Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Utspillet

Det er mye som kan være vanskelig i bridge, og noe er tilfeldig. Utspillet er nok noe av det mest tilfeldige selv om det er noen "kjøreregler" som kan hjelpe i mange spill. Av og til er det dog helt tilfeldig, og et normalt utspill kan dytte på en kontrakt, et merkelig utspill som normalt ingen finner kan være genialt. Her tar vi med utspill hvor utspillet ble avgjørende i finalen av National Open Teams i Canberra søndag.

I denne kongressen spilte jeg og makker på lag med fire australiere, gode spillere. Laget gjorde det bra i den første turneringen (South West Pacific Teams) og ble nr. 3 ikke langt bak vinnerlaget. Så fulgte en ny lagturnering hvor kun de åtte beste lagene fra SWPT deltok, utslagskamper som alle varte en hel dag (64 spill). Vi vant vår kvartfinale, men så ble det bråstopp etter begredelig spilling i semifinalen.

Dette spillet er fra finalen mellom to av forhåndsfavorittene, lag Ashton og lag Ziggy, og du kan prøvde deg som utspiller med vests kort.

VEST, UTSPILLER

Det du vet er at nord har lang hjerterfarge, syd har tilpasning til den fargen og ca. 20-21 poeng. De har definitivt kontroller over alt, men du har ett ess. Det er kanskje ikke noen god ide å ta det esset nå siden du sitter bak han med alle storkortene. Hva ville du spilt ut?

Vinnerlagets vest spilte ut spar dame. Det var ingen suksess selv om det fortsatt ikke var helt over:

Spar dame i utspill løste sparfargen for spillefører da han spilte på at utspillet var fra Q-J, ikke fra damen tynt dobbel (usannsynlig), eller damen singel. Så han stakk utspillet hos syd og tok senere finesse over vests knekt med liten til nieren. Det måtte litt mer til. Nå kunne en ruter kastes fra nord på syds kløver, men det var fortsatt igjen ruter J-10 dobbel mot kongen tredje. Det måtte tippes om øst satt med esset eller damen. Da spillefører gjettet riktig i ruter ble det en fet +980 til notering. 

Ruter ess i utspill gjør det enkelt. Da kastes en spar på syds kløver og ruterfinesse kan tas over østs dame.

Uten spar dame eller ruter ess i utspill er det veldig vanskelig, men mulig. Spar kastes i så fall på syds kløver,  og det blir igjen J-10-4 i ruter mot K-8-6. Om spillefører må åpne den fargen selv blir det to tapere normalt da nieren mangler (har man det kortet i stedet for åtteren blir det ren finesse), bare prøv selv. Slemmen kan dog vinnes med åpne kort, uansett utspill. Det må imidlertid et spektakulært og komplisert sluttspill til som spesielt interesserte kan pusle litt med selv.

Ved det andre bordet ble nord spillefører, og kløver dame ble utspillet. Da ble det litt for vanskelig for spillefører som endte med å gå en bet, 14 IMP til lag ZIGGY. Men det ble lag ASHTON som til slutt vant finalen etter en sterk avslutning av kampen.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.