Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Studentenes BK 3 vant NM for klubblag

Selv om Studentenes BK slakket litt av på farten mot slutten av lagfinalen ble det i grunnen en parademarsj. Før siste kamp var det kun teori som kunne fravriste dem gull, og selv om det suverene lederlaget lå litt under mot Klepp 1 etter første halvrunde hadde ledelsen til nr. 2 økt da nærmeste utfordrer Stavanger BK lå mer under i sin kamp. Og selv om det ble tap i de to siste kampene for årets norgesmestre vant de lagfinalen overlegent. Marginen til. nr. 2 ble til slutt 12,7 VP, og vinnerlaget hadde 12,71 VP i snitt per kamp.

For Stavanger BK ble andre halvrunde først og fremst en kamp for å forsøke holde på sølv-plassen. Selv om det tidlig så ut som de gikk mot et tap mot Klepp BK 5 kunne det virke som om det kunne gå bra fordi Gudbrandsdal BK også lå klart under i sin kamp mot Kragerø. Men så snudde Gudbrandsdal til en solid seier i sin kamp og overtok sølv-plassen med relativt klar margin da Stavanger ble slått ganske kraftig av Klepp BK 5.

Norgesmestre ble Studentenes BK 3 med Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Karl Morten Lunna, Åsmund Forfod, Christer Kristoffersen og Kåre Bogø.

Sølv gikk til Gudbrandsdal BK med Erik Berg, Kjell Gaute Fyrun, Frode Johnstuen og Even Morken.

Bronseplassen ble besatt av Stavanger BK, Erik Eliassen. Geir Larsen, Bjørn Børre Leinan, Are Nesdal, Gjermund Rekstad og Thorleif Skimmeland.

SLUTTRESULTAT

Alle resultatene, navn på spillerne, kampresultater og butler finner du her.

Fra siste kamp tar vi med et par spill. Her det handlet om lille- eller storeslem.

Giver øst, N/S i sonen

  VEST

Vest får i meldingene vite at øst har 12-14 balanserte, og det blir raskt klart at de har 5-4 tilpasning i hjerter. Det går mot slem, og om det blir vest som spør med Key Card Blackwood får han vite om de to minoressene og trumf dame. Hva gjør du da?

Problemet er at det kan være et rutervalg for å vinne tretten stikk om øst har esset tredje i fargen. Noen har system for å finne ut slikt, ny farge på seks-trinnet spør om tredje rundes kontroll, dvs. damen eller dobbelton. Om øst har det er storeslem en bra sjanse, men øst kan jo ha fire spar uten kongen, og i så fall må antagelig ruteren gå for fem stikk om det skal bli nok avkast. Slik så hele spillet ut:

Øst hadde i dette tilfellet «alt», så her var 7 hjerter enkelt.

Av de åtte Ø/V-parene meldte fire par 7 hjerter og vant tretten stikk. Tre par var i lilleslem, og ett par kun i utgang.

Av de som noterte +1510 for 7 hjerter var Klepp BK 1 da Kristian Stangeland og David Ueland fant frem. De suverene norgesmestrene stoppet i lilleslem, 11 IMP til Klepp 1 som ledet med 9 IMP ved halvtid.

Et stykke ut i turneringens siste halvrunde fikk Christer Kristoffersen et utspillsproblem.

Hva ville du spilt ut mot 6 kløver?

Nords 4 grand antyder kløver ved siden av hjerterfargen hans. Sparutspill kan neppe være tingen her. Kan det være akutelt å spille ut passivt (trumf)?

Neppe!

Det tok ikke mange skunder før Kristoffersen spilte ut ruter 3, et utspill en norgesmester verdig. Argumentet for et så offensivt utspill fra K-J-x mot en slem er at den hjerterfargen som kommer til å dukke opp hos nord er en stor trussel. Om ikke forsvaret får tak i stikk raskt vil antagelig tapere forsvinne fra syds hånd på nords hjerterfarge. Slik så hele spillet ut:

Ruter ut var blink, og Ø/V tok to kjappe stikk – en bet, Studentenes BK 3 +50. Med anne utspillsfarge blir det tretten stikk!

Ved det andre bordet var Klepp sitt Ø/V par også med til 4 spar, men de fikk spille den kontrakten doblet. Det ser ikke så verst ut med hensyn til antall tapere, men med den skjeve trumfsitsen ble det litt for tungt, og det endte med hele tre doblede bet, Studentenes BK 3 +500, og 11 IMP til gullvinnerne. Likevel vant Klepp 1 den siste kampen, men bare med 2 IMP.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.