Motspillpoeng fra Junior EM

I dette spillet fra mandagens spilling i Junior EM var det et fint, lite motspillpoeng som kan være fort gjort å overse.

Du sitter øst og ser nords kort som er blindemann, og kontrakten er 2NT etter at syd åpnet med det og viste 20-21 hp.

Makker spiller ut hjerter 2 (norske), eller invittutspill, og du legger i hjerter dame som syd stikker med kongen. I andre stikk spiller syd liten kløver til liten fra vest, tieren og din knekt.

Hva spiller du nå?

Du spiller hjerter, men hvilken hjerter?

Det virker litt automatisk å spille tilbake hjerter 10. Med to gjenværende spilles i nesten alle spill den høyeste hvis man returnerer den fargen makker spilte ut. Her kan det godt være kostbart, hvis hjerteren sitter slik fra start:

Nord

 

9-8-7

Syd

K-J

Med tieren tilbake fra øst vokser nords hjerter 9 opp til stikk. Det er ofte at slike kombinasjoner som nord har her kan komme i spill (typisk nieren tredje). I dette tilfellet er det nok korrekt å spille den minste hjerteren tilbake i stikk 3. Det kan ikke koste noe, ofte har makker god nok hjerter til at dette går fint uansett, og om det sitter som foreslått vil liten tilbake være helt gull. Syds knekt blir da stukket med esset (makker har i så fall esset tynt femte fra start), så hjerter til din tier som står, og makker har fortsatt inntak til to hjertere som står.

Det var unødvendig å være så påpasselig i dette spillet:

Å gå bet i 2NT var ganske standard. Hvilket kort øst spilte tilbake betød ingen ting siden vest hadde A-J i toppen av utspillsfargen. Merk dog at det ikke koster noe at øst spiller den lille hjerteren i fargens andre runde, det kan ikke bli noen blokkering i denne situasjonen. Thea Lucia Indrebø for det norske U-26W laget spilte liten hjerter tilbake, men dessverre så ga det ikke noe ekstra denne gangen. 

Hva ville du åpnet med som syd?


Jeg mener 2NT er korrekt (eller den meldingen som vil vise 20-21 grand) og ganske opplagt åpningsmelding. Noen vil kanskje heller åpne med 1 kløver. Da blir det kanskje mulig å finne en fin delkontrakt i kløver, men det er denne gangen. Min anbefaling er heller å åpne med NT (vise hvilket grandintervall du har) en gang for ofte enn en gang for lite med denne typen hender. I det lange løp vil det lønne seg. Det er veldig ofte godt å få fortalt om styrken med det samme hvis kortene er sånn noenlunde en grandhånd.

JUNIOR EM - MANDAG

Dameklassen og U-16 startet mandag sine turneringer i junior EM som spilles i Stokke.

Den første spilledagen for U-26 Women startet med tre fine norske seiere før det ble tap for ledende Frankrike. Etter fire av i alt 18 kamper i den klassen ligger Norge på 4.plass og har god kontakt med dem foran.

For vårt U-16 lag startet det trått med to tap, men så ble Tyskland og Sverige klart slått. Laget ligger 3,74 VP over middels etter fire kamper, og det er jevnt foran vårt lag også i den klassen.

I U-21 ble det kun spilt to kamper denne dagen. For Norge ga det to tap, mot Frankrike og lederlaget Polen. Vårt lag ligger litt under middels på 6.plass.

U-26 laget hadde en veldig bra dag med tre strake seiere som brakte dem opp på 3.plass bak Nederland og Sverige som har fått opp en liten luke. I denne klassen er det spilt 12 av 23 kamper.

Her er et par slemspill (eller ikke…) fra mandagens spilling. (Vest er giver og passer)

Ville du likt å være i slem med disse kortene?

Jo, med ti trumf og ingen tapere utenom er 6 spar en god kontrakt selv om både trumf konge og dame mangler. I praksis er det kun K-Q-10 (alle tre trumfene) bak A-J som beter 6 spar.

Merk at det er en safevariant i trumf her, hvis trumfen sitter litt annerledes i mot. Det bør spilles liten til knekten hvis øst følger med spar 10 i første runde. Her kommer kongen på og det er ingen problemer, men hvis øst hadde fulgt på med tieren er riktig spill å legge knekten. Om vest kan stikke den sitter fargen 2-1, ingen problemer, og ekstrasjansen spillefører får med seg er at øst har K-Q-10, altså alle trumfene på den siden. Har han det hjelper det ikke motspilleren å legge i en stor trumf i fargens første, tvert om, det hjelper spillefører som kanskje kan overse safevarianten om øst følger med tieren. Sånn som det satt var det ingen problemer i spillet, tolv enkle stikk, men det var problemer i meldingene. 

Man kan påstå at når det er en så god slem så er det ikke imponerende at kun syv av 22 lag meldte slem. Men det er for enkelt å kritisere på den måten. Merk at N/S i sparkontrakt mangler ett Key-Card og trumf dame, og når det er slik skal man normalt ikke melde slem. Grunnen til at slem av og til likevel kan være bra er at man har ti trumf til sammen, og da er 2-1 sits nok til at trumfen ikke gir taper (om det for eksempel er Kongen sjette mot Esset fjerde), eller kun en taper om det er sånn som i dette tilfellet. Løsningen på dette problemet kan noen ganger være at den som VET det er ti trumf «lyver på seg» trumf dame i et eventuelt svar på Key Card Blackwood. Slik blir det dog ikke alltid mulig å løse denne situasjonen, kanskje blir det tilfeldigvis feil spiller som spør etter Key Cards, eller kanskje er det ingen i paret som vet det er ti trumf til sammen. Så å misse en sånn slem er ikke noen feil akkurat.

I Norges kamp mot Bulgaria i U-26 ble det tapt spill da bulgarernes par var et av de få parene som meldte 6 spar. Det ga 13 IMP ut for det norske laget, men Norge vant kampen med 9 IMP.

Det neste spillet forekom i U-26 Women og U-16 i deres fjerde kamp for dagen.

Her åpner vest med 1 ruter, og ved veldig mange bord vil nord melde 2 ruter som Michaels Cuebid (begge major).

Hvordan bør ferden gå videre?

Dette er en veldig fin slem, og faktisk en bra storeslem i ruter. At kløveren gir fem stikk er som regel nok til at det vinnes syv trekk i ruterkontrakt. Det er fordi øst har perfekt fordeling i majorfargene sånn at den fjerde og femte kløveren gir avkast for to spar. Vests andre spar kan senere trumfes hos øst, og den stjelingen blir det trettende stikket.

Dette er selvsagt ikke enkelt å vite i meldingene. Og om øst hadde hatt «feil» fordeling i majorfargene (fire spar og to hjerter) ville det ikke vært mulig å vinne tretten stikk.

Dette snakket om storeslem er vel litt for mye av det gode selv om den står, for her var det vanskelig nok å komme i lilleslem. Kun to par i U-26 Women fant frem til 6 ruter, ingen par i U-16 meldte slem.

Spørsmålet mitt gjentas: hvordan bør det meldes etter 2 ruter Michaels Cuebid fra nord?

Hvis Ø/V har bra avtaler i densituasjonen hvor motparten bruker Michaels Cuebid eller 2NT som begge minor vil øst kunne vise forskjellige håndtyper med de to mulige overmeldingene av nords farger (her spar og hjerter). En av de overmeldingene bør vise ruterstøtte og minst invitt til utgang, den andre overmeldingen bør vise kravmelding med den fjerde, eneste umeldte fargen (her kløver). Med den avtalen kan også svareren få meldt med litt svakere kort, kun konkurrende med ruterstøtte (3 ruter) og ikke-kravmelding 3 kløver med lang kløver. Dette må imidlertid være klart avtalt! Om øst har slike meldinger til rådighet kan han/hun denne gangen vise ruterstøtte og kort gode nok til minst en utgangsinvitt. Vest kan da kanskje ta sjansen på 4 hjerter som Splinter - kortfarge? I så fall er de på god vei mot slem, men å melde storeslem er nok egentlig ikke på tale.

Norge Damer tapte spillet med 2 IMP da de var i 5 ruter mot 3 grand ved det andre bordet (+640 mot 690), men det betyr vel kanskje at det norske paret i meldingene var nærmere å finne frem til 6 ruter enn motstanderlagets Ø/V-par?

Junior EM, dag 3

Søndag lå Norge på 5-6 plass i U-26, men et litt stygt nederlag mot Tyskland (2,97 VP) bragte dem ned til 8.plass. Det er imidlertid god kontakt med lagene foran, og de har spilt kun 9 av i alt 23 kamper.

Også U-21 har spilt 9 runder, for dem av i alt 18 så de er nå halvveis. Norge U-21 ligger som nr. 7 med omtrent middels, og det er flere lag rett foran vårt lag.

U-26 Women og U-16 starter spillingen i dag (mandag).

Mandag vil alle klassene være i gang i junior EM som spilles i Stokke

Jeg vet ikke hvilke mål laglederne for de forskjellige norske lagene og spillerne har satt seg, eller om de i det hele tatt har satt seg konkrete resultatmål før mesterskapet. Det beste er jo å konsentrere seg om hver enkelt kamp, eller egentlig hvert enkelt spill: Ett spill av gangen. Så teller man opp etterpå uten p fokusere for mye på stillingen underveis og hva det kan bli til slutt. Men oss som er litt utenfor det hele har lov å tippe og spekulere. Det er vanskelig, ikke lett å vite nivået til andre nasjonenes juniorlag da utskiftninger selvsagt skjer når noen blir for gamle for å delta i de respektive klasser. Men jeg kaster meg uti det med noen tips og er ganske optimistisk (no pressure ).

På det etter hvert rutinerte norske U-26 laget spiller Christian Bakke-Espen Flått, Marcus Scheie-Joakim Sæther og Thea H. Hauge – Sofie G. Sjødal. Mitt tips: Bronse

U-21 stiller med et ganske ungt og ferskt lag, men spillere som allerede har vist de kan gjøre mye bra. Det er Marius D. Austad-Markus Lund, Carl-Otto Curran-Arne O. Devik, Christian Fredrik Johnsen-Magnus Sætre. Mitt tips: over middels, medaljesjanse med full klaff.

I Women-26 stiller Norge med Kaja Brekke, Katarina Ekren, Thea Lucia Indrebø, Agnethe Hansen Kjensli, Ida Marie Øberg. Disse unge damene har spilt mye de siste årene og vist stor fremgang. De kommer til å bite godt fra seg i mesterskapet som for den klassen altså starter i dag. Jeg kjenner ikke så godt til nivået for de andre lagene, men likevel, mitt tips: bronse

U-16 laget vårt har svært unge spillere (selvsagt), men flere av dem har allerede vært å se høyt oppe på resultatlister i flere år nå! Laget består av: Anders Brogeland, Nicolai Heiberg-Evenstad, Linus Hjelvik, Are Borgar Landsvik, Jørgen Lindaas Norby og Thomas Tøsse. Mitt tips: Bronse

JUNIOR EM og MSIBT, dag 2

Det norske laget i U-26 under junior-EM klatret bra å¨lørdag med tre strake seiere. Etter seks kamper ligger de som nr. 5.

I U-21 vant Norge to kamper og ligger som nr. 7. Detaljerte resultater kan du finner her, på mesterskapssiden, eller i en bloggartikkel postet av Kristain B. Ellingsen, her

I Sveaas-turneringen begynner det å dra seg til før avslutningsdagen. Nederlandske Meike Wortel-Jacco Hop leder. På 2.plass ikke langt bak ligger Dombrove-Naqvi (Tyskland/England) før det er en liten luke til et kobbel bestående av mange skumle par, ett av dem far og sønn Tor og Fredirk Helness. De har hatt en tendes til å komme sterkt utover i denne turneringen tidligere år og har jo vunnet den to ganger tidligere. Det er nok tid på søndag til at mange par kan blande seg inn i tetkampen før avslutningen i to-tiden. 

Her et et typisk parturningsspill hvor mange "haiet" litt for parturneringspoengene (Nord giver, ingen i sonen):

Meldingene gikk på forskjellig måte. Noen steder åpnet nord med 1 minor (oftest 1 kløver). Syd meldte spar og viste senere lang spar. Makker var med og meldte, du vet etterhvert at han trolig har hjerter og kløver. Det blir kamp om kontrakten, spar N/S og hjerter Ø/V. Du og makker konkurrerer til tre-trinnet (i alle fall). Hva om motparten da er med til 3 spar, dobler du?


Mange gjorde det (doblet 3 spar), og andre hørte Ø/V melde 4 hjerter. Enkelte steder doblet N/S 3 hjerter. Det er ofte i sånne spill at det blir mange doblede kontrakter, ingen vet helt sikkert hivlken side som "eier" spillet. 

Ved seks bord var kontakten 3 spar N/S doblet med hjemgang, N/S +530. Selv om trumfen satt skjevt fikk ikke Ø/V mer enn fire motspillstikk (to i spar og to i kløver). Fem Ø/V-par var i 3 hjerter doblet som Ø/V og vant den for +530.

Lederparet satt Ø/V mot 4 spar og noterte +50 som ga +12. Helness-Helness gikk på en trøkk i akkurat dette spillet, de satt N/S og doblet 3 hjerter som ble vunnet. Det ga det norske paret -53 (61 er maksimum).    

Første dag i MSIBT og JUNIOR EM

JUNIOR EM har nettopp startet, men kun for U-26 og U-21 klassen mens U-26 Women og U-16 starter først mandag. Det er lange turneringer som skal spilles, og først på torsdag 11.juli er mesterskapene ferdigspilt.

I starten fikk vårt U-21 lag en stor seier (mot Finland) og to knepne tap, noe som plasserer dem litt over middels. U-21 laget vant en kamp, men tapte to (et stort tap) og ligger under middels helt i starten.

I MSIBT (Sveaas-turneringen) deltar 125 par, flere av dem utenlandske. Best ut første dag kom Odin Svendsen sammen med engelske Simon Gillis foran et nederlandsk par, og vi merker oss Gunn Helness-Ida Wennevold på 3.plass. Men også i den turneringen er det nettopp startet, og de avslutter på søndag. 

Fra Junior EM:

Mot Finland vant Norge flere tosifrede svingspill, mest pga. rett og slett bedre bridge enn finnene. I dette spillet var nok vårt lag litt heldig:

Finland spilte 6 grand og vant tolv stikk, de ga antagelig bort ett stikk i spar (?).

Som ett av fire par som meldte storeslem (av totalt 22) var Sofie Grasholt Sjødal og Thea Hove Hauge. Og de unngikk den storeslemmen som ikke har sjanser slik det sitter, 7 spar hor det må bli en trumftaper. Det kan være naturlig å finne spar som trumf i meldingene, og da bør det være mulig å finne ut at sparen ikke er god nok (mangler trumf dame) for storslem via Key Card Blackwood.

Sofie og Thea meldte 7 hjerter! Der var det ingen spartaper, den kastes på vests kløver. Det var dog et annet problem, hjerteren viste seg å være litt for svak siden vest var renons. Hjerteren måtte sitte 3-3, og da den gjorde det var det en fet +1510 til notering for Norge, og 11 IMP inn i kampen som ble vunnet med hele 37 IMP.

Litt flaks er ikke å forakte, og får våre lag det i fortsettelsen og spiller på det nivået vi vet de kan, kan det bli gode norske plasseringer i mesterskapet som foregår i Stokke. 

 

 

Internasjonal bridge i Norge!

I dag (torsdag) starter Junior EM (27th European Youth Teams Championships) i Oslo, eller mer korrekt Stokke. Det spilles i fire klasser (U-26, U-21, U-16 og U-26 Women) og Norge som spiller på hjemmebane deltar selvsagt i alle klassene. Hjemmesiden for mesterskapet med all informasjon om lagene, program osv. finner du her.

Junior EM spilles på Oslofjord Congress Center i Stokke utenfor Oslo. 

På samme sted spilles også Marit Sveaas Internasjonale turnering (MSIBT). Selv om denne turneringen har trukket til seg mange internasjonale toppspillere ble det norsk seier i 2016, 2017 og i fjor. Far og sønn Tor og Fredrik Helness vant to år på rad, men de spilte ikke sammen i fjor. I år prøver de igjen og kan kanskje ta en trippel? I fjor vant Nils Kåre Kvangraven og Terje Lie.

Hjemmesiden for denne turneringen finner du her.

 

Nominasjoner til IBPA-priser

Etter VM vil en del spillere flytte seg fra VM-byen Wuhan i Kina til Hainan hvor det i år som i fjor vil være en gigantisk pris-sermoni for å dele ut IBPA awards i flere katergorier. Undertegnede og Boye Brogeland var så heldige å få være med på det i fjor. Det er et show jeg ikke har sett maken til, og dagene etter utdelingen er det en stor bridgefestival. Prisvinnerne blir invitert med alt dekket både når det gjelder transport og opphold. Flere norske spillere og journalister er nominert, men jeg vet ikke i skrivende stund om noen av de har blitt kåret til vinner. 

Her er et spill som Tor Eivind Grude er nominert for, en fin spilleføring fra NM for klubblag, og Nils Kåre Kvangraven er nominert for sin artikkel (journalistprisen) om spillet. Jeg har sakset deler av artikkelen fra bulletinen under det nylig avholdte EM i Istanbul.

//

 

 

//

Det er andre gode kandidater i kategorien "Beste spilleføring", men Grude/Kvangraven bør ha en sjanse til å vinne synes jeg, for det er jo bærre lekkert

EM AVSLUTNINGEN

Åpent EM i Istanbul er ferdig. Det ble ikke flere medaljer for Norge enn de to som ble kapret i Senior par hvor Åsmudn Stokkeland og Sverre Johnsen tok gull og Rune Anderssen-Helge Hantveit kom på 2.plass..

Kristian B. Ellingsen og Rune Marstrander ble beste norske par i Open Pairs med 22.plass i finalen (50,76%).

Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken kom på 33.plass med litt under middels. Finalen bestod av 52 par.

I sideturneringene Jean Paul Meyers Pairs 1 og 2 (to endags turneringer) ble det først 6.plass til Ranja Sivertsvik-Harald Eide før Tor Eivind Grude-Christian Bakke tok en sterk 3.plass på avslutningsdagen. Alt om det avsluttede ÅPENT EM finner du her.

GULL OG SØLV I SENIOR EM!

Det ble en fantastisk dag for norsk bridge i Istanbul torsdag.

I seniorfinalen for par fikk Åsmund Stokkeland og Sverre Johnsen skikkelig dreisen på det utover i finalen og vant overlegent, med 5,33% margin, en sjeldent stor seiersmargin i et internasjonalt mesterskap.

Gull var imidlertid ikke nok for de norske denne fantastiske dagen. Rune Anderssen-Helge Hantveit vant sølv foran Vainikonis-Olanski fra Litauen. Bak dem igjen kom en rekke profilerte spillere. Seniorfeltet bestod av en haug med spillere som har kapret veldig mange internasjonale medaljer opp gjennom årene.

Dette er en enorm triumf for norsk bridge! Og det er svært hyggelig at dette skjedde nå etter at det ikke har vært alt for mye å rope hurra for så langt i EM sett med norske øyne.

I damefinalen ble det til slutt 13.plass til Siv Thoresen-Vicky Chediak. Selv om vi selvsagt hadde håpet og kanskje trodd på en enda høyere plassering for det paret er også dette en bra prestasjon. Det er ikke alle forunt å spille seg frem til en EM-finale.

I OPEN PAIRS har vi kommet frem til finalen som går over to dager, fredag og lørdag. I semifinale A kom Kristian B. Ellingsen-Peter Marstrander på en meget sterk 7.plass, og det skal bli spennende å følge med dem i finalen. Det er litt uklart hvor mange par som er klare for finalen fra semi-A og B, men vi vet i alle fall at Asbjørn Kindsbekken-Roar Voll blir å finne finalen etter 25.plass i semifinale A. Vi har tatt kontakt med nordmenn som er i Istanbul for å få fatt i spill da resultatoppdatering og spilldiagrammer ikke er helt bra akkurat nå. I kveld er det imidlertid grunn til å tro det er en viss feiring i den norske leiren, men spillhistorier kommer forhåpentligvis snart. 

Alle resultatene og link til bulletiner osv. finner du her. 

EM: Oppdatering OPEN PAIRS QUALIFICATION

Det er som vanlig såkalte "drop-ins" fra lagturneringen til semifinale A, dvs. par som nettopp er slått ut fra lag kan gå rett inn i semifinalen i par uten å ha spilt den første delen av parturneringen. Derfor blir det alltid et lite regnestykke hvor mange som går videre fra selve parkvaliken. De siste rapportene jeg har fra Istanbul sier at det er 107 av parene i kvaliken (av 277 par) som får spille i semifinale A mens resten må spille semifinale B som er et betydelig trangere nåløye å presse seg gjennom for å komme til finalen. 

Om mine opplysninger er riktige blir det da seks norske par i semifinale A:

ROAR VOLL - ASBJØRN KINDSBEKKEN (nr. 11)

TOR EIVIND GRUDE - CHRISTIAN BAKKE (nr. 14)

ESPEN C. FASTING - KÅRE BOGØ (nr. 28)

KRISTIAN B. ELLINGSEN - PETER MARSTRANDER (nr. 84)

SAM INGE HØYLAND- SVEN OLAI HØYLAND (nr. 92)

LARS EIDE - HARALD EIDE (nr. 99)

Semifinalen spilles over en dag (torsdag) før finalen går over to dager, fredag og lørdag. Det er altså mulig å komme til finalen via semifinale B, men da må det scores mye! De som ikke kommer til finalen kan avslutte oppholdet i Istanbul med en sideturnering for par. 

 

 

 

EM: Sterke norske resultater i par så langt!

I parturneringene har de norske gjort det skarpt så langt.

I OPEN PAIRS finner vi Roar Voll-Asbjørn Kindsbekken helt oppe på 11.plass etter kvalifiseringen med 57,15 %. Tor Eivind Grude og Christian Bakke fulgte godt opp med 14.plass, og Espen C. Fasting-Kåre Bogø ble nr. 28.

I dameklassen ble Vicky Chediak-Siv Thoresen nr. 12 i semifinale A.

I SENIORS slo Rune Anderssen-Helge Hantveit til med 2.plass i semifinale A. Aasmund Stokkeland-Sverre Johnsen ble nr. 8.

Oppløftende resultater, og selv om vi ikke har helt fått oversikten over hvem som er videre til finalene i damer og senior, og til semifinale A i Open, er det hyggelig å se at så mange norske par scorer bra. Alle resultatene finner du her, og vi kommer selvsagt tilbake med mer fra EM som pågår helt frem til lørdag.  

 

 

EM - Parturneringene gjenstår

Det ble tap for Brogeland-Lindqvist sitt lag ROSENTHAL i Round of 16, Open Teams. Dermed henger ingen norske med lenger i lagturneringene. Det var et dansk lag i Round of 16, men også de røk ut.

Samtidig med lagturneringen ble det spilt en BAM-turnering hvor lag HOFFA (med Martin Andresen, Kåre Bogø, Espen Erichsen, Fredrik Helness og Thor Erik Hoftaniska) presterte bra, det ble 6.plass til slutt blant 92 lag. 

EM i Istanbul pågår helt til søndag. Nå er det parturneringer som gjelder, og kvalifisering i de tre klassene OPEN, LADIES og SENIOR er i gang allerede. Mesterskapssiden med all informasjon finner du her. 

 

 

EM OPEN TEAMS, oppdatering

Det ble etter hvert greit avansement til Round of 16 for lag ROSENTHAL med Boye Brogeland og Espen Lindqvist.

Med unntak av finalen hvor det er flere spill (tror jeg) spilles sluttspillkampene over kun 28 spill (2 x 14). Etter første sett i kampen mot LEYLA – en amerikansk-fransk kombinasjon - ledet laget med de to norske spillerne med 10 IMP. I starten av det andre settet gikk det veien, og til slutt ble det en tilsynelatende grei seier med 44 IMP.

I ett av de første spillene i andre sett fikk Brogeland-Lindqvist noe som ligner en gavepakke, men spiller du tett og godt så kommer gavepakkene også:

Jeg har dog ikke meldingsforløpet, men hvem av motstanderne som hadde noe å doble sluttkontrakten 4 spar med er vanskelig å fatte.

Lindqvist-Brogeland endte i 4 spar som veldig mange andre, men ble altså doblet. Der er det tolv enkle stikk slik det sitter, og av de 32 bordene var +680 for 4 spar med tolv stikk scoren ved 29 bord. Ett par spilte en veldig forsiktig delkontrakt, og ved ett bord foruten der de norske satt fikk Ø/V doblingen på seg.

Det norske paret noterte +1190 for to doblede overstikk, 11 IMP inn mot 680 ved det andre bordet. Det andre paret som ble doblet noterte forsåvidt pene +990 for ett doblet overstikk, men hvilket stikk spillefører der ga bort utenom kløverstikket N/S måtte få er også vanskelig å gjette seg til.

Mot slutten av kampen meldte Brogeland-Lindqvist en ganske tøff slem:.

Kontrakten ble 6 hjerter spilt av øst. Hvis det kommer ruter ut er det dødt om nord har A-Q i fargen, men du forsøker vel knekten da det nok er klart større sjanse for at utspillet er fra damen enn at syd har vært kreativ og underspilt esset. Hvis det utspillet kommer og du legger knekten krever den esset hos nord. Det gjenstår imidlertid å finne parkering for tre spar. Kløverfargen må godspilles med stjelinger. Det går ganske greit med nok inntak til vest siden hele spillet så slik ut:

Mot Brogeland-Lindqvist spilte syd ut kløver, og spillefører fikk etter hvert godspilt den fargen. For ROSENTHAL var spillet verd 13 IMP da motstandlagets Ø/V ved det andre bordet spilte utgang.

EM: SLUTTSPILL I LAGTURNERINGENE

Ingen helnorske lag kom seg videre til Round of 32 i OPEN TEAMS da kvalifiseringen i lag var fullført søndag. Brogeland-Lindqvist på profflaget ROSENTHAL blir dog i finne i sluttspillet, de kvalifiserte seg som nr. 17.

I dameklassen var det norske laget Sophies World veldig nære å gå videre. I den klassen deltok kun 26 lag, og derfor går kun de åtte beste videre, direkte til kvartfinale. Sophie's World manglet kun ca. et halvt VP for å være lare for kvartfinalen! Det blir likevel norsk innslag i kvart'n da Lisbeth Aulid Eide er med på et lag kalt 4 Nations som ble nr. 7 i kvalifiseringen. 

I veteranklassen deltok to norske lag og Norway Topbridge var kun to plasser unna kvalik-plassen. .

Tittelforsvarer i Open, lag Highlanders fra Norge endte som nr. 58 i kvaliken. Det sterke lag Rosenthal bør ha en bra mulighet til å henge med lenge i åpen klasse. Så det kan kanskje ende med norsk medalje i år også?

Her tar jeg med et spill sakset fra bulletinen, og i dette tilfellet synes jeg Lindqvist-Brogeland var litt uheldige.

 

Meldingene startet likt, men Ø/V ved de to bordene konkluderte utlikt.

Vest passet over syds innmelding for å gjøre om en eventuell og sannsynlig gjenåpningsdobling fra øst til straffedobling av 1 hjerter. Med slik fordeling som øst har i dette tilfellet er det imidlertid normalt ikke riktig å doble opp, men heller gjenåpne med langfargen eller en sidefarge. Da øst sa 1 spar meldte vest 2 hjerter - krav - og øst viste lang kløverfarge. Han har normalt ha vist en minimum hånd ved å melde slik. Vest tok likevel sjansen på 3 grand. 

Utgangen er ikke særlig god om man ser kun på Ø/V sine kort. For det første må kløverfargen gå, for det andre tåles normalt ikke ruterutspill. Kanskje burde nord ha funnet ruter ut ietter disse meldingene, for det kan ikke være tvil om at vest har en hjerter.stack, han melder jo ikke pass først og så går på til utgang uten bra kort som han hadde tenkt å spille motspill mot 1 hjerter med. Nord spilte ut hjerter knekt som kanskje ikke er unaturlig i makkerens farge. Da stod 3 grand ganske enkelt siden kløverfargen var gående, og spillefører kunne bruke en sparhonnør som inntak til alle kløverstikkene.

Ved det ander bordet gikk meldingene slik:

Brogeland meldte 1 grand over østs gjenåpnig med 1 spar. Over 2 kløver prøvde vest 2 grand, og nå hadde han fortalt sin historie nokså bra, synes jeg. Lindqvist trodde ikke på utgang, og det stoppet i en sunn delkontrakt. Med for eksempel AQJ-sjette i kløver tror jeg han ville løftet til 3 grand.  Det ble tapt spill denne gangen selv om vurderingene var fornuftige nok.

 

 

 

EM I ISTANBUL: Klart for lagturneringer

I Istanbul er nå de to mix-mesterskapene ferdigspilt. Det har ikke blitt så mye å juble for så langt i EM sett med norske øyne.

Astrid Steen Lybæk og Kristian Barstad Ellingsen gikk helt til finalen i par, men der ble det nokså tungt og en plass i køen med 45,48% (49.plass).

Thor Erik Hoftaniska spilte sammen med engelske Sally Brock. De hang ganske godt med lenge i finalen. I siste sesjon gikk det litt tyngre for dem også, og de endte som nr. 23 med 51,39% etter å ha sniffet på en topp-10 plassering store deler av turneringen. Likevel en bra prestasjon, og det var ikke langt opp til topp-10 og tett som hagl oppover listen derfra også.Svenske Cecilia Rimstedt vant sammen med Xiong Zu foran et russisk par med et par fra Romania på 3.plass.Hele resultatlisten for mix-par finner du her.


MIX-PAR-vinnerne, Ceclia fra Sverige med sin kinesiske makker

I dag lørdag starter lagturneringene. Det er tre klasser, OPEN, WOMEN og SENIORS.

Det blir også der to dager kvalifisering før det spilles sluttspillkamper mens de som er slått ut spiller sideturnering (Board A Match).

I OPEN TEAMS finner jeg seks påmeldte lag som har med norske spillere. Det er en kraftig nedgang i forhold til EM i Italia i 2017 hvor det i OPEN TEAMS var 17 lag med norske spillere. I denne turneringen har jo Norge tittelforsvarerne i Åpent EM, Highlanders tok jo en knallsterk seier i Montecatini i 2018. De stiller i år også, på startlisten står far og sønn Harald og Lars Eide og Sam Inge og Sven Olai Høyland oppført, team Highlanders. Både i dame- og veteranklassen er det påmeldt to lag med norske spillere.

EM for mix par: tre nordmenn i finalefeltet

Finalen i EM for mix-par spilles over seks sesjoner, to dager.

I finalen som består av 56 par spiller Astrid Steen Lybæk-Kristian Barstad Ellingsen og Thor Erik Hoftaniska som har engelske Sally Brock som makker. 

Etter en tredel av første sesjon har Lybæk-Ellingsen rundt 52% og ligger såvidt innenfor topp-20. Hoftaniska med makker ligger litt under middels. Det ar langt igjen, og vi kommer tilbake med resultater og spill fra mesterskapet etter hvert.

Running score i mix-finalen finner du her.

 

Steen Lybæk-Ellingsen til finalen!

Sterk innsats av Astrid Steen Lybær og Kristian Barstad Ellingsen i semifinal A i mix-par under EM i Istanbul! De ble på 6.plass i semifinalen med over 57%, og de skal spille finale torsdag og fredag.

Storspilling av Astrid og Kristian i Istanbul!

Ellingsen har sendt meg et lite reisebrev fra Tyrkia hvor han forteller om en interessant slem:

//

Dette spillet dukket opp i tredje og siste sesjon av semifinalen i EM for mixpar:


Forklaring, meldingene:

Utspillet fra vest var en liten ruter. Hva er beste spilleplan?

Det står alltid 13 stikk. For eksempel kan man få stjålet to hjerter på hånda før trumfen er ute. Men du må vel bruke forbindelsen i kløver, ett inntak på dama og på ei kløverstjeling for å få trukket ut trumfen. Eller har du en annen variant?

Etter tre runder trumf fulgte fire runder kløver til stjeling i bordet (kastet en spar på den tredje kløverrunden). Spar til esset og det siste kløverstikket ble innkassert. Vest forsaket seg. Da hun kastet spar ble spar dame stjålet god. 13 stikk. Det ga 82 % score.

Kan fort være at overstikket telte noe..

Jeg synes spillet inneholdt en del interessante poeng. Alt fra hva syd skal åpne med (egentlig ikke et spørsmål for ekspertene, men..) til hvordan meldingene går videre. Vi starter med 1 major når vi ikke har til utgangskrav selv om ruteren er lengre. Da makker viste revers i minor synes jeg at jeg fikk vekst. Solid 5-korts ruter og dama dobbel i kløver gjorde at veien til slem ikke så lang ut. Jeg valgte å kontrollmelde kløveren på dama! Makker måtte jo bare ha ess-konge der når ruteren var såpass tynn. Dette kan jo også debatteres. Det er en vanlig «regel» at man ikke kontrollmelder kortfarge i makkers (primær)farge. Om det følges slavisk måtte dette kanskje tyde på dama..//

Maksimal uttelling

APENT EM fortsetter i dag (onsdag) med semifinale for mix-par. Vi kommer selvsagt tilbake til det, resultater og spill, og all info om EM finner du her.

Det ble "Ups and Downs" for mitt lag New Zealand i Asia Pacific Championship, "Ups" i går og "Downs" i formiddag.

Selve mesterskapet som er for nasjoner fra tre WBF soner (4,6 og 7) er ferdigspilt, men sone 6 spiller nå play-offs for Bermuda Bowl. Australia og New Zealand er kvalifisert for BB, men vi spiller i dag en finale om sonemesterskapet (sone 7). I den kampen startet det særdeles pinlig for oss, og kanskje spesielt for meg og makker i den BBO-overførte kampen. Alt gikk galt, og Australia fikk opp en stor ledelse. Dårlig unnskyldning sikkert ,men kanskje var vi litt preget av en "liten" feiring i går kveld, for i den intense medaljekampen i APBF gikk det til slutt veien for oss, og vi knep sølvmedaljen bak Kina. Singapore kom på broneseplassen.

Mot slutten av mesterskapet var det som allerede nevnt her i bloggen flere lag som scoret voldsomt, og den hjelpen vi trodde vi skulle få fra Kina ved at de forhåpentligvis sloi våre konkurrenter kom ikke. Som allerede vinnere med to kamper igjen klarte ikke kinserne å oppvise særlig interesse mer, og de tapte stort både til Australia (nr. 4) og Singapore. Men det gikk altså bra for oss, og sølv var absolutt maks slik turneringen utviklet seg. 

I andre sett i den pågånde sonefinalen gikk det mye bedre for laget, og også for makker og meg. Halvveis i kampen leder Australia med 15 IMP, ingen umulig oppgave med 32 spill igjen å spille.

Dette spillet ble et flatt spill omtrent i alle kamper i dag, men det har et litt instruktivt poeng.

Som nord er du i 4 hjerter etter at vest har åpnet med svake 2 spar.

Øst spiller ut spar konge til esset. Det er fire mulige tapere: en i kløver, en i spar og to i ruter om vest har både knekten og kongen i ruter. Men det kan godt være overstikk hvis ruterfargen kan godspilles.

Faremomentet er at om du tar ut trumfen og spiller ruter til tireren og den finessen ryker til knekten står kontrakten i fare. Vest tar sparstikket sitt og skifter til kløver. Idet den andre ruterfinessen også ryker får de fire stikk og beten. Men altså bare om vest har begge ruterhonnørene. Men det er jo mulig, så her kan det spilles safe om man vil, med fare for å skusle bort et mulig overstikk.

Spar ess tar første stikk, så to ganger trumf (den satt 2-1) fulgt av spar knekt. Vest kommer inn på spar dame og må spille kløver (spar er til dobbeltrenons og gir avkast for en ruter hos nord og stjeling hos syd). Da vinnes med esset og du spiller nok en kløver. Øst kommer til å ta det stikket og spille ruter. Men nå er begge de sorte fargene eliminert og du kan ta finessen med tieren. Om den ryker til knekten må vest spille ruter tilbake til saksen, eller sort farge som er til dobbeltrenons, og det sikrer at det ikke blir to rutertapere.

Ø/V har en fin stamp i 4 spar som normalt kun går en bet siden de har bare en rutertaper. Om N/S blir presset i 5 hjerter må man spille på ruteren for å få den godspilt, for den nevnte safevarianten gir kun ti stikk. Slik det satt går det bra, vest hadde kun ruter konge og fargen satt 3-2, så i 5 hjerter blir det elleve stikk. Hvis vest hadde hatt K-J i ruter ville det vært fantastiks å få presset dem opp i 5 hjerter med en bet. 

 

EM: MIX KVALIFISERING

I Istanbul hvor det åpne EM pågår ble mix-kvalifiseringen ferdigspilt i går, tirsdag. Det var mede 239 par, og i semifinale A skal 124 par spille. Det kommer dog med noen par fra den fortsatt pågående lagturneringen for mix-lag, og fra selve parkvaliken skal det ifølge mine opplysninger være 94 sikre plasser fra kvaliken til semi-A. De som ikke spiller semifinale A må spille i B som også er en muliget til å komme seg til finalen, men det er et nåløye med noen få plasser (antagelig 6). 

Det deltok ti par med norske spillere, og best av de gikk det for Thor Erik Hoftaniska som spilte med Sally Brock fra England. De ble nr. 38 med 55,3%.

Kristian B. Ellingsen og Astrid Steen Lybæk scoret 52,03% som holdt til 85.plass, så de får plass i semi-A. Ellers var det såvidt jeg kan se ingen flere norske som greide den cutten, de andre må gjennom semi-B.

Franske Bello-Lorenzini vant kvalifiseringen med 61,83%|, 

Resultatene fra kvaliken finner du her.

  

SIGNALER

Mens hundrevis av bridgespillere har gått i gang med mix-par i Istanbul er det fryktelig spennende for undertegnede i Asia Pacific Championship som avsluttes i dag.

I mixen i Istanbul (par) startet flere norske par bra etter noen spill, men etter de første 16 er det ingen med der oppe. Men for all del, det har nettopp startet, så her forventer jeg å kunne komme med noen gladnyheter etter hvert. I mix-par deltar 239 par, og reesultarer finner du her. Det blir dessuten litt enklere for undertegnede å følge med fra Istanbul såsnart mesterskapet jeg selv spiller er ferdig.

I APBF i Singapore er det i skrivende stund kun en kamp igjen å spille. Som tidligere nevnt er det fryktelig jevnt mellom nr. 2 og nr. 6 bak  soleklare lederne Kina. Se på denne stillingen bak lederlaget Kina som allerede har vunnet før siste kamp (leder med hele 31 VP): 

Siste: Førs siste kamp ligger vi på 2.plass, men det er fem lag som kan ta meldajen.

Makker og jeg spiller ikke siste kamp og må bite negler (bokstavelig talt) og følge innspurten på BBO og online scoring. Vi har spilte omtrent 2/3 av kampene og ikke glitret. Best på laget vårt har veteranen Mike Cornell (72) og hans makker Ashley Bach spilt. Ungdommene har heller ikke glitret, vårt unge par Whibley-Brown, men det har i alle fått til noen riktige gladlister selv om det kanskje har svingt litt for mye.

Her et eksempel på det fra den første kampen mot Korea som vi tapte mot i RR 1, et lag som var et problem for oss i denne turneringen, kun uavgjort i morgenkampen i dag mot laget som ligger langt nede på listen. I dette spillet var avtaler i motspill veldig viktige (Giver øst, alle i sonen):


Brown (øst) åpnet med 1 kløver (2+ kløver) og syd meldte inn 1NT. Whibley dobet den. Nord meldte redobler som ba syd ta ut i 2 kløver hvoretter han kan passe eller melde en av de andre fargene for å spille der. Ganske overraskende passet syd, så nå er det mange poeng i sving, kontrakten ble 1 grand redoblet!

Whibley spilte ut spar knekt.

Slikt, at grandmelderen ikke lystrer makkerens uttak, skjer kun når grandmelderen har mange stikk, typisk en gående farge på fem eller seks kort (og det må være i kløver).

Brown vant første stikk med spar konge og spilte spar 3 tilbake til damen og vests ess. Whibley innkaserte sine to spar og Brown fulgte først med spar 8 og så med spar 7.

Det er åpenbart at syd har en solid, sannsynligvis gående kløverfarge.

Det er litt trist at dette går galt, for det handlet egentlig om avtaler. Hva betyr disse kortene:

Spar 3 i andre stikk?

Spar 7 fulgt av spar 8, eller spar 8 fulgt av spar 7 som Brown spilte i tredje og fjerde stikk?

Det bør være Lavinthal, dvs. han viser hvilken fartge han ønsker spilt.

Men spar 3 i andre stikk?

Brown mente han med det kortet allerede hadde vist interesse for den laveste fargen (ruter), men det var ikke vest enig i.

Og jeg er enig med vest.

Spar 3 er kun enkelt og greit norsk fra gjenværende, laveste kort tilbake viser fire spar fra start, eller i noen tilfeller kan det hende han har bare kongen dobbel fra start (ikke er, selvsagt).

Brown mente at det var så klart at sparfargen ville være soleklar ganske umiddelbart at det var Lavinthal i stikk 2 og at han hadde vist ruterverdier.

På den tredje sparen kastet syd en ruter, så kastet syd en hjerter. Hva ville du spilt nå etter denne innledningen?

Whibley mener at øst «hylte» etter hjerterskift (spar 8, så spar 7) og det mente han ikke kunne være annet enn at øst satt med KQx i hjerter.

Så han spilte liten hjerter. Med fatalt utfall:


Syd hadde blanket hjerter konge, for han var skviset.

Og om forsvaret klarerer å ta esset og hjerter til damen blir syd skviset igjen og må kaste enn kløver for å holde kongen dobbel i ruter. Da spiller forsvaret kløver og spillefører blir innspilt og må spille unna ruter konge til slutt. Han får fem kløverstikk, +1000 til Ø/V.

Istedet, med liten hjerter fra vest til syds single konge var det +760 på bok for Korea, og vi tapte 14 IMP på spillet da vårt par hadde latt motparten spille delkontrakt i spar Ø/V med +140.

En fryktelig sving.

Om øst ikke forvirrer vest med sitt Lavinthal i spar skifter nok vest til en stor ruter (invitt inni spillet), og øst vinner med esset. Da skifer nok øst til hjerter og de får i alle fall to hjerterstikk og +400.