Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

1.divisjon: Mot spennende avslutning

Seriemesterskapets to øverste divisjoner avsluttes søndag. I skrivende stund lørdag kveld er kamp 9 av 11 i ferd med å avsluttes. Før de er ferdige for dagen skal 1.halvrunde av kamp 10 spilles, og søndag spiller ferdig den kampen før mesterskapet avsluttes med runde 11. 

Verken tittelkampen eller medaljerfordelingen er avgjort med to og en halv kamp igjen å spille. Midt-Trøndelag (Johansen) har et grep på 1.plassen, men ikke med større margin enn at det kan bli Hordaland (Charlsen) som ligger på 2.plass som vinner. Det er noen få spill igjen i runde 9, så skjer det noe mot slutten kan Hordaland ta over ledelsen før de to siste kampene. Møre og Romsdal (Kindsbekken) er nr. 3 i øyeblikket. 

Kampen om å holde seg i 1.divisjon er også spennende. Vi kommer selvsagt tilbake til både medaljekampen og hvem som må gå den tunge veien ned i 2.divisjon, samt hvem som rykker opp.

Lederlaget fikk opp en bra ledelse mot Rogaland (Hauge) etter første halvrunde i kamp 9. Dette svingspillet kom i aller første spill, og du kan prøve deg på selv og se om du unngår tapsspill.

Spill 1. Giver nord. Ingen i sonen

Etter pass fra nord åpnet øst med 1 kløver. Syd meldte inn 1 hjerter, og vest (ved begge bord) sa 1 spar som benektet sparfarge (de dobler med minst fire spar). Nord meldte 2 hjerter, og etter pass-pass sa vest 3NT. 

Nord spiller ut hjerter 3, norsk fordeling. Syd stikker med esset og spiller hjerter 6 tilbake. Hva legger du fra hånden?

Å hoppe på med damen er riktig om syd har A-K femte i hjerter, fargen sitter garantert 5-3. Men hva om nord har kongen? Fargen kan godt sitte slik fra start:

Hvis dette er hjertersitsen, ikke usannsynlig, må spillefører legge nieren andre gangen og la nord vinne med hjerter 10. Deretter er fargen blokkert med singel konge hos nord og knekten tredje gjenværende hos syd. Hvis vest hopper på med damen i andre hjerterrunde vinner nord hvis dette er hjertersitsen med kongen og spiller hjerter 10 som syd kan stikke over, og de tar fem hjerterstikk.

På den annen side, om syd har AK-femte i hjerter og vest legger nieren, vinner nord med tier eller knekt og de tar fem hjerterstikk selv om hjerter dame tredje var en sikker stopper - med åpne kort. Syd er en god spiller og kjenner igjen dette problemet, så han spiller nok liten andre gangen også om det sitter slik:

Spiller du på blokkering (nord har kongen tredje), eller på at syd har AK-femte?

Dette er et sånt spill hvor de som ikke tenker seg veldig mye om suser på med damen uten å se for seg den mulige blokkeringen. Det kan dog godt være at det er med oddsen å spille på AK hos syd og legge damen som Midt Trøndelags vest gjorde. For om fargen må blokkeres (nord har kongen) og det ikke blir hjerterstikk for damen er det kun åtte toppstikk, og det må i så fall mer til for å vinne kontrakten. Blokkeres hjerteren er det imidlertid fortsatt sjanser. Men står hjerter dame er det ni enkle. Midt-Trøndelags spillefører som altså la damen vant kontrakten da hele spillet så slik ut:

Syd fant det gode motspillet ved begge bord. Men Rogalands vest la liten og satset på blokkering. Nord vant andre stikk for hjerter knekt og forsvaret tok fem hjerterstikk. En bet og 10 IMP til lederlaget.

Dette er et typisk spill hvor de som ser på har ingen problemer, og noen spør kanskje "hva i alle dager gjorde spillefører der?" hvis han ikke fikk stopper for damen tredje med A-K foran. Men ved bordet er det sannelig ikke så enkelt.

Hvis en ser på dette spillet samlet for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene var det slik at så godt som alle bord spilte 3NT. De fleste vant den, men litt mindre enn 20% av spilleførerne gikk bet.  

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.