US SUMMER NATIONALS 2017

Store deler av verdenseliten har flyttet seg over til Toronto der Summar Nationals starter 20.juli. For mange blir det en fin oppkjøring til VM (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl) som spilles i Lyon, Frankrike i neste måned. 

Som vanlig i US Nationals spiller nok Helness-Helgemo og Brogeland-Lindqvist for sine respektive proff-lag. Det vil nok delta flere nordmenn der borte. Vi vet at Tor Eivind Grude- Kristoffer Hegge skal spille på et sponset lag, og Harald Eide, Lars Arthur Johansen og Christian Bakke på et annet lag med sponsor .

Vi kommer selvsagt til å følge med hva som skjer i Toronto, og det spilles i ti dager. Hovedturneringen er Spingold Teams, men det er en rekke andre turneringer også.

Mesterskapssiden kan du finne her.

 

Norge i Ungdoms EM - skuffende?

Er det grunn til å være skuffet over de norske resultatene i Ungdoms-EM som ble avsluttet i helgen i Slovakia?

NEI!

Ikke slik jeg ser det, og jeg skal forklare litt hva jeg mener om det. Og det er flere grunner til at en eventuell skuffelse i alle fall ikke bør blåses opp.

Resultatene

Riktignok trodde nok de fleste på forhånd at det norske U-26 laget skulle kvalifisere seg til VM neste år, og at det laget var en medaljekandidat i EM. At det til slutt ble 10.plass et godt stykke unna topp-6 i den klassen er dårligere enn forventet. Laget var imidlertid med og kjempet høyt oppe, og lenge så det ut til at VM-plass skulle kunne sikres.

I U-26W (damer/jenter) ble Norge nr. 7 ikke langt unna den viktige 6.plassen. Forhåpningene var imidlertid store etter VM-bronse sist. Jentelaget har ifølge rapportene hatt klar fremgang i det siste. Ifølge lagledelsen er antagelig en av årsakene til at det ble tøffere denne gangen at det internasjonale nivået i jente/dameklassen U-26 ser ut til å ganske raskt ha blitt høyere.

Jente/Damelaget har hatt fremgang, men møtte tøff motstand i en klasse hvor nivået stiger raskt. F.v. Elisabeth G. Sjødal (coach), Thea Indrebø, Agnethe H. Kjensli, Thea H. Hauge, Sofie G. Sjødal, Katarina Ekren og Sven-Olai Høyland (NPC).  

U-21 laget vårt består spillere som ikke har så mye erfaring ennå, og det var kanskje ikke forventet at det laget skulle være med helt der oppe. De ble nr. 12 av 17 lag, og vant 13 av 32 kamper. Dessuten hadde U-21 laget mange småtap, nesten uavgjorte kamper. For det laget var garantert deltakelsen i dette mesterskapet en fantastisk erfaring, og nettopp erfaring er en av faktorene som er viktig når noen av disse spillerne skal fylle opp på laget i den eldste juniorklassen etter hvert som spillerne der blir for gamle.

Lyspunktet

Det store lyspunktet - og det var virkelig noe å glede seg over - er U-16 lagets innsats. Marius Dalemark Austad (14), Anders Brogeland (12), Christian Fredrik Johnsen (13), Ida Maria Øberg (15), Magnus Sætre (13) og Thomas Tøsse (13) kjempet seg inn til en fin 5.plass, og Norge skal derfor spille VM i denne klassen i Shanghai neste år! Disse spillerne har hatt en enorm fremgang, og fortsetter den blir det veldig spennende å se hva de kan få til i VM.

  

U-16 laget jubler etter VM-plass er sikret. Coach Liv Marit Grude og NPC Kristian B. Ellingsen ser også ut til å være storfornøyde!

Det er vel likevel klart at vi totalt sett hadde håpet på minst ett lag til skulle kvalle til VM. Så det må kanskje være lov å si at for Norge var vel dette ett topp resultat og noen snubleskjær?

Norge har sterke tradisjoner i juniorbridge, og vi har blitt bortskjemte med gode juniorresultater, mange topp-plasseringer og flittig medaljesanking. Også med noen av de spillerne som fortsatt er juniorer har Norge gjort det skarpt i juniorklassen de siste årene.

Så hvorfor var vi ikke helt med der oppe denne gangen? Burde Norge oppnådd bedre resultater?

Det spørsmålet er det selvsagt ikke så lett å svare på, og hvis jeg eller andre som ikke følger lagene så tett forsøker oss med «forklaringer» blir det mest av alt spekulasjoner. Det kan også være logiske forklaringer på at IMP’ene gikk litt oftere ut enn inn denne gangen enn vi har vært vant med tidligere. Gode lag kan ikke lykkes i alle turneringer. Men det er uansett viktig å være på vakt slik at faresignaler ikke feies under teppet. Kan det være vi har slakket litt av og er forbigått av andre nasjoner?

Er det noe vi kan lære av dette mesterskapet?

Selvsagt er det noe å lære av det som fører til svakere resultater enn det man hadde håpet på og kanskje forventet. Jeg antar at støtteapparatet går nøye gjennom spillingen i Slovakia, følger opp det de eventuelt finner og diskuterer det med spillerne. Det er imidlertid ikke slik at enkeltspill forklarer så mye. Alle kan ha en dårlig dag og kanskje ikke få med seg en og annen variant i en spilleføring eller motspill som han eller hun normalt ville ha funnet. Det er egentlig ikke slikt man bør være ute etter i en eventuell vurdering av innsatsen. Jeg tror det er mer å hente på at det sees på helheten.

Stilen. Hva slags bridge spiller vi? Og hvis vi har en bestemt stil, enten den er aggressiv eller passiv, er vi trofast mot stilen? Eller vingler vi? 

For jeg tror bestemt at når et lag allerede består av ganske gode spillere så gjelder det å finne en stil, en måte å spille bridge på som man er komfortabel med og som man tror er vinnende bridge. Så kjører man på med den stilen, tror på den, og vingler svært lite i forhold til det. Hvis vi tror det er riktig å åpne med de eller de kortene, så gjør vi det. Konsekvent. Det bør være sjelden man fraviker det man har bestemt seg for er vinnende, selv om det jo av og til kan være svært marginale greier. Hvis en for eksempel velger å åpne med disse kortene akkurat i dette spillet, selv om det egentlig er kort man har blitt enige om er pass-kort blir det uryddig selv om det godt kan gå bra i det spillet. Hvis vi sperrer med en type kort så gjør vi det, og ikke plutselig finner ut at akkurat nå skal jeg være forsiktig.

De blir selvsagt litt variasjoner innen en spillergruppe. Enkeltindividene vil alltid ha litt forskjellig gemytt. Noen er litt mer forsiktige anlagt, andre føler for å være mer aggressive i bridgestilen. Men jeg tror det er viktig for en gruppe som jobber mot det samme målet at de enes om en stil man stort sett følger, og kjenner hverandre, kan stole på hverandre slik at vi vet hva vi kan forvente og ikke får noen overraskelser fordi makker plutselig gjør noe som ikke er i henhold til den stilen vi har bestemt oss for å følge. For skjer det for ofte så sprer det usikkerhet. Dessuten, hvis vi «vingler» i forhold til den stilen vi har blitt enig om er vinnende bridge så står vi i fare for å bomme hele veien, vi kan bli for optimistiske den ene gangen, for pessimistiske den neste, og det hele blir bare rot. Det er bedre å være konsekvent, ha en stil, og følge den...tror altså jeg. Jeg vet ikke om dette er noe som egentlig er noe problem for våre lag, men jeg tror i alle fall det er viktig å tenke på. 

Som allerede sagt kjenner jeg selv for lite til de norske juniorenes svakheter og styrker, og dessuten fulgte jeg ikke med på alt som skjedde i EM. Derfor skal jeg ikke synse for mye i denne omgangen. Men noe jeg likevel synes å ha lagt merke til i noen av de svake kampene jeg fulgte var en del tilfeller hvor det svingte voldsomt fra å melde for forsiktig til alt for hardt. Begge deler kan funke i enkeltspill, men det var altså overraskende stor forskjell i stil av de samme spillerne fra ett spill til ett annet ikke lenge etterpå. Jeg skal ikke komme med mange eksempler her, men bare vise til at i løpet av minutter kunne en se norske spillere som meldte steinhardt i noen spill, så plutselig ble en meget sterk, balansert 17-poenger med god femkorts farge (iflg. Kaplan Rubens hand-evaluator verd 18,4 hp) vist som 15-17 poeng. Slike spill kan slå begge veier, men hvis det meldes relativt hardt stort sett bør i alle fall slike blinde avgjørelser med hensyn til åpningsmeldinger gjøres konsekvent. Ja, å vingle kan slå begge veier, men jeg tror bestemt det er mye å tjene på å være ganske konsekvent når det gjelder den stilen man har bestemt seg for, den stilen man egentlig tror på.

Analyseringen av spill fra dette EM og andre turneringer skal jeg overlate til de ansvarlige for lagene. Vi har en meget fin spillegruppe av talentfulle juniorer, og vi har dyktige folk i støtteapparatet. Våre juniorer kommer helt sikkert til å gjøre det bra fremover. Det kan dog være en annen grunn til at resultatene ikke ble helt som vi håpet denne gangen. Har de andre nasjonene kanskje tatt større steg enn Norge på juniorsiden de siste årene?

Det kan være det er slik, og det bør i så fall ikke være noen stor overraskelse at enkelte nasjoner virker sterkere enn før.

Voldsom satsing på juniorbridge

I Norge har det blitt jobbet veldig bra i mange år når det gjelder bridge for barn og ungdommer, både begynnere og de som har blitt eller kan bli representasjonsspillere. Lars Eide har lagt ned en formidabel jobb i en årrekke, både med juniorleire og andre ting for helt ferske spillere, flere av dem barn, samt våre internasjonale juniorspillere. På jentesiden har Sven-Olai Høyland gjort en flott jobb. Det er flere andre som har bidratt, men ingen flere nevnt, ingen glemt i denne omgang.

Lars Eide lurte til seg en EM tittel selv innimellom sitt voldsomme arbeid med ungdomsbridgen

Selv om jobben med å få bridge inn i skoleverket har vist seg å være en vanskelig vei å tråkke opp her i Norge har det lyktes noen steder også her i landet. Innen NBF er satsing på opplæring og ungdommene en høyt prioritert oppgave. Norsk bridge er klar på at satsing på barn og ungdom er veldig viktig, og i så måte følger vi opp noe som også World Bridge Federation anser som en veldig viktig oppgave for å sikre at bridgen som verdens kanskje mest populære tankesport skal overleve.

Viljen til å satse på ungdommene ser vi tydelig i svært mange andre land også, ikke bare for å få med nye juniorer, men det er tydelig det satses enorme ressurser også på spillere som er kandidater til å kunne representere landet sitt. I Sverige og Danmark tror jeg satsingen på internasjonal juniorbridge ligger på omtrent samme nivå som oss.

I EM var det Sverige som ble den «skandinaviske vinneren», og dessuten mesterskapets store vinner med seier i både U-26 og U-21, samt at deres lag i U-16 kvalifiserte seg til VM som sjette beste nasjon. Danmark var ikke så gode, da falt akkurat ut av topp-6 i de to klassene de stilte lag.

Svenskene ser derfor ut til å ha tilrevet seg et forsprang på Norge og Danmark i juniorklassene akkurat nå, men det skal vi ta igjen!

Det er imidlertid mange nasjoner som de siste årene kanskje har satset enda mer enn de skandinaviske på juniorlandslagene sine, og på spillere som ligger like bak representasjonsspillerne. Det satses veldig profesjonelt, både i noen europeiske land og andre land i verden. Både i Frankrike, Polen og Nederland (med flere) kjører de omfattende program for satsingen, hvor de som er med blir fulgt opp nøye. Dermed får de frem mange talenter som om de kommer inn i landslagsdiskusjonen forplikter seg til å studere bridge. Dette ikke ment på noen som helst måte som kritikk av hvordan det har blitt satset i Norge. Tvert om! Som allerede sagt har det vært jobbet godt på dett feltet i norsk bridge i mange år, og det har da defintivt gitt resultater! Og det på tross av sparsommelige ressurser. Og ressurser er kanskje et stikkord. Det kommer jeg tilbake til om litt. 

I EM i Italia forrige måned la jeg merke til at mange nederlandske ungdommer i de karakteristiske oransje draktene alltid hadde med seg minst en bakspiller, også i oransje. Det var mentorer som følger med hele tiden, noterer, analyserer, og går gjennom det hele med spillerne etterpå. Mentorene er ofte toppspillere, for eks. satt Wubbo de Boer (verdensmester i 1993 da Nederland slo Norge i Bermuda Bowl finalen) alltid klar med blokka si bak noen ungdommer. Alt viktig som skjer ved bordet blir fulgt opp, og å jobbe med det som skjer i turneringer er bare en del av programmet de følger. Det er klart slik oppfølging gir fremgang. Men det er like opplagt at slik profesjonell satsing koster penger. Og noen av de nasjonene som for tiden kjører på med profesjonelle program er mye større bridgeforbund med mange flere medlemmer enn NBF, og derfor har en helt annen økonomi. Noen nasjoner har også lyktes med å få tak i sponsorer som bidrar til at slik satsing er mulig.

Ellers i verden ser vi samme trend, mange nasjoner satser enormt på juniorbridgen, og det er tydelig at de må ha andre ressurser å ta av en vi har i norsk bridge. Det gjelder foruten de europeiske nasjonene som allerede er nevnt USA, Kanada og andre, ikke minst noen nasjoner i Asia.

I Kina er det steinhard satsing, noe som alltid er tilfelle når kinseserne går inn for noe. I den kinesiske skolen er bridge et fag nå. Der blir talentfulle spillere etter hvert tatt ut til og tilbudt å være med på omfattende treningsprogram. De som blir med på det forplikter seg til å studere bridge på en helt annen måte enn det som har vært vanlig andre steder i verden. Og det er jo som kjent mange mennesker der borte. Blant mange er det lettere å finne talenter, og om det jobbes godt med mange talenter blir det selvsagt til slutt resultater. Det er ingen dum spådom å si at Kina trolig blir en av verdens dominerende bridgenasjoner innen ikke alt for lang tid.

Jeg var i Indonesia og spilte en turnering i fjor. Den siste spilledagen kom det plutselig inn i salen en bråte med ungdommer, mange av dem kan ikke ha vært mer en 10-11 år, alle bridgestudenter. De satt noen timer og så på sluttspillet i lagturneringen hvor en del bra internasjonale lag deltok. Resten av dagen spilte de en turnering selv, med mentorer tilstede ved alle bord. Dette er barn som studerer bridge hver dag! I det landet har de vært heldige med det økonomiske da det visstnok er en styrtrik sponsor inne i bildet, og det var også noen som snakket om at det er en person høyt oppe i maktapparatet som er lidenskapelig bridgespiller. Så de blir faktisk sponset av staten for bli gode i bridge!

Det samme er tilfelle i Kina, staten har gått inn i bridgen og bidrar til satsingen på ungdommene og talentene.

Veien videre – internasjonal matching

Vi har de bare de ressursene vi har når det gjelder kroner og øre. Vi har dog bra med unge, gode talenter. Enkelte unge norske spillere hevder seg i åpen klasse allerede, noe Harald Eide er et godt eksempel på. Han var med på det norske laget som vant åpent EM i Italia i sommer. Satsingen på juniorspillerne vil forhåpentligvis gjøre at noen av dem slår skikkelig gjennom også i åpen klasse hvor Norge jobber hardt for å komme tilbake til toppen.

Talent og oppfølging er en ting. Men de som eventuelt skal klare å ta det store steget fra høyt juniornivå til verdenstoppen i åpen klasse må ha en voldsom entusiasme og tro på at det nytter, og de må sørge for å få masse internasjonal matching. NBF ønsker å bidra til dette så godt de kan, men enkeltspillere må regne med å betale noe av prisen selv, selvsagt i form av egenarbeid med bridgen, men også i kroner og øre. Sånn er det nok bare. Noen kan dog kanskje lykkes lettere via å komme seg inn på sponsede lag. En gladnyhet akkurat idet jeg skriver på denne artikkelen er at nevnte Harald Eide sammen med Christian Bakke og Lars Arthur Johansen skal spille på ett sponset lag i US Summer Nationals i Toronto som starter 20.juli, og Tor Eivind Grude-Kristoffer Hegge på et annet! Dette er gode nyheter. Våre unge spillere må komme seg ut for å få matching mot de beste!

Denne artikkelen er ikke for å skremme eller for å antyde at vi ikke har en sjanse! Langt ifra! Men det er klart at med slike kår for mange av nasjonene Norge skal ut å konkurrere med så ligger vi litt dårlig an fra start. Det jeg viser til her med hensyn til hvordan det satses rundt omkring i verden bør imidlertid sette situasjonen for norsk bridge internasjonalt i et litt annet perspektiv for dem som har lett for å kritisere når resultatene ikke her helt topp, enten i juniorsammenheng eller i åpen klasse. Og det er sjelden Norge gjør det direkte dårlig, i alle fall i juniorklassen. For Norge har alltid fått frem bridgetalenter, og det har også skjedd de siste årene. Vi har stor entusiasme både blant de unge spillerne og i støtteapparatet. Vi har dyktige folk som er villige til å jobbe med de yngre. Vi har en historie som sterk bridgenasjon både i juniorbridge og åpen klasse.

Hvis vi bruker alle krefter og drar i samme retning så tror jeg Norge fortsatt skal kunne gi utlendingene knallhard kamp ved bridgebordet!

Unøyaktighet i forrige artikkel (re. forglemmelse)

Det som ble skrevet om "forglemmelsen" jeg kalte en av de norske spillernes pass-melding i en av kampene i Ungdoms ble ikke helt riktig, selv om poenget i meldesituasjoen er slik jeg skrev. Spillet så slik ut:

Min kommentar var: 


"Det er syds pass som hans andre melding jeg sikter til. Nords 1 hjerter var "overføring", dvs. han viste minst fire spar. Idet øst dobler kan vel neppe syd ha noe bedre å gjøre enn å redoble som viser trekorts spar."

Joda, det er riktig at syd nok bør vise sin trekorts spar, men for de som spiller med kløverføringer (1H viser sparfarge) er det ikke redobler som viser trekorts når det kommer dobling i mellom, men 1 spar. Og det burde altså helt klart syd ha meldt etter mening.

For de som ikke spiller med kløverføringer og svarer 1 spar med nords kort er det redobler fra åpeneren som viser trekorts spar hvis det dobles i mellom.

 

 

Forspilte sjanser

I gårsdagens kveldskamp mot Frankrike i U-26 fikk ikke det norske laget det resultatet de håpet på, og nok måtte ha for å kunne kjempe seg tilbake på topp-6 i Ungdoms EM, en plassering som ville vært så viktig for å kvalle til neste års VM. Det ble stort tap, og selv om det ble seier i lørdagens første kamp ble avstanden frem for lang.

Dessverre skjedde det samme i dameklassen. Stortap i går kveld gjorde at avstanden opp til nr. 6 ble veldig lang.

I skrivende stund (midtveis i andre kamp) er det kun teoretiske sjanser (og knapt nok det) for at de norske lagene skal kunne komme opp på 6.plass.

Vi skal vente til mesterskapet er helt ferdig før vi eventuelt begir oss inn i noen analyse av den norske innsatsen. Men allerede nå er det ganske lett å se at de norske lagene har vært litt for ujevne i prestasjonene i dette mesterskapet. U-16 laget presterte dog glimrende og er klare for VM neste år.

Spesielt U-26 laget var av svært mange ansett som en klar medaljekandidat. I mange kamper spilte de nettopp som det, et topplag. I andre kamper var det overraskende mange svake ting som skjedde. Kanskje spesielt i meldingene.

De som evt. er skuffet over den norske innsatsen skal være klar over at det langt i fra er dårlig det de norske har prestert. Norge har i juniorklassene gjort det fantastisk bra i mange år, og en kan ikke forvente at det blir full klaff hver gang. Likevel må spillerne se på det som har skjedd med kritiske øyne, for det er det som fører til videre fremgang.

I den kritiske kampen mot Frankrike U-26 i går kom en sjanse som jeg tror alle de norske spillerne veldig ofte ville benyttet seg av, men den vinnende spilleføringen ble ikke funnet. 

Forspilt sjanse

Ved begge bordene ble 5 ruter sluttkontrakten etter av vest hadde fortalt om veldig lang hjerterfarge. Den norske vest spilte ut hjerter ess og skiftet til spar. I den konteksten er det kanaskje ikke så opplagt at spillefører ikke så den vinnende spilleplanen som omtrent ble tegnet for den norske spilleføreren. For hans bord skiftet nemlig vest i andre stikk til kløver knekt som må ha sett veldig singel ut for spillefører? Da bør det kanskje gå an å se for seg den aktuelle sitsen, og det sluttspillet som må til. Nordmannen vant med kløver konge og kjørte i gang med ruterfargen. Før den siste ruteren så det slik ut: 

 

Alt tyder på at øst er overmoden for et innspill. I denne situasjonen spilte nordmannen kløver, og da ble det to tapere til slutt - en bet og uavgjort spill.

I diagramsituasjonen burde syd spilt ruter 2 og kastet en kløver fra nord. Øst er ferdig. Han må kaste en kløver, og da spilles spar ess og nok en spar til øst som må avslutte med kløver opp i saksen.

Forglemmelse?

I et annet spill i samme kamp er jeg litt usikker på om den norske syd glemte seg, eller om han hadde en annen grunn til ikke å avgi en ganske opplagt melding.

Det er syds pass som hans andre melding jeg sikter til. Nords 1 hjerter var "overføring", dvs. han viste minst fire spar. Idet øst dobler kan vel neppe syd ha noe bedre å gjøre enn å redoble som viser trekorts spar. Da blir det mye enklere for nord, og de havner i en sunn sparkontrakt. Nå ble det en dårlig 2 grandkontrakt ut av det, for sikkerhets skyld doblet, og det endte med to doblede bet og -300.

Kan syd ha tenkt at han var så tynn som åpner og ikke ville pushe mer? I så fall er det helt feil tenkt. Når man har åpnet så har man åpnet, og da går det ikke an å backe ut etterpå. Vis støtte med støtte er "basic", og her ser man et eksempel på hvordan det kan går når det gamle tipset ikke blir fulgt.

Jeg velger å tro at (og håper) det ikke var noen "lure" tanker som gjorde at syd ikke redoblet, men at han rett og slett glemte seg.

 

 

 

 

 

Ungdoms EM: Blir det for tøft?

Er tiden i ferd med å renne ut for Norge U-26 og U-26 damer når det gjelder å kvalle til VM neste år?

NEI!

Ikke helt, det er fortsatt muligheter. Men da må avslutningen være meget sterk.

Etter runde 23 (fire kamper igjen) er marginen opp til 6.plassen 20 VP for damelaget som har igjen sterke Polen (ligger på 2.plass) i kveld (BBO kamp), men så møter de i morgen Tyskland, Latvia og Tsjekkia som alle ligger bak oss på tabellen.

I U-26 ble det tap mot Hellas, og kun 2,96 VP i runde 23. Det må være lov å si at dette var en svak kamp av det norske laget, og de avsluttet for eksempel med å brenne en nedlegg utgang med 26 hp til sammen. Men la oss ikke dvele med det som har vært dårlig, og heller oppmuntre våre spillere til å yte så bra i de siste fire kampene som vi vet de kan!

Etter tapet mot Hellas er marginen opp til 6.plass i U-26 begynt å bli litt i største laget, hele 25 VP. Det er dog ingen umulighet å hente inn over fire kamper. Gjenstående motstandere er altså sterke Frankrike (ligger på 2.plass) i kveld (BBO), og i morgen møter vårt lag ett topplag til (Nederland) samt to lag som ligger rundt middels (Tsjekkia og Slovakia). Det kan se hardt ut, men ikke umulig. Våre lag må nok hente frem sitt aller beste om de skal kunne kapre VM-billettene.

Norsk seier i kveld og samtidig et tap for Italia som ligger på 6.plass så kan det se mye lysere ut!

I dette spillet kom Norge i feil utgang i U-26 kampen, mens våre jenter vant spillet stort:

.    

Vi har ikke fått fatt i meldingsforløpet i U-26 kampen, men må anta at vest var innpå og meldte spar, og at kanskje øst støttet. I så fall så har jo syd sparstopper, og seks sannsynlige stikk i ruter. For at 3 grand da skal stå må makkeren har enten hjerter- eller kløver ess. Her ble det veldig feil å satse på 3 grand som Norges N/S par-gjorde. Det kom spar ut, og da er det beste spillefører kan gjøre å ta sine syv stikk for to bet. Da spillefører forsøkte å spille god stikk før han hadde tatt sine egne ble det for sikkerhets skyld tre bet, -300. Da Hellas fant frem til 5 ruter og noterte en enkel +600 ble det kampens største svingspill, 14 IMP til Hellas.

I damekampen fant Sjødal-Indrebø toppkontrakten 5 ruter, og ved det andre bordet fikk Ekren-Hauge spille 3 spar med elleve stikk! Det ga hele 13 IMP til Norge.

Vi håper på mer slikt fra damelaget, og bedre flyt i kveldens kamp for U-26 så ikke oppgaven i morgen blir uoverkommelig. ,  

Følg U-26 kampen Norge-Frankrike og damekampen Norge-Polen (begge på BBO) utover kvelden. Kampstart er kl. 17.50.Oppsummering av dagens spilling vil du senere i kveld finne på NBF sin mesterskapsblogg, her. 

Nok en seier i U-26

Belgia ble slått i dagens andre kamp, men kun med sifrene 31-23 IMP, eller 12,44-7,56 VP. Etter det ligger Norge fortsatt på 8.plass, 10VP bak Italia som er nr. 6, og 4 VP bak Danmark på 7.plassen. Det kan se ut som de tre lagene blir de som vil kjempe om den viktige 6.plassen, for det er en luke fra 6.plass og opp til England på 5.plass. Det par andre lag bak Norge kan med en god sluttspurt melde seg på i kampen om VM-billett (topp-6), for det er tross alt fem kamper igjen å spille.

I dameklassen ble det for Norge et lite tap mot England (9 IMP) som ligger på 3.plass.

U-21 laget begynner sin neste kamp mot lederlaget i den klassen, England, nå kl. 14.30. Den klassen har et annet tidskjema pga. forskjellig antall spill. 

I neste runde møter Norge U-26 Hellas som ligger på 12.plass, mens U-26W skal opp mot Ungarn (4.plass så langt).

I dagens siste kamp møter Norge U-26 Frankrike, og den kampen blir som tidligere nevnt overført på BBO, fra kl. 17.50. 

Norge - Belgia på BBO (U-26)

I skrivende stund pågår runde 22 av 27, og Norge spiller mot Belgia i BBO-overført kamp.

Norge tok tidlig ledelsen, men så kom en slemsving feil vei.

Bakke tok nok en sjanse da han løftet til lilleslem, det kan vel være en viss fare for to rutertapere etter disse meldingene (nord støttet ikke)? Men det kunne godt ha vært nedlegg, for eksempel om vest hadde hatt spar konge. Sånn som Ø/V sine kort så ut var lilleslemmen avhengig av spar konge i saks. Nord hadde to konger, men ikke spar konge...

Med en bet i den, og da Belgia stoppet i utgang, ble det 12 IMP ut, og kampen var jevn igjen.

Damelaget spiller i øyeblikket jevnt mot England, mens U-21 laget vårt avsluttet nettopp sin kamp mot Irland hvor de vant stort, 18,3 - 1,7 VP. 

Norge på BBO - fredag

I den knivskarpe kampen de norske lagene kjemper i Ungdoms EM er det nå (kl 12, fredag) tre kamper igjen i dag, og tre kamper til i morgen.

Følg med her i bloggen, men hvis du vil følge det norske U-26 laget spill for spill på BBO så spiller de direkteoverførte kamper der både i dagens andre kamp (runde 22, mot Belgia) og i dagens siste kamp (runde 24, mot Frankrike).

Du kan også følge med på liveoppdateringen som du finner link til på mesterskapssiden.

Vi rapporterer også her i bloggen (siste innlegg for noen minutter siden, "Det løsnet for Norge", fra morgenkampen i dag), samt i NBF sin mesterskapsblogg.

 

Det løsnet for U-26 laget

I morgenkampen mellom Norge og Portugal (U-26) fikk ikke Norge helt dreisen på det i starten av kampen. Da Portugal, et av bunnlagene ledet 7-2 etter fem spill løsnet det imidlertid for Norge. Det raknet for det portugisiske parene, spesielt i åpent rom hvor Espen Flått-Christian Bakke fikk inn noen voldsomme plusser i motpartens 5 i minor. De kom to ganger i 5 ruter doblet, det ene var mot en delkontrakt, det andre mot en utgang utenfor sonen, og scorene var +800 og +1100 i norsk favør. Det tredje var mot +140, kort hvor man kunne ende i en ikke så altfor dårlig utgang N/S, men den vil normalt gå bet slik det satt. Sæther-Scheie stoppet i 3 hjerter og noterte +140. I åpent rom ble det altså igjen doblet 5 i minor, og denne gangen ble det +800 til Norge! De tre spillene ga 12, 12 og 14 IMP, og plutselig ledet Norge med 40 mot 7!

Samtidig med dette spilte de norske jentene godt mot Frankrike. I det ene spillet hvor Norge U-26 fikk inn +800 var det altså utgang de fleste steder, men våre jenter var de eneste som slo den noteringen!

Slik så spillet ut:

 

Det er lov å være litt heldig i bridge! Thea Indrebø og Sofie Sjødal meldte seg opp i 6 kløver spilt av sistnevnte (nord). Ruter ess kom ut til stjeling. Det var ingen vei utenom hjerterfinessen for å kunne komme over til syd to ganger for å spille to ganger kløver mot hånden og fiske etter damen. Det satt som det skulle, og jentene kunne notere en meget fet +920!

Det så ut til å kunne bli maks-seier for Norge i U-26, eller i alle fall svært nært det. Men så kom siste spillet, og det så slik ut:

 

 

Dette er egentlig bare en lilleslem. For som du ser er det kun tolv stikk (seks i spar + to i hjerter + to i hver minorfarge = 12). Dessuten må faktisk sparen sitte 3-2 for at det skal være tolv toppstikk. Det er imidlertid to måter å vinne tretten stikk på med denne sitsen i mot. Om man ser nærmere etter på hele sitsen oppdages at nord har for mye å passe på. Han er den eneste som holder minorfargene, og det blir ganske enkelt å få til skvisen. Det blir egentlig bare å innkassere toppstikkene i spar og hjerter, og mot slutten greier ikke nord å holde begge minorfargene. En annen måte å vinne tretten stikk på, og det er beste spilleplan, er etter uttrumfing å ta for A-K i kløver, og inne på bordet ta for A-K i hjerter med to kløveravkast, så trumfe en kløver. Den fjerde kløveren blir godspilt, og ruter konge er inntaket. 

Det var nokså surt å se på at både Portugal (U-26) og Frankrike (U-26W) meldte storeslemmen 7 spar i sine kamper mot Norge! I begge klassene stoppet Norge i lilleslem, og det førte det til at et par VP forsvant i siste spill i begge kampene. Likevel vant Norge U-26 kampen klart, 16,55-3,45 VP, og jentene fikk seg også en fin seier 13,72-6,28 VP.

Etter dette ligger Norge U-26 bare 5,3 VP bak Danmark på 6.plass!

I U-26W knappet våre jenter inn på lagene foran og ligger som nr. 7, kun litt mindre enn 10 VP bak 6.plassen!  

 

 

Viktig seier i U-26

Etter tapet mot England i dag kom et nytt, litt overraskende stort tap mot Estland for Norges lag i U-26. Da var de i ferd med å miste kontakten med topp-6, selv om det er hele syv kamper igjen samt kveldskampen i dag mot Romania. Norge lå før kveldskampen som nr. 9 på listen, 28VP bak 6.plassen.

Da kom en kanonkamp igjen, Romania ble slått 20-0 VP! Det førte laget vårt opp en plass, og på 8.plass ligger de nå 13,31 VP bak Danmark på 6.plass.

I kveldsdkampen var de norske både gode og heldige. Her tråkket Gundersen-Sæther hardt på gasspedalen:

Kontrakten ble 6 hjerter. Det er et par muliugheter å velge mellom i spilleføringen. For eksempel er en mulighet å stjele to ruter hos øst, kaste spar 9 på kløver ess, og satse på at trumfen ordner seg. Uten trumf igjen hos øst blir det da å spille trumfen fra topp og håpe knekten faller. Det ville ført frem, hjerter knekt satt som bestilt dobbell. En annen variant er å ta sparfinesse, for hvis den holder kan en ruter kastes på kløver ess, og spillefører får da spilt en gang trumf fra øst. Trumffinessen gir i så fall kontrakt. Samme hva som velges ordner det seg altså i den hardmeldte slemmen. Pluss 1430 til Norge var verd 13 IMP siden Romania stoppet i utgang. Kun ett par til meldte slem i U-26.

Syv kamper gjenstår, og vårt lags motstandere de to siste dagene blir en miks av sterke nasjoner høyt oppe på listen, og lag som ligger litt lenger nede. Det hele blir nok opp til de norske spillerne selv, og hvis de spiller opp mot sitt beste tror jeg det er en god sjanse for at de klarer topp-6 plassering som gir VM-billetter. 

Jentene nærmer seg!

I dagens andre kamp klarte Norge i klassen Damer U-26 å slå Polen som ligger på 2.plass med 16,72-3,28 VP! 

Etter den fine seieren ligger Norge fortsatt på 7.plass i den klassen, men avstanden opp til 6.plass er ikke mer enn 14 VP, ingen umulighet med ni kamper igjen å spille.

Brutale engelskmenn

Etter at den norske troppen gledet seg over yngstelagets glimrende 5.plass i U-16 klassen ble det en midlertidig nedtur for de norske da U-26 laget fikk bank mot Sverige i går kveld. Med hele elleve kamper igjen å spille i den klassen etter Sverige-kampen er løpet om en topp-plassering selvsagt ikke kjørt, og stemingen i laget er fortsatt god. Og i går kveld var det de yngste som ble feiret!

Full jubel - VM-plassen er sikret!

I dag morges virket Norge U-26 å være tilbake på sporet og vant 13,72-6,28 over Østerrike. Etter det var de på 7.plass med god kontakt med de foran på listen. Så møtte Norge England i BBO-overført kamp.

Engelskmennene spilte solid fra start og tok ledelsen allerede i første spill. I det spillet må jeg innrømme at valget Englands øst gjorde i meldingene får min støtte:

Med syd som giver og N/S i sonen gikk det pass, pass, pass. Hva ville du som øst åpnet med hvis du spiller med standard system og 15-17 grand?

Den norske øst åpnet med 1 grand som makkeren passet på, og da N/S kom innpå og var i 2 spar gikk det pass rundt.

Englands øst åpnet med en 1-melding og viste etterpå 18-19, en avgjørelse som kan støttes med denne gode 17-poengeren. Det er selvsagt litt tilfeldig hva som blir riktig i slike tilfeller, men her ga det gevinst å være optimistisk med østs hånd som i følge Kaplan Rubens handevaluator er verd 18,2 hp. Slik så hele spillet ut:

Kontrakten 2 spar gikk en bet, +100 til Norge. Englands Ø/V kom altså i 3 grand som ble vunnet, 8 IMP til England. 

Litt senere var engelskmennene brutale i dette spillet:

 

Der Norge satt N/S fikk England spille 2 spar udoblet med to bet, +200 til Norge. Det er ganske så tøft av det engelske N/S-paret å doble denne delkontrakten, synes jeg. Det ble to bet ved det bordet også, +500 til England og 7 IMP den gale veien. 

En marginal norsk slem gikk bet. Den kunne kanskje blitt vunnet med åpne kort, men valget av spilleplan var ikke enkelt. Det ga stor sving i Englands favør i stedet for andre veien da de stoppet i utgang. Det kom noen IMP tilbake til Norge en periode, men så ble en soneutgang vunnet av England hvor Norge gikk bet.

Så det ble Englands kamp, dette.

Sluttresultatet ble 16-50, og kun 2,37 VP til Norge som likevel beholder 7.plassen. Men nå har det blitt en luke på 9 VP opp til 6.plassen. Den luken er det imidlertid langt i fra håpløst å tette med hele ni kamper igjen å spille (180 mulige VP)!

Stå på Boys!   

 

Ungdoms EM onsdag: Dette blir grusomt spennende!

I yngsteklassen er det en knivskarp konkurranse om den viktige 6.plassen som medfører at laget vil være kvalifisert til VM. Kun en kamp gjenstår i den klassen, og den starter kl. 15.30.

I nest siste kamp slet Norge U-16 mot Nederland, men kom brukbart tilbake og greide nesten uavgjort (9,64 VP). De ligger på 5.plass, like bak et lag, men med fire-fem lag like bak oss igjen! Det blir skikkelig spennende utover ettermiddagen!

U-26 laget vårt fulgte opp storseieren i dagens første kamp med å slå bunnlaget Spania med 16,21-3,79 VP. Etter det ligger vårt lag på 5.plass. Norge møter i ettermiddag Russland, og i kveldskampen møter de Sverige i BBO-overført kamp! (kl. 17.50)

Også damelaget fikk til en fin seier i denne runden da de slo Tyskland med hele 19,08-0,92 VP! I den klassen ligger Norge på 8.plass med kontakt til de foran, og her er det mange kamper igjen. Så 6.plass er i hvertfall innen rekkevidde!

U-21 laget hadde oversitt i denne runden.

Følg med i sluttspurten for vårt U-16 lag! Alt av lagoppstillinger, hand-records, bulletiner og mye annet finner du her. På den siden er det også link til live-updaten hvor resultatene tikker inn like etter hvert spill er avsluttet.  

Kanonkamp av U-26 laget!

I dagens første kamp møtte Norge U-26 Serbia som før denne kampen lå over middels, en motstander det selvsagt kunne bli en tøff kamp mot. Men det norske laget kjørte over serberne på en nesten sensasjonell måte. Her har du listene fra den kampen:

Seieren med massive 85-3, 20-0 i VP bragte Norge opp på 5.plass, og nå er det kun 14 VP opp til bronseplassen. I eldsteklassen er lagene kun halvveis i turneringen.

Norge U-16 møtte Frankrike som ligger på en tilsynelatende trygg medaljeplass med to kamper igjen å spille. Det norske laget greide seg bra selv om det ble tap, og de fikk fatt i 6,03 VP. Det gjør at de faktisk klatret en plass på listen og ligger som nr. 5 før de to siste kampene. Det er nå 6,5 VP ned til 7.plassen som vil være den sureste plasseringen idet denne klassen avsluttes i ettermiddag. o

 

Utspillsdobling

Å doble en Stayman eller overføringsmelding for utspillet forekommer stadig. Her er et eksempel fra Ungdoms EM i morges, dagens første spill. Her er hva som skjedde i kampen Sverige-Latvia (U-26).

Med nord som giver og ingen i sonen gikk det tre passer før vest åpnet med 1 grand (15-17). Nord passet, og øst meldte 2 kløver - Stayman. Syd satt med:

Ville du doblet nå?

Det er fristende å doble for å indikere kløverutspill, hvis ikke kommer makker ofte til å gi spillefører ett stikk med utspill fra sin farge. Slike doblinger for utspill kan ha noe for seg i lag, det kan jo være at kontrakten betes med det utspillet du ønsker. Men oftere fører det kun til at det blir litt færre stikk i sluttkontrakten, ikke så ofte at det gjør at du beter deres kontrakt. Derfor har det kanskje mer for seg å være frempå ofte med utspillsdoblinger i parturnering hvor å holde kontrakten på minimum antall stikk er så uendelig viktig. Og i lagkamp (IMP) kan det bli fryktelig kostbart å doble om det viser seg han bak deg også har den fargen. Sånn var det i dette spillet, og svenskene Mikael og Ola Rimtstedt var ikke nådige:

2 kløver redoblet ble kontrakten, og da Mikael (øst) fikk tak i ett overstikk noterte svenskene den uvanlige scoren +760! Det ga 12 IMP til Sverige da det ble spilt delkontrakt i spar Ø/V ved det andre bordet. 

I Norge sin U-26 kamp meldte Flått-Bakke 4 spar som de vant i dette spillet. Den er litt vanskelig å bete, men i teorien er det ikke mer enn ni stikk. Plus 420 var verd 10 IMP for Norge da motstanderlaget Serbia gikk bet i 3 grand. 

Like etter plusset Norge U-26 på ledelsen sin og leder 27 -0 etter bare fem spill! Vi kommer selvsagt tilbake til utviklingen både i den kampen og de andre kampene litt senere. 

U-16 klassen avsluttes i dag

Vårt lag i U-16 har gjort en fremragende innsats i Ungdoms EM så langt, og uansett hvordan det går i de tre siste kampene i dag har de vært med å prege turneringen. Målet er å bli på topp-6 som gir VM-billetter, og det har de selvsagt gode muligheter til siden de ligger akkurat nr. 6 før innspurten. 

Underveis har det vært litt ujevnt, men de har slått til med fire (!) 20-0 seiere i de tolv kampene som har blitt spilt til nå. De var litt synd med to store tap i går. Hvis ikke det hadde skjedd hadde de vært helt med i medaljekampen! Det kan bli hardt å vinne medalje nå, mest teori, for marginen opp til nr. 3 har etter hvert blitt stor (28 VP).

At det har blitt litt ujevnt er ikke mer enn man kunne forvente med så unge spillere. Flere av dem får flere sjanser i U-16 klassen. Laget består av Marius Dalemark Austad (14 år), Anders Brogeland (12), Christian Fredrik Johnsen (13), Ida Marie Øberg (15), Magnus Sætre (13) og Thomas Tøsse (13).  

Det er veldig hyggelig at norsk bridge har fått opp enda en ny gruppe svært unge talenter i tillegg til de gode spillerne i klassene for eldre juniorer U-21 og U-26, og damelaget vårt. Vi håper og tror støtteapparatet Kristian Barstad Ellingsen (NPC) og Liv Marit Grude (Coach) har fått motivert de yngste ungdommene til den siste spilledagen, for å se dette laget i VM ville vært så spennende!

I dagens tre kamper spiller U-16 laget mot sterke Frankrike (ligger som nr. 2), Nederland (nr. 12) og Tsjekkia (nr. 13). 

Heia Norge!

Norge sliter litt i ettermiddag

De norske lagene i Ungdoms-EM fikk ikke helt dreisen på det i ettermiddag, men det er en kamp igjen å spille i dag. Og det er mange dager igjen for lagene, unntatt U-16 laget som avslutter i morgen, onsdag.

U-16 laget vårt har hatt en sterk periode, men i runde 11 (av 15) ble det et klart tap, og de ligger fortsatt på en bra 5.plass.

U-26 laget tapte to kamper på rad og har falt til 9.plass. 

Det kommer en oppsummering i NBF sin mesterskapsblogg etter dagens siste kamp, link til den er her.

 

 

Ungdoms EM, tirsdagens andre kamp

Det ble et aldri så lite tilbakeslag for Norge i U-26 i dagens andre kamp som var mot Israel. Det ble tap med 2,81-17,19, og med det falt de ned på 8.plass. Man skal være klar over at i den klassen er de fortsatt ikke halvveis i turneringen idet runde 11 starter i ettermiddag. Det skal spilles 27 runder i alt før medaljer kan utdeles.

Et viktig moment i alle klasser er å komme seg på topp-6 siden det gjør at de vil være kvalifisert for VM i den klassen.

I klassen for de yngste (U-16) fulgte vårt lag opp med nok en knallsterk seier, denne gangen mot lederlaget Polen som ble slått 13,45 - 6,55! Norge ligger på 4.plass, omtrent likt med Israel på 3.plass.

Også damelaget og U-21 laget vant i den runden som ble avsluttet for ikke lenge siden. 

I U-26 lagets kamp mot Israel var et spesielt spill litt irriterende, for det var en slem man så gjerne skulle likt å ha vært i.

Det er vel ikke så lett å finne ut hvor perfekt disse kortene sitter sammen. Dobbeltonene i spar og ruter er helt perfekte mot AK, og siden trumfen er en 5-5 tilpasning er det en nydelig lilleslem med bare 26 hp til sammen, uten singeltoner.

Israel meldte slemmen, men da Norge meldte spillet gikk det 1 hjerter fra vest, 2 grand fra øst og 3 kløver innpå fra syd. Vest passet, og det benkter slik de fleste melder at han har singelton i kløver (svært mange bruker dobling i den situasjonen som singelton i motpartens farge). Men pass bør vel også bety at man ikke har helt minimum? Selv mener jeg at man i slike situasjoner bør vise sin minimumshånd uten kløverkontroll med det samme med 4 hjerter, og at 3 hjerter og pass skal ha en annen betydning (for eks. 3 hjerter kan vise tillegg uten kløverkontroll, pass tillegg med kløverkontroll). Det er viktig å få differensiert åpnerens hånd raskt i en slik situasjon siden innmelderens makker også godt kan finne på å melde nå, for eksempel sprette til 5 kløver. Så her er det helt avgjørende at svarhånden får en beskjed om hvordan det ligger an! Men det dreier seg selvsagt om avtaler Jeg kjenner ikke det norske parets avtaler, men etter pass fra Sæther meldte Gundersen 4 hjerter, og slemmen ble ikke funnet. Siden trumfen satt 2-1 var det ikke mulig å gå bet i lilleslem, og dermed var det 13 IMP ut for det norske laget. I U-26 var det kun seks av 26 lag som meldte 6 hjerter. 

I U-16 var det uavghort med utgang i Norges kamp, tre lag av 16 meldte slemmen. 

I dameklassen var det kun to lag som meldte slem, og begge var i Norge sin kamp hvor både Thea Indrebø-Katarina Ekren og det latviske paret fant frem slik at det ble uavgjort spill med +1430!

 

U-26 og U-16 snuser på medaljene!

Det er langt igjen før medaljer skal deles ut, spesielt i U-26 klassen som skal spille helt til lørdag. Men både laget vårt i U-26 og U-16 laget gjør det skarpt. I formiddagstimene tirsdag fikk raskt Norge U-26 taket på Tyrkia som de møtte i BBO-overført kamp.

Ett av gevingstspillene tidlig i kampen var dette:

Anders Gundersen og Marcus Scheie endte i 3 grand i stedet for 4 spar som også er en grei utgang. Syd spilte ut ruter ess og skiftet til hjerter til nieren og kongen. Scheie tok et par sparrunder før han spilte kløver til knekten som var safe, ruter dame gardert. Dermed hadde han ti enkle stikk, +630.

Ved det andre bordet var tyrkerne i 4 spar. Bakke spilte ut sin single kløver til nieren, liten og liten. Spillefører startet med trumfen, men da den satt 4-1 innså han at det ikke var inntak til kløverfargen, så etter tre runder trumf spilte han kløver mot østs A-J. Bakke stjal (spillefører la da esset fra øst) og skiftet til ruter knekt som vant det stikket, så to ganger ruter til som vest måtte trumfe. Dermed var han uten trumf og uten inntak til vest, kløver knekt lå der og blokkerte den fargen. Till slutt fikk han en hjertertaper, en bet, og dette ga +12 IMP til Norge. Spillefører kunne nok gjort det bedre (for eksempel lagt kløver knekt i første stikk), men det spiller ingen rolle, +IMPS er +IMPs!

Dessverre kom Tyrkia bra tilbake i kampen. De vant noen småspill, men så bommet den norske spilleføreren et rutervalg i utgang og gikk bet mens Tyrkia vant den, 10 IMP tilbake. Kampen var plutselig ganske jevn igjen.

Så fikk Espen Flått en vanskelig meldeprøve som syd med vest som giver og N/S i sonen.

, . 

Østs 4 grand var selvsagt begge minor. Hva ville du meldt med så gode kort og sterk åttekorts farge?

Det er vel ikke så mye å si på at Espen tok sjansen på 6 spar, men litt gambling er det. Det blir gambling å nøye seg med utgang med slikt også...

Merk at vest ikke fant kløver ut mot 6 spar da han sendte i vei sin single ruter 9! Hadde vest hatt kun tre hjerter ville nå slemmen føket hjem med kun en trumftaper, Espen ville blitt kvitt begge sine kløver i tide. Siden vest stoppet hjerteren ble det kun et kløveravkast - en bet. 

Ved det andre bordet gikk meldingene litt annerledes (øst hoppet inn med 2 grand), og Tyrkia fikk stoppet i 5 spar. Den er også bet om det kommer kløver ut, men da vest ikke unaturlig startet med sin single ruter ble det 650 til Tyrkia, og 13 IMP ut for Norge. Etter dette spillet ledet Tyrkia kampen en liten stund, men Norge avsluttet bra.

Den spennende kampen endte med norsk seier 12,97-7,03 VP, og etter det ligger Norge på 4.plass.

Knallsterke seiere i U-16 og U-21!

Vårt U-16 lag er helt med der oppe! I denne runden slo de brukbare Tyskland med maksimum, 20-0! Etter det ligger de på 3.plass etter ni av 15 kamper i den klassen. Våre yngste representasjonsspillere har nå hele fire seiere med 20-0, helt fantastisk!

Norges damelag tapte med 4 IMP i sin kamp mot Polen. De har en tøff jobb å gjøre om det skal kunne bli medalje idet de nå ligger litt under middels.

U-21 laget ligger ikke så godt an i sammendraget, men i denne runden feide de Irland av banen med 20-0!

 

Bra norsk dag i Ungdoms EM

U-26 laget vårt vant fire strake seiere og ligger på 6.plass etter 8 kamper, og det er ganske jevnt (28 lag).

I U-26 damer ble det i dag to seiere, men også to store tap så vårt lag falt til 6.plass (10 lag). Det er ikke så stor avstand til lagene foran, så en kamp om medalje kan det fortsatt bli, men da må slike store tap som de fikk i dag unngås i fortsettelsen.

U-21 laget slet i dag og vant en kamp, tapte tre kamper. De ligger på en foreløpig 13.plass av 17 lag.

De yngste som spiller i klassen U-16 fikk til en kanondag med to raske 20-0 seiere på formiddagen, et veldig lite tap (-2 IMP, 9,70VP) og en stor seier til slutt. Det holder til foreløpig 5.plass, men de er omtrent likt med laget på 4.plass, og kun et par VP bak 3.plassen!

Det blir spennende å følge de norske de neste dagene. U-16 klassen avslutter sin turnering på onsdag, de andre spiller helt til lørdag ettermiddag.