem også, for Espen Flått har fine verdier selv om fordelingen er flat. Det spørs også hva invittene bør bety over 2 spar i slike situasjoner, for eks. kan dobler kanskje være kortfargeinvitt med singel spar (?).

Christian tok avgjørelsen selv. Det er vel ikke noen spesielt god utgang, men sjanserik og det dreier seg om soneutgang. Det satt snilt, begge minoressene foran og trumfen 3-2. Likevel kan det se ut som om det blir bet om forsvaret spiller spar hver gang de er inne, for da blir spillefører for kort i trumf til å kunne få godspilt kløver konge som er det tiende stikket. Men det ble en fet +620 til notering da vest i første ruterrunde gikk opp med esset og spilte mer ruter.

Ved det andre bordet ble det et helt annet meldingsforløp, med Anders Gundersen vest og Marcus Sheie som øst.

 

Det var gunstig sone for de norske, og Gundersen benyttet anledningen til en sperremelding. Det fungerte bra da den danske nord gikk inn med 3 hjerter og det gikk pass rundt. Kanskje burde syd løftet til 4 hjerter? Med kun +170 til Danmark ble det 10 kjærkomne IMPs til Norge, og dermed fikk vårt lag i alle fall 6,04 VP mot det velspillende danske laget.

  

Ungdoms EM: God start for damene

Norges lag i U26 - Women fikk en bra start i junior EM og ligger på 3.plass etter fire kamper. 

I de andre klassene gikk det litt tråere første dag, men U-16 laget har litt over middels. Mesterskapet har jo nettopp startet så det er gode muligheter for våre lag å spille seg oppover på listene.

 

Den norske troppen til EM i Samorin, Slovakia (foto: Andre Øberg)  

 

 

 

Nå blir det ungdommenes tur!

Søndag starter junior-EM i Samorin, Slovakia.

I mesterskapene (fire klasser) deltar Norge i alle klasser. Vi skal følge med og rapportere her i bloggen, men det vil også bli stoff fra junior-EM i NBF sin mesterskapsblogg hvor en av de norske kapteinene, Kristian Barstad Ellingsen vil skrive når han har tid innimellom gjøremålene som kaptein. Dessuten vil helt sikkert Nils Kåre Kvangraven følge godt med og levere interessante spill og historier i sin blogg, kvangraven.no. 

I Kvangravens blogg kan du også finne endel forhåndsstoff, bl.a. intervjuer med kapteinene osv. 


Norske juniorspillere (og et par som ikke er juniorer lenger) gleder seg stort til det braker løs i Slovakia

Mye annen informasjon om mesterskapet, lagoppstillinger, tidskjema osv. finnes på mesterskapets hjemmeside, her.

Følg med fra søndag morgen kl. 10.00!

YEH BROS CUP: Finalekampene

Finalen i Yeh Bros Cup gikk i favør av lag KOKISH da de slo lag PEPSI i finalen.


Vinnerlaget (f.v.): Fred Gitelman, Eric Kokish, Huub Bertens og Curtis Cheek.

At KOKISH vant denne knallharde turneringen er for mange en liten sensasjon selv om det selvsagt dreier seg om kjempegode spillere. At det er litt overraskende er mest fordi to av lagets spillere (Kokish og Gitelman) selv regner seg litt som bridgepensjonister, i alle fall på dette høyeste nivået. Meget sterkt gjort av Eric Kokish, Fred Gilteman, Curtis Cheek og Huub Bertens!


Fred Gitelman - av mange mest kjent som han som "oppfant" BBO

I kampen om 3.plassen møtte Monaco det amerikanske laget KRANYAK.

Helness og Helgemo sitt lag fikk bank i det første av de tre settene, 21-68. Det andre gikk i favør Monaco, men bare med 2 IMP. Dermed måtte Monaco vinne stort i det siste settet, Kranyak ledet med 44,5 IMP før de siste 16 spillene.

Det ble en «boksekamp» i siste sett, og Monaco med Helgeness ved det ene bordet og Lauria-Versace ved det andre ga absolutt alt i forsøket på å snu kampen.

I starten rullet det inn med gladspill, det første så slik ut, svingspill i begge kampene:

I finalen meldte Greco-Hampson 4 hjerter etter at øst hadde åpnet med 1 ruter. Syd doblet, og doblet igjen senere da øst kom tilbake med 2 kløver, og da nord over 3 kløver fra vest frivillig viste den anemiske hjerterfargen sin løftet syd til utgang. Som du ser er det tre minortapere i tillegg til vests trumfstikk. Men nord var spillefører, og etter kløver ess i utspill hadde Gitelmann et problem, han så ned på syds hånd som var blindemann, og den så skummel ut. Det er vel for de fleste en Lavinthalposisjon med esset ut og singelton i bordet. Vest la kløver 6. Etter en god del tenking la Gitelman ned ruter ess, og dermed var det +420 til N/S.

Ved det andre bordet mangler meldingene i filen på BBO, og derfor vites ikke hvorfor Ø/V fikk spille 3 kløver. En kan spørre seg hvor Curtis Cheek (syd) var da, for med syds hånd virker det vel merkelig å gi opp så tidlig? Ø/V noterte +130, 11 IMP til lag PEPSI. Men det var kun dette spillet, lag KOKISH vant kampen!

Tilbake til "bronsekampen".

Helgemo-Helness meldte også 4 hjerter, og vest doblet. Også der var nord spillefører, og kontrakten føk hjem for en massiv +590. Lauria-Versace startet også settet fantastisk, de snellet ved det andre bordet hjem 5 kløver doblet, +400. Totalt ga det 14 IMP til Monaco.

I et spill litt senere ble Helgeness motspillere i 5 kløver redoblet (!) og tok tre bet, +1600. Da Versace -Lauria fikk inn en god score ved det andre bordet ga det 19 IMP inn, og etter åtte spill stod det 41-0 til Monaco i settet. De var kun 3,5 IMP bak!

Amerikanerne tok seg imidlertid mesterlig sammen og Monaco tapte noen IMP i de følgende spillene. Mot slutten var det ikke mer å få tak i for Monaco som dermed tapte kampen, til slutt var det 19,5 IMPs margin i favør av lag Kranyak.

Tor og Geir ga alt, men det ble "bare" 4.plass denne gangen 

 

Monaco til bronsefinalen

Monaco med Helness og Helgemo røyk med helt minimal margin i tre-veis semifinalen mot KRANYAK og PEPSI.

Ingen av lagene vant begge sine oppgjør, og da er det totale antall VP som teller. Der hadde PEPSI 21,01 VP mot Monaco sine 20,48 VP, en forsvinnende liten margin. 

Dermed blir det PEPSI som møter KOKISH i finalen.

Monaco møter KRANYAK i kampen om 3.plassen. 

YEH BROS: Parkvalifiseringen

For de som nettopp har røket ut fra en knallhard lagturnering er det ofte vanskelig å motivere seg for den følgende parturneringen. Av de to norske parene greide Brogeland-Lindqvist det best da de ble nr. 12 i kvalifiseringen hvor det ble spilt "IMP-Across-The field" for 44 par. Livgård-Aa slet mye mer og ble nr. 33.

Svenske Nystrøm-Upmark toppet kvaliken. Du finner hele resultatlisten her.   

MONACO og PEPSI møter KRANYAK i semifinale

Dermed var det slutt for det norske laget i Yeh Bros, men ikke uten hard kamp i tre-veiskampen i morges. Norge slo BulGer (+12 IMP), men tapte for PEPSI (-22 IMP) som gikk til tre-veis semifinale fra den gruppen. I den andre gruppen var det Monaco som vant, og laget med Tor Helness og Geir Helgemo blir kanskje knepen favoritt i semifinalen. Monaco er alltid blant favorittene, samme hvilken turnering de spiller. Og at Zimmermann har tatt med det velkjente italienske topp-paret Lauria-Versace er neppe noen svekkelse.

Det norske laget med Allan Livgård, Terje Aa, Boye Brogeland og Espen Lindqvist har gjort det skarpt. Det er svært hyggelig at de fulgte opp den norske triumfen i EM-lag i forrige måned med nok et resultat som bidrar til å re-plassere Norge der vi håper å være, som en fryktet nasjon i internasjonal bridge igjen etter noen nedturer i det siste. 

Men nå er det altså over i lagturneringen for Norge, og det blir parturnering for de norske parene.

 

 

 

Yeh Bros: KOKISH til finalen

Det ble lag KOKISH som gikk gjennom sluttspillskampene ubeseiret fra No-Loss-Bracket og dermed er klare for finalen i Yeh Bros Cup 2017 i Tokyo. Laget består av Eric Kokish, Fred Gitelman, Curtis Cheek og Huub Bertens.

Det er fire sterke bridgenavn, men likevel drister jeg meg til å si at det er en liten sensasjon at dette laget blir første finalist, men de andre gjenværende lagene må via en treveis kamp senere i ettermiddag. Dette fordi Eric Kokish i svært mange år ikke har spilt mye selv, men i stedet brukt tiden sin på å være coach, bl.a. for det fremgangsrike Nickell-laget. Gitelman har også mer eller mindre gitt seg med turneringsbridge på topp-plan etter han spilte proff for noen år siden. Gitelman er for mange kjent som "oppfinneren" av Bridge Base Online. Cheek og Bertens er anerkjente proffer, sistnevnte utvandret nederlender som har bosatt seg i USA.

Lag Kranyak består av noen av spillerne som regnes som amerikansk bridges fremtid: John Kranyak, Vincent Demuy, Joel Wooldridge og John Hurd. De får altså en ekstra sjanse via tre-veis semifinalen og kan selvsagt komme tilbake å møte Kokish i et revansjeoppgjør i finalen.

I treveis-kampen hvor Norge møter BulGer og Pepsi lå vårt lag under med henholdsvis 1 og 14 IMP ved halvtid. Sluttresultatene har ikke kommet (det er litt mer komplisert å kjøre live update i den typen kamper), men er ventet ganske snart.

Monaco ledet ved halvtid begge sine kamper som er mot IsPolta og Frankrike.

 

 

Yeh Bros: kampoppsett torsdag

Her er oppsettet (sakset fra bulletinen) for kampene som skal spilles torsdag morgen japansk tid (starter i natt):


I "No Loss Bracket" var lagene som var fra nr. 1-8 i kvalifiseringen, og de to som fortsatt er der har ikke tapt en kamp i sluttspillet. Det laget som vinner kampen mellom Kranyak og Kokish er klar for finalen. Taperen av den kampen har da fortsatt ett "liv" og vil spille om finaleplass mot de to vinnerne fra de to tre-lags kampene i "One Loss Bracket".

Hvis dette synes komplisert så trenger du egentlig ikke vite annet enn at Norge må vinne sin treveis kamp mot BulGer og PEPSI. Vinnes der må de gjennom enda en sånn tre-veis kamp til om det skal bli finale. En knallhard utfordring for de norske spillerne, men laget har spilt så bra i Tokyo at ingenting er umulig!

Om det ikke lykkes å gå hele veien er det fortsatt en turnering til å spille, Open Pairs. Det er store pengepremier i turneringene i Yeh Bros Cup. 

Norge gikk videre!

I andre utslagskamp ble det nok en sterk norsk seier da Beijing BEIH ble slått med 71-46.

Allan Livgård, Terje Aa, Espen Lindqvist og Boye Brogeland har allerede gjort det meget sterkt, men det er ingen grunn til å gi seg med dette! 

Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo hadde også god kontroll i sin kamp mot YBM og gikk videre med seier 70-45.

Dermed kan det bli nordmenn mot nordmenn i morgendagens kamper, så følg med på BBO eller på live-updaten som du finner på denne siden. 

Norge ledet med 19 IMP ved halvtid, og tidlig i andre halvrunde gjorde Brogeland-Lindqvist sine motstandere noe merkelig. 

Da det norske paret hadde meldt seg opp i 4 spar doblet Ø/V. I den kontrakten var det kun tre tapere, +790 til Norge. Ved det andre bordet stampet Livgård-Aa i 5 kløver som ble doblet. Det var litt uheldig å være i kløverkontrakt da spillefører ble kortet i trumf. Dermed kostet det 500, likevel 7 IMP i Norge.

Å stampe i 5 hjerter var slik kortene satt bedre. Der er det +100 eller kanskje +300, litt etter hvordan spillet går. I kampen Monaco-YBM var det gode vurderinger over alt i dette spillet. Ved begge bord ble resultatet +100 til N/S i kontrakten 5 hjerter doblet.

Begge de norske parene hadde solide lister. Det kunne kanskje se ut som et feilskjær i spill 29 da det norske paret gikk bet i en slem hvor det ved første øyekast ser ut som det bare er å ta en enkel finesse. Så enkelt er det ikke alltid, spesielt ikke for en ekspert. Slik så det spillet ut:

Jeg fulgte spillet under overføringen på BBO. Sabine Auken (Tyskland), en spiller i verdensklasse skulle forsøke seg i 6 spar og fikk hjerter 9 i utspill. Som du ser står kontrakten ved rett og slett å ta en kløverfinesse med knekten. Ryker den er det imidlertid helt dødt om ikke hjerter dame sitter dobbel.

Auken fant en god spilleplan som jeg mistenker ble kopiert der Norge spilte 6 spar (Norge-Beijing ble ikke overført på BBO). Hun vant med stor hjerter, tok ut trumfen og da den satt 2-2 spilte på eliminasjon og innspill. To store kløver ble spilt, så kløver til trumf fulgt av hjerter til den andre honnøren og mer hjerter. Uansett hvem som kommer inn (her vest) står da kontrakten om ruterhonnørene sitter fordelt siden forsvaret må åpne ruteren eller spille til dobbeltrenons. Men her satt Q-J i ruter på samme side, og da var det ikke til å unngå en rutertaper og en bet i slemmen.

På dette nivået ser de fleste spillerne slike muligheter og risikerer å gå bet i kontrakter som mange antagelig ville vunnet i din lokale klubb. Heldigvis for Norge spilte kineseren også slik i 6 spar, så en bet ble uavgjort spill i vår kamp.  

 

YEH BROS: Norge har en fin ledelse i Round of 12

Onsdag formiddag (norsk tid) pågår den andre KO-kampen i sluttspillet av Yeh Bros Cup. Tolv lag er fortsatt med i det litt uvanlige og kanskje litt infløkte utslagsystemet. I neste runde blir det tre-veis kamper. Vi kommer tilbake til hvordan det fungerer når de kampene starter, forhåpentligvis med Norge fortsatt inne.

Norge møter i denne runden det kinesiske laget Beijing BEIH. Kampen startet med en liten ledelse til kinseserne, men mot slutten av runden tok Norge over. Da var det tid for 3 grand fremfor 5 i minor i to spill på rad. Livgård-Aa vant sin 3 grand mens Beijing gikk bet i 5 ruter. Så var det Brogeland-Lindqvist som vant 3 grand i sonen, Beijing gikk to bet i 5 ruter! De spillene ga henholdsvis 10 og 13 IMP, og Norge leder etter halvspilt kamp med 36-17.

 

Yeh Bros: Første hinder gikk bra for Norge

Etter å ha spilt veldig sterkt i første del av kvalifiseringen i Yeh Bros Cup i Tokyo avsluttet Norge svakt og havnet i Bracket 2, dvs. sammen med lagene som ble plassert fra nr. 8-16 som kun har ett "liv" -  det er vinn eller forsvinn.

I den første knock-out kampen møtte Norge Kina. Kineserne ledet med 11 IMP ved halvtid, men andre halvrunde gikk i norsk farvør med 14 IMP, og dermed ble det norsk avansement til neste runde med kun 3 IMPs margin!

Monaco gikk også videre etter å ha slått Japan med 28 IMP.

I den spennende kampen som tippet i norsk favør til slutt var dette spillet dramatisk:

 

Storeslem i kløver kan ikke rokkes. Ved noen bord endte N/S i 7 hjerter som er en dårligere kontrakt. Det kan se ut som den står også om hjerteren ikke gir taper (3-2 eller knekten singel), og trumfen satt jo som du ser rundt. Men med spar ut måtte det trumfes hos syd, og da var 7 hjerter plutselig avhengig av knekten dobbel i hjerter! To lag forsøkte seg på den kontrakten, begge med dårlig resultat - en bet da det ble en trumftaper. Omtrent halvparten av lagene fant frem til 7 kløver, resten spilte lilleslem.

For Norge meldte Brogeland - Lindqvist 7 kløver og noterte +2140. Ved det andre bordet meldte også kineserne storeslem, men der stampet Aa-Livgård i 7 spar! Den kontrakten gikk seks doblede bet, +1700 til Kina. Det var for spedt for Kina, spillet ga 10 verdifulle IMP til Norge i den jevne kampen.

I neste knock-out kamp møter Norge et annet kinesisk lag. I skrivende stund ligger vi under med 4 IMP. Det er spilt 11 av 16 spill i første halvrunde. 

Monaco møter YBM og leder med 8 IMP også etter 11 spill.

 

YEH BROS CUP 2017: Monaco i bracket 2?

Uten å ha fått bekreftet det 100% så er det ganske sikkert at Monaco som ble nr. 8 i kvalifiseringen i Yeh Bros Cup må finne seg i å spille i bracket 2. Det er de 15 beste som går videre, fordelt i to brackets hvor de i bracket 1 har fordelen av ett ekstra "liv" (de tåler å tape en kamp). Lag YEH med Mr. Yeh som "eier" turneringen (og sponser den) har friplass som det sekstende laget, og tidligere år har det laget blitt plasset i den gunstigste bracketen i sluttspillet.

Sluttspillet starter i morgen og flere av kampene blir overført på BBO.

Link til mesterskapets turneringside på internett finner du her.

 

 

YEH BROS: Råspennende avslutning i Round Robin (med rettelse)

I Yeh Bros Cup lå Norge lenge komfortabelt høyt oppe på listen i Round Robin, men så kom tre store tap mot slutten. Det gjorde at vårt lag falt akkurat ut av topp-8 som utgjør bracket 1 i sluttspillet.

Opplegget videre i turneringenrer slik at de åtte beste spiller utslagskamper, men de som er i den bracketen har ett ekstra "liv". Taper de rykker de ned i bracket 2 som startes med de som endte som nr. 9-16 i Round Robin. Havner man i den gruppen må det vinnes, hvis ikke er man ute.

Norge ble altså nr. 9 etter en høydramatisk avslutning hvor Norge, BULGER (Bulgaria/Tyskland), Monaco og Sverige (samt et par andre) lå og knivet. Lagene vesklet mellom å være inne eller ute av topp-8. Det siste spillet ble avgjørende.

 

Det er ikke så lett å melde disse kortene med 100% styring. Toppkontrakten er 7 spar, men mange fant ikke ut av det og spilte lilleslem. Den må spilles i spar, for med hjerter ut mot for eksempel 6 hjerter blir det nitrist, østs hånd er verdiløs! I sparkontrakt er det tretten enkle stikk. Omtrent ved halvparten av bordene ble storeslem meldt og vunnet. Ved noen få bord var det mislykkede hjerterkontrakter med bet, resten spilte 6 spar. 

BULGER måtte ha et gevinstsspill i siste spill, og det fikk de da de noterte +2210 for 7 spar mens motstanderlaget stoppet i lilleslem.

I Norges kamp ble +2210 uavgjort spill da Terje Aa-Allan Livgård meldte storeslem, men det halp ikke da også motstanderlaget fant toppkontrakten. Dermed smatt BULGER forbi Norge og ble nr. 7, mens Monaco på 8.plass var 1 fattig VP foran Norge.

Alt i alt bra innsats av det norske laget i det knallsterke feltet, men avslutningen var ikke av beste merke. De har altså likevel en sjanse til å komme langt i turneringen, men da må hver kamp vinnes herfra.

Det amerikanske laget KRANYAK vant Round Robin.

RETTELSE 

"Klagenemda" var raskt på plass da jeg i et forsøk på å være tidlig ute med nyheter fra Yeh Bros, og i iveren ikke hadde fått tak i riktige detaljer om det siste spillet. Det er riktig at BULGER smatt forbi i siste spill, men det var ikke fordi de vant lille/storeslemsving som jeg fortalte. Det var enda verre. Det bulgarske paret meldte og vant 7 spar. Ved det andre bordet stoppet ikke motstanderlaget i 6 spar som jeg fortalte, men de meldte 7 hjerter som gikk bet. Dermed vant BULGER 20 imp som var nok til å gå forbi Norge på listen. 

Det norske laget ergrer seg nok veldig over den svake avslutningen, de tre siste kampene, men man må føle med dem når de mister den viktige 8.plassen med så liten margin, og egentlig pga. tilfeldigheter i siste spill. Men løpet er altså ikke kjørt, sluttspillet starter i morgen med Norge i Bracket 2.

YEH BROS: God norsk start

Etter uavgjort i første kamp mot Japan fulgte tre strake seiere for Norge første dag (fem kamper) i Yeh Bros Cup i Tokyo, og de lå på andreplass etter fire kamper.

For Norge spiller Terje Aa, Allan Livgård, Boye Brogeland og Espen Lindqvist. All informasjon om resultater, lagoppstillinger, hand-records osv. finner du her. 

I dagens siste kamp møtte vårt lag lederlaget PEPSI som er en polsk-amerikansk lagkombinasjon. Da så det ut som det skulle bli et stort tap og Norge ville falle litt på listen, men nordmennene fikk inn noen IMP mot slutten av kampen. I det aller siste spillet meldte Brogeland-Lindqvist en fin slem: (Norges kamp ble ikke overført på BBO, så bildet av diagrammet er fra en annen kamp)   .

N/S har en nesten hundre prosent sikker lilleslem i hjerter med kun 27 HP til sammen. At det er en så sikker slem med så liten samlet styrke skyldes den fine tilpasningen, singeltonen i ruter er mot tre små - lite bortkastet i den fargen. Alle honnørpoengene "virker" og når det den type tilpasning så må man huske at det er kun tre farger som må dekkes opp med honnørkort. En god gammeldags Splinter-melding gjør det ganske enkelt med slikt. Slemmen ble imidlertid ikke meldt ved en rekke bord, men lag PEPSI fant slemmen så det ble uavgjort spill med 1430 i den kampen. Likevel tok Norge inn litt av PEPSI sin ledelse mot slutten og tapte kampen med kun 11 IMP. Det ga 6,28 VP. Med det blir Norge liggende på en pen 3.plass etter første dag (to dager Round Robin/kvalifisering, ti kamper).

Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo ligger så langt på 4.plass.   

2017 YEH BROS CUP

Store deler av verdenseliten forflyttet seg ganske umiddelbart fra Italia hvor de spilte åpent EM, til Tokyo hvor den prestisjetunge Yeh Bros Cup spilles fra 2.juli. Fra Norge deltar et sterkt lag: Allan Livgård, Terje Aa, Boye Brogeland og Espen Lindqvist. De bør ha en mulighet for å gjøre det skarpt, men det er sannelig et stjernespekket felt de skal møte, av mange ansett som et sterkere felt enn VM!

Vi kommer til å følge turneringen nøye med jevnlige rapporter her i bloggen. Spillestart: mandag 3.juli kl. 09.30 japansk tid.

Turneringens hjemmeside med masse informasjon finner du her.

 

Arrivederci Montecatini!

Det er ingen tvil om at alle tilreisende til Toscana hadde fine dager der under åpent bridge EM, og for mange andre steder i det forlokkende området. Men det er vel ingen tvil om at enkelte ting ved Europamesterskapet satte en liten demper på opplevelsen for mange. Spillestedet ble flyttet, og det fra et fint spillested i sentrum til elendige forhold utenfor byen. Årsaken til flyttingen er oppgitt til å ha noe å gjøre med forsikringspenger, og uenighet om penger mellom det italienske bridgeforbundet og EBL. Det er merkelig at slikt kan skje like før mesterskapet som har vært planlagt lenge. 

Det var forskjellige ting spillerne irriterte seg over selv om de fleste beholdt det gode humøret. Særlig det med at spillestedet ble endret kort tid før mesterskapet irriterte. De fleste hadde bestilt sine hotelrom i sentrum av Montecatini, og der lå det fantastisk flotte spillestedet. Like før EM ble det altså endret, og da var det for sent å flytte hotell, og det var dessuten heller ikke kapasitet til å huse særlig mange nært der vi endte opp med å spille. Det var en kjøretur ut av byen, og kvaliteten på det spillestedet som til slutt ble brukt var elendig. Vi spilte faktisk i et enormt telt. Det kunne vel gått sånn noenlunde, men det ble veldig nært ren fiasko når værgudene forærte Montecatini stekende sol og tempraturer opp i mot 40 grader.  Det er som mange vet mange bridgespillere som ikke akkurat har stålhelse, og mange av dem er godt oppe i årene. Det kunne ikke gå bra. Flere kollapset, noen måtte sendes på sykehus. For mange ble hele oppholdet fullstendig ødelagt.

EBL med presidenten i spissen har lagt seg helt flat og offisielt gitt sin unnskyldning. Det er jo bra at de gjør det, men holder ikke helt likevel, synes jeg. Kritikken har vært massiv. Riktignok ble det satt opp shuttlebusser, men det tok de betalt for. Ikke bare ble det praktisk sett mer ukomfortabelt for deltakerne, men spillerne måtte altså også betale mer for et mye dårligere produkt. Det holder ikke! 

Det jeg her sier, som selvsagt også er kritikk, er undertegnedes personlige oppfatning og ikke skrevet på vegne av NBF. Men mange har tatt til orde for at de forskjellige bridgeforbundene burde avgi offisielle klager til EBL på vegne av sine medlemmer som deltok i EM.

Etter det jeg har hørt vil saken mellom det italienske bridgeforbundet og EBL faktisk ende i retten. Vi kommer tilbake til hva som skjer i denne saken om det da blir det etterspill som det kan tyde på. 

Jeg avslutter dette siste reisebrevet fra Italia med et spill som kom i siste runde av semifinalen for par. (Giver nord, alle i sonen)

Mange kommer i slem med slike kort, men med 4333 på svarhånden og 32 hp til sammen er det ofte bare elleve stikk. Siden syd har 4234 fordeling er det mye bedre i trumfkontrakt med 4-4 tilpasningen i spar fordi dobbeltonen gir en stjeling så det blir fem sparstikk, og tolv i alt hvis ruteren løses med fire stikk.

Mange av slemspillerne gikk imidlertid bet. Særlig de som var i 6 grand hadde problemer med å få tak i det tolvte stikket. Det går an, og noen fikk det relativt enkelt da de fikk hjerter eller kløver ut fra vest, og det ga enten to hjerterstikk eller tre kløverstikk, mens det uten favørutspill i en av de fargene er kun ett hjerterstikk eller to kløverstikk. Selv med favørutspill er det kun elleve sikre, men det tolvte kommer ved å gjette ruteren for fire stikk. Det gjøres med kongen fulgt av liten til esset som tar med seg vests tier, så finesse med ruter 9 som blir riktig spill her, men feil om vest har J10x i ruter.

Noen vant 6 spar, og noen få, bla. den unge australeren Justin Mill vant 6 grand uten favørutspill i hjerter eller kløver. 

Justin Mill (tidligere Justin Howard) fra Australia

Justin (27) er et supertalent av de sjeldne som sin unge alder til tross har masse erfaring ved bridgebordet, også internasjonalt. Noen husker sikkert at han var på lag med Jon Sveindal og Arild Rasmussen da de vant bronse i åpent lag i Tromsø-EM for to år siden. Han er en av de få som har vunnet flere turneringer før fylte 10 år (!), og han deltok i juniorturnering første gang som seksåring hvor han vant i klassen under 16 år.

Han fikk spar ut mot 6 grand og vant hos syd. Kløver til knekten fulgte, så resten av sparstikkene. Etter det fant han ruteren slik beskrevet, og vest kom under press. Det hele kom ned til en sluttposjon hvor vest måtte holde fire kort (etter fire sparrunder, fire ruterrunder og en kløverrunde). Han holdt kongen dobbel i både kløver og hjerter, og Justin kunne spille han i en av de fargene for å få oppspill til kombinert saks damen dobbel på hånden og esset dobbel på bordet i den andre - tolv stikk! Pluss 1440 var verd 98% i semfinale B, i semifinale A ville det gitt 100%!.

Det resultatet kunne ikke jeg matche, spesielt ikke siden vi ikke var i slem engang, men stoppet i 4 grand. Men jeg slo ham i antall stikk.

Vest spilte ut hjerter 9 som fikk løpe til damen. Nieren var konvensjonelt utspill som viste honnør-10-9, og øst la lavt. Da var det tolv stikk hvis ruteren ble løst. På fire runder spar gjorde øst en feil da han kastet hjerter knekt, kanskje for å hjelpe makkeren som ikke visste hvor knekten var. Men det avkastet kostet stikk, for nå var vest moden for skvis for det trettende stikket da ruteren ble løst med fire stikk. Før den siste ruteren så det slik ut:På ruter dame måtte vest enten kaste kløver eller hjerter, og fra nord kastes motsatt. De tre siste tas med ett ess og to stikk i den andre fargen. Å notere +720 berget spillet selv om slem kunne vinnes, det ga 62% mens 3 grand med tolv ville gitt kun ca. 40%.

 

Slitsomme dager for de norske parfinalistene

Ingen av de seks norske parene i EM-finalen for par i åpen klasse fikk dreisen på det i det knallsterke feltet.

Tyrkiske Kubac-Zorlu vant.

 Her har du sluttresultatet.

Heller ikke Helgemo-Helness (Monaco) fikk til noen stor turnering selv om de luktet på en topp-plassering. De slet og slet, men greide i alle fall å bli nr. 11 til slutt. Ole Berset og Terje Lie endte som beste norske par som nr. 20.

En litt skuffende parfinalle for Norge, selv om det er sterkt å få med så mange par til finalen ble dermed avsluttet lørdag ettermiddag her i Montecatini, og slitne bridgespillere vender nesen hjem etter lange bridgedager i tropevarmen.

Arrivederci Italia!