Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Grude - Bakke til topps i Reykjavik

I Reykjavik Bridge Festival Open Pairs deltok 153 par. Helt til topps gikk norske Tor Eivind Grude og Christian Bakke. Det var mange kjente, internasjonale navn i toppen. For Norge fulgte Jostein Sørvoll - Svein Aril Naas Olsen godt opp og tok 4.plassen. 

Hele resultatlisten finner du her.

Her er et spill fra parturneringen hvor syds valg av første melding ble avgjørende ved mange bord. Forsøk deg selv og se om ditt valg ville blitt full klaff. (Giver øst, Ø/V i sonen)

    SYD

Du sitter altså syd og skal melde etter østs åpning som giver, med Ø/V i sonen: 

Spørsmål 1: Hva melder du om øst åpner med svake 2 hjerter?

Spørsmål 2: Hva melder du, og hva er planen videre om øst åpner med 2 ruter, Multi (normalt svake 2 i hjerter eller spar)?

Mot begge de to åpningene går det an å melde inn 2NT som sterk, naturlig grand. Det gjør det ofte enkelt, du har i alle fall fått fortalt styrken din med det samme.

Er det en mulighet å passe? Kanskje kan vi få et deilig beteplukk og muligens doblet også om makker er med i siste hånd. Men det er jo ingen garanti for det. 

Jeg liker i sånne situasjoner å melde inn 2NT ganske ofte, spesielt mot Multi da det gjør det vanskelig for nestemann. Hvis han har tilpasning til bare en majorfarge og ganske bra kort vet han ikke hvilken farge makkeren har og følgelig vet han ikke om han kan ta sjansen på å melde. Passer han kan de gå glipp av en god kontrakt med en fet majortilpasning, men det er ingen garanti for det - en av ulempene med Multi. Dessuten, hvis syd melder inn 2NT blir det vest som skal spille ut mot kontrakt spilt av syd, og vest vet ikke hvilken majorfarge øst har.

At syd passer over østs åpning har dog mye for seg spesielt mot Multi. Hvis syd passer og vest melder 2 spar - pass eller korriger - og øst passer kan syd doble opplysende. Og jackpot kan det i disse soneforholdene bli om syd passer, vest melder 2 hjerter som pass - korriger, og makker på nords plass har til en opplysende dobling. Hvis nord dobler og øst passer som da viser hjerterfarge kan syd straffepasse. Det bør vel kunne gi minst to doblede som bør være bra og slår utgang N/S utenfor sonen? 

Slik så hele spillet ut:

En rekke Ø/V-par ble straffedoblet i 2 hjerter. Nord har perfekte kort for opplysende dobling om det starter Multi 2 ruter fra øst, pass fra syd og 2 hjerter som pass/korriger. Også om det går svake 2 hjerter og syd velger å passe vil nord komme med en opplysende dobling i siste hånd. Da har N/S motparten plassert godt i grautfatet...

Ett par gikk fem doblede i 2 hjerter, -1400. Det er vanskelig å se for seg hvordan spillefører fikk kun tre stikk i hjerterkontrakten, men det er en annen sak. Fire Ø/V par måtte notere -1100 for fire doblede bet i 2 hjerter, og under det kom en lang rekke -800 og også noen -500 som alle slår utgang N/S.

De som ikke fikk hektet Ø/V kom stort sett i 3NT. Det er i teorien maks ti stikk, men de som noterte +430 for ett overstikk i grand (bl.a. de som satt N/S mot vinnerparet) fikk under middels for det teoretiske maks resultatet. De som fikk tak i elleve stikk i 3NT fikk endel pluss, og noen fikk tolv men ble også de slått av rekken med fete scorer for doblede bet der Ø/V spilte kontrakt.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.