Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Hvem sa sommer? (fra Summer Nationals i Australia)

Her på den andre siden av jordkloden hvor jeg befinner meg er årets første store bridgekongress avsluttet, Summer National of Bridge i Canberra, Australia.

Det er jo ment å være sommer på disse kanter nå, men de siste par ukene har ikke værgudene vært særlig snille. Storm og regn av uvanlige dimensjoner har ført til State of Emergency i Auckland og andre steder i New Zealand. Her hvor vi bor er det imidlertid ikke så ille, dog nokså fuktig kan man si.

"Og vannet steg...". Auckland 28.1.2023

Tilbake til bridgen i Australia forleden. For oss ble resultatene ganske bra, men skal jeg være ærlig var ikke spillingen så god. Det hjelper dog å ha gode lagkamerater. Så vi hang med til semifinalen hvor det ble bråstopp mot lag ASHTON, et lag med (i alle fall for noen nordmenn) velkjente australiere; Peter Gill og Sartaj Hans som begge er gjengangere på Australias landslag og i US Nationals (sistnevnte er også skribent i BIN av og til), samt Michael Whibley-Nabil Edgtton som i 2022 vant sølv i VM for par. I finalen mot lag ZIGGY var det helt jevnt lenge før ASHTON tok kommandoen og vant nokså komfortabelt.

Idet finalekampen lå og vippet kom dette spillet:

Mange av de relativt unge australske toppspillerne har lagt seg til en etter min mening overkant aggressiv sperrestil. Jeg tipper Edgtton som satt øst lekte litt med tanken om å åpne med 3 kløver, men fant vel ut det ville være å strekke det litt langt i lik sone. Så han passet, og sekunder senere så han åpningen 3 kløver fra motstanderen til venstre (syd)! Vest doblet og det kom pass fra nord, for en gave! Edgtton passet fornøyd, og syd måtte spille 3 kløver doblet.

Syd var Rodrigo Garcia da Rosa, proffspiller fra Uruguay, og han hadde vel noe som lignet mer på en hånd egnet for åpningen 3 kløver enn østs kort. Men det ble ingen hyggelig kontrakt å spille. Han fikk tak i to sparstikk, ett ruterstikk, stikk for kløver ess og knekt samt en hjerterstjeling med liten trumf. Det ble seks stikk, tre doblede bet, ASHTON +500.

Det er lett for oss å se at N/S kunne «rømt» til en bedre kontrakt i ruter, og til og med grandkontrakt spiller bedre enn 3 kløver. Men det blir etterpåklokskap å si at nord skulle meldt noe. Han trodde selvsagt 3 kløver var helt greit og så ikke en gang for seg at øst kom til å passe på vests dobling. Det er sjelden man legger ned en så god blindemann i 3 kløver doblet etter makkers sperreåpning!

Sperreåpninger skaper ofte svingspill, og denne gangen i sperremelderens disfavør. Jeg er på ingen måte tilhenger av en passiv stil, men uten at dette spillet beviser så mye må det være lov å spørre om det bør gå en grense for hvor aggressiv man skal være?

Meldingene ved det andre bordet:

Der passet både øst og syd, og meldingene gikk ganske normalt selv om ikke alle ville meldt inn 1NT med nords kort. Fordelen med 1NT selv med singel kløver dame er at styrken fortelles med det samme i motsetning om en velger innmeldingen 2 ruter. Ulempen med 1NT er at man kanskje ikke finner hjerterkontrakt hvis syd har svake kort og ikke kan melde over 1NT. Å doble opplysende er en mulighet, men det blir litt klønete det og hvis makkeren melder kløver (kan dog ta ut i ruter i så fall).

På innmeldingen 1NT hadde syd en ganske logisk 3NT-melding etter at øst tynte ut 2 spar med sine fliser.

Vest hadde fire bombesikre motspillstikk, og makkeren hadde gitt lyd fra seg. Så vest doblet.

Hva betyr dobling av 3NT med hensyn til utspillet? Har det noe å si om man har meldt selv, og hva om egen side har meldt og støttet og en av oss dobler?

Mange bruker dobling som «finn et annet utspill» da den som dobler kan ha mange stikk i en annen farge, og de som melder 3NT har annonsert stopper(e) i den fargen vi har meldt. Her ble det fryktelig galt når øst forsøkte å treffe makkeren et annet sted enn i spar. For med spar ut kan 3NT betes. Vest kontrollerer motspillet så ikke spar konge gir inntak til syd senere, etter at en kløverfinesse er tatt. Dermed får spillefører kun ett kløverstikk. Hvis nord presses til å spille hjerter fra hånden kan han ende opp med å vinne kun to sparstikk, ett kløverstikk og fem ruterstikk – en bet. Vest kan dessuten få godspilt sparen før spillefører har noen mulighet til å få tak i det niende stikket.

Øst spilte etter min mening temmelig uforståelig ut sin single ruter. Det kunne kanskje blitt bet likevel, men siden vest, kanskje litt i panikk prøvde hjerteren fra topp da han kom inn på spar ess (husk vest så ikke nord sine kort) godspilte han nords fjerde hjerter – det niende stikket. Pluss +550 til lag ASHTON sammen med +500 ved det andre bordet ga 14 deilige IMP på veien mot seier i finalen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.